قوانین
وکالت - آئيننامه لايحه قانوني استقلال كانون وكلا دادگستري - بخش سوم ـ پروانه وكالت و كارآموزي (مواد 28 تا 46)
ماده 28 : پروانه وكالت به عده لازم داده ميشود و به نسبت هر ده نفر وكيل يك پروانه كارآموزي علاوه بر عده معين داده خواهد شد.
ماده 29 : عده وكيل لازم براي هر محل به وسيله كميسيون متشكل از رؤساء كل دادگاههاي استان مركز و دادگاههاي شهرستان تهران و دادگاههاي بخش تهران و سه نماينده از طرف كانون به دعوت رئيس كانون تعيين خواهد شد.
ماده 30 : در صورتي كه عده وكيل در محلي زائد بر عده معين از طرف كميسيون باشد به استناد رأي كميسيون نميتوان مانع وكالت عده زائد شد و در صورتي كه كمتر باشد تا عده معين پروانه داده ميشود. تبصره - صورت نقاطي كه محتاج به وكيل است در دفتر كانون بهديوار نصب ميشود كه داوطلبان شغل وكالت با توجه به آن تقاضانامه بدهند.
ماده 31 : در تقاضاي پروانه وكالت و كارآموزي بايد نكات ذيل تصريح شود: ـ نام شخصي و خانوادگي و نام پدر متقاضي. ـ محل اقامت متقاضي به طوري كه مأمور كانون دادگستري يا پست بتواند بدون زحمت اوراق را در محل مزبور ابلاغ نمايند. ـ اشتغالاتي كه قبل از تاريخ تقاضا داشته و در حين تقاضا دارد. ـ تصريح به اينكه محكوميت جنحه و جنايي ندارد و در صورت داشتن چنين سابقه به چه عنوان و به چه مجازاتي محكوم شده است. ـ تصريح به عدم اعتياد بافيون و ساير مواد مخدره. ـ ذكر مجوز قانوني تقاضا. ـ تعيين و معرفي محلي كه ميخواهد در آن اشتغال به وكالت داشته باشد. ـ معرفي شخصي كه متقاضي ميخواهد نزد او كارآموزي نمايد.
ماده 32 : تقاضا بايد داراي ضمائم ذيل باشد: - رونوشت گواهي شده شناسنامه. - چهار قطعه عكس. - گواهينامه عدم سوء سابقه. - در صورت داشتن سابقه شغل در وزارتخانه يا اداره دولتي و مملكتي و بلدي يا مراجع قضائي يا بنگاههايي كه تمام يا قسمتي از سرمايه آنها متعلق به دولت است گواهينامه حسن سابقه خدمت از مراجع مربوطه. - گواهينامه عدم اعتياد به افيون و ساير مواد مخدره. - رونوشت مصدق هستند تقاضا از دانشنامه يا سابقه شغل قضائي و مقاماتي كه دارا بوده و مدت آن. - گواهينامه شوراي عالي فرهنگ راجع به ارزش دانشنامه كه از دانشگاههاي خارج صادر شده. - گواهينامه اداره كل بازنشستگي راجع به عدم اشتغال به مشاغل دولتي و بازنشستگي.
ماده 33 : در صورتي كه تقاضاي پروانه وكالت يا كارآموزي براي محلي باشد كه به قدر احتياج داراي وكيل است عدم قبول آن از طرف دفتر به متقاضي اخطار ميشود و در صورتي كه براي محلي باشد كه محتاج وكيل است و تقاضانامه يا ضمائم آن ناقص باشد بلااثر ميماند تا از طرف متقاضي تكميل شود در اين صورت تاريخ تكميل تاريخ تقاضا محسوب است.
ماده 34 : تقاضانامه پروانه وكالت و كارآموزي در صورتي كه نقصي نداشته باشد و در صورتي كه داراي نقص باشد پس از رفع نقص از طرف دفتر كانون به نظر رئيس كانون ميرسد و رئيس كانون رسيدگي به هر يك از تقاضاها را به يكي از اعضاء كانون و يا كارمندان اداري كانون يا كارآموزان رجوع مينمايد كه در ظرف يك هفته رسيدگي كرده و گزارش خود را بهرئيس كانون تسليم نمايد گزارش مزبور در هيئتمديره طرح ميشود و در صورت قبول تقاضاي وكالت پروانه صادر خواهد شد. و اگر دادن پروانه كارآموزي به متقاضي تصويب شد به كميسيون كارآموزي رجوع ميشود و در صورت رد تقاضاي پروانه وكالت يا كارآموزي متقاضي ميتواند در ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ تصميم هيئتمديره بهدادگاه عالي انتظامي قضات شكايت نمايد و دادگاه مزبور رسيدگي كرده در صورت عدم ورود شكايت تصميم كانون را استوار و در صورت ورود شكايت حكم ميدهد پروانه مورد نظر دادگاه به متقاضي داده شود و حكم دادگاه عالي انتظامي قطعي و اجراء آن به عهده رياست كانون است و متخلف از آن مستوجب تعقيب انتظامي است.
