قوانین
حمل و نقل - آئین نامه اجرائی قانون موسسات حمل و نقل و تعمیرگاهها و گاراژهای عمومی - فصل دوم - بنگاههای مسافربری
ماده 12 - اجازه تاسیس بنگاه مسافربری با اتوبوس در تهران مشروط بداشتن پنج دستگاه اتوبوس ملکی است . مدل این اتوبوس ها نباید بیش از 5 سال از مدل سال عقب تر باشد . بنگاههای مسافربری تهران که در تاریخ تصویب این آئین نامه کمتر از ده سال سابقه کار دارند با داشتن سه دستگاه اتوبوس ملکی و آنهائیکه بیش از ده سال سابقه کار دارند با داشتن دو دستگاه اتوبوس ملکی می تواند بکار خود ادامه دهند مشروط به اینکه مدل اتوبوس های آنها بیش از 5 سال از مدل سال عقب نباشد .
ماده 13 - از تاریخ تصویب این آئین نامه صدور پروانه تاسیس بنگاه مسافربری با اتوبوس در شهرستانها منوط بداشتن سه دستگاه اتوبوس است که مدل این اتوبوسها نباید بیش از 5 سال از مدل سال عقب باشد بنگاههای مسافربری شهرستانها که در تاریخ تصویب این آئین نامه کمتر از ده سال سابقه کار دارند با داشتن دو دستگاه اتوبوس ملکی و آنهائیکه بیش از ده سال سابقه کار دارند با داشتن یک دستگاه اتوبوس ملکی می تواند به کار خود ادامه دهند به شرط آنکه مدل این اتوبوسها بیش از پنج سال از مدل سال عقب نباشد .
ماده 14 - هر بنگاه مسافربری با اتوبوس باید محوطه ای به مساحت لااقل پانصد متر مربع که حداقل 300 متر مربع آن بعنوان محوطه آزاد برای توقفو حرکت اتوبوسها اختصاص یابد در اختیار داشته باشد . مراد از محوطه آزاد محدوده ایست که اتوبوسها در آن توقف و حرکت می نمایند. راهروها و حیاط خلوت جزء محوطه آزاد محسوب نیست .
ماده 15 - بنگاه مسافر بری با اتوبوس باید دارای اطاق انتظار و انبار توشه مسافرین باشد .
ماده 16 - تعیین ظرفیت اتوبوس های مسافربری و همچنین تعیین نوع و فاصله صندلی ها و ارتفاع اطاق و سایر مشخصات آنها با توجه به درجه بندی اتومبیل ها طبق آئین نامه ای خواهد بود که از طرف شهربانی کل کشور پیشنهاد و به تصویب وزیر برسد .
ماده 17 - حرکت اتوبوسهای مسافربری بدون داشتن برگ معاینه ممنوع است و شهربانی می تواند از حرکت این قبیل اتوبوسها جلوگیری نماید . مدیران مؤسسات مسافربری و سایر اشخاصی که با اتوبوس مسافر می برند مکلفند در مواعدی که شهربانی اعلام می کند اتوبوسها را برای معاینه ارائه کنند و برگ معاینه دریافت دارند. الصاق برگ معاینه به شیشه جلو اتوبوسهای مسافربری الزامی است .
ماده 18 - نام هر بنگاه مسافربری بادی روی بدنه اتوبوس در محلهائی که شهربانی کل کشور تعیین می کند نوشته شود.
ماده 19 - حمل مواد محترقه م منفجره و جنازه و احشام و مواد و اشیائی که مخل آسایش مسافرین یا منافی نظافت و بهداشت عمومی باشد به وسیله اتوبوس مسافربری ممنوع است .
ماده 20 - بنگاههای مسافربری نباید از معابر عمومی بعنوان محل مسافر گیری و حمل بار استفاده نمایند.
ماده 21 - حمل بار غیر از توشه مسافرین به وسیله اتوبوس ممنوع است .
ماده 22 - نصب برچسب با قید شماره مسافرت به هر یک از قطعات توشه مسافر الزامی است .
ماده 23 - رانندگی اتوبوس بیش از ده ساعت در یک شبانه روز برای هر راننده ممنوع است . مدیران مسئول بنگاهها موظفند برای مسافرتهائی که مستلزم بیش از ده ساعت رانندگی با سرعت مجاز در یک شبانه روز است راننده کمکی پیش بینی نمایند.
ماده 24 - مدیر بنگاه مسافربری با اتوبوس موظف است برای رانندگان و کمک رانندگان و شاگرد رانندگان لباس یک شکل خدمت تهیه نماید.
