contact
shape

قوانین

shape

آب و برق - آیین نامه اجرایی بهینه سازی مصرف آب کشاورزی - ‌فصل دوم - تحویل حجمی آب در شبکه‌های آبیاری

ماده 6 - سازمانهای آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان مکلفند نسبت به تحویل آب مورد نیاز مصرف‌کنندگان هر منطقه بر اساس الگوی مصرف بهینه‌آب که بر اساس مفاد این آیین‌نامه تعیین می‌شود، اقدام نمایند. ‌

‌ماده 7 - صدور پروانه مصرف بهینه آب برای مصرف‌کنندگان آب کشاورزی برابر ضوابط این آیین‌نامه بر اساس فرم ضمیمه شماره (2) به عهده سازمان‌های آب‌منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان خواهد بود و پروانه‌های صادرشده، جایگزین پروانه‌های قبلی خواهد بود. بدین منظور کمیسیونی مرکب از سه نفر،‌شامل نمایندگان سازمانهای کشاورزی استانها یا مناطق، سازمان آب منطقه‌ای ذیربط و یک نفر کارشناس حقوقی تشکیل می‌شود. احکام نماینده سازمان‌کشاورزی از طرف رییس سازمان کشاورزی استان یا منطقه و احکام نماینده سازمان آب منطقه‌ای و کارشناس حقوقی از طرف مدیر عالم سازمان آب منطقه‌ای‌ذی‌ربط صادر خواهد شد. ‌تبصره 1 - تشکیل کمیسیون موضوع این ماده در حوزه عمل سازمان‌های آب منطقه‌ای یا سازمان آب و برق خوزستان بیش از یک مورد بدون اشکال خواهد بود. ‌تبصره 2 - پس از صدور پروانه مصرف بهینه آب، پرونده‌های مشترکین آب کشاورزی بر مبنای پروانه یاد شده مورد اصلاح قرار خواهد گرفت و آب قابل تحویل‌به مشترک، بر اساس الگوی مصرف بهینه آب خواهد بود. ‌تبصره 3 - سازمان‌های آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان مجازند در سالها و یا دوره‌های خشک که کاهش عرضه یا جیره‌بندی آب ضرورت داشته‌باشد، سقف تحویل آب مندرج در پروانه‌های صادر شده را به طور متناسب کاهش دهند. همچنین میزان دبی و حجم آب قابل تحویل بر حسب تغییرات احتمالی‌الگوی کشت و راندمان‌های آبیاری مورد تجدید نظر قرار می‌گیرد.

‌ماده 8 - پس از تعیین میزان آب قابل تحویل با الگوی مصرف بهینه آب در هر یک از مناطق آبیاری، آب به صورت حجمی تحویل می‌شود. محل تحویل حجمی‌آب بر اساس مفاد این آیین‌نامه در خصوص شبکه‌های آبیاری، نقطه شروع آبگیری اراضی تحت پوشش و تشکلهای بهره‌برداری خواهد بود. این محل برای‌شبکه‌های مدرن حداقل در ابتدای کانالهای فرعی و شبکه‌های تلفیقی و سنتی بر حسب مورد و بنا به تشخیص سازمان‌های آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق‌خوزستان خواهد بود.

‌ماده 9 - برای تحقق تحویل حجمی آب، کلیه سازمان‌های آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان مکلفند ظرف حداکثر یک سال پس از تصویب و ابلاغ‌این آیین‌نامه، نسبت به تأسیس سیستم‌های اندازه‌گیری جریان آب در نقاطی که دارای شرایط مندرج در ماده (8) این آیین‌نامه می‌باشد، با استفاده از تجهیزات‌مناسب بر حسب مورد و با هزینه مصرف‌کنندگان اقدام نمایند، به طوری که با بهره‌برداری از این تجهیزات بتوان با مدت قابل قبول، آب تحویلی را اندازه‌گیری و‌محاسبه نمود. ‌تبصره - چنانچه بنا به تشخیص مأموران موضوع ماده (30) قانون توزیع عادلانه آب، مشخص شود تجهیزات نصب شده برای اندازه‌گیری میزان آب تحویلی‌شکسته شده و یا به نحوی آسیب‌دیده که میزان جریانهای ورودی را با دقت مناسب تعیین نمی‌نماید، برای بار اول به تشکلهای ذیربط یا نماینده رسمی‌مصرف‌کنندگان تحت پوشش تجهیزات فوق، جهت ترمیم و تعمیر مجدد اخطار می‌شود و در صورت عدم تعمیر به موقع یا رفع نواقص از طرف مصرف‌کنندگان‌یا تکرار تخلف، نسبت به توقف تحویل آب از طرف مأمورین سازمان‌های آب منطقه‌ای یا سازمان آب و برق خوزستان اقدام خواهد شد.

