قوانین
نظام مهندسی - آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی ساختمان - فصل سوم : تشکیلات و اداره سازمانهای استان و ارکان آنها
بخش اول- کلیات
ماده 28 - در هر استان که تعداد مهندسان واجد شرایط مقیم در حوزه آن، که دارای پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی بوده و کتباً اعلام آمادگی برایقبول عضویت در سازمان استان نمایند حداقل به سی نفر بالغ شود، اداره کل مسکن و شهرسازی استان موظف است در اجرای ماده (12) قانون نظام مهندسیساختمان، با انجام اقدامات زیر تسهیلات لازم را برای تأسیس سازمان استان فراهم نماید: 1 - اعلام قبول تقاضای عضویت و تعیین ترتیبات مربوط به آن. 2 - صدور کارت موقت عضویت برای متقاضیان واجد شرایط. 3 - تأمین جا و مکان موقت با حداقل وسایل دفتری مورد نیاز برای شروع به کار سازمان. 4 - اعلام روز برگزاری و ترتیبات اولین انتخابات مربوط برای تعیین اعضای هیأت مدیره و شورای انتظامی استان. 5 - انجام تشریفات مربوط به انتخابات. تبصره 1 - پس از تأسیس سازمان و تشکیل هیأت مدیره، صدور کارت عضویت برای اعضا و تبدیل کارتهای عضویت موقت به دائم به عهده سازمان خواهد بود. تبصره 2 - در استانهایی که قبلاً به موجب قانون نظام معماری و ساختمانی، سازمانهای مربوط تشکیل شده است از امکانات آنها برای تأسیس سازمان استاناستفاده به عمل خواهد آمد و کلیه اموال و دارایی و بدهی آنها به سازمان جدیدالتأسیس انتقال خواهد یافت و هیأت مدیره آنها در تأسیس سازمان جدید با ادارهکل مسکن و شهرسازی استان همکاری خواهند کرد. در مورد کسانی که عضویت سازمانهای مذکور را دارا میباشند نیازی به صدور کارت موقت عضویت جهتآنها نبوده عضو سازمان جدید محسوب خواهند شد.
ماده 29 - سازمان استان یک مؤسسه غیر انتفاعی و دارای شخصیت حقوقی مستقل است و هدفهای و وظایف آن با توجه به قانون نظام مهندسی ساختمان بهشرح زیر میباشد: 1 - فراهم نمودن شرایط لازم به منظور جذب و عضویت کلیه اشخاصی که طبق ضوابط قانونی مصوب شرایط عضویت در سازمان را دارا میباشند. 2 - تنظیم روابط بین صاحبان حرف مهندسی و کارفرمایان و تهیه دستورالعملها و ضوابط مربوط. 4 - نظارت بر حسن انجام خدمات حرفهای و جلوگیری از دخالت افراد فاقد صلاحیت در امور ساخت و ساز و تعقیب افراد متخلف با رعایت ضوابط و مقرراتمصوب. 5 - سعی در ارتقای سطح علمی و دانش فنی اعضای، از طریق برگزاری و مشارکت در دوره آموزشی و بازآموزی، بررسیها مطالعات، سمینارها و کنفرانسهایداخلی و بینالمللی. 6 - نظارت بر حسن اجرای مقررات ساختمانی و مشارکت در تهیه و تدوین و پیشنهاد استاندارها، معیارها، ضوابط و آییننامههای اجرایی مربوط به امورساختمان و تأسیسات، با توجه به شرایط خاص هر استان. 7 - همکاری با سازمانهای دولتی و شهردارهای و مراجع قضایی و سایر نهادهای ذیربط. 8 - تأمین وسایل رسیدگی به تخلفات انتظامی و حرفهای دارندگان پروانه با اجازه اشتغال. 9 - همکاری در بررسی و تصمیمگیریها و برنامهریزیهای عمرانی از طریق اعزام نماینده جهت شرکت در جلسات، شوراها و کمیسیونهای مربوط. 10 - نشر کتب و مجلات و نشریات علمی و پژوهشی و برقراری ارتباط با نهادهای ذیربط داخلی و خارجی با رعایت ضوابط و مقررات مربوط. 11 - ایجاد بخشهای مشاوره فنی، حقوقی و اداری در رشتههای مختلف جهت ارشاد و راهنمایی اعضا. 12 - کوشش در برقراری رابطه بین سازمانهای نظام مهندسی استانهای مختلف و کمک به تشکیل کانونهای مهندسی در شهرهای مختلف هر استان. 13 - فعالیت در امور مربوط به مسایل صنفی و رفاهی اعضای سازمان استان. 14 - انجام سایر اموری که طبق قوانین و مقررات مصوب به عهده سازمان یا در صلاحیت و اختیار آن میباشد.