ماده 25 - مدیران بنگاههای مسافربری با اتوبوس موظفند هر گاه اتوبوسی در بین راه به هر علتی از کار بازماند در اسرع اوقات و بدون ایجاد هزینه اضافی برای مسافرین وسیله ادامه مسافرت آنها را فراهم نمایند.
ماده 26 - بنگاههای مسافربری با اتوبوس موظفند بمسافرین بلیط تسلیم نمایند . در بلیط مسافرت باید نام بنگاه شماره بلیط - مبدا - مقصد - درجه اتوبوس - شماره و ردیف صندلی - مبلغ - کرایه - ساعت حرکت و شماره برچسب توشه صاحب بلیط قید شود.
ماده 27 - مدیر مسئول بنگاه مکلف است مسافرین خود را به ترتیبی که وزارت کشور مقرر می دارد بیمه نامه حرکت وسائل نقلیه بدون بیمه نامه ممنوع است و شهربانی از ادامه کار این قبیل وسائل نقلیه جلوگیری خواهد نمود.
ماده 28 - بنگاههای مسافربری با اتوبوس موظفند هر گاه مسافری تا موقع حرکت اتوبوس انصراف خود را از مسافرت اعلام نماید مبلغ پرداخت شده بابت بلیط مسافرت را با کسر ده درصد مبلغ کرایه به مسافر مسترد دارند مگر در صورتی مسافر تقاضای تمدید بلیط مسافرت را بنماید که در این صورت بلیط بدون دریافت مبلغ اضافه تمدید خواهد شد . چنانچه مسافر پس از حرکت اتوبوس مراجعه نماید بهای بلیط با کسر 50 % به مسافر مسترد خواهد گردید. بنگاههای مسافربری موظفند مفاد این ماده را در پشت بلیط های مسافرت درج نمایند.
ماده 29 - کسانیکه بخواهند در تهران یا شهرستانها بنگاه مسافربری یا سواری یا استیشن تاسیس نمایند باید لااقل دارای پنج دستگاه اتومبیل ملکی باشند و مدل این اتومبیل ها نباید بیش از پنج سال از مدل سال عقب باشد . بنگاههای مذکور باید برای توقف اتومبیل های خود به تشخیص شهربانی توقفگاهی متناسب با تعداد اتومبیل های خود در اختیار داشته باشند.
ماده 30 - مقررات مواد 19 - 20 - 21 - 22 - 25 - 25 - 27 - 28 آئین نامه شامل بنگاههای مسافربری با سواری و استیشن نیز خواهد بود.
ماده 31 - بنگاههای مسافربری موظفند در وقت مقرر که در بلیط قید شده مسافرین را حرکت دهند .
ماده 32 - رانندگان بنگاههای مسافربری مکلفند هر سه ماه یکمرتبه از مرجعی که شهربانی تعیین نماید گواهی عدم ابتلاء به بیماریهای که منافی با ایمنی رانندگی است اخذ و ارائه نمایند و همچنین کمک رانندگان و شاگرد رانندگان مکلفند هر شش ماه گواهی تندرستی دریافت و ارائه دهند . مدیران بنگاههای مسافربری با اتوبوس باید از بکارگماردن کسانیکه فاقد گواهی تندرستی به وضع این ماده باشند خودداری نمایند.
ماده 33 - دارندگان پروانه بنگاههای مسافربری می توانند در هر یک از نقاط کشور که لازم بدانند با رعایت مقررات انتظامی و سایر مقررات محل برای بنگاه خود نمایندگی تاسیس کنند نمایندگی بنگاه مسافربری برای سایر اشخاص منوط به این است که مدیر نمایندگی دارای شرایط مذکور در ماده 2 این آئین نامه بوده و علاوه بر مدارک مندرج در ماده 3 موافقتنامه دارنده پروانه بنگاه مربوط را ضمیمه درخواست خود نمایند و از شهربانی محل پروانه تحصیل کنند.
ماده 34 - نمایندگی ها باید در حدود امکانات محلی دارای اطاق دفتر برای فروش بلیط و اطاق انتظار و تلفن و برق و آب و توالت و روشوئی و وسائل اطفاء حریق و ایمنی باشند .
ماده 35 - نمایندگی ها در تهران و مراکز استانها و شهرستانهای درجه یک باید محوطه آزاد آسفالت های با مسافت حداقل 300 متر مربع جهت پیاده و سوار کردن مسافرین داشته باشند وسعت این محوطه در نمایندگی سایر شهرها نباید از 150 متر مربع کمتر باشد .