قوانین
ورزش و جوانان - آئین نامه انضباطی فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران مصوب 1390 - فصل دوم : ارکان قضایی
ماده 4 ساختار قضایی فدراسیون و هیات های فوتبال ساختار قضایی فدراسیون و هیات های فوتبال به شرح ذیل است: الف) کمیته انضباطی ب) کمیته استیناف ج) کمیته انضباطی هیات های فوتبال
ماده 5 ساختار کمیته های انضباطی 1 کمیته های انضباطی از یک رئیس و یک معاون (که هر دو باید دارای تحصیلات حقوقی باشند) و حداکثرسه عضو دیگر که الزاما از قوانین و مقررات فوتبال مطلع بوده و به پیشنهاد رئیس فدراسیون و تصویب اعضای هیأت رئیسه ، منصوب می شوند ، تشکیل می گردد. 2 اعضای کمیته انضباطی شهرستان از بین افراد صلاحیتدار ، به پیشنهاد رئیس هیأت فوتبال شهرستان و تصویب رئیس هیأت فوتبال استان منصوب م یشوند. 3 اعضای کمیته انضباطی هی أت فوتبال است ان از بین افراد صلاحیتدار، به پیشنهاد رئیس هیئت فوتبال استان و تصویب اعضای هیأت رئیسه فوتبال استان ، منصوب می شوند. 4 مسؤول حقوقی فدراسیون، دبیر کمیته های انضباطی و استیناف فدراسیون محسوب می شود که بدون حق رأی در جلسات شرکت نموده و تنظیم صورتجلسات این کمیته ها را بر عهده دارد.(انتخاب دبیر در کمیته های انضباطی استان و شهرستان با پیشنهاد رئیس کمیته انضباطی و تصویب رئیس هیئت فوتبال بوده و وظایف فوق را بر عهده خواهد داشت. 5 کمیته انضباطی با حضور سه نفر از اعضاء که حداقل یکی از آنها رئیس یا معاون کمیته است ، تشکیل جلسه می دهد و تصمیمات لازم را در موارد مطروحه اتخاذ می کند. در موارد زیر ، رئیس کمیته می تواند شخصاً تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. الف) محرومیت از یک جلسه تا یک ماه ب ) جریمه تا ده میلیون ریال 6 – اتخاذ تصمیم در خصوص موارد ذیل ، انحصارا در اختیار رئیس کمیته انضباطی است . الف ) معافیت اشخاص حقیقی از پرداخت هزینه دادرسی ب ) صدور قرار قبول اعاده دادرسی پ ) صدور دستور موقت و لغو یا تغییر آن
ماده 6 صلاحیت کمیته انضباطی کمیته انضباطی در رابطه با نقض کلیه مقررات و نیز تخلفات صورت گرفته و نیز اختلافات ناشی از عدم ایفای تعهدات مالی و قراردادی در صورت ارجاع ، و یا تا هنگامی که رسیدگی به اختلافات مذکور در اختیار کمیته تعیین وضعیت و یا هیأت منصفه قرار نگرفته است، به شرح ذیل دارای صلاحیت است: -1 رسیدگی به کلیه تخلفات انضباطی و اخلاقی ناشی از نقض مقررات 2 – رسیدگی به اختلافات ناشی از عدم ایفای تعهدات مالی مربوط به باشگاههای لیگ برتر . تبصره : رسیدگی به اختلافات مالی سایر رده ها برعهده کمیته انضباطی هیات فوتبال محل استقرار باشگاه خواهد بود . هر چند این امر ، صلاحیت عام کمیته انضباطی را در مواردی که صلاح تشخیص دهد ، نفی نمی کند . -3 رسیدگی به درخواست تجدید نظرخواهی نسبت به آرای غیر قطعی صادر شده از سوی کمیته های انضباطی شهرستان ها و استان ها -4 اتخاذ تصمیم درباره اعاده رسیدگی از آراء قطعی شده ای که قرار قبول رسیدگی آنها توسط رئیس کمیته انضباطی صادر شده است . تبصره : صلاحیت محلی کمیته های انضباطی سه گانه(فدراسیون هیأت استان و هیأت شهرستان )، محدوده فعالیت فوتبالی هر مجموعه است. و در صورت حدوث اختلاف در صلاحیت ، نظر کمیته انضباطی فدراسیون متّبع خواهد بود .
