contact
shape

قوانین

shape

مادة 1 اصطلاحات به کار رفته در این آیین نامه به شرح زیر است. سازمان: منظور سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران است. کارگزار: مؤسسه ای (شرکتی) است که با مجوز "سازمان" به نمایندگی از طرف اشخاص و یا به حساب خود حسب مورد، و براساس قوانین و مقررات مربـوط، بـه دادوسـتد اوراق بهـادارپذیرفته شده در بورس و سایر خدمات کارگزاری می پردازد. متقاضی: منظور متقاضی دریافت مجوز کارگزاری است. بازارگردانی: فعالیتی است که با هدف کاهش دامنة نوسـانات قیمـت اوراق بهـادار و تـأمیننقدشوندگی آن با مجوز "سازمان" توسط "کارگزار" انجام می شود. حساب تضمین بورس: حساب ویژه ای است که به منظور ایفای تعهدات "کارگزاران،" ناشی از فعالیت کارگزاری با هدف حمایت از سرمایه گذاران، افتتاح می شود. شعبه: واحدی از کارگزاری است که از آن محل به ارائة خدمات به سرمایه گذاران می پردازد، و در شهری واقع شـده اسـت کـه " سـازمان" در آن شـهر تـالار دارد. تالارهـای اختصاصـی"کارگزار" نیز شعبه تلقی می شود. نمایندگی: واحدی از کارگزاری است که از آن محـل بـه ارائـة خـدمات بـه سـرمایه گـذارانمی پردازد، و در شهری واقع شده اسـت کـه "سـازمان " در آن شـهر تـالار نـدارد. تالارهـایاختصاصی "کارگزار" که در آنها معامله انجام نمی شود، و سفارش هـای دریـافتی از آن شـهربرای "شعبه" ارسال می شود، نیز "نمایندگی" تلقی می شود. حق عضویت: مبلغی است که بابت فعالیت کارگزاران در بورس بـه عنـوان عضـو "سـازمان " دریافت می شود. میزان حق عضویت در ابتدای هر سال توسط هیئت مدیره "سازمان" تعیـینمی گردد. هزینة استفاده از تسهیلات و خدمات: کارمزدی اسـت کـه توسـط "کـارگزاران " و در ازای دریافت خدمات و تسهیلات از "سازمان" برای انجـام معـاملات اوراق بهـادار بـه "سـازمان " پرداخت میشود.

مادة 2 "کارگزار" می تواند عملیات زیر را انجام دهد: الف) سرمایه گذاری و خدمات کارگزاری: ـ خریدوفروش اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بـه نماینـدگی از طـرفاشخاص و یا به حساب خود؛ ـ پذیره نویسی اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس؛ ـ ادارة امور سرمایه گذاری ها به نمایندگی از طرف اشخاص؛ ـ "بازارگردانی" اوراق بهادار. خدمات مالی: ـ ارائة مشاوره و راهنمایی به شرکت ها به منظور نحوة عرضة سهام آنها برای فـروش دربورس اوراق بهادار؛ ـ راهنمایی شرکت ها درمورد طرق افزایش سرمایه و نحوة عرضـة سـهام و سـایر اوراقبهادار برای فروش در بورس اوراق بهادار؛ ـ انجام بررسیهای مالی، اقتصادی، سرمایه گذاری، ارائة خدمات و نظرات مشورتی بـهسرمایه گذاران. تأمین مالی: ـ اخذ تسهیلات اعتباری از بانک ها و اشخاص. تبصرة 1: ارائة خدمات موضوع این ماده طبق آیین نامه های جداگانه ای خواهد بـود کـهبه تصویب شورای بورس می رسد. تبصرة 2: ارائة هریک از خدمات فوق، عـلاوه بـر دادوسـتد اوراق بهـادار پذیرفتـه شـده ، توسط "کارگزار" منوط به کسب مجوز جداگانه از "سازمان" است.