بخش دوم - انتخابات هیأت مدیره و شورای انتظامی سازمان
ماده 30 - برای انجام انتخابات هیأت مدیره و شورای انتظامی سازمان در استانهایی که تعداد اعضای آن از سیصد نفر تجاوز کند هیأت نظارتی مرکب از پنج نفرمهندس عضو سازمان، که دارای حداقل پنج ساله سابقه کار بعد از کسب پروانه اشتغال باشند از هر یک از رشتههای چهارگانه مهندسی یک نفر و نفر پنجم از بینمهندسان رشتهای که در آن استان حائز اکثریت باشند، انتخاب خواهند شد تشکیل میشود. انتخاب اعضای هیأت نظارت در آغاز تأسیس سازمان و یا در مواقعیکه هیأت مدیره منحل شده است به عهده اداره کل مسکن و شهرسازی استان و در سایر موارد به عهده هیأت مدیره سازمان خواهد بود، که باید سه ماه قبل ازاتمام هر دوره هیأت مذکور تشکیل شود. تبصره 1 - در صورتی که در میان اعضای سازمان تعداد مهندسان هر یک از رشتههای موضوع ماده (1) قانون نظام مهندسی ساختمان کمتر از پنج درصد (5%)کل اعضا بوده و یا داوطلب عضویت واجد شرایط وجود نداشته باشد از مهندسان سایر رشتهها میتوان عده اعضای هیأت نظارت را تکمیل نمود. تبصره 2 - در استانهایی که تعداد اعضای آن از سیصد نفر تجاوز نکند نیاز به تشکیلات هیأت نظارت نبوده و انتخاب اعضای هیأت مدیره و شورای انتظامی درجلسه مجمع عمومی سازمان انجام و نامزدهای عضویت نیز در همان جلسه تعیین خواهند شد. ریاست این جلسه را هیأت رییسهای متشکل از 3 نفر از اعضای سازمان که کاندیدای عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی نیستند و به اکثریت نسبی آراءانتخاب میشوند، عهدهدار خواهند بود.
ماده 31 - اعضای هیأت نظارت پس از اعلام قبولی عضویت در اولین جلسه از بین خود یک نفر رییس، یک نفر نایب رییس و یک نفر منشی انتخاب خواهندکرد و جلسات آن با حضور حداقل سه نفر، که رییس یا نایب رییس باید یکی از آن سه نفر باشند رسمیت یافته و تصمیمات آن با اکثریت سه رأی موافق معتبرخواهد بود. تبصره - اعضای هیأت نظارت نمیتوانند نامزد عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی شوند.
ماده 32 - هیأت نظارت پس از تشکیل موظف است ظرف یک هفته اقدامات زیر را انجام دهد: 1 - تعیین مهلت قبول تقاضاهای نامزدی عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی که مدت آن نباید کمتر از ده روز از تاریخ انتشار آگهی مربوط باشد. 2 - تعیین روز و ساعت و محل برگزاری انتخابات که باید در یک روز انجام شود. 3 - انتشار آگهی حاوی موارد (1) و (2) بالا که ضمن آن شهر رابط عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی نیز مشخص شده باشد. 4 - ارسال آگهیهای منتشر شده به آدرس کلیه اعضای سازمان با پست سفارشی.
ماده 33 - داوطلبان عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی میتوانند ظرف مهلتی که توسط هیأت نظارت تعیین شده است، داوطلبی خود را کتباً همراه بامدارک لازم به اطلاع هیأت مذکور برسانند.
ماده 34 - هیأت نظارت موظف است پس از رسیدگی به شرایط داوطلبان و احراز صلاحیت آنها، فهرست اسامی داوطلبان واجد شرایط را به تفکیک رشتههایتخصصی برای هیأت مدیره و شورای انتظامی به تعداد کافی تکثیر نمود، حداقل یک هفته قبل از روز اخذ رأی به آدرس کلیه اعضای سازمان ارسال و یا بهوسایل مقتضی به اطلاع آنها برسانند.
ماده 35 - داوطلبان عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی باید عضو سازمان بوده و دارای حداقل ده سال سابقه کار و با تحصیل بعد از اخذ لیسانس دررشته مربوط باشند.