ماده 7 جهات قانونی برای شروع به رسیدگی 1 اعلام کتبی یا گزارش هی أت رئیسه یا مقامات رسمی فدراسیون و هیأتها. 2 اعلام کتبی یا گزارش مقامات رسمی مسابقه 3 شکایت مقامات رسمی. 4 شکایت مربیان، بازیکنان، کادر پزشکی، سرپرستان و دیگر عوامل باشگاه و کارگزاران رسمی فیفا در مواردی که خودشان در دعوی ذینفع باشند . 5 در تخلفات مشهود، کمیته ها ی انضباطی بدون نیاز به گزارش و شکایت میتوانند وارد رسیدگی شوند.
ماده 8 – گزارش ها و شکایت های قابل رسیدگی 1 گزارش و شکایت و اعلام کتبی به رکن قضایی فوتبال ، بایستی مستند و مستدل باشد . در صورت عدم انطباق دعوی یا شکوائیه با تشریفات رسیدگی و یا مقررات انضباطی ، قرار رد یا ابطال دعوی صادر می شود 2 در صورت وجود اختلاف بین گزارش ها ی رسیده ، گزارش داور برای وقایع داخل زمین و گزارش ناظر مسابقه برای وقایع خارج از زمین، مبنای رسیدگی بوده و اصل بر صحت گزارش آنها تلقی خواهد شد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. 3 شکایاتی قابل استماع است که ظرف مهلت چهل و هشت ساعت پس از انجام مسابقه ، تسلیم مقامات مربوطه شود ، البته در صورت عدم حضور نماینده ، زمان اعتراض تا هفتاد و دو ساعت افزایش می یابد. بدیهی است رسیدگی در کمیته انضباطی در صورت تکمیل مدارک و رعایت مقررات مربوطه انجام خواهد شد. -4 در مسابقات مجتمع ، شکایاتی قابل رسیدگی است که ظرف چهل و هشت ساعت پس از انجام مسابقه تسلیم هیأت ها یا کمیته انضباطی شده باشد . تذکر : در صورت موجه بودن گزارش، تیم خاطی که مورد اعتراض قرارگرفته، در تمام مسابقاتی که مرتکب تخلف شده است، سه بر صفر بازنده اعلام خواهد شد، اما به تیم های مقابل و نیز تیم معترض، امتیاز تعلق نمی گیرد.
ماده 9 هزینه دادرسی متقاضی رسیدگی باید همزمان با ارائه شکایت یا تقاضا، نسبت به پرداخت هزینه دادرسی به شرح ذیل اقدام نماید: 1 هزینه دادرسی در کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ، در موارد انضباطی و تخلفات حرفه ای مبلغ یک میلیون ریال است که به حساب فدراسیون فوتبال واریز خواهد شد. 2 – هزینه دادرسی در کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در مو ارد مالی تا سقف پانصد میلیون ریال ، دو میلیون ریال و نسبت به مازاد ، معادل نیم درصد از مبلغ موضوع دعوی می باشد که به حساب فدراسیون فوتبال واریز خواهد شد. 3 هزینه دادرسی در دعاوی غیر مالی و ش کایات انضباطی و تخلفات حرفه ای درکمیته انضباطی استان ، پانصد هزار ریال و در کمیته انضباطی شهرستان ، سیصد هزار ریال تعیین می شود و در مسائل مالی به شرح بند دو ماده نه بوده ، حسب مورد به حساب هیأ تهای فوتبال استان یا شهرستان ، واریز م یشود. -4 هزینه تجدید نظرخواهی در موارد انضباطی و تخلفات حرفه ای دو میلیون ریال و در مسائل مالی یک و نیم برابر هزینه مرحله بدوی خواهد بود. 5 هزینه رسیدگی، در هر صورت، غیر قابل استرداد است ، اما در صورت محکومیت طرف مقابل ، هزینه پرداختی به عنوان بخشی از خسارات داردسی در حق محکوم له ، قابل مطالبه