قوانین
کار و رفاه اجتماعی - آئین نامه ایمنی کار در ارتفاع - فصل دوم ـ نردبان
ماده25ـ نوع، جنس و ابعاد، قابلیت بارگذاری هر پله، نحوه نصب و نگهداری نردبان باید با شرایط جوی، محیطی و نوع عملیات متناسب باشد.
ماده26ـ استفاده از نردبان در موارد زیر ممنوع است: الف ـ روی داربست یا جایگاه کار در ارتفاع ب ـ به عنوان الوار و تخته زیرپایی برای ایجاد جایگاه کار ج ـ قرار دادن پایههای نردبان بر روی جایگاه کار ناپایدار مانند بشکه، آجر، جعبه، کیسه، دریچههای آدمرو و موارد مشابه د ـ آغشته بودن سطوح مختلف نردبان به لکه چربی، گریس، روغن و سایر مواد لغزنده دیگر هـ ـ معبر و پل ارتباطی بین دو جایگاه کار در ارتفاع وـ استفاده از نردبان معیوب، شکسته، پوسیده و ناسالم زـ تکیه گاه فوقانی ناایمن، سست و لغزنده باشد
ماده27ـ طول نردبان قابل حمل نباید بیش از 10 متر باشد.
ماده28ـ پایههای نردبان باید بر روی سطوح هموار و همتراز که مقاوم و غیرلغزنده باشد، قرار گیرد.
ماده29ـ برای تردد و استفاده از نردبان، کارگر باید همواره روبه نردبان بوده و دارای سه نقطه اتکاء باشد و وضعیت بدن او نباید از محور تقارن نردبان خارج گردد.
ماده30ـ فواصل پلههای نردبان از یکدیگر باید مساوی و بین 25 تا 35 سانتیمتر باشد.
ماده31ـ تردد یا استقرار همزمان دو کارگر بر روی نردبان به جزء نردبان ثابت ممنوع است.
ماده32ـ به جز نردبان طنابی استفاده از سایر نردبانها هنگامی به عنوان جایگاه کار مجاز است که جایگاه کار از پله سوم انتهایی نردبان بالاتر قرار نگیرد.
ماده33ـ استقرار نردبان یک طرفه قابل حمل باید به گونهای باشد که زاویه ایجادی بین نردبان با سطح مبنا در حدود 75 درجه بوده و یا شیب آن طوری انتخاب شود که فاصله بین پایه نردبان تا پای سازه یک چهارم فاصله تکیهگاه فوقانی بر روی سازه تا سطح مبنا باشد.
ماده34ـ در صورت اجبار در استقرار نردبان یک طرفه قابل حمل در زاویهای بین 75 تا 90 درجه که تکیهگاه تحتانی با سطح مبنا ایجاد میگردد باید نردبان بوسیله اتصالاتی با سازه یا دیوار بصورت ایمن بسته و محکم گردد.
ماده35ـ در نردبانهای یک طرفه ای که به عنوان معبر استفاده میشود باید انتهای فوقانی آن 1 متر از تکیهگاه بالاتر بوده و به نحو ایمنی مهار گردد .
ماده36ـ اتصال دو نردبان یک طرفه به یکدیگر به منظور افزایش طول آن ممنوع است.
ماده37ـ همتراز نمودن پایههای نردبان یک طرفه قابل حمل در سطوح با شیب بیش از 16 درجه ممنوع بوده و برای کمتر از آن باید از گوه مناسب استفاده شود.
ماده38ـ استقرار نردبان یک طرفه قابل حمل در امتداد سطح شیبدار با شیب بیش از 6 درجه ممنوع است.
ماده39ـ نردبان ثابت با طول بیش از 3 متر باید مجهز به سامانه متوقفکننده از سقوط باشد و در فواصل حداکثر 9 متری یک پاگرد و هر قطعه از نردبان بین دو پاگرد به نحوی نصب گردند که در امتداد قطعه قبلی نباشد.
ماده40ـ برای نردبان ثابت عمودی که بیش از 2/2 متر ارتفاع دارد باید حفاظهای حلقوی یا مربعی شکل نصب شود بطوریکه با فواصل حداکثر 9/0 متری ازیکدیگر و با بستهایی در طول محفظه مهارشده تا احتمال سقوط کارگر ازبین حفاظ وجود نداشته باشد.
ماده41ـ در نردبانهای ثابت که مجهز به نرده جانبی هستند و امکان نصب حفاظهای حلقوی یا مربعی شکل وجود ندارد کارگر باید به حمایل بند کامل بدن (هارنس) و طناب ایمنی با تجهیزات خود جمعشونده تجهیز گردد.
ماده42ـ طول نردبان طنابی نباید بیش از 30 متر باشد.
ماده43ـ استفاده از نردبان طنابی هنگامی مجاز است که امکان استفاده از سایر نردبانها میسر نباشد.
ماده44ـ استفاده از نردبان با پله طنابی ممنوع است.
ماده45ـ پله نردبان طنابی باید از جنس مقاوم بدون ترکخوردگی و پوسیدگی باشد.
ماده46ـ نگهدارندههای نردبان طنابی باید بصورت محکم و ایمن در بالای هر پله بسته شده باشد.
ماده47ـ در موقع استفاده از نردبان پله مرغی بر روی سقفهای شیبدار باید نردبان مذکور از راس شیب تا لبه انتهایی آن ادامه داشته و بصورت ایمن مهار گردد.
ماده48ـ پلکان منهول باید دارای مشخصات زیر باشد: الف ـ توسط دیوارهها و اطراف کاملا احاطه شده باشد. ب ـ عرض پله باید بین 40 تا 50 سانتیمتر باشد. ج ـ فاصله نصب اولین پله از کف نباید بیش از 20 سانتیمتر باشد. دـ سطح مقطع دایرهای پله باید حداقل 14/3 سانتیمترمربع باشد. هـ ـ در بالاترین نقطه بعد از آخرین پله بالایی محلی برای قرار دادن موقت دو عدد دسته یک متری برای سهولت ورود و خروج تعبیه گردد.