ماده 36 - رأیگیری برای انتخاب اعضای هیأت مدیره و اعضای شورای انتظامی هر استان در محل مخصوصی که توسط هیأت نظارت تعیین و اعلام شدهاست، زیر نظر هیأت مذکور صورت خواهد گرفت و برای هر یک از رشتههای تخصصی مهندسی یک صندوق و نیز برای انتخاب اعضای شورای انتظامی یکصندوق جداگانه آماده خواهد شد تا رأیدهندگان پس از ارائه کارت عضویت و احراز هویت و ثبت نام آنها در فهرست رأیدهندگان، آرای خود را در صندوقمذکور بیاندازند. تبصره - در استان تهران هیأت نظارت میتواند حداکثر چهار محل برای اخذ رأی تعیین نموده و برای هر یک از محلهای مذکور هیأت نظارت فرعی مرکب از پنجنفر از اعضای سازمان که واجد شرایط انتخاب در هیأت نظارت باشند تعیین نماید.
ماده 37 - هر یک از اعضای سازمان میتواند به تعداد نمایندگی که برای هر یک از رشتههای مهندسی، تعین شده است، از بین داوطلبان واجد شرایط آن رشتهکه توسط هیأت مذکور اعلام شده است، با خط خوانا در برگ مخصوص رأی که با رنگهای مختلف برای هر رشته، در اختیار رأیدهندگان گذاشته خواهد شد،نوشته آنها را در صندوقهای مربوط بیاندازد. تبصره 1 - رأیدهنده میتواند از رأی دادن به بعضی از رشتههای مهندسی، یا شورای انتظامی صرف نظر نموده و خودداری کند. تبصره 2 - هر گاه رأیدهنده نتواند در روز برگزاری انتخابات در محل اخذ رأی حضور پیدا کند، میتواند به یک نفر دیگر از اعضای سازمان کتباً اختیار دهد که ازطرف وی نیز حق رأی داشته باشد و یا میتواند آرای خود را در پاکت دربسته همراه با نامهای به امضای خود که صحت امضای او بتواند حسب مور برای اکثریتاعضای هیأت نظارت یا هیأت مدیره محرز شود ارسال و تقاضا کند در موقع استخراج و قرائت آرا رأی او را نیز به حساب بیاورند. در این حالت رأیدهندهمیتواند تمام منتخبان خود را روی یک برگ یاد داشت کرد.
ماده 38 - هر گاه رأیدهنده در اوراق رأی اسامی بیش از تعداد که مجاز به رأی دادن است نوشته باشد تعداد اضافی از آخر خوانده نخواهد شد. تبصره - در صورتی که رأیدهنده در اوراق رأی، اسامی کسانی را نوشته باشد که جزو داوطلبان واجد شرایط اعلام نشدهاند، آن اسامی به حساب نیامده وخوانده نخواهد شد.
ماده 39 - پس از خاتمه رأیگیری، حسب مورد هیأت نظارت یا هیأت رییسه جلسه، مجمع عمومی موظف است بلافاصله، اقدام به شمارش و قرائت واستخراج آرا نموده و نتیجه را در صورت جلسه درج و اعلام کند و سپس کلیه اوراق و دفاتر و مدارک مربوط را به دبیرخانه سازمان و در صورتی که هنوز سازمانتأسیس نشده باشد به نماینده اداره کل مسکن و شهرسازی استان تحویل دهد. تبصره - مدت قبول شکایات مربوط به انتخابات یک هفته بعد از روز اخذ رأی و مدت رسیدگی به آنها یکی هفته پس از انقضای مدت مذکور خواهد بود. مرجعرسیدگی به این شکایات در استانهایی که تعداد اعضای سازمان نظام مهندسی آنها کمتر از سیصد نفر است، هیأت رییسه جلسه مجمع عمومی موضوع تبصره(2) ماده (30) و در استانهایی که تعداد اعضا بیش از سیصد نفر است هیأت نظارت خواهد بو. پس از انجام رسیدگی و در صورت تأیید انتخابات برابر ترتیباتاین ماده عمل خواهد شد و در صورت ابطال انتخابات حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به شروع تشریفات انتخابات مجدد، اقدام خواهد گردید.
ماده 40 - از میان داوطلبان عضویت هیأت مدیره، در هر یک از رشتههای تخصصی مهندسی، کسانی که دارای رأی بیشتر باشد به ترتیب اولویت، به عنوانعضو اصلی و علیالبدل منتخب در آن رشته شناخته میشوند. تبصره - در مورد اعضای شورای انتظامی از بین داوطلبان رشتههای معماری و ساختمان دو نفری که در رشته خود دارای رأی بیشتر باشد به عنوان عضو اصلیشناخته خواهند شد و در مورد عضو علیالبدل، رشته تخصصی مطرح نبوده کسی که دارای رأی بیشتر باشد تعیین میشود.
