contact
shape

قوانین

shape

فصل اول: تسلیم اظهارنامه

ماده 2 ثبت اختراع مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است.

ماده 3 : اظهارنامه ثبت اختراع باید در سه نسخه و در فرم مخصوص (الف – 1) و به زبان فارسی تنظیم شده و پس از ذکر تاریخ، توسط متقاضی یا نماینده قانونی وی امضاء شود. تبصره- در صورتی که اسناد ضمیمه اظهارنامه و سایر اسناد مربوط، به زبان دیگری غیر از فارسی باشد، ارائـه اصـل مـدارکمورد نیاز همراه با ترجمه عادی کامل آن ها الزامی است. مع ذلک اگر ترجمه کامل این مدارک برای متقاضـی میسـرنباشد، می تواند خلاصه آن ها را به فارسی ضمیمه نماید. مرجع ثبت در صـورت لـزوم مـی توانـد در جریـان بررسـیاظهارنامه، ترجمه رسمی مدارک مذکور را مطالبه کند. چنانچه اصطلاحات فناوری و علمی بـه کـار رفتـه در اسـنادمذکور، معادل فارسی نداشته باشند، ذکر همان اصطلاحات کفایت می کند.

ماده 4 : متقاضی باید اظهارنامه ثبت اختراع را به صورت حضوری یا با پست سفارشی و یا در چارچوب ماده 167 این آییننامه به مرجع ثبت تسلیم نماید. تاریخ وصول اظهارنامه یا تاریخ داده پیام، تاریخ اظهارنامه تلقی می گردد.

ماده 5 : اظهارنامه ثبت اختراع باید حاوی نکات زیر باشد: 1- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی، تابعیت و سمت متقاضی و در صورتی که متقاضی شخص حقوقی اسـت ذکـرنام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت، مرکز اصلی و عنداللزوم هرگونـه شناسـه دیگـر آن الزامـیاست؛ 2- اسم، شماره ملی، نشانی و کدپستی نماینده قانونی متقاضی، در صورت وجود؛ 3- اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافـت ابـلاغ هـا در ایـران را دارنـد، در صـورتی کـهمتقاضی مقیم ایران نباشد؛ 4- اسم، نشانی و شغل مخترع، در صورتی که متقاضی شخص مخترع نباشد؛ 5- عنوان اختراع به نحوی که اختراع ادعایی را مشخص سازد و مشتمل بـر کلمـاتی مثـل »بهتـر « و غیـره نبـوده وترجیحاً بین سه تا 10 کلمه باشد؛ 6- تاریخ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهی نامه اختراع در خارج، در صورت درخواست حق تقدم؛ 7- اطلاعات مربوط به اظهارنامه اصلی در صورت تکمیلی بودن اختراع؛ 8- تعداد صفحات توصیف، ادعاها، خلاصه توصیف اختراع و نقشه ها؛ 9- تعیین طبقه اختراع براساس طبقه بندی بین المللی اختراعات؛ 10- تعیین ضمائم. تبصره 1- در صورت تسلیم اظهارنامه و سایر اسناد مربوط توسط اشخاص حقوقی، امضاء آنها از طـرف اشـخاص مجـاز،ضروری است. تبصره 2- اسم و نشانی متقاضی مقیم خارج از کشور، علاوه بر فارسی باید به حروف لاتین باشد و با همـان حـروف نیـزثبت و آگهی شود.

ماده 6: مدارک زیر باید ضمیمه اظهارنامه شود: 1- توصیف اختراع؛ 2- ادعا یا ادعاهای اختراع؛ 3- خلاصه ای از توصیف اختراع؛ 4- نقشه یا نقشه ها، در صورت لزوم؛ 5- مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع؛ 6- درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم مخترع، چنانچه مخترع نخواهد اسم وی ذکر شود؛ 7- مدارک مربوط به حق تقدم که بایدهمزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود؛ 8- رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی؛ 9- مدارک نمایندگی، در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید. تبصره1- چنانچه اظهارنامه در زمان تقاضا فاقد شرایط مقرر در ماده 11 قـانون باشـد، مرجـع ثبـت از متقاضـی دعـوتخواهد کرد تا از تاریخ ابلاغ ظرف 30 روز اصـلاحات لازم را انجـام دهـد و تـاریخ تقاضـا همـان تـاریخ دریافـتاصلاحات مذکور خواهد بود. اگر در مهلت تعیین شده اصلاح صورت نگیرد، اظهارنامه کان لم یکن تلقی خواهـدشد. این مهلت برای اشخاص مقیم خارج از کشور 60 روز می باشد. تبصره 2- اگر در اظهارنامه به نقشه هایی اشاره شود که در آن درج یا ضمیمه نشده است مرجع ثبت از متقاضـی دعـوت می کند تا نقشه ها را ظرف 30 روز ارائه دهد. در صورت ارائه، تاریخ دریافت نقشه ها، تـاریخ تقاضـا تلقـی خواهـدشد. در غیر این صورت، مرجع ثبت تاریخ تقاضا را همان تاریخ دریافت اظهارنامه قید نموده و اشاره به نقشه ها را کان لم یکن تلقی خواهد کرد. این مهلت برای اشخاص مقیم خارج از کشور 60 روز می باشد.

