قوانین
کار و رفاه اجتماعی - آئیننامه حفاظتی حمل دستی بار - فصل دوم: مقررات عمومی
ماده 1ـ حمل دستی بار به صورت انفرادی در موارد ذیل ممنوع است: الف) برای نوع کاری که انجام میگیرد سنگین باشد. ب) در جایی بسیار بلند یا کوتاه (خارج از حدود بین ران پا و شانه) قرار گرفته باشد به گونهای که امکان بلند کردن ایمن آن وجود نداشته باشد. ج) بسیار بزرگ، حجیم و یا دارای شکلی بوده که امکان دسترسی به آن مشکل باشد و یا جلوی دید شخص را بگیرد. د) مرطوب، لغزنده و یا دارای لبههای تیز بوده به طوریکه گرفتن آن مشکل باشد. هـ) بیثبات بوده و مرکز ثقل آن به دلیل حرکت محتویات آن تغییر نماید.
ماده2ـ حمل دستی بار درصورت وجود شرایط نامناسب جوی، محیطی و کارگاهی که احتمال بروز حوادث و بیماریهای ناشی از کار میرود، ممنوع است.
ماده3ـ کارگرانی که در فرایند شغلی خود به طور پیوسته یا ناپیوسته حمل دستی بار را انجام میدهند بایستی علاوه بر برخورداری از سلامت جسمی، روحی و روانی متناسب با نوع کار از نظر شرایط جسمانی نظیر قد و وزن و جنسیت نیز متناسب با وظیفه محوله باشند. تبصره ـ بکارگیری کارگران مذکور منوط به انجام معاینات بدو استخدام و دورهای به ویژه از نظر آسیبهای اسکلتی ـ عضلانی مطابق قوانین کار و تأمین اجتماعی میباشد.
ماده4ـ حمل دستی بار درصورتی مجاز است که امکان استفاده از وسایل یا تجهیزات مکانیکی مناسب و یا اصلاح شرایط کارگاهی نظیر چیدمان دستگاهها و تجهیزات و ایستگاههای کاری مقدور نباشد.
ماده5 ـ کارفرما مکلف است تدابیر لازم جهت ارزیابی چگونگی وضعیت حمل دستی بار در کارگاه و شناسائی خطرات مربوطه را اتخاذ نموده و با استفاده از راهکارهای فنی ـ مهندسی و علمی به اصلاح وضعیت حمل دستی بار از نظر ارگونومی و ایمنی مبادرت نماید.
ماده6 ـ در حین حمل دستی بار انجام اعمال ناایمن مانند شوخیکردن دویدن، پریدن، پرتاب نمودن و نیز کلیه اعمالی که مغایر اصول ایمنی و بهداشتی باشد ممنوع است.
ماده7ـ کارفرما مکلف است وسایل حفاظت فردی متناسب با حمل دستی بار را برای کارگران مربوطه فراهم نماید.
ماده8 ـ کارگران موظفند به کلیه دستورالعملها و توصیههای بهداشتی و ایمنی در زمینه حمل دستی بار که از طرف کارفرما و مراجع ذیصلاح ارائه میگردد عمل نموده و از وسایل حفاظت فردی که توسط کارفرما بدین منظور تهیه شده استفاده نمایند.