خواهد بود و در صورت درخواست از سوی متقاضی ، مورد حکم ، واقع خواهد شد. -6 در صورتی که طرفین از مشاور ، وکیل دادگستری یا کارگزار رسمی برای شکایت و پیگیری دعوی یا دفاع از آن ، در کمیته انضباطی استفاده نمایند ، هزینه مربوط به حقُّ الزَّحمه ایشان به صورت ذیل محاسبه و برای محکوم له قابل مطالبه خواهد بود : تذکر : هزینه حق الزحمه مربوط به وکلای دادگستری و کارگزاران رسمی فیفا، بر اساس تعرفه حقُّ الْوکاله وکلای دادگستری محاسبه می شود و در خصوص هزینه حق الزحمه مشاور ان و کارگزاران رسمی و غیره ، به متقاضیان ، توصیه می شود که معادل نصف حقُّ الزَّحمه بند الف ، اعمال شود و در هر صورت مطالبه مازاد بر این مبلغ در کمیته انضباطی مسموع نخواهد بود . 7 در پایان هر سال و با تصویب فدراسیون فوتبال ، هزینه های مذکور ، متناسب با شاخص های اقتصادی و نرخ تور م در جامعه ، تعدیل و به طور رسمی اعلام می شود . تبصره : رسیدگی به گزارش مقامات رسمی مسابقه وگزارش هیأت رئیسه ، مقامات رسمی و هیأت های فوتبال ، بدون پرداخت هزینه رسیدگی خواهد بود.
ماده 10 احضار و دعوت به جلسه رسیدگی 1 احضار و دعوت به کمیته انضباطی از طریق سایت رسمی فدراسیون، نمابر یا پست سفارشی صورت می گیرد. 2 طرفین می توانند تا دو نفر به عنوان مشاور، نماینده یا وکیل یا کارگزار رسمی را برای شکایت یا طرح و پیگیری دعوی و یا دفاع از خود به کمیته انضباطی معرفی نمایند. 3 رسیدگی بدون حضور طرفین از اختیارات کمیته انضباطی می باشد، ولی چنانچه با دعوت کمیته، طرفین یا وکلای آنان جهت دفاع و ادای توضیحات در جلسه رسیدگی حاضر شوند، توضیحات آنها استماع و لوایح تقدیمی شان ثبت و در رسیدگی، مورد توجه قرار خواهد گرفت. 4 در صورت لزوم می توان داوران، ناظران و سایر مقامات رسمی مسابقات را نیز جهت ادای توضیحات ، باهماهنگی دبیر کل فدراسیون و یا رئیس سازمان لیگ حرفه ای ، به کمیته انضباطی دعوت کرد.
ماده 11 دستور موقت کمیته انضباطی می تواند تا موعد تشکیل جلسه و اتخاذ تصمیم نهایی، به منظور جلوگیری از هرگونه خسارت مادی و معنوی ، نسبت به صدور دستور موقت(بر اساس مواد شش وهفت این آیین نامه) اقدام نماید. در این صورت، محرومیت ناشی از صدور دستور موقت در زمان صدور حکم، محاسبه خواهد شد که این دستور بر عهده رئیس کمیته انضباطی می باشد . دستور موقت به تناسب موضوع مورد بحث می تواند بلافاصله انشاء و صادر و اعلام گردد و مشمول ابلاغ هفتاد و دو ساعت قبل از اولین مسابقه نخواهد بود ، در ضمن دستور موقت قطعی است. تبصره : رئیس کمیته انضباطی می تواند راسا ، دستور موقت صادره را لغو نموده یا تغییر دهد .
ماده 12 صدور حکم در آرای کمیته های انضباطی ، موارد ذیل ، باید رعایت شود: -1 ذکر نام طرفین و وکَلای ایشان . -2 اشاره به موضوع و گردش کار پرونده . -3 اشاره کافی به مدارک، مستندات و دفاعیات طرفین . -4 استدلال کافی و استناد به مبانی حقوقی و مقررات مرتبط . -5 تصریح به قطعی بودن یا قابل تجدیدنظر بودن رأی با ذکر مهلت اعتراض و تعیین مرجع تجدیدنظر.
