قوانین
داوری و اجرای احکام - آییننامه داوری در بخش تعاونی - بخش سوم : ترکیب داوری
ماده 7- تعیین داوران الف ) طرفین میتوانند ضمن موافقتنامه داوری یا به موجب توافقنامه جداگانه, درخصوص تعداد داوران, توافق نمایند. در صورت فقدان چنین توافقی و نیز در صورتیکه بین طرفین در این خصوص اختلاف باشد, به ترتیب زیر اقدام خواهد شد و رجوع طرفین به مرجع داوری به منزله قبول ترتیبات زیر است: مرجع داوری باتوجه به موضوع دعوی, یک نفر را به عنوان داور انتخاب مینماید و به طرفین اعلام میکند تا اگر اعتراض یا جهات رد نسبت به داور مذکور دارند, ظرف مهلت پنج روز پس از معرفی داور به مرجع داوری, اعلام کنند. چنانچه هر یک از طرفین ظرف مهلت مقرر اعتراض یا جهات رد موجهی نسبت به داور منتخب اعلام نمایند و مورد قبول مرجع واقع شود, مرجع داوری فرد دیگری را معرفی خواهد نمود, در غیر اینصورت مرجع داوری پرونده را به او تسلیم میکند. ب ) در مواردی که توافق شده هیأت داوری به اختلاف رسیدگی کند, به ترتیب زیر عمل میشود: هر یک از طرفین مکلف است داور اختصاصی خود را ظرف مدتی که مرجع داوری تعیین میکند ازمیان داوران مرجع انتخاب و معرفی کند و سپس طرفین یا داوران اختصاصی ایشان (با موافقت طرفین), مکلفند ظرف مدت پنج روز داور سوم (سرداور) را به اتفاق تعیین و معرفی نمایند. در صورتیکه طرفین ظرف مهلت مقرر داوران اختصاصی خود یا سرداور را انتخاب و معرفی نکنند, مرجع داوری حسب مورد , داور طرف ممتنع یا سرداور (یا هر دو) را, انتخاب و معرفی مینماید تا اگر هر یک از طرفین اعتراض یا جهات رد نسبت به داور اختصاصی طرف دیگر یا سرداور دارند, ظرف مهلت پنج روز پس از معرفی داور به مرجع اعلام کنند. تبصره 1- رسیدگی به اعتراض یا جهات رد نسبت به داور یا سرداور که در این مرحله مطرح شود, با مرجع داوری است و تصمیم مرجع در این خصوص قطعی است و در صورتیکه اعتراض یا جهات رد متوجه باشد و مورد قبول قرار گیرد, مرجع داوری فرد دیگری به ترتیب فوق انتخاب میکند. تبصره 2- داوریا داوران منتخب بایستی موافقت خودرا نسبت به هر داوری قبل ازارجاع پرونده اعلام کنند. تبصره 3- در مواردی که داوری توسط هیأتی متشکل از سه داور انجام میشود حداقل یکی از داوران آن باید از میان کارشناسان حقوقی( ترجیحاً آشنا به مسائل حقوقی بخش تعاون) تعیین شود. تبصره 4- تعیین داور یا داوران با رأی اکثریت هیأتمدیره و هیات بازرسی خواهد بود.
ماده 8- موارد جرح داور الف -اشخاص زیر را هر چند با تراضی نمیتوان بعنوان داور انتخاب نمود: 1-اشخاصی که بیطرفی و استقلال ایشان در موضوع داوری, محل تردید باشد. 2-اشخاصی که فاقد اهلیت قانونی هستند. 3-اشخاصی که بموجب حکم قطعی دادگاه و یا در اثر آن از داوری محروم شدهاند. 4- کلیه قضات و کارمندان اداری شاغل در محاکم قضایی. ب - اشخاص زیررا نمیتوان به عنوان داور معرفی و منصوب کرد مگر با تراضی طرفین: 1- کسانی که سن آنها کمتر از بیست وپنج سال تمام باشد. 2- کسانی که در دعوی ذینفع باشند. 3- کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشند. 4- کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوا هستند یا یکی از اصحاب دعوا مباشر امور آنها باشد. 5-کسانی که خود یا همسرشان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند. 6-کسانی که خود یا همسرشان با یکی از اصحاب دعوا یا با اشخاصی که قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم با یکی از اصحاب دعوا دارند, در گذشته یا حال دعوی کیفری داشته باشند. 7- کسانی که خود یا همسرشان و یا یکی از اقربای سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم آنها با یکی از اصحاب دعوا یا زوجه و یا یکی از اقربای نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او دعوی حقوقی داشته باشد. 8- کارمندان دولت درحوزه ماموریت آنان. 9- اعضای هیأتمدیره وبازرسان و مدیرعامل اتحادیههای تعاونی و رؤسا, مدیران و دبیران اجرایی اتاقهای تعاون. تبصره- پس از تعیین داور ، طرفین در صورت حدوث موجبات جرح میتوانند تا قبل از صدور رأی داوری اعتراض خود را با ذکر دلایل و مستندات مربوطه به مرجع داوری اعلام نمایند. مرجع داوری موظف است پس از دریافت تقاضای جرح داور, در اسرع وقت به اعتراض وی رسیدگی و نظر قطعی خود را که برای طرفین لازمالاجرا است, اعلام نماید. داور باید تا اعلامنظر مرجع داوری, رسیدگی به اختلاف موضوع داوری را متوقف نماید.
ماده 9- داور جانشین در صورت فوت یا حجر یا استعفاء و یا لغو حکم داور یا داوران از سوی مرجع داوری به دلیل قصور یا ناتوانی در انجام وظایف داوری و یا ثبوت جهات رد داور, مرجع داوری موظف است حداکثر ظرف یک هفته نسبت به تعیین داور جایگزین اقدام نماید.