contact
shape

قوانین

shape

نیروهای مسلح - قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران - ‌فصل هشتم - حقوق بازنشستگی - وظیفه - مستمری (مواد 153 تا 172)

‌ماده 153 - "‌حقوق بازنشستگی"، "‌حقوق وظیفه" عبارت است از وجوهی که حسب مورد به بازنشستگان، جانبازان، معلولین و عائله تحت تکفل‌پرسنل شهید یا متوفی برابر مقررات مربوط از صندوق بازنشستگی ارتش به طور ماهانه پرداخت می‌گردد.

‌ماده 154 - به پرسنل بازنشسته ماهانه مبلغی معادل افزایش حقوق آنان در طول خدمت به اضافه حاصل ضرب سنوات خدمت در یک سی‌ام‌حقوق بدو خدمت آنان به عنوان حقوق بازنشستگی پرداخت می‌گردد. ‌تبصره - چنانچه رتبه حقوقی پرسنل در طول خدمت در اثر ارائه مدرک تحصیلی بالاتر ارتقاء یافته باشد حقوق بدو خدمت پرسنل به تناسب‌سنواتی که با هر مدرک تحصیلی خدمت کرده‌اند محاسبه خواهد شد.

‌ماده 155 - دریافت حقوق بازنشستگی یا وظیفه و سهمیه مستمری تواماً ممنوع بوده و در این حالت فقط مبلغ بیشتر پرداخت خواهد شد.

‌ماده 156 - فرزندانی که یکی از والدین آنها فوت شود حق دریافت سهمیه مستمری از حقوق وی را خواهند داشت گرچه پدر یا مادر آنها که در حال‌حیات است به هر عنوان حقوق یا حقوق بازنشستگی یا وظیفه از دولت دریافت دارد.

‌ماده 157 - میزان حقوق وظیفه جانبازان موضوع بندهای ب و ج ماده 108 این قانون و حقوق مستمری‌بگیران شهدا به شرح زیر تعیین می‌گردد: ‌الف - در مورد کادر ثابت و پیمانی حقوقی معادل مجموع حقوق یک درجه یا رتبه بالاتر و آخرین مزایای شغلی که دریافت می‌داشته‌اند. ب - در مورد محصلین، حقوقی معادل حقوق درجه یا رتبه‌ای که بعد از پایان دوره آموزشی به آن نائل می‌شدند با قدمتی معادل سابقه تحصیل. ج - در مورد پرسنل وظیفه حقوقی معادل حقوق پرسنل کادر ثابت یک درجه بالاتر. ‌تبصره - حقوق مستمری‌بگیران جانبازان پس از فوت عبارت است از آخرین حقوق وظیفه آنان.

‌ماده 158 - میزان حقوق وظیفه و حقوق مستمری‌بگیران پرسنلی که بنا به تشخیص کمیسیون مندرج در ماده 120 در هر یک از موارد پیش‌بینی شده‌در ماده 119 این قانون در حین انجام وظیفه یا به سبب آن معلول یا فوت شوند به شرح زیر تعیین می‌گردد: ‌الف - در مورد کادر ثابت و پیمانی آخرین حقوق و مزایا. ب - در مورد محصلین نه دهم حقوق درجه یا رتبه‌ای که بعد از پایان دوره آموزشی به آن نائل می‌شدند با قدمتی معادل سابقه تحصیل. ج - در مورد پرسنل وظیفه حقوقی معادل حقوق پرسنل هم‌طراز کادر ثابت. ‌تبصره - حقوق مستمری‌بگیران معلولین این ماده در صورتی که بنا به تشخیص کمیسیون مندرج در ماده 120 این قانون فوت ناشی از معلولیت‌باشد معادل آخرین حقوق وظیفه و در صورتی که فوت ناشی از معلولیت نباشد معادل نه دهم آخرین حقوق وظیفه خواهد بود.

‌ماده 159 - میزان حقوق وظیفه و حقوق مستمری‌بگیران پرسنلی که بنا به تشخیص کمیسیون مندرج در ماده 120 این قانون به طور عادی معلول یا‌فوت می‌شود به شرح زیر تعیین می‌گردد: ‌الف - در مورد کادر ثابت و پیمانی حقوقی معادل آخرین حقوق دریافتی. ب - در مورد محصلین چهار پنجم حقوق درجه یا رتبه‌ای که بعد از پایان دوره آموزشی به آن نائل می‌شدند با قدمتی معادل سابقه تحصیل. ج - در مورد پرسنل وظیفه نه دهم حقوق پرسنل هم‌طراز کادر ثابت. ‌تبصره - حقوق مستمری‌بگیران معلولین این ماده معادل آخرین معادل حقوق وظیفه آنان خواهد بود.