مادة 3 "کارگزار" با موافقت "سازمان" می تواند برای انجام فعالیت هـای موضـوع مـادة 2، بـه ایجـاد "شعبه" و "نمایندگی" اقدام نماید. مسؤولیت فعالیت "شعبه" و "نمایندگی" با "کـارگزار " خواهد بود. دستورالعمل مربوط به تصویب هیئت مدیرة "سازمان" خواهد رسید.

مادة 4 "کارگزار" موظف است اطلاعات زیر را به "سازمان" ارائه دهد. الف- گزارش ها و صورت های مالی سالانة حسابرسی شدة شرکت، حداکثر سه مـاه پـس ازپایان سال مالی؛ خلاصه صورت حساب سالانة فعالیت های کارگزاری با تأیید حسابرس معتمد بـورس ، حداکثر دوماه پس از پایان سال مالی؛ هرگونه تغییر در شرایط اعلام شده به "سازمان" به منظور دریافت مجوز؛ د- سایر مدارک و اطلاعات مورد درخواست "سـازمان " و کلیـة گـزارش هـای مـذکور در آیین نامه های مصوب در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.

مادة 5 "کارگزار" مکلف است دفاتر و اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را به نحوی کـه قابـلارائه باشد حداقل به مدت 3سال پس از انجام معامله، برای عرضه به "سـازمان " نگهـداری نماید.

مادة 6 "سازمان" می تواند هر زمان که مقتضی بداند رأساً و یا توسط حسابرسان معتمد بورس اسناد و مدارک "کارگزار" را برای بررسی و تطبیق عملکرد وی با قوانین و مقـررات و همچنـینحفظ حداقل شرایط مجوز "کارگزاری" مورد بازرسی قرار دهـد . "کـارگزار " مکلـف بـه دراختیار قراردادن اطلاعات و مدارک مورد درخواست "سازمان" است.

مادة 7 "متقاضی،" تقاضای خود را کتباً طبق نمونه های تعیین شده، همراه با مدارک مـورد نیـاز کـهتوسط هیئت مدیرة "سازمان" تعیین می شود، به عنوان دبیرکـل "سـازمان " ارسـال خواهـدنمود.

مادة 8 "متقاضی" بایستی دارای هیئت مدیره ای با حداقل 5 عضو باشد. اعضای هیئـت مـدیره بایـددارای تحصیلات کارشناسی یا بالاتر باشند. حداقل 2 نفر از اعضای هیئت مدیره بایـد دارایتحصیلات در رشته های مالی، حسـابداری، اقتصـادی، بازرگـانی و مـدیریت باشـند. اعضـایهیئت مدیرة "متقاضی،" باید دارای حداقل پنج سال سابقة مدیریت عمومی یـا هفـت سـالسابقة کار در شرکت ها و مؤسسات مالی، سرمایه گذاری، اعتباری و یا مؤسسات حسابرسـی وخدمات سرمایه گذاری باشند. اعضای هیئت مـدیرة "کـارگزار " بایـد دارای حسـن شـهرت واخلاق حرفه ای در رشتة تجربی خود باشند، و پیشینة کیفری مؤثر نداشته باشد. تبصره:"کارگزار" باید علاوه بر مدیرعامل، حداقل یک عضو هیئت مدیرة موظف داشته باشد.

مادة 9 : درصورتی که هیچ یک از اعضای هیئت مدیره دارای "گواهی نامة مدیریت ارشد بـازار سـرمایه" نباشند، ضروری است مدیرعامل خارج از هیئت مدیره و از میان دارندگان گواهینامـة مـذکورانتخاب شود. تبصره: هیئت مدیرة "سازمان" می تواند تا فراهم شدن شرایط اجرای این مصوبه و حداکثر تـ ا پایان سال 1384، با شروع فعالیت "کارگزارانی" که مدیرعامل معرفی شدة آنها دارای گواهی نامه نمی باشند، درصورت معرفی حداقل یک نفـر نماینـده بـه " سـازمان" کـه واجد شرایط مادة 12 قانون تأسیس بورس باشند، موافقت نماید.