ماده 41 - در صورتی که از بین انتخابشدگان به عضویت هیأت مدیره یا شورای انتظامی، کسی قبول عضویت نکند، یا در دوره تصدی فوت شود، یا استعفادهد، و یا به علل قانونی صلاحیت از او سلب شود، از کسی که بعد از او در رشته مربوط دارای آرای بیشتر بوده است برای بقیه مدت دعوت به عمل خواهد آمدتا با رعایت اولویت از لحاظ تعداد آرا به عنوان عضو اصلی یا علیالبدل انجام وظیفه نماید. تبصره - سازمانهای دولتی و وابسته به دولت و شهرداریها که کارکنان آنها به عضویت یا ریاست هیأت مدیره سازمان استان با شورای انتظامی و یا مراجع وابستهبه آنها انتخاب میشوند مکلفند تسهیلات لازم را برای عضو مذکور در جهت امکان انجام وظایف او در سمتهای ذکر شده در بالا فراهم نمایند. مشروط بر اینکه اعلام قبولی آنها بعد از انتخاب شدن به سمتهای مذکور پس از جلب موافقت سازمان متبوع آنها باشد.
ماده 42 - مدت عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی چهار سال و تجدید انتخاب آنها در دورههای بعد بلامانع است و در انقضای هر دوره، هیأت مدیره وشورای انتظامی قبلی، تا انتخاب مجدد هیأت مدیره و شورای انتظامی جدید و رسمیت یافتن آن، به انجام وظایف مربوط ادامه خواهد داد.
بخش سوم- ارکان سازمان
ماده 42 - ارکان سازمان به شرح زیر است: الف - مجمع عمومی ب - هیأت مدیره ج - مجامع تخصصی د - شورای انتظامی
الف - مجمع عمومی ماده 44 - مجمع عمومی سازمان از اجتماع اعضای آن تشکیل میشود و کلیه اشخاص حقیقی که طبق ضوابط مصوب به عضویت سازمان پذیرفته میشوند باشرایط مساوی عضویت مجمع عمومی را دارا بوده در جلسات آن دارای حق رأی و مشارکت در تصمیمگیریها میباشند. تبصره 1 - در شهرستانهایی که به موجب ماده (16) قانون نظام مهندسی ساختمان کانونهای مهندسی تشکیل شده باشد، اعضای کانونهای مذکور میتوانند بهرییس هیأت مدیره کانون نمایندگی بدهند تا در جلسه مجمع عمومی حضور یافته در اتخاذ تصمیمات مربوط به نام خود و کلیه اعضایی که به او نمایندگیدادهاند مشارکت کرده، رأی بدهد. تبصره 2 - در استان تهران هر یک از گروههای مختلف تخصصی مهندسان که وابسته به یکی از رشتههای چهارگانه مقرر در ماده (1) قانون نظام مهندسیساختمان باشند میتوانند کانون مهندسان مربوط به گروه خود را به طور مستقل تشکیل داده و به رییس هیأت مدیره کانون برای شرکت در جلسه مجمع عمومینمایندگی بدهند.
ماده 45 - وظایف و اختیارات مجمع عمومی، اعم از این که به طور عادی یا فوقالعاده تشکیل شد باشد به شرح زیر است: 1 - تعیین خط مشی و اهداف سازمان و بررسی و تصویب برنامههای آن پس از تصویب هیأت مدیره. 2 - بررسی و تصویب گزارش هیأت مدیره در مورد عملکرد سازمان و اعلام نظر نسبت به آن. 3 - انتخاب اعضای هیأت مدیره سازمان و شورای انتظامی در مورد استانهایی که تعداد اعضای آن از سیصد نفر تجاوز نکند. 4 - تعیین و تصویب حق ورودیه و حق عضویت سالانه که اعضا باید به سازمان بپردازند و سایر منابع درآمد برای سازمان، بر اساس پیشنهاد هیأت مدیره. 5 - بررسی و تصویب بودجه و ترازنامه و بیلان عملکرد سالانه سازمان پس از تصویب هیأت مدیره. 6 - بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به سایر اموری که طبق قوانین و آییننامههای مربوط و سایر ضوابط مصوب به عهده سازمان و در صلاحیت مجمع عمومیمیباشد.
ماده 46 - جلسات مجمع عمومی به طور عادی سالی یک بار در آذر ماه به منظور بررسی و تصویب برنامه و بودجه سال بعد و بررسی و تصویب ترازنامه وبیلان عملیات سال قبل و تعیین حق عضویت اعضا و سایر منابع درآمدها و به طور فوقالعاده در هر زمان که اقتضاء کند، بنا به دعوت هیأت مدیره تشکیلمیشود و در هر یک از جلسات مجمع عمومی اعم از این که به طور عادی یا فوقالعاده تشکیل میشود و در هر یک از جلسات مجمع عمومی اعم از این که بهطور عادی یا فوقالعاده تشکیل شده باشد، علاوه بر موضوعات فوق، کلیه اموری که تصمیمگیری در مورد آنها در صلاحیت و اختیار مجمع عمومی است و دردستور کار مجمع قرار گرفته و در دعوتنامه ذکر شده باشد قابل طرح میباشد. تبصره - در مواردی که وزارت مسکن و شهرسازی ضروری تشخیص دهد و یا حداقل بیست درصد از اعضای سازمان درخواست نمایند هیأت مدیره، مکلفخواهد بود مجمع عمومی فوقالعاده را دعوت به تشکیل نماید.
