.png)
قوانین
.png)
نیروهای مسلح - قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران - فصل پنجم - تکالیف انضباطی پرسنل، تشویقات، تنبیهات و چگونگی رسیدگی به شکایات (مواد 101 تا 105)
ماده 101 - پرسنل ارتش و وزارت دفاع و سازمانهای وابسته به آنها از نظر امور انضباطی تابع آییننامهای میباشند که تکالیف انضباطی پرسنل، میزان تشویقات و تنبیهات انضباطی و حدود اختیارات فرماندهان و مسئولان در زمینه اعمال آنها را در حدود مقرر در این قانون تعیین مینماید. آییننامه انضباطی فوق توسط ستاد مشترک با همکاری و هماهنگی وزارت دفاع و نیروهای سهگانه و سازمان عقیدتی سیاسی تهیه و در صورتتصویب مقام رهبری به اجراء گذارده میشوند.
ماده 102 - پرسنل به مقتضای ابراز لیاقت و شایستگی به شرح زیر تشویق میشوند: الف - تشویق شفاهی. ب - تشویق کتبی. ج - تشویق در دستور قسمتی. د - تشویق در دستور نیرو یا سازمان. ه - تشویق در فرمان همگانی ارتش. و - مرخصی تشویقی حداکثر به مدت 30 روز در سال. ز - پاداش و جوائز. ح - اعطای نشان. ط - رفع تنبیهات. ی - ارشدیت. تبصره - اعطاء درجه تشویقی از طریق ارشدیت به میزانی که منجر به نیل به درجه بالاتر گردد انجام میشود.
ماده 103 - تنبیهاتی که به علت تخلفات پرسنل اعمال میشود به شرح زیر است: الف - توبیخ شفاهی. ب - توبیخ کتبی. ج - توبیخ در دستور قسمتی. د - توبیخ در دستور نیرو یا سازمان. ه - توبیخ در فرمان همگانی ارتش. و - خدمت شبانه روزی در قسمت، حداکثر تا 30 روز. ز - بازداشت غیر قابل تمدید در بازداشتگاه، حداکثر تا 30 روز. ح - کسر حقوق حداکثر به میزان یک پنجم، حداکثر به مدت 4 ماه. ط - انتظار خدمت حداکثر تا 6 ماه. ی - بدون کاری حداکثر تا 3 ماه. ک - محرومیت از ترفیع به مدت محدود و حداکثر دو سال در زمان صلح و چهار سال در زمان جنگ. ل - تنزیل درجه یا رتبه برای مدت محدود یا دائم. م - معافیت از خدمت. ن - اخراج از خدمت. تبصره 1 - اعمال تنبیهات مذکور در بندهای (ز) و (ح) این ماده منوط به تفویض اختیار از سوی فرماندهی کل ( مقام رهبری) به فرماندهان میباشد. تبصره 2 - در صورتی که تنزیل درجه یا رتبه برای مدت محدود اعمال شود، پس از انقضای مدت مزبور پرسنل مورد تنبیه یا رتبه قبل از تنبیه باهمان سابقه به خدمت ادامه داده و ترفیعات بعدی آنان بر اساس درجه یا رتبه مزبور خواهد بود و در صورتی که تنزیل درجه یا رتبه به طور دائم اعمالشود، پرسنل مورد تنبیه پس از طی حداقل مدت توقف در درجه یا رتبه تنبیهی با احتساب قدمت خدمت در درجه یا رتبه قبل از تنزیل به درجه یا رتبهبالاتر نائل شده و ترفیعات بعدی آنان طبق مقررات این قانون خواهد بود.
