قوانین
بازار و اوراق بهادار - دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران - فصل ششم: ضوابط معاملات تالار
ماده21: تالار معاملات زیر نظر ناظر معاملات، براساس مقررات و طبق اختیارات و مسوولیتهای محوله اداره خواهد شد.
ماده22: در صورتی که هیات مدیره بورس برای یک نماد محدودیت نوسان قیمت مجاز تعریف نماید، کلیه سفارشهای وارده به سامانه معاملاتی برای آن نماد باید در محدوده نوسان قیمت مجاز باشد. محدوده نوسان قیمت مجاز توسط هیات مدیره بورس تصویب و تا پایان روز قبل از عرضه اطلاعرسانی میگردد.
ماده23: در صورتی که قیمت پایه پیشنهاد شده در اطلاعیه عرضه، خارج از محدوده نوسان قیمت پایه باشد، بورس میتواند از انتشار اطلاعیه عرضه جلوگیری کند. تبصره: محدوده نوسان قیمت پایه توسط هیات مدیره بورس تعیین و حداقل 3 روزکاری قبل از اعمال اطلاعرسانی میگردد.
ماده24: بورس میتواند روش محاسبه قیمت پایه برخی از کالاهای پذیرفته شده را براساس فرمول مشخصی اعلام کند. در این صورت عرضهکننده مکلف به عرضه کالای خود با قیمت پایه محاسبه شده براساس فرمول مذکور میباشد. تبصره: فرمول تعیین قیمت پایه به پیشنهاد عرضهکننده به تایید بورس رسیده و حداقل 3 روزکاری قبل از اعمال توسط بورس اطلاعرسانی میگردد.
ماده25: میزان واحد پایه تخصیص، حداقل خرید، حداقل تغییر قیمت سفارش، حداقل عرضه و حداکثر خرید توسط هیات مدیره بورس مصوب میگردد. کارگزاران باید در دریافت، ثبت و تخصیص سفارشها، محدودیتهای فوقالذکر را رعایت نمایند. بورس از ورود سفارشها و یا انجام معاملاتی که محدودیتهای مذکور را رعایت ننماید، جلوگیری خواهد کرد. تبصره: اعمال هر گونه محدودیت حجمی یا سهمیهبندی در خرید، فروش و یا تخصیص کالا خارج از موارد موضوع این ماده مجاز نمیباشد.
ماده26: در صورتی که سفارشهای تطبیق یافته یک نماد طی یک جلسه معاملاتی کمتر از حداقل خرید جهت کشف نرخ باشد، تطبیق سفارشهای مذکور نمیتواند مورد تایید بورس قرار گیرد و معاملهای انجام نمیشود. تبصره: حداقل خرید جهت کشف نرخ توسط هیات پذیرش تعیین و تا پایان روز قبل از عرضه اطلاعرسانی میگردد.
ماده27: هرگونه عرضه کالا به صورت یکجا، به لحاظ جلوگیری نمودن از ایجاد انحصار صرفاً با موافقت مدیرعامل بورس و پس از درج در اطلاعیه عرضه امکانپذیر است.
ماده28: در صورتی که برای یک نماد معاملاتی حراج حضوری انجام شود و به دلیل عدم وجود تقاضای کافی معاملهای بر روی آن نماد صورت نپذیرد، امکان حراج مجدد نماد تا پایان آن جلسه معاملاتی وجود دارد. در این حالت باید کارگزاران متقاضی خرید، درخواست خودرا قبل از پایان جلسه معاملاتی به بورس اعلام نمایند. درصورت موافقت بورس با عرضه مجدد، عرضهکننده ملزم به عرضه مجدد در همان جلسه معاملاتی میباشد.
ماده 29: کارگزاران میتوانند جهت شرکت در رقابت برای خرید از یک کد تجمیعی استفاده نمایند. کد تجمیعی صرفاً براساس سفارشهای ثبت شده مشتریان در سامانه و پس از کنترل مقررات مربوط به ثبت سفارش، استفاده میشود. تبصره: کارگزاران موظفند پس از قطعی شدن معامله و براساس سفارشهای ثبت شده قبل از معامله، نسبت به تخصیص کالا یا اوراق بهادار مبتنی بر کالای خریداری شده برای هر یک از مشتریان، طبق دستورالعمل ثبت سفارش کالا در بورس کالای ایران اقدام نمایند.
ماده30: مدیرعامل بورس صرفاً در شرایط زیر میتواند تمام یا تعدادی از معاملات را تایید ننماید. الف) بر اساس تقاضای کارگزار به دلیل وقوع آن دسته از اشتباهاتی که طبق مقررات مصوب هیات مدیره سازمان احصاء میشود. ب) معاملاتی که با نوسان غیرعادی قیمت همراه باشد. ج) خطای معاملاتی متاثر از اشکال سامانه معاملاتی د) عدم رعایت محدودیتهای حجمی اعلام شده ه) عدم رعایت مقررات ثبت سفارش و) سایر موارد طبق قوانین و مقررات تبصره1: بورس باید مراتب عدم تایید معامله را به نحو مقتضی به کارگزار خریدار و کارگزار فروشنده اعلام نماید. تبصره2 : کلیه مدارک، سوابق و دلایل عدم تایید معاملات طبق این ماده، باید نزد بورس نگهداری و حسب درخواست، به سازمان ارسال گردد.
ماده31: برای کلیه معاملات قطعی شده توسط بورس گواهینامه انجام معامله صادر و جهت انجام امور تسویه به اتاق پایاپای ارسال میگردد.