قوانین
تعاون - آیین نامه اجرایی قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران - فصل سوم - چگونگی انحلال و تصفیه تعاونیها
ماده 15 - در اجرای مواد (54، 55 و 56) قانون، شرکتها و اتحادیههای تعاونی، بر اساس مقررات این آییننامه، منحل و تصفیه میشوند.
ماده 16 - شرکت یا اتحادیه تعاونی مکلف است پس از تصمیمگیری مجمع عمومی فوقالعاده به انحلال، موافقت کتبی دستگاههای عمومی یا دولتی، بانکها یاشهرداریهایی را که از آنها امتیازات یا اعتباراتی کسب کرده یا در قبال گرفتن سرمایه یا اموال - اعم از منقول یا غیر منقول - تعهداتی به آنها نموده است، جلب وبه همراه مدارک مربوط به تشکیل و تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده، جهت گرفتن مجوز انحلال، به وزارت ارائه نماید. تبصره - در صورت دریافت نکردن امکانات، امتیازات و اعتبارات، تعاونی یاد شده میتواند نسبت به انحلال اقدام نماید.
ماده 17 - تا زمانی که انحلال تعاونی در اداره ثبت شرکتها ثبت نشده باشد، هر تصمیم یا اقدامی در جهت تصفیه امور شرکت یا اتحادیه تعاونی بیاعتبارمیباشد.
ماده 18 - در صورتی که مدت شرکت یا اتحادیه تعاونی بر اساس اساسنامه آن محدود بوده، علیرغم سه بار ابلاغ اخطار کتبی توسط وزارت، حداکثر ظرف دوماه از تاریخ پایان مدت آن، با تصویب مجمع عمومی فوقالعاده مدت فعالیت تعاونی تمدید نشود، وزارت دستور انحلال شرکت یا اتحادیه را صادر و این تصمیمرا به اداره ثبت شرکتها اعلام مینماید.
ماده 19 - خروج عضو تعاونی از تاریخ تصویب انحلال توسط مجمع عمومی فوقالعاده یا تصمیم وزارت به انحلال - در صورتی که انحلال تعاونی رأساً توسطآن وزارت انجام شود - تا خاتمه امر تصفیه، رافع مسئولیت تضامنی مقرر در تبصره (4) ماده (54) قانون، از عضو خارج شده نمیباشد.
ماده 20 - مرجع اعلام دریافت امکانات، امتیازات و اعتباراتی که صرفاً به دلیل اولویت بخش تعاونی اعطا شده است، وزارت میباشد.
ماده 21 - آخرین هیأت مدیره قبل از انحلال و هیأت تصفیه شرکت یا اتحادیه تعاونی مکلفند بیدرنگ پس از ثبت انحلال، ضمن تنظیم صورتمجلس اقدام بهتحویل و تحول تعاونی کرده، اعضای هیأت تصفیه سمت خود را تصدی نمایند. تبصره - در صورتی که هیأت مدیره از انجام تحویل و تحول استنکاف یا قصور ورزند، هیأت تصفیه با نظارت نماینده وزارت نسبت به تصدی سمت خود وشروع امر تصفیه اقدام مینمایند، ولی انجام این امر، به هیچ وجه رافع مسئولیت مدیران قبل از انحلال نمیباشد.
ماده 22 - هیأت تصفیه میتواند امور اجرایی مربوط به تصفیه را بین اعضای خود تقسیم نماید یا یکی از اعضای هیأت را به عنوان مسئول اجرای مصوبههاهیأت تصفیه تعیین کند.
ماده 23 - هر گونه تغییر در سمت و امضاهای هیأت تصفیه باید پس از تصویب هیأت تصفیه به اداره ثبت شرکتها جهت ثبت ارسال و نسخهای نیز برای اطلاعبه وزارت تسلیم شود.
ماده 24 - در صورت فوت، استعفا یا ممنوعیت قانونی و سلب شرایط اعضای هیأت تصفیه مجمع عمومی شرکت یا اتحادیه تعاونی باید ظرف یک ماه نسبتبه تعیین جانشین اقدام نماید. در صورت انجام ندادن وظیفه یاد شده، وزارت میتواند پس از پایان مهلت یاد شده رأساً نسبت به انتخاب اعضای هیأت تصفیهاقدام و به اداره ثبت شرکتها و تعاونی ابلاغ نماید. تبصره - تا زمانی که عضو جانشین انتخاب و به اداره ثبت شرکتها معرفی نشده است7 عوضی که استعفا داده، مکلف به حضور و انجام وظیفه در تعاونیمیباشد.
ماده 25 - تعیین کارمزد اعضای هیأت تصفیه انتخاب شده مجمع عمومی تعاونی بر عهده آن مجمع میباشد. وزارت در صورت تعیین نشدن کارمزد توسطمرجع مزبور، و در مورد کارمزد مدیران تصفیهای که خود منصوب نموده است، رأساً اقدام مینماید.
ماده 26 - موادی که در این آییننامه پیشبینی نشده است، تابع مقررات مربوط به انحلال و تصفیه پیشبینی شده در قانون "اصلاح قسمتی از قانون تجارت" -مصوب 1349 - میباشد.