ماده 47 - دعوتنامه تشکیل جلسات مجامع عمومی باید کتبی بوده، حداقل 20 روز قبل از تشکیل جلسه، با پست سفارشی به آدرس هر یک از اعضای یاکانونهای آنها ارسال شود و در دعوتنامه روز و ساعت و محل تشکیل و دستور کار جلسه قید شود. تبصره - هیأت مدیره در صورتی که مقتضی بداند میتواند علاوه بر ارسال دعوتنامه، آگهی لازم را نیز در روزنامه محلی یا روزنامه کثیرالانتشار مرکز درج و یا بهوسیله رسانههای گروهی و جمعی دیگر اعلام نماید.
ماده 48 - هر یک از اعضا که نتواند شخصاً در جلسه مجمع عمومی حاضر شود میتواند به یکی از اعضای دیگر وکالت و نمایندگی بدهد و هر عضو مجازنخواهد بود. وکالت و نمایندگی بیش از یک نفر را بپذیرد، مگر در مورد نمایندگان کانونهای مهندسی شهرستانها که به تعداد آرایی که به آنها تفویض اختیار شدهاست حق رأی خواهند داشت.
ماده 49 - جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل دو سوم اعضا اعم از این که شخصاً حضور یافته و یا به عضو دیگری نمایندگی داده باشند، رسمیت خواهدیافت و تصمیمات و مصوبات آن با اکثریت نصف به علاوه یک آرای حاضر در جلسه معتبر خواهد بود. تبصره - در صورت عدم حصول اکثریت لازم دعوتنامه تجدید شده و جلسه بعدی با حداقل بیست روز فاصله تشکیل و جلسه مذکور با هر تعداد از اعضا کهحضور یافته باشند رسمیت خواهد یافت. ماده 50 - اداره جلسات مجمع عمومی به عهده هیأت مدیره خواهد بود، مگر در مواردی که انتخابات هیأت مدیره و شورای انتظامی در دستور کار مجمععمومی قرار دارد و یا هنوز هیأت مدیره تشکیل نشده و یا فاقد اعتبار یا منحل اعلام شده است، که در این صورت، دعوت به تشکیل جلسه مجمع عمومی بهعهده اداره کل مسکن و شهرسازی استان خواهد بود و برای اداره جلسات مجمع عمومی پس از حصول اکثریت، یک نفر رییس، یک نفر نایب رییس، یک نفرمنشی و دو نفر ناظر از میان اعضای حاضر در جلسه که نامزد عضویت در هیأت مدیره و شورای انتظامی نباشند انتخاب خواهند شد در صورت جلسات مجمععمومی به امضای نامبردگان خواهد رسید.
ب - هیأت مدیره ماده 51 - هیأت مدیره نماینده قانونی سازمان بوده، میتواند در کلیه امور سازمان با رعایت قوانین و مقررات مربوط تصمیمگیری و اقدام نماید.
