قوانین
صنعتی و معدنی - آیین نامه ایمنی در معادن سال 1391 - فصل یازدهم: تأسیسات برق
ماده421: اجرای آیین نامه های حفاظتی «تأسیسات الکتریکی در کارگاه ها» و «سیستم اتصال به زمین (ارتینگ)» مصوبات شورای عالی حفاظت فنی در کلیه معادن الزامی بوده و به علاوه در معادنی که خطر وقوع انفجار گازهای معدنی و گرد زغال وجود دارد مقررات ویژه این آیین نامه نیز لازم الاجرا است.
ماده422: در صورت استفاده از دو رشته ریل راه آهن برای برگشت جریان برق باید در دو انتها و نیز به فاصله 60 متر یک اتصال الکتریکی بین دو رشته بر قرار شود. تبصره: اختلاف ولتاژ برق بین ریل و زمین نباید از 15 ولت تجاوز کند.
ماده423: کابل ها باید دور از لوله های آب و هوای فشرده و گاز در محل خشک قرار گیرند. ضمناً کابل های زیرزمینی باید دارای روپوش سربی و بدون درز باشند.
ماده424: قرار دادن و یا نزدیک کردن اشیاء (حتی اشیاء شخصی نظیر: انگشتر، ساعت مچی و غیره) به سیم های برق به علت خطر اتصالی یا جرقه ممنوع است.
ماده425: شبکه های مخابراتی یا شبکه های مخصوص علامت دادن باید با شبکه برق فاصله کافی داشته باشند.
ماده426: هر یک از پذیرگاه های داخل معدن باید به وسیله تلفن و یا وسایل ارتباطی دیگر به مرکز نیرو یا پست مرکزی ترانسفورماتور خارج معدن در ارتباط باشد.
ماده427: تمام قسمت های شبکه موقت برق باید در آخر هر نوبت کار به طور مطمئن از مدار خارج شوند.
ماده428: کلیه تعمیرات روی کابل ها باید در خارج از معدن انجام گیرد.
ماده429: در چاه ها و تونل های خروج هوا و محل های مرطوب باید از کابل زره دار مخصوص که روپوش نسوز و مقاوم در برابر خوردگی دارد با رعایت پیوستگی کامل از نظر الکتریکی، اتصال مطمئن به سیستم اتصال به زمین و اتصال مطمئن در دو انتها به تجهیزات استفاده شود.
ماده430: شبکه مخصوص علائم برقی باید با جریان برق با ولتاژ کمتر از 25 ولت کار کند.
ماده431: در معادن دارای گاز زغال و یا گرد زغال فقط تأسیسات ذیل را می توان به طور ثابت برقرار کرد: الف) کابل های زره دار در راه هایی که دارای وسیله نگهداری مطمئن و سالم بوده و جریان کافی هوا برقرار و میزان گاز زغال در آنها از یک درصد تجاوز نکند. ب) سیم های ساده روپوش داری که در لوله های فلزی با عایق داخلی قرار داشته باشد مشروط بر آن که هوای کافی و منظم در اطراف لوله در جریان بوده ومیزان گاز زغال در آنها از یک درصد تجاوز نکند. ج) دستگاه ها و موتورهایی که در مقابل گاز زغال بی خطر تشخیص داده شده، مشروط بر این که در محل استقرار آنها هوا به طور منظم عبور کرده و میزان گاز زغال در آنها از یک درصد تجاوز نکند.
ماده432: هوای معدن باید طوری جریان داشته باشد که تمام تأسیسات برق به خوبی تهویه گردد.
ماده433: متصدیان مربوط باید دستگاه های ضد انفجار برقی را حداقل روزی یکبار بازدید و بررسی کنند و هر هفته یک بار نیز متخصص برق آنها را بازدید و درصورت لزوم تعمیر نماید.
ماده434: متصدی برق باید قبل از روشن نمودن تأسیسات برقی اطمینان حاصل نماید که میزان گاز از حد مجاز پایین تر است.
ماده435: سرپرست معدن باید نقشه کامل و دقیق از تأسیسات برق را همیشه در معدن نگهداری نماید.
ماده436: جریان برق باید در جاهایی که آتش سوزی رخ می دهد فوراً قطع شود.
ماده437: کابل های برق باید از صدمات فیزیکی ناشی از سقوط سنگ، عبور و مرور، گیرکردن زیر ماشین و نظایر آن حفاظت شوند.
ماده438: کابل های تغذیه ماشین آلات برقی متحرک مانند شاول های الکتریکی باید بوسیله پل های مناسب برای عبور وسایل نقلیه از صدمات ناشی از رفت و آمد ماشین آلات در معدن مصون باشند.
ماده439: از لوله های انتقال آب و هوای فشرده، شیلنگ های با پوشش فلزی نباید به عنوان وسیله اتصال به زمین استفاده کرد.