‌ماده 10 - تدابیر اجرایی و اقتصادی برای مصرف بهینه آب کشاورزی موضوع این آیین‌نامه، به شرح زیر تعیین می‌شود: ‌الف - میزان آب بهای کشاورزی آب‌های سطحی در خصوص مصرف‌کنندگانی که میزان آب تحویلی باری آنان برابر الگوی مصرف بهینه آب باشد، بر حسب این‌که اراضی در محدوده شبکه‌های مدرن، تلفیقی یا سنتی قرار داشته باشد، برابر قانون تثبیت آب بهای زراعی و آیین‌نامه‌های اجرایی ذیربط اخذ می‌شود. ب - تحویل آب به بهره‌برداران، بیش از مقادیر تعیین شده در چهارچوب این آیین‌نامه مجاز نیست و سازمانهای آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان‌مکلفند آب را در همان حد الگوی مصرف به مصرف‌کنندگان تحویل نمایند. ‌تبصره - هر گاه مصرف‌کننده بنا به تشخیص سازمانهای آب منطقه‌ای یا سازمان آب و برق خوزستان شرایط لازم را برای اعمال الگوی مصرف بهینه آب نداشته‌باشد، حداکثر تا مدت دو سال تحویل آب بیش از مقدار مصرف، تا حد بیست و پنج درصد (25%) الگوی مصرف بهینه آب، بدون اشکال خواهد بود. در این‌صورت آب بهای آب تحویلی تا ده درصد (10%) مازاد بر حجم تعیین شده در الگوی مصرف بهینه آب، یک و نیم برابر رقم تعیین شده نسبت به مازاد و به‌تناسب نوع شبکه، محاسبه و اخذ می‌شود و از ده درصد (10%) تا سقف بیست و پنج درصد (25%) سه برابر رقم تعیین شده نسبت به مازاد و نوع شبکه‌محاسبه و اخذ می‌شود.

‌ماده 11 - در مورد مصرف‌کنندگانی که با اعمال شیوه‌های مختلف مدیریت مصرف، بتوانند با حفظ میزان تولید در واحد سطح برای یک الگوی کشت مقرر‌مصارف را تقلیل دهند، امتیازاتی به شرح زیر تعلق خواهد گرفت: ‌الف - کاهش نرخ آب‌بها به نسبت رصد صرفه‌جویی در الگوی مصرف بهینه آب، ب - ایجاد تسهیلات در تحویل نهاده‌های یارانه‌ای و تحویل ماشین‌آلات کشاورزی. ج - اجازه توسعه کشت در اراضی تحت پوشش نقاط تحویلی آب به تناسب صرفه‌جویی در مصارف آب، ‌د - دریافت تسهیلات لازم برای تبصره (76) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران - مصوب 1373 - برای تهیه طرح‌و نقشه و همچنین دریافت تسهیلات اعتباری ارزان‌قیمت و طویل‌المدت به منظور اجرای طرح‌های توسعه و ایجاد شبکه‌های تحت فشار. ‌ترتیبات لازم در خصوص اعطای تسهیلات موضوع این ماده به جز بند (‌د) که چهارچوب آن را آیین‌نامه اجرایی تبصره (76) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی،‌اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران - مصوب 1373 - تعیین نموده به عهده کمیسیونی مرکب از یک نفر از سازمان‌های آب منطقه‌ای یا سازمان آب و‌برق خوزستان و یک نفر از سازمان کشاورزی هر استان یا مناطق خواهد بود. احکام نمایندگی سازمان آب منطقه‌ای و سازمان آب و برق خوزستان از طرف مدیر‌عامل سازمان آب منطقه‌ای یا آب و برق خوزستان و احکام نمایندگی سازمان‌های کشاورزی در هر استان یا منطقه از طرف رییس سازمان کشاورزی ذیربط صادر‌خواهد شد. ‌