قوانین
آب و برق - آئین نامه اجرائی فصل سوم قانون آب ونحوه ملی شدن آن - فصل چهارم هیئت های حل اختلاف و وظایف آنها
ماده 25 - هیئت حل اختلاف در هر یک از شهرستانها بر حسب احتیاج از طرف وزارت آب و برق تشکیل خواهد شد و هر هیئت مرکب از سه نفر بشرح زیر خواهد بود: 1 - رئیس یا نماینده سازمان یا شرکت آب منطقه ای 0 2 - کارشناس فنی بانتخاب وزارت آب و برق 0 3 - یک نفر عضو مطلع بامور حقوقی بانتخاب وزارت آب وبرق 0 تبصره - مدت ماموریت اعضاء هیئت دو سال است و تجدیدانتخاب آنان بالامانع است . در صورت استعفا یا فوت هر یک از اعضاء جانشین او برای مدت باقمیانده از طرف وزارت آب و برق تعیین خواهد شد.
ماده 26 - اعضاء هیئت حل اختلاف در اولین جلیه یکنفر را ازبین خود بریاست انتخاب مینمایند0 تصمیمات هیئت باکثریت آراء معتبر و قطعی است . رای هیات در دو نسخه تنظیم و بامضاء اعضاء هیئت میرسد رای مزبور در دفتر مخصوص هیئت ثبت و باشخاص ذینفع ابلاغ میشود0 ابلاغ تابع مقررات قانون آئین دادرسی مدنی است .
ماده 27 - تصمیمات هیئت ها بوسیله وزارت آب و برق یاسازمانها و شرکتهای آب منطقه ای مربوط بموقع اجرا گذارده میشود ومامورین شهربانی و ژاندارمری یا پلیس مسلح آب در اجرای تصمیمات هیئت همکاری و تشرک مساعی خواهند نمود. تبصره - چنانچه شکایتی از عملیات اجرائی بشود هئیت حل اختلاف بموضوع رسیدگی و تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهد نمود.
ماده 28 - وظایف هیئت های حل اختلاف بشرح زیر است : الف - رسیدگی بشکایات مربوط بمزاحمت و حریم دو چاه یا دو قنات یا چاه و قنات و انهار و سایر منابع آن نسبت به یکدیگربا توجه بمفاد قانون آب و نحوه ملی شدن آن . ب - رسیدگی بشکایات واصله نسبت به تشخیص مامورین فنی وزارت آب و برق یا سازمانها وشرکتهای آب منطقه ای در مورد مجاز یاغیر مجاز بودن چاه یا قنات . ج - رسیدگی بسایر موضوعاتی که در این آئین نامه پیش بینش شده یا از طرف وزیر آب و برق به هیئت ارجاع میشود.
ماده 29 - اعتراض و شکایاتی که بوزارت آب و برق یا سازمانها و شرکتهای آب منطقه ای محل تسلیم میشود برای رسیدگی به هیئت حل اختلاف ارجاع می گردد و با رعایت نوبت مورد رسیدگی و اتخاذتصمیم قرار میگرید0 هیئت حل اختلاف میتواند در مواردی که ضرورت وفوریت رسیدگی ایجاب نماید خارج از نوبت به موضوع رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ نماید.
ماده 30 - در مواردی که هیئت حل اختلاف در محلی تشکیل نیافته باشد بدستور وزارت آب و برق رسیدگی به وظایف فوق با هیئت حل اختلاف نزدیکترین محل خواهد بود.
ماده 31 - هیئت حل اختلاف میتواند در صورت اقتضاء به تحقیق محلی و معاینه محل و جلب نظر کارشناس یا کارشناسان رسمی اقدام نماید و اگر نظریه کارشناس را ناقص تخشیص داده و یا اخذتوضیحات از وی را ضروری و مفید بداند کارشناس را احضار و تکمیل نظریه و توضیح لازم را از او بخواهدو یا تکمیل امر را بکارشناس دیگر محول نماید. تبصره - هزینه کارشناس رسمی و تهیه وسائل برای تحقیق و معاینه محلی به عهده معترض است .
ماده 32 - هیئت حل اختلاف برای دعوت اشخاص و تشکیل جلسات بترتی مقتضی اقدام خواهد نمود و در اجرای مقررات قانون آب میتواند برای کشف حقیقت و احقاق حق بهر نحو که مقتضی بداند اطلاعات لازم را کسب نماید و در هر حال باید طوری عمل شود که تاخیر در اتخاذتصمیم موجب تضییع حق وخشک شدن زراعت و باغهانشود و در مواقع ضروری میتواند تصمی فوری و موقت اتخاذ نماید تا پس از رسیدگی ومطالعه تصمیم نهائی اتخاذ گردد0 هیئت در رسیدگی به شکایات مقرر در بند الف از ماده 28 این آئین نامه در صورت تقاضای استفاده کننده از مرور زمان ملزم برعایت مقررات قانون مرور زمان خواهد بود.
ماده 33 - ماموین شهربانی و ژاندارمری حسب مورد دستور وزارت آب و برق و ادارت وسازمانها و شرکتهای آب منطقه ای تابع وزارت آب وبرق را در اجرای مقررات این آئین نامه مورد اجرا خواهند گذارد.