مادة 10 حداقل سرمایة موردنیاز برای دریافت مجوز کارگزاری 5 میلیارد ریال است. تبصره: حداقل سرمایة لازم برای "کارگزارانی" که در استان تهران فعالیت نمـی نماینـد یـک میلیارد ریال است.

مادة 11 "متقاضی" فعالیت در استان تهران مکلف است همزمان حداقل 2 شعبه در سایر استانهای کشور دایر نماید.

مادة 12 حجم معاملات و مجموع تعهدات "کارگزار" ناشی از انجام معاملات همواره باید متناسـب بـاسرمایة پرداخت شده "کارگزار" بر طبق آیین نامة مربوط باشد.

مادة 13 جمع تعهدات "کارگزار" برای تسویه در هر زمان نباید بـیش از مبلغـی باشـد کـه از طریـق"حساب تضمین بورس" پوشش داده شده است.

مادة 14 "کارگزار" باید برای جبران خسارتی که ممکن است از عملیات وی متوجـة طـرفین معاملـهشود، افزون بر سپردن تضمین مقرر در مادة 13 قانون تأسـیس بـورس نـزد بانـک مرکـزیجمهوری اسلامی ایران، نسبت به واریز سهم الشرکه خود به "حساب تضمین بـورس " اقـدامنماید. تبصره: "سازمان" موظف است حداکثر ظرف مدت 3 ماه از تصویب این آیـین نامـه، بـا تهیـةدستورالعمل اجرایی، "حساب تضمین بورس" را عملیاتی کند.

مادة 15 اعضای هیئت مدیرة بـورس، پـس از رسـیدگی، در مـورد رد یـا قبـول تقاضـا، رأی مخفـیمی دهند و تصمیم های هیئت مدیره با اکثریت آرای دو سوم از اعضایی که در جلسة رسـمیحاضر بوده و رأی دادهاند، معتبر است.

مادة 16 پس از تأیید صلاحیت و واجد شرایط بودن "متقاضی" و رئیس هیئت مدیره و یا مـدیرعاملآن توسط بانک مرکزی، مجوز کارگزاری از طریق "هیئت مدیرة بورس" صادر می گردد. پس از آن ثبت شرکت کارگزاری انجام می گیرد. تبصره: تائیدیة مورد نظر حداکثر ظرف مدت یک ماه از سوی بانک مرکزی ارائه می شود.

مادة 17 تصمیم های هیئت مدیرة بـورس در مـورد قبـول یـا رد تقاضـای کـارگزاری توسـط دبیرکـلسازمان به "متقاضی" ابلاغ خواهد شد و در صورت رد تقاضا، "متقاضی" می تواند ظرف یک ماه به شورای بورس شـکایت کنـد. شـورای بـورس موضـوع را مـورد رسـیدگی قـرار داده واعلام نظر خواهد کرد. رأی شورای بورس قطعی است. "متقاضی" نمی توانـد قبـل از گذشـتیک سال تمام از تاریخ رد قطعی تقاضای خود، دوباره تقاضای کارگزاری نماید.

مادة 18 هر "متقاضی" که عضویت او به تصویب "هیئت مدیره" رسیده اسـت، بایـد ظـرف 14 روز از تاریخ اعلام پذیرفته شدن، مبلغی را به عنوان ورودیه که توسط "هیئت مدیره" تعیین شـدهاست، تماماً پرداخت نماید. وجوهی که به عنوان ورودیـه دریافـت مـی شـود، قابـل اسـتردادنیست.

مادة 19 کلیة کارکنان "کارگزار" که برای انجام دادوستد بـا سیسـتم معـاملاتی کـار مـی کننـد بایـدحداقل دارای "گواهی نامة اصول مقدماتی کارگزاری" باشند.

مادة 20 "کارگزار" مکلف است فضای مناسب اداری، تجهیزات و نرم افزارهای مورد نیاز را به تشخیص "سازمان" تأمین کند.

مادة 21 "کارگزار" مکلـف اسـت سـالانه مبـالغی تحـت عنـوان "حـق عضـویت " و "حـق اسـتفاده ازتسهیلات و خدمات" را که توسط "هیئت مدیره" تعیین می شـود، بـه "سـازمان " پرداخـتنماید.

