قوانین
گردشگری - آیین نامه اجرایی قانون توسعه صنعتی ایرانگردی و جهانگردی - متن آیین نامه
ماده 1 - به منظور ترغیب و جذب جهانگردان خارجی در قالب گشتهای سیاحتی به کشور، سفارتخانهها و نمایندگان سیاسی جمهوری اسلامی ایران در خارجاز کشور موظفند تسهیلات و خدمات صدور روادید سیاحتی برای اتباع کشورهای مختلف جهان که دارای مناسبات سیاسی با ایران هستند و به قصد بازدید وسیاحت و زیارت به ایران سفر میکنند را حداکثر ظرف 10 روز فراهم کنند.
ماده 2 - کلیه مأموران ناظر بر ورود و خروج اتباع بیگانه شامل اداره گذرنامه - گمرک - فرودگاه - راهآهن - بنادر مستقر در مبادی ورود و خروجی مرزها وهمچنین شهرها موظفند تسهیلات لازم را برای جهانگردان فراهم کنند.
ماده 3 - سازمان هواپیمایی کشوری، راهآهن جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و کشتیرانی، شهرداریها، سازمان پایانهها و گمرک موظفند محل مناسبی رابرای استقرار دفاتر اطلاعات جهانگردی در مبادی ورودی و خروجی و داخل شهره در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دهند.
ماده 4 - علاوه بر کالاهای قابل ورود توسط مسافران و اعمال معافیتهای گمرکی که بر اساس ضوابط مصوب تعیین شده است، هر جهانگرد میتواند کالاهایمشروح زیر که جنبه تجاری نداشته و عرفاً میتواند همراه داشته باشد به کشور وارد کند و به هنگام خروج از کشور خارج نماید، فهرست مشخصات این وسایلدر برگه " کالای همراه جهانگرد" در گمرک ثبت، میشود. 1 - جواهرات شخصی 2 - یک عدد دوربین عکاسی 3 - یک عدد دوربین ویدئو یا فیلمبرداری غیر حرفهای 4 - یک عدد دوربین چشمی 5 - یک دستگاه وسیله موسیقی قابل حمل 6 - یک دستگاه رادیو پخش و ضبط قابل حمل 7 - یک دستگاه کامپیوتر شخصی قابل حمل 8 - جعبه وسایل کمکهای اولیه 9 - یک چادر اردویی با وسایل آن 10 - وسایل ورزشی از قبیل وسایل ماهیگیری، قایق تفریحی کوچکتر از 5.5متر، وسایل اسکی معمولی و آبی، راکت تنسی و وسایل مشابه تبصره - ورود تفنگهای شکاری بر اساس آییننامهای خواهد بود که جداگانه تهیه و به هیأت دولت ارائه میشود.
ماده 5 - مسافران خارجی و جهانگردان یا ایرانیان مقیم خارج از کشور که با خودروی شخصی خود وارد کشور میشوند هر گاه برای آن خودرو جواز عبور ازکانونهای جهانگردی کشورهای ملحق به قرارداد گمرکی ورود موقت وسائط نقلیه شخصی سال 1954 منعقد در نیویورک در دست داشته باشند و به گمرکورودی ارائه دهند میتوانند تا سه ماه با توجه به مدت اعتبار جواز عبور بدون الزام به تسلیم اظهارنامه یا تأدیه وجهالضمانی به گمرک از وسیله نقلیه خود درکشور استفاده کنند و یا در مدت مزبور چندین با با وسیله خود از راههای مجاز وارد و خارج شوند. اداره گمرک میتواند به درخواست متقاضی در صورت داشتن عذر موجه مدت استفاده از وسیله نقلیه در داخل کشور را حداکثر تا پایان مدت اعتبار جواز تمدیدکند. تبصره 1 - استفاده از مزایای این ماده موکول به این است که جواز عبور دارای سه شرط باشد: الف - جواز مزبور برای ورود وسیله نقلیه به ایران دارای اعتبار باشد. ب - مندرجات و اوصاف مذکور در جواز عبور با مشخصات وسیله نقلیه وارده مطابق باشد. ج - در هیچ یک از قسمتهای مختلف جواز مزبور آثار قلمخوردگی یا حک و اصلاح وجود نداشته باشد مگر اینکه کانون صادرکننده جواز، اصلاحی را که بهعمل آمده با مهر و امضای خود گواهی کرده باشد. تبصره 2 - ایرانیان مقیم خارج از کشور به شرطی میتوانند از مقررات این ماده استفاده کنند که قبل از ورود به ایران شش ماه متوالی یا بیشتر در خارج اقامتداشته باشند.