ماده 7 : هر صفحه از توصیف، ادعا، خلاصه توصیف و نقشه اختراع باید توسط متقاضی یا نماینده قانونی او امضاء گردد.

ماده 8 : اظهارنامه باید فقط به یک اختراع یا به دسته ای از اختراعات مرتبط که یک اختراع کلی را تشکیل می دهند مربوط باشد. در غیر این صورت، متقاضی می تواند اظهارنامه مربوط به اختراع خود را به دو یا چند اظهارنامه مجزا و مستقل تقسیم نماید.

ماده 9 : اظهارنامه تقسیمی باید دارای الزامات اظهارنامه اصلی بوده و در تسلیم آن نکات زیر رعایت گردد: 1- شماره و تاریخ اظهارنامه اولیه؛ 2- در صورت درخواست حق تقدم از سوی متقاضی، ذکر شماره و تاریخ اظهارنامه نخستین، همراه با محل حق تقدم؛ 3- اصلاح توصیف، ادعا، نقشه و خلاصه توصیف مذکور در اظهارنامه اصلی؛ 4- مدارک مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه های تقسیمی. تبصره- در صورت ادعای حق تقدم های متعدد برای اظهارنامه اصلی، متقاضی اظهارنامه تقسیمی می تواند از حق تقدم یا حق تقدمهایی که از نظر موضوعی مرتبط با آن اظهارنامه تقسیمی باشد، استفاده کند.

ماده 10 : توصیف اختراع باید صریح و همراه با جزئیات کامل و مشتمل بر نکات زیر باشد: 1- عنوان اختراع به گونه ای که در اظهارنامه ذکر گردیده است؛ 2- زمینه فنی اختراع مربوط؛ 3- مشکل فنی و بیان اهداف اختراع؛ 4- شرح وضعیت دانش پیشین و سابقه پیشرفت هایی که در رابطه با اختراع ادعایی وجود دارد، به نحوی که بـرای درکو بررسی جدید بودن اختراع کفایت کند؛ 5- ارائه راه حل برای مشکل فنی موجود، همراه با شرح دقیق و کافی و یکپارچه اختراع؛ 6- توضیح اشکال، نقشه ها، نمودارها در صورت وجود، بهنحوی که یک متخصص در آن زمینـه بتوانـد اختـراع را درک وارتباط اجزای آن را دریابد. ارجاع به شماره هایی که برای بیان ویژگیهای اختراع در نقشه آمده است الزامی است؛ 7- بیان واضح و دقیق مزایای اختراع ادعایی نسبت به اختراعات پیشین، به نحوی که ویژگی جدید بودن اختراع و تاثیر فنی آن را روشن سازد؛ 8- توضیح حداقل یک روش اجرایی برای به کارگیری اختراع؛ 9- ذکر صریح کاربرد صنعتی اختراع د ر صورتی که ماهیت اختراع گویای این امر نباشد.

ماده 11 : ادعای اختراع باید عناصر اختراعی را که حمایت از آن درخواست شده است، درچارچوب مشخصه های فنی تعیـین کنـد. هر اختراع می تواند مشتمل بر یک یا چند ادعا باشد. ادعا یا ادعاها باید صریح و منجز بوده و دارای شرایط زیر باشند: 1- معقول بودن تعداد آن ها با توجه به ماهیت اختراع و شمارهگذاری ترتیبی آن ها در صورت تعدد؛ 2- از اطلاعات افشاء شده در توصیف اختراع فراتر نرود و به طور کامل در توصیف اثبات و مدلل شده باشد؛ 3- ویژگی های فنی قابل حمایت را با استفاده از جملات مثبت، بیان نماید؛ 4- جز در موارد غیرقابل اجتناب، از ارجاع به نقشه ها یا توصیف امتناع گردد و تا حد ممکن از به کار بردن عبـاراتیمانند »همان طور که در توصیف آمد« یا »همان طور که در نقشهها نشان داده شده« خودداری شود؛ 5- در صورتی که برای فهم ادعا ارجاع به نقشه ضرورت داشته باشد، پس از بیان ادعا، شماره صفحه نقشه و علامـتمشخص کننده آن در داخل پرانتز ذکر گردد؛ 6- مشتمل بر شیوه اجرا و مزایای اختراع نباشد.

