قوانین
بازار و اوراق بهادار - دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران - فصل سوم- فرآیند پذیرش اوراق بهادار
بخش اول: مشاور پذیرش ماده 22- کلیة درخواستهای پذیرش اوراق بهادار، به همراه مدارک و مستندات موضوع مادۀ 25 این دستورالعمل، بایستی توسط مشاور پذیرش به بورس ارائه شده و پس از احراز تکمیل مدارک در بورس ثبت گردند.
مادۀ 23- صرفاً شرکتهای کارگزاری دارای مجوز کارگزار معرف و شرکتهای تأمین سرمایه میتوانند مشاور پذیرش باشند.
ماده 24- وظایف و مسئولیتهای مشاور پذیرش به شرح زیر است: 1-ارائة مشاوره به متقاضی درخصوص پذیرش؛ 2-سنجش میزان آمادگی ناشر برای پذیرش؛ 3-ارائة مدارک و اطلاعات درخواستی به بورس از طرف ناشر در فرآیند پذیرش؛ 4-نظارت بر رعایت مقررات پذیرش توسط ناشر در فرآیند پذیرش؛ 5-عرضة اولیة اوراق بهادار پذیرفتهشده یا ارائۀ مشاوره به ناشر برای تعیین کارگزار عرضة کنندۀ اوراق. تبصرۀ (1): مشاور پذیرش باید کلیۀ مدارک، اسناد و اطلاعات ارائه شده توسط ناشر را بررسی و تأیید نماید که مدارک کامل بوده و به امضای صاحبان امضای مجاز رسیده و ممهور به مهر ناشر است. تبصرۀ (2): مشاور پذیرش باید همزمان با تکمیل مدارک پذیرش و ارائۀ آن به بورس، کتباً طی نامهای که به بورس ارائه میشود، تصدیق نماید که کلیۀ مقررات قانونی پذیرش تا زمان ارائۀ درخواست پذیرش به بورس، توسط ناشر رعایت گردیده است. تبصرة (3): روابط مشاور پذیرش و ناشر و حدود وظایف و مسئولیتهای هریک در قرارداد فیمابین که مطابق نمونه بورس تنظیم میشود پیشبینی شده و یک نسخه از آن به بورس ارسال میشود.
بخش دوم: ارائۀ مستندات و مدارک جهت بررسی درخواست پذیرش اوراق بهادار ماده 25- متقاضی پذیرش باید فرم درخواست پذیرش خود را به انضمام مدارک زیر در قالب فرمهای بورس براساس تابلوی موردنظر، از طریق مشاور پذیرش به بورس تسلیم نماید: 1ـ پرسشنامة پذیرش؛ 2- امیدنامه؛ 3- رسید پرداخت حق پذیرش؛ 4- صورتهای مالی سالانه مربوط به حداقل سه دورۀ مالی منتهی به تاریخ پذیرش که حداقل دو دورة آن برابر یک سال باشد، به همراه گزارش حسابرس و بازرس قانونی به تشخیص بورس؛ 5- ارائة آخرین صورتهای مالی میاندورهای شامل صورتهای مالی شش ماهة حسابرسی شده و صورتهای مالی سه ماهه؛ 6- گزارش پیشبینی عملکرد سال مالی جاری و آتی حسابرسی شده به همراه اظهارنظر مقبول یا بدون بندهای شرط اساسی حسابرس در خصوص اطلاعات مزبور؛ 7- گزارش هیئت مدیره به مجامع عمومی عادی و فوقالعاده حداقل برای دو دورة مالی اخیر؛ 8- صورتجلسات مجامع عمومی برای حداقل دو سال اخیر و روزنامههای رسمی مربوط به آگهی آنها در صورت وجود الزام قانونی؛ 9- برنامۀ کسب و کار (Business Plan)، مصوب هیئتمدیرة شرکت، برای حداقل سه سال آینده و براساس فرمهای بورس؛ 10- آخرین اساسنامة ثبتشده منطبق با اساسنامة نمونة شرکتهای پذیرفته شده در بورس، مصوب هیئت مدیرۀ سازمان، که کلیة تغییرات قبلی مصوب مجامع عمومی فوقالعاده در آن اعمال شده باشد؛ 11- هرگونه تغییرات در اساسنامه طی دو سال مالی اخیر مندرج در روزنامة رسمی و آگهیهای مربوط به تأسیس و ثبت شرکت؛ 12- فهرست و مشخصات دارندگان اطلاعات نهانی شرکت، موضوع تبصرۀ یک ماده 46 قانون بازار اوراق بهادار براساس فرمهای سازمان؛ 13- یک نسخه از آخرین مفاصاحساب مالیاتی و برگههای تشخیص مالیات پنج سال گذشته؛ 14- مصوبة مجمع عمومی عادی صاحبان سهام مبنی بر موافقت با پذیرش اوراق بهادار در بورس؛ 15- تأییدیۀ حسابرس در خصوص کفایت سیستم کنترلهای داخلی شرکت به نحوی که این سیستم متضمن حفظ و رعایت حقوق و منافع سهامداران به صورت یکسان باشد، 16- آخرین نمودار سازمانی مصوب به همراه شرح مختصری از ساختار نیروی انسانی، 17- تصویر آخرین پروانة فعالیت/ بهرهبرداری، 18- سیاست تقسیم سود پیشنهادی هیئت مدیره برای سال مالی جاری و آتی، 19- سایر اطلاعات مهم به تشخیص ناشر یا درخواست هیئت پذیرش. تبصره: در فرم درخواست پذیرش، باید قید گردد که متقاضی با آگاهی از الزامات پذیرش و قبول تعهد به آن، درخواست خود را به بورس تسلیم نموده است.
