قوانین
آب و برق - آیین نامه اجرایی بهینه سازی مصرف آب کشاورزی - فصل اول - کلیات و مبانی
ماده 1 - محاسبات لازم درباره خالص نیاز آبی محصولات مختلف کلیه مناطق آبیاری و همچنین تعیین الگوی مصرف بهینه بر اساس ضمیمه شماره (1) اینآییننامه، توسط کمیته کارشناسی مرکب از یک نفر نماینده از هر یک از وزارتخانهها نیرو و کشاورزی و بر مبنای طرحی که در این خصوص تهیه خواهد شد،برای کلیه مناطق آبیاری کشور و با بهرهگیری از کلیه امکانات موجود دو وزارتخانه، ظرف دوازده ماه پس از تصویب این آییننامه صورت خواهد گرفت و نتایجحاصل طی گزارشی به وزارتخانههای یاد شده تسلیم خواهد شد. این گزارش پس از تأیید وزرای کشاورزی و نیرو و تصویب هیأت دولت به عنوان یک سند ملیدر مورد الگوی مصرف بهینه آب کشاورزی به کار گرفته میشود.
ماده 2 - تا زمان انجام محاسبات موضوع ماده (1) به منظور ایجاد سرعت لازم در اجرای این آییننامه، الگوی مصرف بهینه بر اساس مفاد مندرج در ضمیمهشماره یک این آییننامه توسط وزارت نیرو بر پایه اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی طرح جامع آب کشور، طرحهای جامع کشاورزی، آبخیزداری و همچنینسازمانهای آب منطقهای و سازمانهای کشاورزی در هر یک از مناطق آبیاری در مدت سه ماه پس از تصویب این آییننامه تعیین میشود. گزارش تهیه شده پس ازاخذ تأیید وزارت کشاورزی، به طور موقت و تا زمان اعمال نتایج حاصل از ماده (1) این آییننامه مبنای محاسبه الگوی مصرف بهینه آب و در نهایت تحویلحجمی آب قرار خواهد گرفت.
ماده 3 - وزارت کشاورزی مکلف است به منظور تحقق مفاد این آییننامه، الگوهای کشت در هر یک از مناطق آبیاری کشور را بر اساس سیاستهای ملی ومنطقهای، منابع آب و خارک و ضوابط بهرهبرداری مطلوب و دیگر عوامل مؤثر مشخص و ظرف ده ماه به وزارت نیرو اعلام نماید. تبصره 1 - حکم نماینده وزارت نیرو در کمیته کارشناسی موضوع ماده (1) این آییننامه، از طرف وزیر نیرو و حکم نماینده وزارت کشاورزی از طرف وزیرکشاورزی صادر خواهد شد و دبیرخانه آن در وزارت کشاورزی متمرکز خواهد بود. کمیته میتواند در جهت انجام وظایف ذیربط، از کارشناسان یا مشاورینذیصلاح استفاده نماید. تبصره 2 - در صورتی که بر اساس این ماده، وزارت کشاورزی به هر دلیلی در بعضی از مناطق نتواند الگوهای کشت را بر حسب درخواست وزارت نیرو به موقعدر اختیار وزارتخانه یادشده قرار دهد، وزارت نیرو مجاز است نسب به انتخاب الگوی کشت موقت به مدت یک سال در هر یک از استانها اقدام نماید. تبصره 3 - مدت ارایه اطلاعات مورد نیاز الگوی کشت از طرف وزارت کشاورزی در خصوص ماده (2) این آییننامه دو ماه پس از تصویب این آییننامه میباشد. تبصره 4 - وزارتخانههای نیرو، کشاورزی، جهاد سازندگی و دستگاههای تابعه آنها و همچنین سایر دستگاههای دولتی مکلفند اطلاعات، مدارک و تسهیلاتلازم را در اجرای وظایف کمیته ماده (1) این آییننامه فراهم نمایند و در اختیار کمیته یاد شده قرار دهند.
ماده 4 - با انجام محاسبات موضوع ماده (1) این آییننامه و اعلام الگوهای کشت برابر ماده (3) این آییننامه توسط وزارت کشاورزی و با توجه به نقطه تحویلآب مشخص شده در مواد (8) و (15) این آییننامه، مقدار آب قابل تحویل یا الگوی مصرف بهینه آب برای هر یک از مناطق آبیاری کشور، برابر فرمول ضمیمهشماره (1) این آییننامه به دست میآید. شیوه تحویل حجمی آب برای مصارف کشاورزی در مورد آبهای سطحی و زیرزمینی بر اساس مواد موضوع فصلهایدوم و سوم این آییننامه خواهد بود.
ماده 5 - به منظور تحقق اهداف این آییننامه و در راستای سیاستهای دولت و برای فراهم آوردن شرایط لازم برای بهرهوری بهتر از منابع آب و جلب مشارکتبهرهبرداران، وزارت کشاورزی مکلف است ظرف حداکثر دو سال پس از تاریخ تصویب این آییننامه، نسبت به ایجاد و سازماندهی تشکلهای قانونی مناسب دراراضی تحت پوشش شبکههای آبیاری موضع این آییننامه، نظیر شرکتهای تعاونی، کشت و صنعت تجارتی، انجمنهای بهرهبرداری و تشکلهای کشاورزی برایتحویل حجمی آب در منطقه تحویل به این نوع تشکلها که ترتیبات آن در فصل دوم این آییننامه مشخص شده است، اقدام نماید. وزارت نیرو مکلف است ضمنهمکاری یا وزارت کشاورزی در جهت ایجاد تشکلهای فوقالذکر نسبت به تحویل حجمی آب، تنها به تشکلهای بهرهبرداری معرف شده از طرف وزارتکشاورزی اقدام نماید. تبصره 1 - تا زمان معرفی تشکلهای موضوع این ماده، سازمانهای آب منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان به اقتصادی مورد، نسبت به تحویل آب به نمایندهمصرفکنندگان در نقاط تحویل، اقدام خواهند نمود. تبصره 2 - سایر وزارتخانهها و سازمانها و دستگاههای دولتی ذیربط و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلفند در اجرای مفاد این ماده همکاری لازم را باوزارت کشاورزی به عمل آورند.