‌ماده 160 - پرسنل بازنشسته در صورتی که شهید شوند با مستمری‌بگیران آنان همانند مستمری‌بگیران پرسنل هم‌درجه یا رتبه آنان برابر مقررات‌ماده 157 این قانون رفتار خواهد شد و در صورت فوت چهار پنجم آخرین حقوق بازنشستگی استحقاقی به عنوان حقوق مستمری به مستمری‌بگیران‌آنان پرداخت خواهد گردید.

‌ماده 161 - پرسنل وظیفه دوره احتیاط و ذخیره که قبل از خدمت از کارمندان دولت بوده‌اند در صورت شهادت، جانباز شدن، فوت و یا معلولیت‌حقوق مستمری و وظیفه آنان برابر مقررات این قانون بر مبنای آخرین حقوق دریافتی از سازمان مربوط و از بودجه همان سازمان پرداخت خواهد شد و‌چنانچه حقوق آنان در سازمان مربوط کمتر از حقوق پرسنل کادر ثابت هم‌تراز آنان باشد حقوق مستمری و وظیفه بر مبنای حقوق پرسنل کادر ثابت‌هم‌طراز محاسبه شده و مابه‌التفاوت آن از بودجه وزارت دفاع پرداخت خواهد شد.

‌ماده 162 - هر گاه سابقه خدمت جانبازان و معلولینی که از حقوق وظیفه استفاده می‌نمایند کمتر از 20 سال باشد، حقوق وظیفه مقرره را از بودجه‌وزارت دفاع دریافت نموده و هر دو سال یک بار از مبلغی معادل افزایش پایه حقوقی مربوط استفاده خواهند کرد و کسور بازنشستگی به صندوق مربوط‌واریز و پس از رسیدن به 20 سال خدمت، از مبلغی معادل آخرین حقوق دریافتی از صندوق بازنشستگی و بیمه ارتش برخوردار خواهند شد.

‌ماده 163 - وجوهی که بابت حقوق مستمری پرداخت می‌گردد تا میزان حقوق بازنشستگی بر مبنای سنوات خدمت از صندوق بازنشستگی و بیمه‌ارتش و مازاد آن از بودجه وزارت دفاع پرداخت خواهد شد.

‌ماده 164 - مستمری‌بگیران مشمول این قانون عبارتند از: ‌الف - همسر دائم جز در صورتی که شوهر اختیار کرده یا شاغل باشد و شوهر در صورتی که همسرش مخارج وی را تأمین می‌نموده است. ب - اولاد ذکور غیر شاغل تا سن 19 سال تمام در صورتی که مشغول تحصیل باشند تا خاتمه تحصیل حداکثر 23 سال تمام. ج - اولاد اناث جز در صورتی که شوهر داشته باشد یا شاغل باشند. ‌د - پدر و ماری که در کفالت متوفی بوده‌اند. ه - بردار محجور یا بیمار که در کفالت متوفی بوده و قادر به اداره امور خود نباشد. ‌و - برادر صغیری که در کفالت متوفی بوده تا سن 19 سال تمام و در صورت تحصیل تا سن 23 سال تمام مشروط به این که شاغل نباشد. ‌ز - خواهری که در کفالت متوفی باشد جز در صورتی که شوهر داشته یا شاغل باشد. ح - نوه‌هایی که تحت کفالت متوفی بوده‌اند پسر تا سن 19 سال و در صورت تحصیل تا سن 23 سال تمام و دختر جز در صورتی که شوهر داشته‌یا شاغل باشند. ‌تبصره 1 - هر یک از مستمری‌بگیران چنانچه به بیماری غیر قابل علاج و یا نقص عضو مبتلا گردند به طوری که برابر تشخیص کمیسیون عالی‌پزشکی برای همیشه قادر به تأمین معاش خود نباشند مستمری آنان مادام‌العمر پرداخت خواهد شد. ‌تبصره 2 - مستمری‌بگیران در طول خدمت دوره ضرورت نیز از حقوق مستمری برخوردار خواهند شد.