ماده 104 - رسیدگی به تخلفات پرسنل که فرمانده نیروی مربوط برای آنان پیشنهاد محرومیت از ترفیع، تنزیل درجه یا رتبه، معافیت از خدمت و یااخراج از خدمت میدهد و همچنین رسیدگی به شکایات پرسنل از ردههای بالاتر در امور خدمتی، در هیأتهایی مرکب از اعضاء مشروحه زیر به عملمیآید: الف - معاون پرسنلی نیروی مربوط یا جانشین وی. ب - رییس بازرسی نیروی مربوط یا جانشین وی. ج - مسئول سازمان عقیدتی سیاسی نیروی مربوط یا جانشین وی. د - مسئول سازمان حفاظت اطلاعات نیروی مربوط یا جانشین وی. ه - نماینده سازمان قضایی نیروهای مسلح. تبصره 1 - چنانچه پرسنل متخلف یا شاکی، جمعی وزارت دفاع یا ستاد مشترک باشند، مقامات همتراز وزارت دفاع و مشترک هیأت را تشکیلخواهند داد و پیشنهاد تنبیهات فوقالذکر نیز به وسیله وزیر دفاع یا رییس مشترک به هیأت ارائه خواهد شد. تبصره 2 - هیأتهای رسیدگی میتوانند از اشخاصی که ضروری تشخیص میدهند به منظور اظهار نظر دعوت نمایند لیکن حق رأی منحصر بهاعضاء اصلی هیأت است. تبصره 3 - دعوت از شخص متخلف جهت استماع دفاعیات وی در جلسه رسیدگی الزامی است لکن در صورتی که دو بار بدون عذر موجه درجلسه هیأت حضور نیابد این حق از وی سلب میگردد. تبصره 4 - حداقل یک هفته قبل از تشکیل جلسه رسیدگی، موضوع تخلف و دلائل مربوط و خلاصه پرونده و سوابق پرسنل متخلف به تمامیاعضاء هیأت و همچنین شخص متخلف کتباً اعلام میگردد. تبصره 5 - شکایات پرسنل از ردههای بالاتر تنها در صورتی که قابل طرح در این هیأت خواهد بود که قبلاً توسط پرسنل مزبور به فرمانده یک ردهبالاتر و فرمانده نیروی مربوط و در مورد پرسنل وزارت دفاع و ستاد مشترک به وزیر دفاع یا رییس ستاد مشترک گزارش شده باشد. تبصره 6 - تصمیمات هیأت با اکثریت آراء اتخاذ خواهد شد و جز در موارد معافیت یا اخراج از خدمت و شکایت از فرماندهان نیروها و رییسستاد مشترک و وزیر دفاع، پس از درج در فرمان همگانی قابل اجراء میباشد. در این موارد نیز در صورتی که ظرف مدت یک ماه پس از ابلاغ تصمیماتبه شخص ذینفع مورد اعتراض وی قرار نگیرد پس از درج در فرمان همگانی قابل اجراء است و در صورت تسلیم اعتراضیه، موضوع در هیأت مذکور درماده 105 این قانون مورد رسیدگی قرار گرفته و رأی هیأت مزبور پس از درج در فرمان همگانی قابل اجراء خواهد بود. ذینفع نسبت به آراء قابل اجراء هریک از دو هیأت میتواند به مراجع صالحه قضایی تنظیم نماید. تبصره 7 - رسیدگی به تخلفات مرتبط با جنگ که برای عاملین آنها پیشنهاد تنبیهات فوقالذکر گردیده است بر عهده دادگاههای نظامی خواهد بودکه به منظور رسیدگی به جرائم و تخلفات پرسنل، در مناطق مورد نیاز تشکیل میگردد. تبصره 8 - اعمال تنبیهات مذکور در این ماده به وسیله فرماندهی کل، منوط به طی مراحل فوقالذکر نمیباشد.
ماده 105 - هیأت تجدید نظر از اعضاء زیر تشکیل میگردد: الف - رییس ستاد مشترک. ب - وزیر دفاع. ج - فرماندهان نیروهای زمینی، هوایی، دریایی. د - رییس سازمان عقیدتی سیاسی. ه - رییس سازمان حفاظت اطلاعات. و - رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح. تبصره 1 - پرسنل معترض به تصمیمات هیأت رسیدگی مذکور در ماده 104 میبایست ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ تصمیمات هیأت، اعتراض کتبی خود را به دبیرخانه ستاد مشترک تحویل و یا با پست سفارشی ارسال نمایند. تبصره 2 - چگونگی تشکیل و نحوه رسیدگی هیأتهای رسیدگی و هی. هیأت تجدید نظر به موجب آییننامهای خواهد بود که به وسیله ستادمشترک با هماهنگی وزارت دفاع و همکاری نیروهای سهگانه تهیه و به تصویب شورای عالی دفاع میرسد.