contact
shape

قوانین

shape

نیروهای مسلح - قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران - ‌فصل ششم - پایان خدمت (مواد 106 تا 129)

‌ماده 106 - خدمت پرسنل در ارتش و وزارت دفاع و سازمان وابسته به آنها به یکی از صور زیر پایان می‌یابد: ‌الف - شهادت. ب - جانباز شدن. ج - بازنشستگی. ‌د - بازخریدی. ه - انتقال. ‌و - معلولیت. ‌ز - فوت. ح - استعفاء. ط - معافیت از خدمت. ی - اخراج.

‌ماده 107 - پرسنل در موارد زیر شهید و یا در حکم شهید محسوب می‌شوند: ‌الف - کشته شدن یا فوت در میدان نبرد به سبب مأموریت. ب - کشته شدن یا فوت در هر گونه مأموریت رزمی یا جنگی و در طول رفت و برگشت به سبب مأموریت. ج - کشته شدن یا فوت در اسارت دشمن یا ضد انقلاب یا اشرار یا سارقین مسلح و یا قاچاقچیان. ‌د - کشته شدن در هر گونه حملات زمینی، هوایی و دریایی دشمن. ه - کشته شدن یا فوت در رفت و برگشت از منطقه عملیات تا محل مرخصی. ‌و - کشته شدن توسط اشرار، سارقین مسلح و قاچاقچیان به سبب مأموریت. ‌ز - کشته شدن توسط ضد انقلاب و یا به سبب عملیات خرابکاری عوامل دشمن. ح - کشته شدن در هر گونه آموزش‌های رزمی و عملیات مانوری. ط - کشته شدن حین آزمایش و تحقیقات در زمینه اسلحه و مهمات و وسائل جنگی و خنثی‌سازی مواد منفجره و محترقه به سبب مأموریت. ی - کشته شدن به سبب خدمت از طریق سوء قصد اعم از این که در ایام خدمت یا غیر خدمت باشد. ک - فوت در اثر جراحات، صدمات و بیماری‌های حاصله از موارد مندرج در بندهای بالا، مشروط بر این که جراحات یا صدمات مذکور علت‌فوت باشد. ‌تبصره - منظور از مأموریت‌های مندرج در این ماده کلیه وظایفی است که تحت همین عنوان به پرسنل اعم از انفرادی یا دسته جمعی از طرف یگان‌مربوط واگذار می‌شود.

‌ماده 108 - پرسنلی که یک یا چند عضو خود یا بخشی از آن را برای همیشه از دست دهند، یا بیش از یک سال به منظور درمان بستری گردند، و یا‌به علت فقدان سلامتی، تمام یا بخشی از توان کاری خود را از دست بدهند و تا یک سال کارآیی خود را به دست نیاورند، چنانچه در یکی از موارد‌مذکور در ماده فوق این وضعیت برای آنان به وجود آمده باشد جانباز و در سایر موارد معلول شناخته می‌شوند. ‌جانبازان و معلولین از نظر وضعیت خدمتی مشمول یکی از بندهای زیر خواهند شد: ‌الف - پرسنلی که خسارت وارده بر عضو یا اعضاء آنان و یا میزان کارآیی از دست رفته ایشان جزئی بوده و امکان ادامه خدمت بدون مشقت برای‌آنان وجود داشته باشد به خدمت ادامه خواهند داد. ب - پرسنلی که خسارات وارده بر عضو یا اعضاء آنان و یا میزان کارایی از دست رفته ایشان در حدی باشد که ادامه خدمت برای آنان توأم با مشقت‌باشد لکن شخصاً مایل به ادامه خدمت باشند به خدمت ادامه می‌دهند و در صورت عدم تمایل بازنشسته می‌گردند. ج - پرسنلی که خسارت وارده بر عضو یا اعضاء آنان و یا میزان کارایی از دست رفته ایشان در حدی باشد که امکان ادامه خدمت را از آنان سلب‌نماید و پرسنلی که بیش از یک سال بستری باشند بازنشسته می‌گردند. ‌تبصره 1 - تشخیص تطبیق وضعیت پرسنل با این ماده و بندهای آن از نظر پزشکی بر عهده کمیسیون عالی پزشکی می‌باشد. ‌تبصره 2 - پرسنلی که بر اساس این ماده بازنشسته می‌گردند چنانچه حداکثر تا 5 سال پس از بازنشستگی سلامت خود را به نحوی بازیابند که به‌تشخیص کمیسیون عالی پزشکی امکان ارجاع شغل به آنان وجود داشته باشد در صورتی که واجد صلاحیت اعاده به خدمت باشند با تمایل شخصی و‌با تصویب مقامات مذکور در ماده 78 این قانون با درجه یا رتبه قبل از بازنشستگی به خدمت اعاده می‌گردند.

