.png)
قوانین
.png)
کشاورزی و روستایی - آییننامه اصلاحات ارضی مصوب 1343.5.3 - فصل اول - اجاره
ماده 1 - در صورتی که مالک بخواهد از اختیار مندرج در بند الف ماده 1 از مواد الحاقی به قانون اصلاحات ارضی استفاده نماید مخیر است اسناداجاره را با فرد فرد زارعین داخل نسق و یا با هر یک از آنها به ضمانت شخص دیگری تنظیم و امضاء نماید. تبصره 1 - در صورتی که شرکت تعاونی روستایی در قریه تشکیل شده باشد و زارعین به شرکت مزبور برای اجاره وکالت داده باشند قرارداد اجاره باشرکت تعاونی منعقد خواهد شد و شرکت از کل رقم مالالاجاره وصولی دو درصد به عنوان کارمزد به نفع خود برداشت خواهد نمود. تبصره 2 - شرایط کلی اجاره و نمونه اوراق وکالتنامه و اجارهنامه از طرف سازمان اصلاحات ارضی تهیه میشود و سایر شرایط با توجه به مقرراتمربوط به اصلاحات ارضی با تراضی طرفین تعیین میگردد وکالتنامهها و اجارهنامههایی که طبق این ماده تنظیم شود در حکم اسناد رسمی و لازمالاجراخواهد بود.
ماده 2 - مالالاجاره به صورت نقدی تعیین میشود. طرفین میتوانند با تراضی یکدیگر تمام یا قسمتی از مالالاجاره را به جنس تبدیل نمایند که ازطرف مستأجر به مالک تحویل گردد.
ماده 3 - مدت اجاره سی سال و اجاره بها هر پنج سال یک مرتبه قابل تجدید نظر است. تبصره - در صورتی که در مدت اجاره بین زارعین و مالکین برای خرید و فروش یا تقسیم ملک موضوع بندهای ب و ج ماده 1 از مواد الحاقی بهقانون اصلاحات ارضی توافق حاصل شود هنگام تنظیم سند اجاره فسخ خواهد شد.
ماده 4 - میزان اجاره بها بر اساس معدل عایدات خالص مالکانه سهساله اخیر (سالهای 1340 و 1341 و 1342) مورد اجاره با توجه به عرف محل باتراضی زارعین و مالکین تعیین میشود. در صورت عدم تراضی معدل عایدات خالص مالکانه سه سال مزبور (ضریب) را سازمان اصلاحات ارضی تعیین خواهد کرد. تبصره 1 - عایدات خالص عبارت از درآمد ملک پس از وضع عوارض و مستثنیات قانونی و هزینههایی است که مطابق عرف و معمول محلاختصاصاً به عهده مالک میباشد. تبصره 2 - ضریب اجاره صد درصد معدل عایدات خالص مالکانه سه سال مزبور است. تبصره 3 - نسبت به املاک و اراضی که در سالهای اخیر آباد شده و بیش از یک الی دو دوره زراعی مورد بهرهبرداری واقع نشده باشند ضریب اجارهعایدات خالص مالکانه یکساله یا معدل عواید خالص مالکانه دو ساله خواهد بود.
ماده 5 - در صورتی که هر یک از زارعین در سررسید مقرر از پرداخت مالالاجاره خودداری نماید پس از انقضای سه ماه از تاریخ مذکور بهدرخواست مالک یا مالکین و با اطلاع سازمان اصلاحات ارضی اجاره فسخ میشود و مورد اجاره از ید مستأجر خارج و برای بقیه مدت اجاره (بااستیفای حق موجر از نظر وصول مالالاجاره) به دیگری اجاره داده خواهد شد.
ماده 6 - در صورت فوت مستأجر (زارع) وراث قانونی او میتوانند مورد اجاره را برای بقیه مدت در اختیار داشته باشند مگر این که وراث نخواهندشخصاً به امر زراعت اشتغال ورزند که در این صورت به اطلاع سازمان اصلاحات ارضی اجاره فسخ و مورد اجاره از ید ورثه خارج و با استیفای حقوقزارعان آنها طبق معمول محل برای مدت به دیگری اجازه داده خواهد شد.
ماده 7 - به منظور ازدیاد درآمد و بالا رفتن تولید محصولات کشاورزی زارعین میتوانند با رضایت کتبی مالکین و با اطلاع سازمان اصلاحات ارضیدر اراضی مورد اجاره تأسیسات کشاورزی لازم را ایجاد نمایند در صورت عدم توافق بین زارعین و مالکین طبق نظر سازمان اصلاحات ارضی با رعایتحقوق و منافع طرفین و مدلول این ماده عمل خواهد شد. تبصره - ایجاد اعیانیهای مذکور در تبصره ماده بیست و پنج قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی مصوب 40.10.19 مشمول مقررات مذکوردر همان تبصره خواهد بود. چنانچه زارعین رعایت مفاد ماده مزبور را ننمایند رأی سازمان اصلاحات ارضی لازمالاجرا است.
ماده 8 - در مورد اجاره املاک موقوفه عام با رعایت سایر مقررات مربوط به اجاره به ترتیب زیر عمل خواهد شد: الف - قرارداد اجاره با شرکت تعاونی روستایی محل به وکالت فرد فرد زارعین داخل نسق موقوفه و یا با فرد فرد آنان به ضمانت شخص دیگریمنعقد میگردد.و اسناد اجاره در حکم اسناد رسمی و لازمالاجراء خواهد بود. ب - نسق موجود در املاک موقوفه عام در صورتی به زارع داخل نسق اجاره داده خواهد شد که عضویت شرکت تعاونی همان ده را پذیرفته باشد. ج - مدت اجاره 99 سال و اجارهبها هر پنج سال یک مرتبه قابل تجدید نظر است. د - مطالبه و دریافت مالالاجاره از زارعین و پرداخت آن به متولی یا متصدی موقوفه به عهده شرکتهای تعاونی مربوط خواهد بود و در موارد لزوممتولی یا متصدی موقوفه میتواند با تقاضای صدور و تعقیب اجراییه نسبت به دریافت مالالاجاره اقدام نماید. ه - شرکت تعاونی از کل رقم مالالاجارهای که وصول نماید دو درصد به عنوان کارمزد به نفع شرکت برداشت خواهد کرد. و شرایط اختصاصی اجاره با در نظر گرفتن منافع وقف به تقاضای متولی یا متصدی موقوفه توسط هیأتی مرکب از متقاضی مزبور و رییس اصلاحاتارضی محل و رییس اوقاف محل یا نمایندگان آنها تعیین میگردد. ز - اراضی بایر واقع در محدوده دهات موقوفه و همچنین اراضی و دهات موقوفهای که در حال حاضر فاقد زارع میباشد با نظر سازمان اصلاحاتارضی در اختیار متولی یا متصدی موقوفه خواهد بود که نسبت به آبادی و عمران آن به طوری که صرفه و صلاح موقوفه باشد اقدام نماید. تبصره - وظایف و اختیاراتی که در این فصل به عهده مالک محول گردیده است در مورد املاک موقوفه به عهده متولی یا متصدی خواهد بود.
ماده 9 - خریداری موقوفات خاص موضوع قسمت اخیر ماده 2 از مواد الحاقی به قانون اصلاحات ارضی موکول به رضایت و تقاضای زارعینموقوفه خواهد بود در صورتی که زارعین حاضر به خرید نباشند مقررات بند الف ماده 1 از مواد الحاقی به قانون اصلاحات ارضی با رعایت این آییننامهقابل اجراء خواهد بود.