ماده 52 - هیأت مدیره سازمان در تهران مرکب از پانزده نفر عضو اصلی و پنج نفر عضو علیالبدل و در مراکز استانها مرکب از هفت نفر عضو اصلی و دو نفرعلیالبدل میباشد که به ترتیب زیر انتخاب خواهند شد: الف - تهران 1 - مهندسی ساختمان و مهندسی معماری هر رشته 5 نفر 2 - مهندسی تأسیسات مکانیکی 2 نفر 3 - مهندسی تأسیسات الکتریکی 2 نفر 4 - مهندسی شهرساز 1 نفر 5 - عضو علیالبدل از هر یک از رشتههای پنجگانه فوق 1 نفر ب - در سایر استانها 1 - مهندسی ساختمان و مهندسی معماری هر رشته 2 نفر 2 - مهندسی تأسیسات مکانیکی 1 نفر 3 - مهندسی تأسیسات الکترونیکی 1 نفر 4 - مهندسی شهرساز 1 نفر 5 - عضو علیالبدل هر یک از دو رشته مهندسی ساختمان و مهندسی معمار 1 نفر
ماده 53 - اختیارات وظایف هیأت مدیره به شرح زیر است: 1 - بررسی و تصویب تقاضای عضویت در سازمان. 2 - تنظیم روابط حرفهای بین صاحبان حرف و کارفرمایان و تعیین تعرفه نرخهای خدمات مختلف مهندسی با رعایت ضوابط و مقررات عمومی کشور. 3 - انتخاب و معرفی یک نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علیالبدل به شورای انتظامی (موضوع ماده (6) قانون نظام مهندسی ساختمان) و فراهم کردنموجبات و وسایل تشکیل شورای مذکور. 4 - تهیه و تصویب آییننامههای اداری و مالی و داخلی سازمان. 5 - تنظیم امور اداری و مالی سازمان طبق آییننامههای مربوط. 6 - تهیه و تنظیم و تصویب برنامهها و بودجه و ترازنامه سالانه سازمان و پیشنهاد آنها برای تصویب نهایی مجمع عمومی. 7 - تعیین اعضای هیأت نظارت انتخابات و تأمین موجبات و وسایل انجام انتخابات هیأت مدیره و شورای انتظامی برای دورههای بعد. 8 - تعیین میزان ورودیه و حق عضویت سالانه اعضا و پیشنهاد آن برای تصویب مجمع عمومی. 9 - اعلام تخلف اعضا یا ارسال شکایات واصله به شورای انتظامی. 10 - استخدام و عزل و نصب کارکنان سازمان و تعیین شغل و حقوق و دستمزد و پاداش آنها. 11 - افتتاح حساب، به نام سازمان، نزد بانکها و برداشت از این حسابها جهت انجام امور سازمان و پرداخت هزینهها. 12 - معرفی کارشناس یا هیأت کارشناسی خبره واجد شرایط به محاکم قضایی موضوع ماده (8) قانون. 13 - همکاری در برگزاری آزمونهای حرفهای با وزارت مسکن و شهرسازی. 14 - تعیین نماینده یا نمایندگان سازمان استان در هیأت عمومی سازمانهای نظام مهندسی. 15 - انجام دیگر اموری که طبق مقررات و آییننامههای مربوط به عهده هیأت مدیره گذاشته شده است.
ماده 54 - هیأت مدیره از بین خود یک رییس، یک نایب رییس، یک منشی و یک خزانهدار برای مدت یک سال انتخاب خواهد کرد و تجدید انتخاب آنها درسالهای بعد بلامانع خواهد بود. رییس هیأت مدیره و در غیاب او نایب رییس، مسئول اجرای مصوبات هیأت مدیره و مجمع عمومی و نماینده سازمان در کلیهمراجع اداری و قضایی میباشد و میتواند وکیل با حق توکیل تا یک درجه انتخاب نماید. کلیه مکاتبات سازمان با امضای رییس هیأت مدیره و در غیاب او با امضای نایب رییس هیأت مدیره انجام خواهد شد.
ماده 55 - برای رسمیت یافتن جلسات هیأت مدیره در تهران حضور ده نفر و در استانها حضور پنج نفر اعم از عضو اصلی یا علیالبدل ضروری است وتصمیمات هیأت مدیره در تهران حداقل با هشت رأی موافق و در استانها با چهار رأی موافق معتبر خواهد بود. تصمیمات و مصوبات هیأت مدیره توسط منشی در دفتر مخصوصی ثبت و به امضای اعضای هیأت مدیره حاضر در جلسه میرسد. تبصره - چنانچه هر یک از اعضای هیأت مدیره چهار جلسه متوالی یا هشت جلسه متناوب در مدت شش ماه، بدون عذر موجه غیبت نماید مستعفی شناختهشده جانشین او طبق ماده (41) این آییننامه تعیین میشود و تشخیص عذر موجه به عهده هیأت مدیره است.
ماده 56 - هیأت مدیره میتواند به منظور انجام بهتر وظایف محوله، کمیسیونهای تخصصی با همکاری اعضای سازمان تشکیل دهد. شرح وظایف و ترکیب اینکمیسیونها و حدود اختیارات آنها بر حسب مورد، به موجب آییننامههایی خواهد بود که توسط هیأت مدیره تدوین و تصویب شده به تصویب نهایی مجمععمومی خواهد رسید.
ماده 57 - هیأت مدیره میتواند تمام یا قسمتی از اختیارات خود را در موارد معین و یا برای مدت محدود و معین به هر یکی یا چند نفر از اعضای هیأت مدیرهتفویض نماید. همچنین هیأت مدیره میتواند قسمتی از اختیارات و وظایف خود را به موجب توافقنامههای منعقده شده به کانونهای مهندسی شهرستانهای تابعاستان و در تهران به کانون مهندسی مربوط به هر یک از رشتهها واگذار کند. این توافقنامهها ممکن است در صورت قبول و تأیید شورای انتظامی استان شاملدریافت شکایات انتظامی رسیدگی مقدماتی نسبت به آنها بر اساس مفاد توافقنامههای منعقده شده و ارسال پرونده به شورای انتظامی استان جهت رسیدگی وصدور رأی باشد.
