.png)
قوانین
.png)
محیط زیست - آییننامه مدیریت زبالههای بیمارستانی - فصل هشتم- بیخطرسازی، تصفیه و امحاء
ماده 61- انتخاب روش بیخطرسازی و امحای پسماندهای پزشکی ویژه بستگی به عوامل مختلفی از جمله نوع پسماند، کارایی روش ضدعفونی، ملاحظات زیست محیطی و بهداشتی، شرایط اقلیمی، شرایط جمعیتی، میزان پسماند و نظایر آن دارد.
ماده 62- هر تولیدکننده پسماند پزشکی ویژه میبایست یکی یا تلفیقی از روش های بیخطرسازی، تصفیه و امحا را انتخاب و پس از تایید وزارت به اجرا گذارد.
ماده 63- مکان استقرار سیستم مورد استفاده در خصوص سیستمهای متمرکز باید از نظر فنی و خروجی آلایندهها به تایید سازمان برسد.
ماده 64- بیخطرسازی پسماندهای عفونی و تیز و برنده توسط مراکز عمده تولیدکننده پسماند پزشکی ویژه (مانند بیمارستان ها) و در شهرهای متوسط و بزرگ باید در محل تولید انجام شود تا مخاطرات ناشی از حملونقل و هزینههای مربوطه به حداقل برسد. در شهرهای کوچک و روستاها و مراکز کوچک، پسماندها میتوانند در سایت مرکزی بیخطر گردند.
ماده 65- سایر مراکز تولید پسماند پزشکی ویژه (اعم از درمانگاه ها، مراکز بهداشت،آزمایشگاه ها، مراکز تزریق، رادیولوژیها، داندانپزشکیها، فیزیوتراپیها، مطبها و سایر مراکز تولید پسماند پزشکی) میتوانند در سایتهای منطقهای یا مرکزی، زباله تولیدی را بیخطر کنند و یا از امکانات بیخطرساز بیمارستان های مجاور استفاده کنند.
ماده 66- تحویل پسماند به واحدهای مرکزی تصفیه یا دفع فاقد مجوز دریافت نمایند.
ماده 67- واحدهای متمرکز بیخطرساز پسماند باید از وزارت و سازمان مجوز دریافت کنند.
ماده 68- مطابق ماده (7) قانون مدیریت پسماندها پس از تبدیل پسماند پزشکی ویژه به عادی،سازوکار مدیریت آن همانند پسماند عادی صورت میگیرد.
ماده 69- هر روش تبدیل پسماند پزشکی ویژه به عادی باید دارای ویژگی ها زیر باشد: الف- دستگاه باید قابلیت غیرفعالسازی میکروبی اسپورهای باکتری (Microbial inactivation efficacy) به میزان حداقل تا (6) کاهش لگاریتمی در پایه (10) را داشه باشد. (6log10) ب- محصولات جانبی سمی یا خطرناک در حین بیخطرسازی تولید نگردد. پ- خطر و احتمال انتقال بیماری و عفونت را حذف نماید. ت- مستندات مربوط به انجام فرآیند و بررسی صحت عملکرد دستگاه وجود داشته باشد. ث- خروجی هر روش بایستی برای انسان و محیط زیست بیخطر بوده و بهراحتی و بدون انجام فرآیند دیگری قابل دفع باشد. ج- از لحاظ ایمنی دارای شرایط مناسب باشد و در کلیه مراحل کار، ایمنی سیستم حفظ شود. چ- مقرون بهصرفه باشد. ح- توسط جامعه قابل پذیرش باشد. خ- از نظر بهداشتی و ایمنی برای کارکنان و کاربران و.... بیخطر باشد و یا حداقل خطر را ایجاد نکند. د- در راستای عمل به تعهدات بینالمللی کشور باشد. ذ- کلیه روش های مورد استفاده باید در قالب مدیریت پسماند به تایید مراجع صالح برسد. ر- در زمان های اپیدمی و خاص وزارت معیار جدید و موقت متناسب با شرایط و حداقل تا (6) کاهش لگاریتمی در پایه (10) باکتریهای شاخص را اعلام مینماید. ز- اعضا و اندامهای قطع شده بایستی مجزا جمعآوری و برای دفع به گورستان محل حمل شده و به روش خاص خود دفن شود. تبصره- ضوابط و معیارهای روش های عمده تصفیه در پیوست شماره (2) که به مهر «پیوست تصویبنامه هییت وزیران» تایید شده است خواهد بود.
ماده 70- نصب هرگونه زبالهسوز اعم از متمرکز و غیر متمرکز در شهرها ممنوع است.
ماده 71- استقرار هرگونه سیستم تصفیه یا امحای مرکزی منوط به انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیستمحیطی خواهد بود.
ماده 72- با تغییر فناوری و روی کارآمدن فناوریهای نو، واحدهای تولیدکننده موظف به بررسی کارآیی این فناوریها و در صورت تایید، استفاده از آن ها به جای روش های قدیمیتر میباشند.
ماده 73- این ضوابط به عنوان ضوابط جایگزین هر نوع ضابطه قبلی در این خصوص تلقی شده و در صورت وجود موارد مشابه، این ضوابط معتبر و قابل اجرا است.