‌ماده 109 - جانبازان به تناسب آسیب وارده از یک ماه تا چهار سال ارشدیت برخورداری می‌گردند. ‌تبصره 1 - طبقه بندی صدمات وارده بر جانبازان و میزان ارشدیت استحقاقی طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که با توجه به آیین‌نامه مشابه در بنیاد‌شهید توسط ستاد مشترک تهیه و به تصویب فرماندهی کل می‌رسد. ‌تبصره 2 - تشخیص جانباز بودن پرسنل از نظر تطبیق وضعیت آنان با موارد مذکور در ماده 107 این قانون و همچنین تعیین میزان ارشدیت‌استحقاقی هر یک از جانبازان بر عهده کمیسیون مذکور در ماده 120 این قانون می‌باشد. ‌تبصره 3 - مزایای شغل جانبازان بند ب ماده فوق که به خدمت ادامه می‌دهند صرف نظر از مشاغلی که به آنان محول می‌گردد حداقل معادل‌مزایای شغل آنان در زمان جانباز شدن خواهد بود.

‌ماده 110 - پرسنل مشمول این قانون با داشتن 30 سال خدمت یا 60 سال سن بازنشسته می‌شوند. ‌تبصره 1 - در مواقع استثنایی و نیاز ارتش و تمایل پرسنل، در صورت تصویب هیأت مذکور در ماده 105 این قانون بازنشستگی به مدت محدود به‌تعویق خواهد افتاد. ‌تبصره 2 - پرسنلی که دارای حداقل 25 سال سابقه خدمت باشند می‌توانند شخصاً تقاضای بازنشستگی نمایند قبول یا رد تقاضای آنان موکول به‌نظر نیرو یا سازمان مربوط می‌باشد و صرف تقاضای بازنشستگی رافع مسئولیت‌های محوله نخواهد بود. ‌تبصره 3 - در صورتی که پرسنل در طول اجرای تنبیه تنزیل درجه یا رتبه بازنشسته شوند با درجه رتبه تنبیهی بازنشسته خواهند شد. ‌تبصره 4 - تصویب بازنشستگی با رعایت مقررات این قانون به عهده مقامات مذکور در ماده 78 این قانون خواهد بود.

‌ماده 111 - ارتش و وزارت دفاع و سازمان‌های وابسته به آنها در موارد استثنایی می‌توانند در صورت نیاز، پرسنل بازنشسته‌ای را که صلاحیت اعاده‌به خدمت داشته باشند و سن آنها بیش از 65 سال نباشد با تمایل شخصی آنان و تصویب هیأت مذکور در ماده 105 این قانون با درجه یا رتبه و قدمت‌خدمت قبل از بازنشستگی برای مدت محدود به خدمت اعاده نماید. ‌تبصره 1 - تقاضای بازنشستگی مجدد قبل از انقضاء مدت فوق ممنوع است لیکن سازمان می‌تواند قبل از انقضاء مدت مزبور آنان را مجدداً‌بازنشسته نماید. ‌تبصره 2 - پرسنلی که به خدمت اعاده می‌گردند از تاریخ اعاده، حقوق و بازنشستگی آنان قطع شده و از حقوق درجه یا رتبه خود و مزایای شغل‌مربوط استفاده می‌نمایند و از نظر کلیه امور استخدامی مانند سایر شاغلین با آنان رفتار و مدت خدمت جدید این قبیل پرسنل بر سنوات خدمت قبلی‌اضافه و موجب تجدید نظر در حقوق بازنشستگی آنان خواهد شد.

