قوانین
آب و برق - آیین نامه اجرائی فصل دوم - قانون توزیع عادلانه آب - فصل سوم - صلاحیت و تکالیف حفاران
ماده 20 - اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق ماده 13 قانون توزیع عادلانه آب حرفه آنها حفاریست مکلفند از وزارت نیرو درخواست پروانه نمایند و بدونداشتن پروانه مجاز به حفاری نمیباشند.
ماده 21 - تشخیص صلاحیت حفاری با وسائل موتوری به عهده کمیسیونی است که اعضاء آن از طرف وزیر نیرو انتخاب خواهند شد، کمیسیون مزبور بهتقاضای درخواستکنندگان رسیدگی و در صورت احراز شرایط زیر پروانه صلاحیت حفاری به نام متقاضی از طرف وزارت نیرو صادر خواهد شد. 1 - در مورد اشخاص حقوقی یک نسخه اساسنامه و یک نسخه روزنامه رسمی متضمن آگهی تأسیس و آگهی انتخاب مدیران و صاحبان امضاء مجاز شرکت وخلاصه تأسیس و مفاد اساسنامه شرکت و گواهی اداره ثبت شرکتها مبنی بر فعال بودن شرکت و موجودیت آن در تاریخ تسلیم تقاضا و آخرین اقامتگاه قانونی ودر مورد اشخاص حقیقی یک نسخه رونوشت یا فتوکپی شناسنامه و یک قطعه عکس و نشانی محل دفتر کار با اقامتگاه قانونی همراه درخواست به کمیسیونتسلیم گردد. 2 - مالک و متصرف بودن حداقل دو دستگاه ماشین حفاری مجهز با قدرت کافی برای حفر چاه با ارائه اسناد مثبته که لااقل یک دستگاه آن بتواند تا عمق 200متری حفاری نماید با متعلقات مربوطه و وسائل آزمایش پمپاژ چاه. 3 - دارا بودن کادر فنی لازم و داشتن تکنیسین حفاری به تناسب ماشینآلات و سیستم بایگانی منظم. تبصره 1 - پروانه صلاحیت حفاری برای مدت سه سال صادر میگردد و تجدید نظر آن منوط به بررسی مجدد طبق ضوابط فوق خواهد بود. تبصره 2 - پروانه صلاحیت حفاری قابل انتقال به غیر نمیباشد و در صورت انحلال یا ورشکستگی شرکت یا فوت صاحب پروانه باطل میگردد. تبصره 3 - اشخاص حقیقی و حقوقی که مایل به تجدید پروانه صلاحیت حفاری خود باشند موظفند شش ماه قبل از انقضاء مدت اعتبار پروانه کتباً از وزارتنیرو درخواست تجدید پروانه صلاحیت نمایند. تبصره 4 - دفاتر اسناد رسمی مکلفند بلافاصله پس از تنظیم سند انتقال دستگاههای حفاری، مراتب را به وزارت نیرو کتباً اطلاع دهند.
ماده 22 - متقاضیان پروانه صلاحیت حفاری مکلفند دستگاههای حفاری خود را برای بازدید کارشناسان وزارت نیرو در محلهایی وزارت مزبور تعیین مینمایدآماده نمایند.
ماده 23 - دارندگان پروانه صلاحیت حفاری موتوری به رعایت موارد زیر مکلف میباشند: 1 - بدون ملاحظه پروانه یا موافقت نامه حفر یا لایروبی چاه و رعایت مدت اعتبار آن اقدام به حفر یا لایروبی چاه ننموده و در مورد چاههای موضوع ماده 5قانون توزیع عادلانه آب بدون اطلاع وزارت نیرو یا سازمانها و شرکتهای آب منطقهای اقدامی به عمل نیاورند. 2 - عملیات حفاری و تجهیز چاه را باید کاملاً مطابق مشخصات مندرج در پروانه و موافقتنامه مربوطه انجام دهند. 3 - به محض استقرار دستگاه حفاری در محل حفر چاه سازمان آب منطقهای مربوطه را کتباً با اشاره به شماره پروانه حفر چاه یا موافقتنامه مورد نظر مطلعنمایند. 4 - پرسشنامه عملیات حفاری را طبق فرم شماره 4 پیوست که از طرف وزارت نیرو یا سازمانهای آب منطقهای در مورد حفر چاهها به آنها داده میشود بایدحداکثر پس از ده روز از خاتمه حفاری تکمیل نموده و به سازمان آب مربوطه ارسال دارند. 5 - در حین حفاری در مواردی که وزارت نیرو یا سازمانهای ذیربط ضروری بدانند از طبقات مختلف زمین نمونهبرداری آب و خاک نموده و نمونهها را به طورجداگانه در ظروف مناسب جمعآوری و پس از خاتمه حفاری به وزارت نیرو یا مراجع مربوطه تسلیم نمایند. 6 - در هر چاهی که حفر مینمایند روزنهای به قطر حداقل سه سانتیمتر در لوله جدار تعبیه نمایند به طوری که اندازهگیری سطح آب چاه به وسیله عمقیابممکن باشد. 7 - تاریخ آزمایش پمپاژ را پانزده روز قبل به شرکت یا سازمان آب منطقهای صادر کننده پروانه حفر کتباً اطلاع دهند، در صورتی که نمایندگان شرکت یا سازمانمربوطه در فرصت مقرر حاضر نشوند پمپاژ را با موتور پمپ دارای قدرت کافی و متناسب رأساً انجام و گزارش آن را در جداولی که از طرف وزارت نیرو تنظیمشده قید و به مرجع مربوطه ارسال دارند. 8 - به محض برخورد به سفره آب آرتزین فوراً مراتب را به سازمانها یا شرکتهای آب مربوطه اطلاع داده و عملیات حفاری را برای دریافت دستورالعمل فنی ومهار کردن چاه با نصب شیر فلکه متوقف سازند. 9 - یک نسخه فتوکپی پروانه حفر چاه و کروکی منضم به آن و همچنین یک نسخه فتوکپی پروانه صلاحیت حفاری را همواره در محل حفر در دسترسش داشتهباشند. 10 - محل حفر چاه را دقیقاً با شاخصهای تعیین شده در کروکی منضم به پروانه یا موافقتنامه منطبق و پیاده نموده و در صورت عدم تطبیق قبل از اقدام بهحفر مراتب را به شرکت یا سازمان آب منطقهای صادر کننده پروانه منعکس و کسب تکلیف نمایند.