مادة 22 هر شخص حقیقی یا حقوقی که سهامدار یا عضو هیئت مدیره یکی از شـرکت هـای سـهامیخاص باشد، در هیچ شرکت سهامی عام یا خاص کارگزاری دیگری نمی تواند سهامدار باشد.

مادة 23 هر شخص حقیقی یا حقوقی که در یک "کـارگزار " سـهامی عـام بـیش از 10% سـهام دارد،نمی تواند در سایر شرکت های "کارگزار" سهامی عام بیش از یک درصد سهامدار باشد. تبصره: مدیرعامل، قائم مقام و معاونین وی مجاز نیستند در بـیش از یـک شـرکت کـارگزاریفعالیت مدیریتی داشته باشند.

مادة 24 "متقاضی" مکلف است پس از دریافت مجوز در مدت حداکثر 4 ماه فعالیـت خـود را شـروعنماید. در غیر این صورت، مجوز وی لغو میشود. تبصرة 1: اشـخاص حقیقـی کـه بـه اخـذ گـواهی نامـه هـای "اصـول مقـدماتی کـارگزاری،" "تحلیل گری در بازار سرمایه" و "مدیریت ارشد بـازار سـرمایه" نائـل مـی شـوند، درصورتی که به طور مستمر به مدت 1 سـال و یـا غیرمسـتمر بـه مـدت 2 سـال نـزد"کارگزاری" فعالیت تمام وقت نداشته باشند، گواهی نامة آنان لغو شـده و بـه مرحلـةقبل از اخذ آخرین گواهی تنزل مییابند. تبصرة 2: "کارگزار" ملزم به رعایت کلیة قوانین و مقررات و بخشـنامه هـای مربوطـه خواهـدبود.

مادة 25 در صورتی که "کارگزار" هر یک از شرایط اولیة اعطای مجوز را براساس گـزارش "سـازمان " از دست بدهد، هیئت مدیرة "سازمان" برای کسب شرایط مزبور، حداکثر یک مـاه م هلـتمنظور می نماید. در صورت عدم تحقق شرایط، هیئت مدیرة "سازمان" براساس اختیـاراتقانونی خود تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد نمود.

مادة 26 "کارگزار" نمی تواند بدون کسـب موافقـت "سـازمان " فعالیـت خـود را متوقـف نمایـد. درغیراین صورت، براساس آییننامة مربوطه، با "کارگزار" متخلف رفتار خواهد شد.

مادة 27 در صورت درخواست "کارگزار" برای لغو مجوز، "سازمان" حداکثر در مـدت 14 روز کـاریب ه ای ن درخواس ت رس یدگی خواه د ک رد و ت ا زم ان اع لام نظ ر "س ازمان،" نم اد معاملاتی"کارگزار" متوقف خواهد بود، در صورت موافقت با لغو مجوز "کارگزار" ملزم است در اسرعوقت نسبت به تسویة بدهی ها و انجام تعهدات خود اقدام کند. تبصره: "سازمان" مکلف است مراتب لغو مجوز را به نحو مناسب بـه اطـلاع بـازار برسـاند ونظارت لازم را بر انجام تسویه و ایفای تعهدات "کارگزار" نسبت بـه مشـتریان خـوداعمال نماید.

مادة 28 "کارگزارانی" که پیش از تصویب این آیین نامه مجـوز کـارگزاری را از " سـازمان" دریافـتکرده اند، مکلف اند حداکثر ظرف مدت 6 ماه پس از تاریخ تصویب این آیـین نامـه، شـرایطسرمایة خود را با مفاد مادة 10 این آیین نامه تطبیق دهند. تبصره: احراز صلاحیت کارکنان "کارگزاران" موضوع این مـاده و انطبـاق مـدارک آنـان بـاگواهی نامه های جدید بر عهدة "سازمان" است.

مادة 29 دستورالعمل های اجرایی این آیین نامه به تصویب هیئت مدیرة "سازمان" می رسد.