‌ماده 112 - ارتش و وزارت دفاع و سازمان‌های وابسته به آنها می‌توانند از پرسنل بازنشسته مشمول این قانون و سایر بازنشستگان دولت با حفظ‌وضعیت و حقوق بازنشستگی به طریق خرید خدمت استفاده نمایند. ‌تبصره - آیین‌نامه اجرایی این ماده را وزارت دفاع با هماهنگی ستاد مشترک و سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه می‌نماید.

‌ماده 113 - نظامیان بازنشسته حق استفاده از لباس مخصوص نظامی را ندارند مگر در مواردی خاصی که استفاده از لباس نظامی از طرف ارتش‌اعلام گردد.

‌ماده 114 - پرسنل پس از انجام خدمت به میزان حداقل دو برابر مدت آخرین دوره آموزشی بعد از اتمام آن دوره، در صورتی که حداقل 5 سال بیش‌از مجموع سنواتی که به هزینه ارتش تحصیل کرده‌اند سابقه خدمت داشته باشند می‌توانند تقاضای بازخریدی نمایند. تصویب این تقاضا با هماهنگی‌نیرو یا سازمان ذیربط به عهده مقامات مذکور در ماده 78 این قانون خواهد بود. ‌تبصره - در زمان جنگ و مواقع بحرانی و شرایطی که احتمال وقوع جنگ وجود دارد تصویب تقاضای بازخریدی به عهده شورای عالی دفاع‌می‌باشد.

‌ماده 115 - به پرسنلی که سوابق خدمتی آنان بازخرید می‌شود به ازاء هر سال خدمت قابل احتساب از نظر بازنشستگی مبلغی معادل یک برابر و‌نیم آخرین حقوق و مزایا پرداخت خواهد شد. ‌تبصره - در صورتی که پرسنل در طول اجرای تنبیه تنزیل دائمی درجه یا رتبه بازخرید شوند با درجه یا رتبه تنبیهی بازخرید خواهند شد.

‌ماده 116 - ارتش می‌تواند در صورت نیاز پرسنل بازخرید شده‌ای را که صلاحیت اعاده به خدمت داشته باشند و از مدت بر کناری آنان بیش از 5‌سال نگذشته باشد با تقاضای شخصی و تصویب مقامات مذکور در ماده 78 این قانون فقط برای یک بار با درجه یا رتبه و قدمت خدمت قبلی به خدمت‌اعاده نماید. این قبیل پرسنل باید وجوهی را که بابت بازخرید سوابق خدمت دریافت داشته‌اند مسترد دارند.

‌ماده 117 - در صورت درخواست یکی از وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت یا نهادهای انقلاب اسلامی پرسنل با تمایل شخصی و‌هماهنگی نیرو یا سازمان مربوط با تصویب مقامات مذکور در ماده 78 این قانون منتقل می‌گردند. ‌تبصره 1 - در زمان جنگ و شرایط بحرانی و مواقعی که احتمال وقوع جنگ وجود دارد انتقال پرسنل با تصویب شورای عالی دفاع امکان‌پذیر است‌و در شرایط مزبور در صورت امر فرماندهی کل، پرسنل منتقل شده به سازمان‌های دیگر اعاده می‌گردند. ‌تبصره 2 - اداره بازنشستگی و بیمه ارتش مکلف است کسور بازنشستگی و بیمه پرسنل منتقل شده (‌اعم از سهم دولت و پرسنل) را به سازمان‌مربوط واریز نماید. ‌تبصره 3 - پرسنلی که از ارتش منتقل شده‌اند در صورت داشتن کارآیی لازم و صلاحیت اعاده به خدمت با همان درجه یا رتبه و سابقه قبل از انتقال‌ممکن است با تصویب مقامات مذکور در ماده 78 این قانون اعاده گردند.

‌ماده 118 - پرسنلی که به یکی از بیماری‌هایی که قانون، شرایط ویژه‌ای برای مستخدمین مبتلا به آنها پیش‌بینی نموده است، از قبیل سل و سرطان‌مبتلا شوند، از تسهیلات آن قوانین برخوردار خواهند شد.