ماده 13 صدور رأی اصلاحی هرگاه در تنظیم و نوشتن رأی کمیته، اشتباهی رخ دهد مانند از قلم افتادن یا زیاد شدن یک یا چند کلمه و یا وقوع اشتباه در محاسبه تا هنگامی که تجدیدنظر نسبت به آن درخواست نشده ، کمیته خودش یا به درخواست ذینفع رأی را تصحیح نم وده و رأی اصلاحی را به طرفین ابلاغ می کند. تسلیم رونوشت رأی اصلی، بدون ارائه رونوشت رأی اصلاح شده ، ممنوع است . حکم کمیته در قسمتی که اشتباه نبوده، در صورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 : در مواردی که رأی اولیه کمیته انضباطی قابل تجدیدنظر باشد، رأی اصلاحی نیز در مدت مقرر ، قابل تجدیدنظر خواهد بود. تبصره 2 : چنانچه رأی اولیه به واسطه تجدیدنظر نقض شود ، رأی اصلاحی نیز نقض و از اعتبار ساقط می شود .
ماده 14 – ابلاغ و انتشار حکم 1 حکم کمیته انضباطی فدراسیون ، توسط دبیر کل فدراسیون فوتبال حسب مورد به سازمان لیگ یا هیات موبوطه ارسال و سازمان لیگ یا هیات مربوطه ، حکم مذکور را با استفاده از نمابر یا پست سفارشی به اصحاب پرونده ارسال و ابلاغ خواهند نمود. 2 در کمیته های انضباطی استان و شهرستان، ابلاغ رأی ، برعهده رئیس هیأت فوتبال خواهد بود. 3 اعلام مفاد احکام ، قبل از قطعی شدن و نیز اعلام تغییرات در مرحله تجدیدنظر از طریق سایت فدراسیون بلا مانع می باشد.
ماده 15 آرای قابل تجدید نظر 1 آرای کمیته های انضباطی قطعی است، مگر در موارد ذیل : 1-1 محرومیت از ورود به ورزشگاه، انجام مسابقه، حضور در اتاق رختکن و جایگاه نیمکت ذخیره ها و شرکت در هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال بیش از سه جلسه یا دوماه بر حسب مورد 2-1 انجام بازی بدون حضور تماشاگر ، انجام بازی در زمین بیطرف یا ورزشگاه خاص بیش از دو جلسه 3-1 ابطال نتیجه بازی و تغییر نتیجه آن 4-1 اخراج از مسابقات 5-1 بازگرداندن جوایز و مقام 6-1 کسر امتیازات 7-1 تنزل به دسته پایین تر 8-1 جرایم نقدی بیش از سی میلیون ریال 9-1 آرای مرتبط با موضوع اختلافات مالی و قراردادهای داخلی بیش از پنجاه میلیون ریال 10-1 جلوگیری از حق نقل و انتقال ، از سوی بازیکن و باشگاه 2 مرجع تجدید نظر: تجدید نظرخواهی از آرای کمیته انضباطی فدراسیون، درکمیته استیناف به عمل می آید و مرجع تجدید نظرخواهی از آرای کمیته انضباطی استان، کمیته انضباطی فدراسیون است و مرجع تجدید نظرخواهی از آرای کمیته انضباطی شهرستان، کمیته انضباطی مرکز همان استان است و مرجع تجدیدنظرخواهی از آرای هیأت منصفه سازمان لیگ حرفه ای کمیته انضباطی فدراسیون خواهد بود. 3 مهلت تجدید نظرخواهی: آراء صادره شده قابل تجدیدنظر، ظرف مهلت ، یک هفته پس از ابلاغ، قابل تجدید نظرخواهی بوده و روز ابلاغ و روز اقدام جزء این مهلت، محاسبه نمی شود. 4 در کلیه مهلت های تعیین شده در این آیین نامه، اگر روز آخر ، با تعطیل رسمی مصادف شود ، روز بعد از آن ، محاسبه خواهد شد.
ماده -16 ساختار کمیته استیناف 1 این کمیته به عنوان مرجع عالی قضایی، صالح به رسیدگی نسبت به کلیه آرا و تصمیمات قابل تجدید نظر کمیته انضباطی فدراسیون بوده ، و شامل یک نفر رئیس، یک نفر معاون (با تحصیلات حقوقی) و حداکثر سه عضو دیگر دارد که با پیشنهاد رئیس فدراسیون و پس از تصویب هیأت رئیسه با حکم رئیس فدراسیون منصوب میشوند. 2 کمیته استیناف با حضور حداقل سه نفر از اعضاء که یک نفر از ایشان ، باید رئیس یا معاون باشد ، تشکیل جلسه داده و مبادرت به اتخاذ تصمیم مینماید.