ماده 12 : ادعا یا ادعاها ممکن است ناظر بر فرآورده ، فرایند، فرایند دستیابی به یک فرآورده و یا ترکیبی از فرایند و فرآورده باشـد،مشروط بر اینکه راجع به یک مفهوم اختراعی باشد.

ماده 13 : خلاصه توصیف اختراع باید مستقیماً زمینه فنی ای که اختراع به آن تعلق دارد را تعیـین کنـد تـا در جسـتجوی سـوابقاختراع ادعایی مورد استفاده قرار گیرد. در خلاصه اختراع نکات زیر باید در نظر گرفته شود: 1- با عنوان اختراع شروع شود و مشتمل بر 70 تا 200 کلمه باشد؛ 2- مشکل فنی، اساس راه حل ارائه شده برای آن و کاربرد یا کاربردهای اصلی اختراع را اجمالاً روشن نماید؛ 3- در صورت لزوم، مشتمل بر فرمول های شیمیایی یا معادلات ریاضی باشد تا براساس آن هـا ویژگـی هـای اختـراع بـهبهترین شکل بیان شود؛ 4- در صورتی که برای توضیح اختراع ارجاع به نقشه ضرورت داشته باشـد، پـس از توضـیح خلاصـه هـر قسـمت بایـدنشانه های ارجاع دهنده به هریک از نقشهها در داخل پرانتز ذکر گردد؛ 5- عدم بیان ارزش و مزایای اختراع.

ماده 14 : خلاصه توصیف فقط برای بیان اطلاعات اختراع به کار می رود و نمی تواند مبنای تفسیر برای تعیین حدود ادعا باشد.

ماده 15 : چنانچه نقشه ها، نمودارها، و جداول، بخشی از ضمیمه اظهارنامه اختراع باشند در ترسیم آن هـا بایـد نکـات زیـر رعایـتشوند: 1 – در یک روی صفحه کاغذ بادوام و در قطع A4، با خطوط پررنگ و یکدست مشکی و غیررنگی کشیده شده و ترجیحاً در رسم آن ها از ابزارهای فنی نقشه کشی استفاده شود و حداکثر حاشیه اوراق به ترتیب از بـالا 5/2 سـانتی متـر از چـپ5/1 سانتی متر، از راست 5/2 سانتی متر و از پایین 1 سانتی متر باشد؛ 2 – وضوح و شفافیت نقشه ها به نحوی باشد که امکان تکثیر یا تصویر برداری آن میسر شود؛ 3 – تمام عناصر نقشه یا نمودار دارای مقیاس یکسان باشد مگر آنکه برای فهم اختـراع، برجسـته نمـودن بخـش خاصـی ازنقشه و یا نمودار ضروری باشد؛ 4 – تا حد امکان به صورت عمودی در صفحه قرار گیرد؛ 5- اعداد، حروف و نشانه ها به طور روشن ذکر شده و خوانا باشند؛ 6 – شامل نشانههایی باشد که در توصیف بتوان به آن ها ارجاع داد؛ 7 – صفحات باید به ترتیب شماره گذاری شده و ترجیحاً نشان دهنده شماره آن صفحه از کل صفحات باشد؛ 8– هیچ توضیحی نباید روی نقشه ها وجود داشته باشد مگر در مورد جداول و نمودارها؛ 9 – در صورتی که هریک از نقشه ها، نمودارها و جداول در بیش از یک صفحه باشد، کل صفحات باید بدون حذف بخشی از آن ها ، شامل نشانه هایی مستقل از شماره صفحات باشد به نحوی که ارتباط و تمامیت قسـمتهـا را بـا یکـدیگر روشـنسازد.

ماده 16 : در صورتی که در اظهارنامه، توصیف، خلاصه توصیف، ادعا یا ادعاها و نقشه ها، به واحدهای انـدازه گیـری وزن و حـرارت،انرژی، نور، صدا، مغناطیس، و از این قبیل امور اشاره شده باشد، از قواعد متعارف باید استفاده شود.

