قوانین
آب و برق - آیین نامه اجرایی بهینه سازی مصرف آب کشاورزی - فصل سوم =- کنترل حجمی آب در چاههای عمیق و نیمه عمیق
ماده 12 - از تاریخ تصویب این آییننامه سازمانهای آب منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان مکلفند، آب مورد نیاز اراضی تحت پوشش چاههای عمیق ونیمه عمیق را بر اساس ضوابط این آییننامه و برابر فرم ضمیمه شماره (3) تعیین نمایند
ماده 13 - کنترل حجم آب تخلیه شده برای مصارف کشاورزی اراضی تحت پوشش چاههای عمیق و نیمه عمیق در مناطق مختلف، با توجه به نوع کشت مندرجدر پروانه، بر مبنای ضوابط این آییننامه توسط سازمانهای آب منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان صورت خواهد گرفت.
ماده 14 - کلیه پروانههای صادر شده تا تاریخ تصویب این آییننامه، با رعایت اولویت دشتهای ممنوعه بحرانی و ممنوعه و با توجه به نوع کشت و سطح اراضیتحت کشت هر چاه، بر اساس ماده (12) این آییننامه اصلاح، و پروانههای جدید برابر ضوابط این آییننامه صادر خواهد شد. تبصره - مفاد تبصره (3) ماده (7) درباره آبهای زیرزمینی نیز قابل اعمال است.
ماده 15 - نقطه اندازهگیری میزان آب تخلیه شده برای اراضی تحت پوشش چاههای عمیق و نیمه عمیق در سرچاه خواهد بود.
ماده 16 - شرکتهای آب منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان مکلفند، کلیه چاههای عمیق و نیمه عمیق حوزه عمل خود را در مناطق ممنوعه و ممنوعهبحرانی، ظرف دو سال از تصویب این آییننامه و در بقیه مناطق تا پایان برنامه دوم به کنتور حجمی مجهز نموده و پلمپ نمایند. هزینههای نصب و نگهداری ازاین تجهیزات به عهده صاحبان پروانه چاهها بوده و شرکتهای آبهای منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان آمار و اطلاعات آب تخلیه شده را از طریق اینتجهیزات جمعآوری خواهند کرد. تبصره - چنانچه بنا به تشخیص مأموران موضوع ماده (30) قانون توزیع عادلانه آب مشخص شود که پلمپ کنتورهای نصب شده شکسته شده یا به نحویآسیب دیدهاند که میزان تخلیه آبهای زیرزمینی را با دقت مناسب تعیین نمیکنند، برای بار اول به صاحبان کنتورها جهت ترمیم و تعمیر مجدد، دریافت اخطارمیشود و در صورت تکرار، نسبت به توقف بهرهبرداری تا رفع نقض و اخذ تعهد عدم تکرار از طرف مأموران سازمانهای آب منطقهای یا سازمان آب و برقخوزستان اقدام خواهد شد.
ماده 17 - از تاریخ تصویب این آییننامه در مورد اراضی زیر پوشش بهرهبرداری از چاهها عمیق و نیمه عمیق که روی آنها کنتور حجمی نصب شده است، حجمآب ثبت شده توسط کنتورهای نصب شده ملاک محاسبه حقالنظارهها خواهد بود. از زارعینی که حجم آب مصرف آنها برابر کنتور مطابق الگوی مصرف بهینهآب مندرج در پروانههای صادر شده باشد، فقط حقالنظاره مندرج در آییننامه اجرایی قانون توزیع عادلانه آب - مصوب 1361 - اخذ خواهد شد. در موردزارعینی که مصارف آنها بیش از الگوی مصرف مندرج در پروانههای صادر شده باشد، علاوه بر حقالنظارهها مبالغی به شرح زیر برای هزینههای جبرانی اخذخواهد شد: الف - در مناطق ممنوعه و ممنوعه بحرانی تا دهدرصد (10%) الگوی مصرف بهینه آب نسبت به مازاد بر حجم تعیین شده در الگوی مصرف بهینه آب دو درصد(2%) و برداشت ده درصد (10%) تا حداکثر بیست و پنج درصد (25%) مصرف بهینه آب نسبت به مازاد ده درصد (10%) ارزش تولیدات اراضی تحت پوشش، ب - در مناطق آزاد تا ده درصد (10%) تا حداکثر بیست و پنج درصد (25%) الگوی مصرف بهینه آب نسبت به مازاد چهاردرصد (4%) ارزش تولیدات اراضیتحت پوشش، ج - در صورتی که به هر دلیل آب تخلیه شده بیش از بیست و پنج درصد (25%) الگوی مصرف بهینه آب باشد، میزان هزینههای جبرانی اخذ شده توسطسازمانهای آب منطقهای و سازمان آب و برق خوزستان به ازای هر پنج درصد (5%) مازاد بر بیست و پنج درصد (25%) یک درصد (1%) ارزش تولیدات اراضیتحت پوشش خواهد بود. تبصره 1 - در مورد چاههایی که مجهز به کنتور حجمی نشدهاند ملاک محاسبه حقالنظاره، پروانههای صادرشده خواهد بود و هزینههای جبرانی برای مصارفمازاد بر میزان مندرج در پروانه برابر بندهای (الف)، (ب) و (ج) اخذ خواهد شد. تبصره 2 - اخذ مبالغ مندرج در بندهای (الف، ب و ج) برای دو سال زراعی امکانپذیر است و پس از آن از طرف سازمانهای آب منطقهای یا سازمان آب و برقخوزستان اخطار لازم برای رعایت مفاد پروانه صادر شده به دارنده پروانه داده خواهد شد و در صورت عدم رعایت، نسبت به توقف بهرهبرداری از چاه اقداممیشود، ادامه بهرهبرداری منوط به تسویه حساب و سپردن تعهد قانونی در مورد رعایت الگوی مصرف بهینه آب خواهد بود. تبصره 3 - از تاریخ تصویب این آییننامه صدور مجوز کفشکنی و یا جابجایی چاهها، تنها در صورت ارایه برنامه تبدیل و تغییر سیستم آبیاری با تأیید سازمانهاو مراکز خدمات کشاورزی در استانها و مناطق، به نحوی که موجب افزایش یازده مصارف آب باشد عملی خواهد بود.
ماده 18 - صاحبان پروانههای چاهها عمیق و نیمه عمیق میتوانند در صورت رعایت مفاد ماده (11) از مزایای موضوع ماده یاد شده بهرهمند شوند.