‌ماده 119 - موارد فوت در حین انجام وظیفه یا با سبب آن به شرح زیر است: ‌الف - فوت در محل خدمت و همچنین در حال رفت و برگشت یا خارج از محل خدمتی در ارتباط با امور خدمتی. ب - فوت در طول مأموریت غیر از موارد مذکور در ماده 107 این قانون از لحظه ابلاغ تا خاتمه مأموریت در ارتباط با مأموریت. ج - چنانچه پرسنل در ساعات خدمت یا به سبب امور خدمتی یا در طول مأموریت بیمار شده و یا در اثر حوادث و سوانح مصدوم و مجروح‌گردیده و بعداً فوت شوند. ‌د - فوت در اثر بیمارهای ناشی از موقعیت یا شرایط خاص خدمتی. ه - فوت در رفت و برگشت از مرخصی. ‌تبصره - فوت در غیر از موارد مذکور در این ماده فوت عادی محسوب می‌گردد.

‌ماده 120 - برای تشخیص شهید، جانباز، فوت در حین انجام وظیفه یا به سبب آن، فوت عادی و همچنین تشخیص موارد مختلف معلولیت حسب‌مورد در وزارت دفاع، ستاد مشترک، نیروها و سازمان‌های مربوط کمیسیون‌هایی با عضویت اعضاء زیر تشکیل می‌گردد: ‌الف - مسئول امور پرسنلی یا جانشین وی. ب - رییس بازرسی یا جانشین او. ج - متصدی امور قضایی یا حقوقی. ‌د - نماینده فرمانده یگان یا سازمان مربوط. ه - یک نفر پزشک (‌رییس بهداری مربوط یا نماینده او). ‌و - مسئول عقیدتی سیاسی یا نماینده او. ‌ز - مسئول امور شهدا یا نماینده او. ح - مسئول سازمان حفاظت اطلاعات یا نماینده او.

‌ماده 121 - چنانچه نظریه کمیسیون مندرج در ماده فوق ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ مورد اعتراض جانباز یا معلول یا یکی از وارث شهدا یا‌متوفی قرار گیرد صدور رأی نهایی بر عهده کمیسیون تجدید نظر که از مقامات زیر تشکیل می‌گردد می‌باشد: ‌الف - رییس اداره یکم ستاد مشترک یا جانشین او. ب - رییس اداره بهداری ستاد مشترک یا جانشین او. ج - معاون اداری وزارت دفاع یا جانشین او. ‌د - رییس اداره بازنشستگی و بیمه ارتش یا جانشین او. ه - معاون پرسنلی نیروی مربوط یا جانشین او. ‌و - مسئول سازمان عقیدتی سیاسی ارتش یا نماینده او. ‌ز - مسئول سازمان حفاظت اطلاعات ارتش یا جانشین او.

‌ماده 122 - آیین‌نامه اجرایی مواد 107 و 119 و 120 و 121 این قانون توسط وزارت دفاع و با هماهنگی ستاد مشترک و نیروها تهیه می‌گردد.

‌ماده 123 - استعفاء پرسنل در صورت تقاضای شخصی و تصویب مقامات مذکور در ماده 78 این قانون حسب مورد تابع یکی از بندهای زیر‌می‌باشد: ‌الف - محصلین در مدت طی دوره آموزشی بدو خدمت در ارتش و وزارت دفاع و سازمان‌های وابسته به آنها و یا به هزینه آنها یا بلافاصله پس از‌پایان آموزش با پرداخت دو برابر هزینه‌های تحصیلی مستعفی می‌گردند. ب - پرسنلی که علاوه بر سنوات آموزشی مدتی خدمت نموده‌اند به میزان یک دوم مدت مزبور از پرداخت هزینه سنوات آموزشی معاف‌می‌باشند. در مورد آخرین دوره آموزشی، سنوات خدمتی پس از آن ملاک محاسبه خواهد بود. ج - پرسنلی که ارتش و وزارت دفاع یا سازمان‌های وابسته به آنها برای تحصیل آنان هزینه‌ای پرداخت نکرده است پس از خدمت به میزان مدت‌حداقلی که برای تقاضای استعفاء در قرارداد استخدامی تعیین گردیده مستعفی می‌گردند. ‌تبصره - در محاسبه مبلغی که برای تحصیل پرسنل صرف شده است کمک هزینه تحصیلی، حقوق و مزایای پرداختی به آنان در مدت تحصیل، ‌هزینه‌های جاری تحصیلی در مراکز آموزشی، وجوهی که بابت شهریه به مؤسسه‌های آموزشی پرداخت شده است، فوق‌العاده مأموریت آموزشی در‌داخل یا خارج از کشور و هزینه نوشت افزار و تهیه مدارک تحصیلی، خوراک و پوشاک منظور می‌گردد.