ماده 17 : سایر ضمائم اظهارنامه، به جز نقشه، نمودار و جدول، باید روی کاغذ دارای قطـع A4 درج و نکـات ذیـل در مـورد آنهـامراعات گردد: 1 – متن آن ها به صورت تایپ شده ارائه گردد و فاصله بین سطور بیش از 5/1 سانتی متر نباشد؛ 2- فرمول های شیمیایی و ریاضی ممکن است به صورت دستی نوشته شوند؛ 3- صفحات باید دارای حاشیه 3 سانتی متری در بالا و سمت راست و2 سانتی متری از پایین و سمت چپ باشند؛ 4– شماره گذاری صفحات، باید به عدد فارسی و به نحوی باشد که شروع قسمت توصیف اختراع بـا شـماره یـک آغـاز و بـهترتیب تا پایان ادعاها و خلاصه اختراع شماره گذاری شود چنانچه اظهارنامه همراه بـا نقشـه، نمـودار و جـدول باشـدابتدای آن ها باید با شماره های جدید از یک شمارهگذاری شوند؛ 5- اوراق نباید تا خورده و پاره شده باشند و فقط یک روی کاغذ نوشته می شود.

ماده 18 : در صورتی که متقاضی طبق ماده 9 قانون، درخواست حق تقدم کرده باشد، هنگام تقاضای ثبت اختراع بایـد درخواسـتخود را وفق فرم مخصوص و به همراه مدارکی که حاکی از این حق باشد به مرجع ثبت تسلیم نمایـد . ایـن درخواسـت بایـدمشتمل بر نکات زیر باشد: 1 – تاریخ و شماره اظهارنامه اصلی؛ 2 – طبقه بندی بین المللی مرتبط با اظهارنامه اصلی؛ 3– کشور یا کشورهایی که اظهارنامه اصلی در آنجا تسلیم شده است و چنانچه اظهارنامه منطقه ای یا بین المللی منبای حق تقدم باشد، ذکر مأخذ آن.

ماده 19 : در صورتی که متقاضی مدعی دو یا چند اظهارنامه پیشین باشد، مدت حـق تقـدم از زمـان مقـدم تـرین آن هـا محاسـبهمی گردد.

ماده 20 : مدت زمان حق تقدم در ثبت اختراع، 12 ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه اصلی خواهد بود. در این مـورد روز تسـلیم جـزءمدت محسوب نخواهد شد و اگر آخرین روز مصادف با روز تعطیل باشد، این مدت تا آخرین ساعت اولـین روز اداری بعـد ازروز تعطیل، محاسبه خواهد شد.

فصل دوم: انتقال، اصلاح، استرداد و ثبت اظهارنامه

ماده 21 : انتقال حق مالکیت ناشی از تسلیم اظهارنامه یا اعطاء هرگونه اجازه بهره برداری از آن باید حسـب مـورد بـه درخواسـتکتبی منتقل الیه یا مالک اختراع به مرجع ثبت اعلام و در پرونده مربوط درج گردد. اعمـال ایـن تغییـر منـوط بـه پرداخـتهزینه مربوط خواهد بود.

ماده 22 : چنانچه متقاضی بخواهد اصلاحاتی را در مورد توصیف، خلاصه توصیف اختراع یا نقشه هـا انجـام دهـد بایـد صـفحاتی ازضمائم که این اصلاحات مربوط به آنها است را دوباره تایپ کند، به نحوی که کل آن ها یک سند یکپارچه را تشکیل دهد. اضافه کردن بین خطوط، چسباندن، حاشیه نویسی، یا اصلاح به صورت زیرنویس و اقداماتی از این قبیل ممنوع است.

ماده23 : متقاضی می تواند تا قبل از ثبت اختراع، اظهارنامه خود را اصلاح کند، مشروط بر اینکه از حدود اظهارنامه نخست تجـاوزننماید. درخواست اصلاح با پرداخت هزینه مقرر در جدول هزینه ها انجام می پذیرد.

ماده 24 : اظهارنامه اختراع ممکن است با درخواست کتبی متقاضی مسترد گردد. در صورت تعدد متقاضیان، این درخواسـت بایـدبه امضای همه آن ها رسیده و متضمن عنوان اختراع، شماره و تاریخ اظهارنامه باشد. در صورت استرداد اظهارنامه، هزینه های پرداختی مسترد نخواهد شد. تبصره – در صورتی که اظهارنامه مسترد شده مبنای اظهارنامه های تقسیم شده دیگری قـرار گرفتـه باشـد، اظهارنامـه هـایبعدی هم مسترد شده تلقی می گردد.