ماده 58 - اعضای سازمان هر استان در هر یک از رشتههای پنجگانه مهندسی معماری، ساختمان، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات الکتریکی و شهرسازی کهتعداد آنها حداقل به پنج (5) نفر بالغ شود، میتوانند مجمع تخصصی رشته خود را تشکیل داده، امور اختصاصی مرتبط با رشته خود را طرح و حل و فصلنمایند. هیأت مدیره مکلف است قبل از تصمیمگیری در اموری که اختصاصاً مرتبط با یکی از رشتههای پنج گانه است نظر مجمع تخصصی مربوط را استعلامنموده، آن را در تصمیمگیریهای خود ملاک عمل قرار دهد. عضویت با شرکت اعضای هیأت مدیره مربوط به هر یک از رشتهها در مجمع تخصصی مربوطبلامانع است. تبصره 1 - هر یک از مجامع تخصصی دارای یک نفر رییس و یک نفر نایب رییس خواهد بود که توسط اعضای همان مجمع انتخاب میشوند و نمایندگیمجمع تخصصی آن رشته را در امور مربوط به عهده خواهند داشت. تبصره 2 - در صورتی که هیأت مدیره بدون نظر خواهی از مجامع تخصصی مربوط، در اموری که اختصاصاً مرتبط با یکی از رشتههای پنجگانه استتصمیمگیری کند، و یا نظر مجمع تخصصی مربوط را در تصمیمگیری کند، و یا نظر مجمع تخصصی مربوط را در تصمیمگیریهای خود ملاک عمل قرار ندهد،رییس یا نایب رییس مجمع تخصصی میتواند از شورای مرکزی تقاضای رسیدگی و تعیین تکلیف نماید و نظر شورای مرکزی در این مورد قطعی و لازمالاجراخواهد بود.
د - شورای انتظامی ماده 59 - هر یک از سازمانهای استان دارای یک شورای انتظامی خواهد بود که از سه عضو اصلی و دو عضو علیالبدل منتخب از بین اعضای سازمان مربوطبرای مدت چهار سال تشکیل میشود. انتخاب یک عضو اصلی و یک عضو علیالبدل به عهده هیأت مدیره و انتخاب بقیه به عهده اعضای سازمان و تابعترتیبات مقرر در بخش دوم همین فصل از آییننامه خواهد بود. تبصره - اعضای هیأت مدیره همزمان با عضویت در هیأت مذکور نمیتوانند عضویت شورای انتظامی را نیز دارا باشند لذا در صورتی که هر یک از اعضای هیأتمدیره، اعم از اصلی یا علیالبدل، توسط هیأت مدیره به عضویت شورای انتظامی برگزیده شود. در صورت اعلام قبولی از عضویت هیأت مدیره مستعفی شناخته شده، به جای او از کسی که بعد از دارندگان اکثریت، دارای آرای بیشتری بوده است برای احرازعضویت در هیأت مدیره دعوت به عمل خواهد آمد.
ماده 60 - شورای انتظامی برای اداره جلسات و حسن اجرای امور از بین خود یک نفر را به عنوان رییس و یک نفر را به عنوان نایب رییس برای مدت یک سالانتخاب خواهد کرد و تجدید انتخاب آنها در انقضای هر دوره یک ساله بلامانع خواهد بود. تبصره - جلسات شورای انتظامی برای تعیین رییس و نایب رییس با حضور حداقل چهار نفر از اعضا اعم از اصلی و علیالبدل رسمیت یافته و تصمیمات آن باسه رأی موافق معتبر خواهد بود.
ماده 61 - طرز تعقیب و رسیدگی به تخلفات در شورای انتظامی و مرجع تجدید نظر، نحوه اجرای آرای صادره همچنین رسیدگی به تخلفات و تعیین مجازاتهایانتظامی اعضای هیأت مدیره و شورای انتظامی استان تابع ترتیبات مقرر در فصل ششم این آییننامه خواهد بود.