ماده 6 - هر جهانگرد هنگام خروج از کشور، میتواند علاوه بر لوازم شخصی، یک قالی یا دو قالیچه تا حداکثر 12 متر مربع، صنایع دستی، آلات موسیقی ایرانو سایر کالاهای ایرانی را در حدی که جنبه تجارتی نداشته باشد از کشور خارج کند. تبصره 1 - خروج اشیای عتیقه، مسکوکات قدیمی، آثار اصیل فرهنگی، کتب خطی، تابلوهای نقاشی عتیقی و مانند آنها مجاز نیست. تبصره 2 - خروج سه کیلو خاویار ممهور به مهر و یا پلمپ شرکت شیلات و قبض خرید فروشگاه شیلات فرودگاه بلامانع است.
ماده 7 - جهانگردانی که از ایران عبور مینمایند همچنان از تسهیلات گمرکی مذکور در مواد 174 و 180 آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی برخوردار خواهندبود.
ماده 8 - گمرک ایران موظف است صندوقهایی را برای نگهداری کالاهای قابل ورود و یا غیر قابل ورود جهانگردان یا اخذ هزینه انبارداری در انبار موقت مرزهاتأمین کند. حداکثر مدت نگهداری 4 ماه است. مقررات و هزینه نگهداری کالا و بیمه (در صورت تمایل جهانگردان) در پشت قبض رسید درج میشود.
ماده 9 - در مسیرهای عمده رفت و آمد جهانگردان خارجی اعم از جادهها، پایانهها مسافرتی هوایی، زمینی، درایی داخل و خارج شهرها بازار و اماکن تاریخی ودیدنی، تابلو و علایم راهنما به زبانهای فارسی و عنداللزوم زبانهای دیگر با رعایت معیارهای بینالمللی و رایج به وسیله دستگاههای اجرایی و با نظارت وهمکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه و نصب میشود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عناوین تابلوها و علایم مورد نیاز را به دستگاهها ذیربط اعلامخواهد کرد. زمانبندی نصب علایم و تابلوها با توافق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلام و دستگاههای ذیربط انجام خواهد گرفت.
ماده 10 - به منظور توسعه و گسترش هماهنگ مسافرتهای درایی، سازمان بنادر و کشتیرانی موظف است علاوه بر ایجاد تسهیلات لازم برای پذیرش کشتیهامسافربری و قایقهای تفریحی و ورزشی حامل جهانگردان و قایقرانان، تعرفهها ترجیحی با تخفیف ویژه برای شناورهای مذکور فراهم کند.
ماده 11 - مرکز آموزش خدمات ایرانگردی و جهانگردی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است برای کلیه افراد شاغل در بخش جهانگردی دفاتر خدماتمسافرتی و تأسیسات اقامتی و پذیرایی که در چارچوب آییننامه درجهبندی تأسیسات اقامتی و پذیرایی و ضوابط و مقررات فعالیت میکنند، خدمات آموزشیکاربردی فراهم کنند. همچنین کلیه مراکز جهانگردی موظفند بر اساس بخشنامهها معاونت سیاحتی و زیارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به آموزشکارکنان خود اقدام و گواهینامه لازم را دریافت کنند.
ماده 12 - الف - تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی و دفاتر خدمات مسافرتی و سایر تأسیسات مشابه از جمله مؤسسات داخل تأسیسات جهانگردی از نظرپرداخت عوارض صدور پروانه ساختمانی مشمول تعرفه بخش صنایع میباشند و شهرداریها موظفند عوارض مقرر را فارغ از نوع پروانه و کاربری زمین بر اساستعرفه بخش صنایع و با معافیت از عوارض عرصه غیر از عوارض نوسازی، فقط در مورد ساختمان محاسبه و دریافت کنند. تبصره - شهرداریها موظفند برای افزایش زیربنای تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی عوارض مقرر را بر اساس تعرفه بخش صنعت و با حداکثر تخفیف محاسبهو دریافت کنند. ب - تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی و دفاتر خدمات مسافرتی از نظر هزینههای سوخت، آب، برق و تلفن اعم از انشعاب و مصرف مشمول تعرفههای بخشصنایع است و دستگاههای ذیربط موظفند هزینهها مربوط را فارغ از نوع پروانه ساخت، کاربری محل و میزان مصرف بر اساس تعرفه بخش صنعت محاسبه ودریافت کنند. حسن حبیبی - معاون اول رییس جمهور