ماده 25 : توسعه یا بهبود یک اختراع می تواند موضوع اظهارنامه تکمیلی نیز قرار گیرد، مشـروط بـر اینکـه مکمـل و مبـین همـاناختراعی باشد که در اظهارنامه اصلی ادعا شده است. در این صورت: 1- شماره و تاریخ اظهارنامه اصلی در اظهارنامه تکمیلی ذکر می گردد؛ 2- تکمیلی بودن اختراع در قسمت توصیف بعد از عنوان درج می شود؛ 3- اعطای گواهینامه اختراع به اظهارنامه تکمیلی مشروط به اعطای گواهینامه اختراع به اظهارنامه اصلی است؛ 4- در صورت ثبت اختراع اصلی، آگهی ثبت اختراع تکمیلی متضمن شماره و تاریخ ثبت اظهارنامه اصلی است. تبصره 1- در صورت رد اظهارنامه تکمیلی در مهلتی که برای اعتراض به رد وجود دارد، متقاضی میتواند اظهارنامـه خـود رابه طور مستقل ارائه دهد، مشروط بر آنکه مفهوم اختراعی آن با اظهارنامه اصلی یکسان نباشـد در ایـن صـورت،شماره ای جدید به اظهارنامه مستقل داده می شود و از همان تاریخ اظهارنامه تکمیلی حق تقدم خواهد داشت. تبصره 2- صدور گواهی نامه اختراع تکمیلی تابع همان مقرراتی خواهد بود که برای گواهینامه اصلی تعیین شده اسـت ولـیمدت اعتبار گواهی نامه تکمیلی نمی تواند از مدت اعتبار گواهینامه اصلی تجاوز نماید.

ماده 26 : استفاده از مهلت ارفاقی مقرر در بند هـ ماده 4 قانون از جمله ناظر بر موارد زیر است: 1- افشاء به دلیل یا در نتیجه سوء استفاده اشخاص ثالث یا ذی حق قبلی متقاضی انجام شده باشد؛ 2- افشاء در نتیجه شرکت در یک نمایشگاه رسمی باشد که در ایـن فـرض متقاضـی بایـد گـواهی شـرکت در ایـننمایشگاه را که به تأیید مسئولان ذی ربط رسیده همراه با درج این مطلب که اختراع فقط در نمایشگاه مذکور بـهنمایش گذاشته شده است، ظرف 30 روز از تاریخ تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت تسلیم نماید. تبصره – منظور از نمایشگاه رسمی نمایشگاهی است که توسط دولت یا ادارات ذی صلاح داخلی تشکیل می شود و یـا توسـطدولت یا اشخاص ذی صلاح در یک کشور عضو کنوانسیون پاریس و در سطح بینالمللی برگزار می گردد. در فرض اخیر گواهی مسؤولان ذیربط نمایشگاه رسمی باید به تأیید نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران رسیده باشد.

ماده 27 : مرجع ثبت پس از دریافت اظهارنامه و ضمایم مربوط و احراز شرایط مقرر در ماده 11 قانون، آن را در دفتـر ثبـت وارد وبر روی هریک از نسخ اظهارنامه، تاریخ دریافت اظهارنامه و شماره آن را قید نموده و نسخه دوم آن را همـ را بـا ضـمائم، کـهدارای همان مشخصات نسخه اصلی است، بعد از امضاء و مهر و قید تاریخ (ساعت، روز، ماه، سال) وصول آن با تمام حـروف،به عنوان رسید به متقاضی مسترد خواهد کرد. تبصره – درخصوص اظهارنامه هایی که با پست سفارشی ارسال می شوند، در صورت ثبت اظهارنامه ها، نسخه دوم آن ها همراه با ضمائم توسط و به هزینه مرجع ثبت با پست سفارشی به عنوان رسید به متقاضـیان مسـترد خواهـد شـد. در صورت عدم ثبت نیز مراتب به همین ترتیب به اطلاع متقاضیان خواهد رسـید . پاسـخ اظهارنامـه هـای واصـله درچارچوب ماده167 این آیین نامه به صورت الکترونیکی خواهد بود.

فصل سوم : بررسی اظهارنامه و ثبت اختراع

ماده 28 : مرجع ثبت، پس از دریافت اظهارنامه و ضمائم مربوط، آن را ظرف 6 ماه از حیـث انطبـاق بـا شـرایط شـکلی و مـاهویمندرج در قانون و این آیین نامه بررسی می نماید. تبصره1- مرجع ثبت در صورت ضرورت می تواند از مراجع ذی ربط اعم از خصوصی یا دولتی و یا از متخصصان و کارشناسان امر برای احراز شرایط ماهوی اختراع استعلام و کسب نظر نماید. مهلت پاسخ به استعلام و اعلام نظر حداکثر 3 ماه خواهد بود. تبصره2- اظهارنظر مراجع و اشخاص مذکور جنبه مشورتی داشته و عدم پاسخ به استعلام و کسـب نظـر مـانع از بررسـی واتخاذ تصمیم مرجع ثبت نیست. تبصره 3- استعلام و کسب نظر از مراجع و اشخاص مذکور می تواند براساس قراردادهای منعقده با آنها صورت گیرد.