ماده 62 - شکایات و دعاوی اشخاص و نظرخواهیهایی که از سازمان یا شورای انتظامی به عمل میآید به دبیرخانه سازمان تسلیم و با نظر هیأت مدیرهبلافاصله یا پس از بررسی و تشکل پرونده، جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم با اظهار نظر به شورای انتظامی ارجاع میشود. شورای انتظامی نیز کلیه تصمیمات ومصوبات خود را از طریق دبیرخانه سازمان با اطلاع هیأت مدیره اعلام و ابلاغ خواهد نمود. تبصره - در صورتی که به موجب ماده (57) این آییننامه بین هیأت مدیره و شورای انتظامی سازمان استان با کانونهای مهندسی شهرستانهای تابعه حوزه استانو یا کانون مهندسی مربوط به هر یک از رشتهها در تهران توافقنامه برای قبول و دریافت شکایات و انجام رسیدگیهای مقدماتی و تشکیل پرونده منعقده شدهباشد کانونهای مذکور وظایف مربوط را بر طبق مفاد توافق نامههای منعقده شده به نمایندگی شورای انتظامی استان انجام و پرونده را برای رسیدگی و اخذتصمیم به شورای انتظامی ارسال خواهند نمود. در این قبیل موارد ممکن است آرای صادره از طریق کانون مربوط به طرفین شکایت ابلاغ شود و با یک نسخه از رأی صادره جهت اطلاع کانون مربوط ارسالشود.
بخش چهارم - امور مالی و امور متفرقه سازمان
ماده 63 - منابع مالی تأمین هزینههای سازمان به شرح زیر است: 1 - ورودیه و حق عضویت سالانه اعضا که میزان آن توسط هیأت مدیره تعیین و به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید. 2 - کمکهای دولت و سایر نهادها و مؤسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی. 3 - دریافت حقالزحمه در قبال ارائه خدمات مشورتی و کارشناسی به اعضا و یا اشخاصی حقیقی یا حقوقی دیگر. 4 - دریافت درصدی از حق کارشناسی کارشناسانی که وسیله سازمان معرفی میشوند. 5 - سایر منابعی که بر حسب مورد تعیین و به تصویب هیأت مدیره خواهد رسید. تبصره - دریافت کمک از مؤسسات دولتی و خصوصی و همچنین دریافت حقالزحمه در قبال خدمات ارائه شده باید به گونهای باشد که استقلال و شئونحرفهای سازمان حفظ شده و سازمان جنبه انتفاعی پیدا نکند.
ماده 64 - کلیه درآمدهای سازمان در حسابی که به نام سازمان در یکی از بانکها افتتاح خواهد شد واریز میشود و کلیه هزینهها از همان حساب پرداخت خواهدشد، همچنین کلیه حسابها در دفاتر مربوط ثبت و اسناد آنها نگاهداری خواهد شد. تبصره - افتتاح حسابهای تنخواهگردان در بانکها جهت پرداخت پارهای از انواع هزینهها موکول به تصویب هیأت مدیره خواهد بود.
ماده 65 - چکها و اسناد مالی سازمان با امضای رییس یا نایب رییس هیأت مدیره و خزانهدار و مهر سازمان معتبر خواهد بود.
ماده 66 - بودجه سالانه سازمان بر مبنای برنامههای مصوب در آذر ماه هر سال برای سال بعد تنظیم و به تصویب هیأت مدیره و تأیید نهایی مجمع عمومیخواهد رسید.
ماده 67 - ترازنامه و گزارش عملکرد مالی هر سال تا قبل از پانزدهم آبان ماه سال بعد تنظیم شده و پس از بررسی و تصویب هیأت مدیره برای تصویب و تأییدنهایی مجمع عمومی مطرح خواهد شد و تصویب آن در مجمع عمومی به منزله مفاصا حساب هیأت مدیره در همان سال مالی میباشد.
ماده 68 - در اجرای تبصره ماده (14) قانون نظام مهندسی ساختمان، در مواردی که وزارتخانهها و مؤسسات دولتی، نهادها و شهرداریها و شرکتهایی که دولتدر آنها سهم کنترل کننده دارد، بنا به دلایل کارشناسی و تخصصی، خود را ناگزیر از ارجاع کار به متخصصان فاقد پروانه اشتغال تشخیص دهند، گزارش توجیهیمربوط را در تهران به وزارت مسکن و شهرسازی و در سایر نقاط کشور به اداره کل مسکن و شهرسازی استان ارسال خواهند داشت، تا پس از بررسی درکمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی با اداره کل مسکن و شهرسازی استان، شورای مرکزی یا سازمان استان، و نماینده دستگاه اجراییپیشنهادکننده حداکثر ظرف مدت یک ماه تصمیم مقتضی اتخاذ و به دستگاه اجرایی پیشنهادکننده اعلام شود. برای رسمیت جلسه کمیسیون مذکور حضور هرسه نفر نمایندگان الزامی بوده و تصمیمات آن با دو رأی موافق معتبر خواهد بود.