‌ماده 124 - تصویب استعفاء در زمان جنگ و شرایط بحرانی و مواقعی که احتمال وقوع جنگ وجود دارد، در اختیار شورای عالی دفاع می‌باشد.

‌ماده 125 - پرسنل مستعفی در صورت نیاز یکی از نیروها یا سازمان‌ها با تقاضای شخصی و داشتن صلاحیت اعاده خدمت در صورتی که مدت بر‌کناری آنان بیش از 5 سال نباشد با تصویب مقامات ماده 78 این قانون با حفظ درجه یا رتبه و قدمت خدمت قبل از استعفاء ممکن است فقط برای یک‌بار به خدمت اعاده شوند. این پرسنل باید وجوهی را که در زمان استعفاء دریافت داشته‌اند مسترد نمایند و متقابلاً وجوهی را که پرداخت نموده‌اند به‌آنان بازگردانده می‌شود.

‌ماده 126 - پرسنلی که تا 4 سال پس از حداقل مدت توقف در درجه یا رتبه صلاحیت نیل به ترفیع را به دست نیاورند و همچنین پرسنلی که فاقد‌توانایی لازم برای انجام وظایف متناسب با درجه یا رتبه و تخصص مربوط باشند و نیز پرسنلی که ادامه خدمت آنها به مصلحت ارتش وزارت دفاع و‌سازمان وابسته به آنها نبوده و در حد اخراج نباشند با تشخیص هیأت‌های رسیدگی موضوع ماده 104 این قانون از خدمت معاف گردیده و با درج در‌فرمان همگانی با آنان به ترتیب زیر رفتار می‌شود: ‌چنانچه حداقل 20 سال سابقه خدمت داشته باشند در ردیف بازنشستگان منظور خواهند شد و در غیر این صورت سوابق خدمتی آنان بر اساس مقررات‌این قانون بازخرید می‌گردد.

‌ماده 127 - ارتش می‌تواند در موارد حذف و یا تعدیل سازمان، پرسنل مربوط را مشروط بر این که در سازمان‌های دیگر ارتش شغل مناسبی برای‌آنان وجود نداشته باشد با داشتن 15 سال سابقه خدمت بازنشسته و کمتر از 15 سال را بازخرید نماید. به مدت خدمت مشمولین این ماده فقط از نظر‌احتساب وجوه بازخریدی و حقوق بازنشستگی 5 سال اضافه می‌گردد لیکن در هر صورت سنوات مؤثر در حقوق بازنشستگی آنها از 30 سال بیشتر‌نخواهد بود. ‌تبصره - کسور مربوط به سنوات اضافه شده از محل اعتبارات وزارت دفاع تأمین می‌گردد.

‌ماده 128 - تصویب بازنشستگی و بازخریدی موضوع مواد 126 و 127 این قانون به عهده مقامات مذکور در ماده 78 این قانون خواهد بود. ‌تبصره - حذف یا تعدیل سازمان منوط به تصویب فرماندهی کل می‌باشد.

‌ماده 129 - پرسنل در موارد زیر با حکم دادگاه صالح و یا رأی هیأت‌های رسیدگی موضوع ماده 104 این قانون اخراج می‌گردند: ‌الف - از دست دادن صلاحیت ادامه خدمت. ب - ارتکاب تخلفات انضباطی موجب اخراج از خدمت.