ماده 29 : چنانچه پس از بررسی اظهارنامه و ضمائم آن، انجام اصلاحات یا تکمیل اظهارنامـه و ضـمائم آن ضـرورت داشـته باشـد،مرجع ثبت با تعیین مواردی که نیاز به اصلاح یا تکمیل دارند کتباً از متقاضی مـی خواهـد تـا ظـرف 30 روز از تـاریخ ابـلاغنسبت به انجام اصلاحات یا تکمیل مدارک اقدام نماید. در غیر این صورت اظهارنامه کان لم یکن تلقی خواهـد شـد. مهلـتتعیین شده در این ماده برای اشخاص مقیم خارج از کشور 60 روز می باشد.

ماده 30 : تصمیم مرجع ثبت مبنی بر اعطای گواهی نامه اختراع کتباً به متقاضی اعلام شده و متقاضـی بایـد ظـرف مـدت 30 روز پس از اعلام جهت پرداخت هزینه های مربوط به ثبت اختراع و انتشار آگهی موضوع ماده 32 این آیین نامه اقـدام نمایـد. در صورت عدم پرداخت هزینه ها درمهلت مقرر فوق، اظهارنامه کان لم یکن تلقی می گردد. ایـن مهلـت بـرای متقاضـیان مقـیمخارج از کشور 60 روز می باشد.

ماده 31 : اختراع با قید مراتب زیر طبق فرم (الف2-) در دفتر ثبت اختراع ثبت می شود: 1 – شماره وتاریخ اظهارنامه با قید ساعت و روز و ماه و سال؛ 2 – شماره و تاریخ ثبت اختراع؛ 3– اسم و نشانی و تابعیت مالک اختراع؛ 4 – اسم و نشانی و تابعیت مخترع در صورتی که متقاضی شخص مخترع نیست مگر اینکه مخترع کتباً تقاضا نمـوده باشـدکه نامش در گواهی نامه اختراع ذکر نشود؛ 5 - اسم و نشانی نماینده قانونی مخترع، اگر ثبت اختراع توسط وی تقاضا شده باشد؛ 6 – عنوان اختراع؛ 7– طبقه بندی بین المللی اختراع با ذکر زمینه علمی ای که اختراع در آن طبقه قرار میگیرد؛ 8 – در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن، تاریخ، شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم؛ 9 – مدت حمایت. تبصره1- در دفتر ثبت اختراع، برای هر اختراع دو صفحه اختصاص می یابد و هر تغییر و اصلاح و همچنین نقـل و انتقـالاتیکه جزئاً یا کلاً نسبت به موضوع اختراع صورت می گیرد، در صفحات مزبور قید می گردد. تبصره 2- درج مراتب فوق پس از تکمیل باید به امضاء مالک اختراع یا نماینـد ه قـانونی وی و همچنـین رئـیس اداره ثبـتاختراعات برسد.

ماده 32 : پس از ثبت اختراع، آگهی مربوط به ثبت، ظرف 30 روز با قید مراتب مذکور در ماده 31 این آیین نامه در روزنامه رسمی منتشر می گردد. آگهی مزبور به امضاء رئیس اداره ثبت اختراعات رسیده و برای انتشار تسلیم روزنامه رسمی می شود.

ماده 33 : پس از انتشار آگهی ثبت اختراع و تحویل نسخه منتشر شـده یـا مـنعکس درسـایت روزنامـه رسـمی بـه مرجـع ثبـت،گواهی نامه اختراع صادر و به متقاضی یا نماینده قانونی وی تسلیم خواهد شد. گواهی نامـه اختـراع بایسـتی بـا اسـتفاده ازفناوری روز تهیه و مشتمل بر نسخه ای از توصیف – ادعا – خلاصه توصیف و نقشه بوده و منگنه و مهـر شـده و بـه امضـاءرئیس اداره ثبت اختراعات برسد. گواهی نامه اختراع طبق فرم (الف – 3) باید حاوی نکات زیر باشد: 1 – شماره وتاریخ اظهارنامه؛ 2 – شماره و تاریخ ثبت اختراع؛ 3 – اسم، نشانی و تابعیت دارنده اختراع؛ 4 – اسم، نشانی و تابعیت مخترع، مگر اینکه مخترع کتباً از مرجع ثبت درخواست عدم ذکر نام خود را نماید؛ 5- عنوان اختراع؛ 6 – طبقه بندی بین المللی اختراع؛ 7- ذکر تاریخ، شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم، درصورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن؛ 8– مدت حمایت.

ماده 34 : در صورت تعدد متقاضی ثبت اختراع، به درخواست آن ها، میزان سهم هریک در گواهینامه اختراع به تفکیک قید خواهد شد. در غیر این صورت، حقوق ناشی از اختراع بالسویه خواهد بود.