ماده 17 صلاحیت، شرح وظایف و شیوه رسیدگی در کمیته استیناف 1 کمیته استیناف حق د ارد ب ه جز موارد استثنا شده در این آیین نامه، احکام بدوی کمیته انضباطی فدراسیون و تعیین وضعیت بازیکنان فدراسیون را که مورد تجدید نظرخواهی قرار گرفته است، در چارچوب مقررات مربوطه تأیید، رد و یا اصلاح نماید. 2 طرفین دعوی می توانند به عنوان معتَرض به احکام کمیته های انضباطی ظرف مدت یک هفته پس از ابلاغ حکم ، درخواست تجدید نظر خود را به همراه مدارک و مستند ات به کمیته صادر کننده رأی بدوی ، تسلیم نمایند . 3 کمیته استیناف ، مکلف است حداکثر تا یک ماه به اعتراض رسیدگی نموده و رأی صادر نماید. 4 شرایط و تشریفات صدور، ابلاغ و نحوه انتشار آ رای کمیته استیناف نیز مانند آرای کمیته های انضباطی است.
ماده 18 حل اختلاف در تعهدات به ادعای عدم ایفای تعهدات متقابل بین باشگاه و بازیکن و یا مربی یا سایر دست اندرکاران فوتبال (تا هنگامی که این امر به کمیته تعیین وضعیت بازیکنا ن و نیز هیأت منصفه واگذار نشده ) در کمیته های انضباطی رسیدگی می شود که در صورت عدم گذشت مدعی و یا عدم سازش طرفین، کمیته با صدور رأی، حل اختلاف خواهد نمود. تبصره 1 : قراردادهای داخلی منعقد شده بین باشگاه ها و بازیکنان و مربیان و سایر عوامل تیم ها که در مقام شکایت یا تقاضای حل اختلاف و به عنوان مستَنَد ادعا در ارکان قضایی فدراسیون ابراز شود، در چارچوب آیین نامه و مقررات فصل مربوطه معتبر است و در صورت اختلاف رقم قرارداد داخلی با قرارداد ثبت شده در فدراسیون فوتبال، هر یک از طرفین به پرداخت 20 درصد از ارزش اختلاف رقم ، قرارداد در حق فدراسیون فوتبال جریمه خواهند شد. تبصره 2 : در حصول شرایط ذیل ، رسیدگی توسط مراجع ذیصلاح ، متوقف و پرونده مختومه اعلام خواهد شد: -1 توافق طرفین یا گذشت شاکی یا مدعی در مواردی که رسیدگی به درخواست وی ، صورت گرفته است . -2 فوت متخلف .
ماده 19 موارد امتناع از رسیدگی اعضای کمیته های انضباطی و استیناف در موارد ذیل ، باید از رسیدگی امتناع نمایند: 1 وجود قرابت نَسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین اعضا با یکی از طرفین. 2 هنگامی که اعضاء، متکفل امورِ یکی از طرفین باشند. 3 اعضاء یا همسر یا فرزندان آنان ، نفع شخصی در موضوع مورد رسیدگی ، داشته باشند. 4 بین اعضاء با یکی از طرفین، دعوی حقوقی یا جزایی در مراجع قضایی مطرح بوده واز تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. طرح پرونده در رکن قضایی مشمول این بند نیست . 5 اعضاء، سابقه اظهار نظر ماهوِی در پرونده داشته باشند. تبصره 1: اعتراض به صلاحیت اعضا، مطابق بندهای مذکور و تا پایان جلسه اول رسیدگی، قابل استماع است. تبصره 2 : اعلام امتناع از رسیدگی به پرونده باید در اولین جلسه رسیدگی، به رئیس فدراسیون، دبیرکل یا رئیس کمیته مذکور اعلام شود تا عضو موقت دیگری برای رسیدگی به پرونده تعیین شود. تبصره 3: حضور اعضای کمیته انضباطی و استیناف، در کمیسیون بدوی و تجدید نظر به منظور رسیدگی به جرائم و تخلفات مربوط به دوپینگ بلامانع م یباشد.