مادۀ 26- صورتهای مالی اصلی و تلفیقی متقاضی باید طبق مقررات قانونی، استانداردهای حسابداری و گزارشدهی مالی و آییننامهها و دستورالعملهای اجرایی ابلاغ شده توسط سازمان تهیه شده باشد. همچنین در زمان ارائۀ درخواست پذیرش و آخرین سال مالی قبل از ارائة درخواست پذیرش، حسابرس شرکت باید از میان حسابرسان معتمد سازمان انتخاب شده باشد.
مادۀ 27- شرکت موظف است تغییرات با اهمیت در اطلاعات ارائه شده، از جمله تغییرات در اساسنامه، حسابرس، مدیران، دارندگان اطلاعات نهانی، سال مالی و تغییرات سهامداران عمده در دوره بررسی درخواست پذیرش را به اطلاع بورس برساند. درغیر اینصورت هیئت پذیرش میتواند براساس گزارش بورس، پذیرش اوراق بهادار متقاضی را در هر مرحلهای متوقف نماید.
بخش سوم: بررسی درخواست پذیرش اوراق بهادار مادۀ 28- بورس حداکثر ظرف 45 روز پس از تاریخ تکمیل مدارک، گزارش کارشناسی خود حاوی اظهارنظر درخصوص احراز یا عدم احراز شرایط پذیرش توسط ناشر را به انضمام مستندات مربوطه به هیئت پذیرش ارسال مینماید. چارچوب گزارش کارشناسی مزبور، به پیشنهاد بورس و تصویب هیئت پذیرش تعیین میشود.
مادۀ 29- هیئت پذیرش حداکثر ظرف 45 روز پس از دریافت گزارش و مستندات مربوطه از بورس، نظر کتبی خود را با ذکر دلایل مبنی بر تأیید یا رد پذیرش اوراق بهادار، از طریق بورس به متقاضی اعلام میکند. در صورت رد درخواست، متقاضی میتواند مراتب اعتراض خود را حداکثر ظرف مدت 10 روز پس از ابلاغ تصمیم هیئت پذیرش، به دبیرخانۀ هیئت مدیرۀ سازمان اعلام کند. رأی هیئت مدیرۀ سازمان در خصوص بررسی مجدد موضوع یا تأیید نظر هیئت پذیرش، برای متقاضی، هیئت پذیرش و بورس لازم الاجراست.
مادۀ 30- در صورت تأیید هیئت مدیرۀ سازمان، درخواست متقاضی باید در اولین جلسه هیئت پذیرش مجدداً طرح گردد.
مادۀ 31- در صورتی که درخواست متقاضی برای بار اول یا پس از اجرای رأی تجدیدنظر هیئت مدیرۀ سازمان در هیئت پذیرش رد گردد، طرح مجدد درخواست متقاضی در هیئت پذیرش حداقل پس از شش ماه و انجام کلیۀ مراحل، امکانپذیر خواهد بود.
مادۀ 32- قبل از درج نام شرکت در فهرست نرخهای بورس، متقاضی مکلف است نسبت به تأمین پوششهای بیمهای مناسب و کافی برای اموال و داراییهای خود اقدام نموده و تعهد نماید همواره پوشش بیمهای مربوط را رعایت نماید. تبصره: بورس مکلف است رعایت این ماده توسط متقاضی را قبل از درج احراز نماید.
بخش چهارم: درج و عرضۀ اوراق بهادار پذیرفته شده مادۀ 33- درج نام اوراق بهادار پذیرفته شده در فهرست نرخهای بورس، منوط به احراز تمامی موارد تعیین شده توسط هیئت پذیرش میباشد. در صورت عدم احراز این موارد ظرف مدت 6 ماه، پذیرش اوراق بهادار در بورس لغو میگردد. در صورت لغو پذیرش اوراق بهادار در بورس درمرحله درج، متقاضی پذیرش میتواند مجدداً تقاضای پذیرش را در بورس ارائه دهد.
مادۀ 34- "عرضۀ سهام پذیرفته شده در بورس باید حداقل 5 روز و حداکثر 6 ماه پس از تاریخ درج در فهرست نرخهای بورس صورت پذیرد. در صورت عدم عرضۀ سهام ظرف مدت مذکور، پذیرش آن در بورس لغو شده و پذیرش مجدد آن منوط به طی فرآیند پذیرش خواهد بود."