ماده 35 : در صورت تقاضای مالک اختراع ثبت شده برای صدور پروانه بهره برداری، مرجع ثبت حداکثر ظرف یـک هفتـه از تـاریختقاضا مراتب را به انضمام سوابق اختراع به دستگاه یا دستگاه هایی که مرتبط با موضوع اختراع تشخیص می دهد، مـنعکس وپس از اخذ نظرات آن ها نسبت به صدور پروانه مذکور اقدام خواهد کرد. چنانچه مراجع یادشده ظرف مهلـت مقـرر در مـاده19 قانون پاسخ ندهندیا پاسخ منفی دهند، مرجع ثبت تکلیفی برای صدور مجوز بهرهبرداری ندارد. تبصره - درصورتی که اخذ نظرات مراجع ذی ربط قانوناً مستلزم پرداخت هزینه باشد، تأدیه ایـن هزینـه بـه عهـده متقاضـیپروانه بهره برداری است.

فصل چهارم: صدور پروانه اجباری بهره برداری

ماده 36 : درخواست صدور پروانه اجباری بهره برداری اختراع باید از جانب وزیر یا بالاترین مقام دستگاه دولتی یا اشخاص مجـاز ازسوی آن ها، تسلیم دبیرخانه کمیسیون گردد. این درخواست باید همراه دلیل و مدرکی باشد که به موجـب آن ثابـت شـود،دستگاه دولتی یا شخص مجاز از طرف او، از مالک درخواست بهره برداری کرده ولی نتوانسته اجازه بهر ه برداری را بـا شـرایطمعقول و ظرف مدت زمان متعارف تحصیل نماید. رعایت مراتب فوق، در صورت فوریت ناشـی از مصـالح ملـی در کشـور بـهتشخیص کمیسیون موضوع ماده 17 قانون لازم نخواهد بود و تصمیم کمیسیون در این خصوص بلافاصله به اجرا درمی آیـد،مشروط بر آنکه در این قبیل موارد مالک اختراع در اولین فرصت ممکن از تصمیم کمیسیون مطلع شود.

ماده 37 : دبیرخانه پس از دریافت درخواست پروانه اجباری بهره برداری، ظرف 10 روز موضوع را به مالک اختـراع ابـلاغ مـی کنـد . مالک اختراع موظف است مراتب را به اشخاصی که مجوز بهره برداری از اختراع مـورد نظـر را دارنـد اطـلاع دهـد. مختـرع واشخاصی که مجوز بهره برداری از اختراع مورد نظر را دارند باید ظرف 30 روز نظرات خود را به صورت مدلل و مسـتند کتبـاًبه دبیرخانه ارائه نمایند که دردفتر مخصوص به ثبت رسیده وجهت تصمیم گیری تسلیم کمیسیون خواهد شد.

ماده 38 : دبیرخانه حداقل 10 روز قبل از تشکیل جلسه کمیسیون، باید زمان آن را به متقاضی پروانه اجبـاری و مالـک اختـراع واشخاص ذی نفع اطلاع دهد. اشخاص مذکور می توانند در جلسه حضور پیدا کنند. کمیسیون پس از استماع اظهـارات آن هـاتصمیم مقتضی اتخاذ و مراتب را اعلام خواهد نمود.

ماده 39 : درصورت اعطای پروانه اجباری، کمیسیون باید شرایط بهره برداری، نام سازمان دولتی بهره بردار یا شخص مجاز از طـرفاو، مدت بهره برداری، مبلغ مذکور در بند ب ماده 17 قانون به تشخیص کارشناس رسمی، اقدامات اجرایی، مدت زمـان لازمبرای انجام اقدامات اجرایی توسط بهره بردار، محدوده جغرافیایی و موارد مجاز استفاده از اختراع را دقیقاً مشخص نماید. تبصره- پرداخت هزینه های کارشناسی برای تعیین مبلغ مذکور در این ماده به عهده بهرهبردار خواهد بود.

ماده 40 : تصمیم کمیسیون مبنی بر اعطاء پروانه اجباری بهرهبرداری باید در دفتر ثبت اختراع قید و به هزینه متقاضی در روزنامه رسمی کشور منتشر و به مالک اختراع و سایر اشخاص ذی نفع ابلاغ گردد.

ماده 41 : چنانچه پس از بررسی مدارک و استماع اظهارات طرفین، کمیسیون تشخیص دهد که درخواست ارائه شـده من طبـق بـاشرایط مندرج در ماده 17 قانون نمی باشد، درخواست را رد و نتیجه را از طریق دبیرخانه به متقاضی و اشخاص ذی نفع ابلاغ می نماید.