‌ماده 165 - حقوق مستمری بین مستمری‌بگیران به طور مساوی تقسیم خواهد شد و ملاک تشخیص و تعیین اشخاصی که برابر ماده 164 این قانون‌تحت‌الکفاله می‌باشند تعرفه خدمتی یا اظهارنامه سالانه‌ای است که پرسنل در زمان اشتغال، بازنشستگی، جانبازی یا معلولیت تنظیم می‌کنند. برای‌رسیدگی به اعتراض کسانی که خود را محق به دریافت مستمری می‌دانند و در تعرفه‌های خدمتی پرسنل جزء افراد تحت تکفل قید نشده‌اند در صورتی‌که شهادت یا فوت در طول خدمت اتفاق افتاده باشد هیأت‌های زیر حسب مورد در وزارت دفاع، ستاد مشترک و نیروهای سه‌گانه تشکیل می‌شود: ‌الف - معاون پرسنلی نیرو یا سازمان مربوط یا جانشین وی. ب - رییس دایره قضایی نیرو یا سازمان مربوط یا معاون وی. ج - رییس بازرسی نیرو یا سازمان مربوط یا معاون وی. ‌در صورتی که شهادت یا فوت در زمان بازنشستگی، جانبازی یا معلولیت اتفاق افتاده باشد هیأت رسیدگی در اداره بازنشستگی و بیمه ارتش از اشخاص‌زیر تشکیل می‌شود: 1 - رییس اداره بازنشستگی و بیمه ارتش یا معاون او. 2 - معاون حقوقی وزارت دفاع یا جانشین وی. 3 - نماینده پرسنلی ستاد مشترک.

‌ماده 166 - هر یک از مستمری‌بگیران که از دریافت حقوق مستمری محروم گردد سهم وی به سهم سایر مستمری‌بگیران افزوده خواهد شد.

‌ماده 167 - جانبازان و خانواده شهدا علاوه دریافت حقوق وظیفه و مستمری از نظر کلیه خدمات رفاهی و مزایای دیگر مانند سایر جانبازان و شهدا‌در سطح کشور، تحت پوشش بنیاد شهید قرار می‌گیرند.

‌ماده 168 - به وراث کلیه پرسنل اعم از شاغل، بازنشسته، جانباز، معلول یا وظیفه که شهید یا فوت شوند مبلغی معادل حداقل حقوق مذکور در ماده 131 این قانون جهت هزینه کفن و دفن پرداخت خواهد شد.

‌ماده 169 - به پرسنلی که خدمت آنان پایان می‌پذیرد و به مستمری‌بگیران پرسنلی که شهید یا فوت می‌شوند به میزان مدتی که در طول خدمت از‌مرخصی استحقاقی استفاده نکرده باشند حداکثر معادل چهار ماه و در صورتی که سازمان با مرخصی آنان موافقت نکرده باشد معادل تمام مدت‌مرخصی استفاده نشده بر اساس آخرین حقوق و مزایا از محل اعتبارات وزارت دفاع پرداخت می‌گردد. ‌تبصره - به کسانی که بازخرید، مستعفی و یا اخراج می‌گردند علاوه بر وجوه مذکور، کسور بیمه و بازنشستگی که از حقوق آنان کسر شده است از‌محل صندوق بازنشستگی و بیمه نیز پرداخت خواهد شد.

‌ماده 170 - هر گاه حقوق ماهانه پرسنل شاغل اضافه یا کسر گردد به همان نسبت حقوق بازنشستگان، وظیفه‌بگیران و مستمری‌بگیران اضافه یا کسر‌خواهد شد و مبلغ اضافی از محل بودجه وزارت دفاع تأمین می‌گردد.

‌ماده 171 - ترک تابعیت کسانی که از حقوق بازنشستگی یا حقوق وظیفه یا مستمری برخوردارند موجب قطع حقوق آنان حسب مورد به نفع‌صندوق بازنشستگی یا صندوق دولت یا سایر مستمری‌بگیران خواهد شد.

‌ماده 172 - در صورتی که میزان صدمات وارده به جانبازان و معلولین حین انجام وظیفه یا به سبب آن در حدی باشد که به تأیید کمیسیون عالی‌پزشکی در انجام کارهای روزانه زندگی محتاج کمک و معاضدت عملی دیگران باشند، در صورتی که در آسایشگاه جانبازان نگهداری نشوند بر حسب‌مورد و متناسب با میزان ازکارافتادگی از حقوق نگهداری که حداقل آن 150 برابر ضرایب ریالی و حداکثر آن 300 برابر ضرایب ریالی می‌باشد استفاده‌خواهند کرد. ‌تبصره - حق نگهداری این قبیل جانبازان در صورت اشتغال قطع خواهد شد.