contact
shape

قوانین

shape

ماده 27 برخی اختیارات ارکان قضایی 1 در مواردی که برای تخلف ارتکابی چند تنبیه پیش بینی شده باشد، کمیته های انضباطی م یتوانند، حسب مورد ، تنبیهات را به تنهایی یا با هم اعمال نموده و حتی محرومیت ها را به جریمه نقدی تبدیل نمایند. 2 در مواردی که در این آیین نامه، عملی تخلف محسوب شده اما میزان دقیق تنبیهات آن تعیین نگردیده است، حسب تخلف ارتکابی، تعیین نوع و میزان تنبیهات با در نظر گرفتن اوضاع و احوال خاطی و شرایط ارتکاب تخلف، بر عهده کمیته انضباطی است که می تواند به تناسب، یک یا چند مورد از تنبیهات مندرج در مواد بیست و بیست و یک را به تنهایی یا به همراه یکدیگر اعمال نماید. -3 سوابق انضباطی متخلف و خاطی در تخفیف و تشدید تنبیه وی ، موثر است ، تشخیص این امر بر عهده مرجع رسیدگی می باشد. -4 آئین نامه و دستورالعمل های مصوب سازمان لیگ برتر ، آزادگان و فدراسیون در خصوص برگزاری مسابقات ، عقد قرارداد، نقل و انتقالات و غیره در صورت عدم مغایرت با مقررات انضباطی در موارد مرتبط ، ملاک اقدام خواهد بود .

ماده 28 کیفیت اجرای تنبیهات الف) اجرای تنبیهات تنبیهات وقتی اجراء می شود که آرای قطعی با رعایت تشریفات این آیین نامه به مبادی ذیربط ابلاغ شده باشد. ب) اجرای محرومیت ها در اجرای محرومیت ها لازم است اوصاف ذیل رعایت شود: -1 محرومیت هایی که به روز یا ماه یا به تعداد (نوع ، سری و گروه) مسابقه مشخص می شود، نباید از دوازده مسابقه یا بیست و چهار ماه بیشتر باشد. -2 اگر محرومیت با جریمه نقدی همراه باشد، پایان محرومیت منوط به پرداخت جریمه نقدی و ارائه رسید پرداخت آن ، خواهد بود . -3 محرومیت از مسابقه، بعد از صدور حکم قطعی و ابلاغ رسمی آن ، در اولین مسابقه ای که تخلف در آن صورت گرفته است ، اعمال می شود. تبصره : حکم صادره حتی الامکان هفتاد و دو ساعت پیش از زمان مسابقه مرتبط با موضوعِ محرومیت ابلاغ می شود.اما تاخیر در ابلاغ نیز مانع اجراء نخواهد بود. 4 اگر مسابقه ای که باید فرد خاطی از آن محروم باشد ، برگزار نشود ، فرد محروم در بازی بعدی نمی تواند حضور داشته باشد و محروم تلقی می شود. 5 اگرمسابقه ای که فرد خاطی از آن محروم است، درحال یکه یک نیمه از آن سپری شده، نیمه تمام رها شود، آن محرومیت، تمام شده تلقی می شود. 6 اعمال محرومیت ها از سوی کمیته انضباطی شامل کلیه رده ها می باشد، ولی کارت های اخطار فقط در همان سری مسابقات معتبر است.

ماده 29 عفو،تعلیق، تخفیف تنبیهات و اعاده دادرسی کمیته های انضباطی و استیناف، فقط در موارد ذیل می توانند در تنبیهات متخلف، اعمال تخفیف نمایند: الف گذشت شاکی و مدعی خصوصی ب وضع خاص متخلف و سابقه او ج اقدامات یا اظهارات و راهنمایی متخلف که در کشف تخلف و کاهش آثار آن ، مفید و موثر بوده باشد. د- کمیته انضباطی می تواند احکام خود را به نحو تعلیقی صادر و اعلام نماید در این صورت ، قید مدت زمان تعلیق ، ضروری خواهد بود . تبصره 1 : درخواست عفو، تعلیق و تخفیف، بدون دریافت هزینه صورت می پذیرد. در ضمن مرجع ذی صلاح می تواند حسب مورد ، بیش از یک دوم تنبیه را تخفیف داده و یا عفو نماید. تبصره 2 : نسبت به احکامی که قطعیت یافته، ممکن است به جهات زیر درخواست اعاده دادرسی شود: 1 در صورتی که مرجع صادر کننده حکم قطعی ، به اشتباه خود ، در صورت صدور حکم و یا عدم تناسب تنبیهات با تخلف پی ببرد. 2 در صورتی که پس از صدور حکم ، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان رسیدگی، مکتوم یا مجعول بوده و یا در اختیار متقاضی نبوده است و مرجع رسیدگی به اعاده دادرسی حکم نهایی را صادر خواهد نمود. تبصره 3 : همانطور که پیشتر ذکر گردید ، در هر صورت ، رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی ، منوط به تایید رئیس کمیته انضباطی می باشد و مهلت ارائه درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران یک هفته و برای اشخاص مقیم خارج از کشور یک ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی م یباشد. تبصره 4 : هرگاه جهت اعاده دادرسی ، مکتوم یا مجعول بودن اسناد و مدارک موضوع پرونده باشد ، شروع مهلت ارائه اعاده دادرسی ، از تاریخ اثبات آن می باشد که این تاریخ باید ، در کمیته انضباطی احراز شود . تبصره 6 : هزینه رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی همانند هزینه تجدید نظرخواهی است. تبصره 7 : هرگاه پس از رسیدگی ، مرجع رسیدگی کننده درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص دهد ، حکم قبلی را نقض و حکم مقتضی صادر می نماید و در صورتی که درخواست اعاده دادرسی راجع به قسمتی از حکم باشد، فقط همان قسمت نقض یا اصلاح شده وقطعی خواهد بود.