ماده 42 : مالک اختراع یا سازمان دولتی و همینطور شخص ثالثی که پروانه اجباری بهرهبرداری برای او صادر شده است ظرف 20 روز پس از دریافت ابلاغ موضوع ماده 40این آیین نامه می تواند نسبت به تصمیم کمیسیون درخواست بررسی مجـدد نمایـد. چنانچه کمیسیون درخواست تجدید نظر را قانع کننده تشخیص دهـد، جلسـه ای را حـداکثر ظـرف 30 روز پـس از وصـولدرخواست، برای رسیدگی به اظهارات متقاضی تجدید نظر و در صورت لزوم طرف او تشکیل خواهد داد و در مورد شـرایط ومدت پروانه اجباری بهره برداری اتخاذ تصمیم می نماید. در غیر این صورت درخواسـت مـذکور رد مـیگـردد . نحـوه تشـکیلکمیسیون، مهلت ها و ابلاغ تصمیمات کمیسیون مطابق با این آیین نامه خواهد بود.

ماده 43 : مالک اختراع می تواند درخواست لغو پروانه اجباری بهره برداری صادره از سوی کمیسیون را بنابه دلائلی کـه در بنـد (ج) ماده 17 قانون آمده است، همراه با مدارک و مستندات مربوط به دبیرخانه کمیسیون تسلیم نماید. دبیرخانـه موظـف اسـتظرف 30 روز از تاریخ تسلیم درخواست، مراتب را همراه با دلائل به بهرهبردار اعلام تا چنانچه پاسخی داشته باشد ظرف 30 روز به دبیرخانه اعلام نماید. مرجع مذکور اظهارات طرفین به انضمام مدارک و مستندات ارائه شده را جهت اتخاذ تصمیم به کمیسیون ارسال می دارد. کمیسیون پس از بررسی اظهارات مالک اختراع، وزیر یا بالاترین مقام دستگاه ذی ربط و بهره بردار، تصمیم مقتضی را اتخاذ می نماید. چنانچه تصمیم کمیسیون مبنی بر لغـو پروانـه بهـره بـرداری باشـد، حسـب مـورد اجـازهبهره برداری برای مالک یا بهره بردار دیگر صادر می گردد. در صورتی که حفظ حقـوق قـانونی اشخاصـی کـه اجـازه را کسـب کردهاند، ابقاء تصمیم را ایجاب نماید، کمیسیون نسبت به ابقاء آن اقدام مینماید. تصمیم کمیسیون مبنی بر لغو یا ابقاء پروانه اجباری بهرهبرداری همراه با مدت و شـرایط مربـوط از سـوی دبیرخانـه بـهطرفین ابلاغ خواهد شد.

ماده 44 : هرگونه تصمیم کمیسیون مبنی بر اعطای پروانه اجباری بهره برداری یا رد آن از سوی متقاضـی یـا مالـک اختـراع قابـلاعتراض در دادگاه صالح مقرر در ماده 59 قانون می باشد. این اعتراض باید ظرف 60 روز از تاریخ ابلاغ تصمیم کمیسیون بـهذینفع و یا اطلاع او از آن صورت گیرد.

ماده 45 : به منظور انجام کلیه وظایف اداری کمیسیون موضوع بند (الف) ماده 17 قانون، دبیرخانه ای به ریاست مدیرکل اداره کـل مالکیت صنعتی در مرجع ثبت تشکیل می شود.

ماده 46 : مرجع ثبت پس از دریافت درخواست صدور پروانه اجباری بهره برداری، موضوع بنـد (ح) مـاده 17 قـانون، بایـد آن را دردفتر مخصوص ثبت و ظرف 10 روز از زمان دریافت همراه با دلایل، مدارک و مستندات به دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر ابلاغ نماید. دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر باید نظرات و دلایل و مدارک خود را ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ به مرجع ثبت تسلیم نماید. مرجع ثبت، مدارک و مستندات طرفین را جهت اتخاذ تصـمیم تسـلیم کمیسـیون مـذکور در مـاده 170 ایـنآیین نامه خواهد کرد. کمیسیون پس از استماع اظهارات طرفین، در مورد اعطای پروانه اجباری بهره برداری و شرایط و حدود و مبلغ قابل پرداخت به تشخیص کارشناس رسمی، یا رد درخواست، تصمیم گیری خواهد کرد. در صورت اعتراض به تصمیم کمیسیون، تا قبل از نهایی شدن تصمیم دادگاه در این مورد، پروانه اجباری بهره برداری صادره از سوی کمیته معلق خواهـدبود. تبصره – چنانچه دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر مقیم ایران نباشد، مهلت های مـذکور در ایـن مـاده بـه دو برابـر افـزایشمی یابد.

فصل پنجم : تغییرات، انتقالات و اعراض در مورد اختراع ثبت شده