ماده 35 : كميسيون كارآموزي از پنج نفر وكلايي كه واجد شرائط عضويت هيئتمديره باشند از بين اعضاء هيئتمديره يا از خارج اعضاء هيئت يا بطور مختلط از طرف هيئتمديره تعيين ميشود.
ماده 36 : كارآموز موظف است در دوره كارآموزي تكاليف ذيل را تحت نظر كانون انجام دهد: 1. كارهاي معاضدت قضائي كه از طرف شعبه معاضدت قضائي يا رياست كانون رجوع ميشود. 2. حضور در سخنرانيها. 3. حضور در جلسات دادرسي مدني و كيفري لااقل ماهي چهار مرتبه. 4. تهيه گزارش چند پرونده كه به او رجوع ميشود. 5. كاركردن در كانون اعم از دادسرا يا دادگاه يا شعبه معاضدت قضائي يا راهنمائي يا ساير كارهاي اداري و دفتري. 6. كاركردن نزديكي از وكلا با سابقه دادگستري.
ماده 37 : هر كارآموز داراي كارنامه مخصوص خواهد بود كه از طرف كانون به او داده ميشود در اين كارنامه بايد حضور در جلسات دادگاهها بهگواهي رؤساء دادگاهها و كارهائي كه نزد وكيل سرپرست انجام داده است و حسن اخلاق در دوره كارآموزي به گواهي وكيل سرپرست و كارهاي معاضدت قضائي به گواهي شعبه معاضدت قضائي يا رياست كانون و تمرينات و سخنرانيها به گواهي رئيس شعبه سخنرانيهاي كانون و كارهائي كه در كانون انجام ميدهند به گواهي مدير داخلي كانون برسد.
ماده 38 : انجام تكاليف كارآموزي افتخاري و مجاني است ولي از كارهائي كه كارآموز خود قبول مينمايد و تحت نظر وكيل سرپرست انجام ميدهد ميتواند حقالزحمه از صاحب كار دريافت نمايد.
ماده 39 : پس از حاضرشدن پروانه وكالت و قبل از تسليم به متقاضي مشاراليه بايد در حضور رياست كانون و لااقل دو نفر از اعضاء هيئتمديره به شرح ذيل قسم ياد كرده و صورت مجلس قسم و قسمنامه را امضاء نمايد. "در اين موقع كه ميخواهم به شغل شريف وكالت نائل شوم به خداوند قادر متعال قسم ياد ميكنم كه هميشه قوانين و نظامات را محترم شمرده و جز عدالت و احقاق حق منظوري نداشته و برخلاف شرافت قضاوت و وكالت اقدام و اظهاري ننمايم و نسبت به اشخاص و مقامات قضائي و اداري و همكاران و اصحاب دعوي و ساير اشخاص رعايت احترام را نموده و از اعمال نظريات سياسي و خصوصي و كينهتوزي و انتقامجوئي احتراز نموده و در امور شخصي و كارهائي كه از طرف اشخاص انجام ميدهم راستي و درستي را رويه خود قرارداده و مدافع از حق باشم و شرافت من وثيقه اين قسم است كه ياد كرده و ذيل قسمنامه را امضاء مينمايم" تبصره - در صورتي كه وكيل در خارج از محل كانون باشد در حضور رئيس عاليترين دادگاه محل اقامت خود و دو نفر از وكلا آن محل بهدعوت رئيس دادگاه بايد قسم ياد نمايد و اگر در محل وكيل نباشد در حضور رئيس دادگاه قسم ياد خواهد كرد.
ماده 40 : كارآموزاني كه در محل سكونت آنان جلسات سخنراني و كانون نيست يا كانون به وجود ايشان احتياج ندارد از سخنراني و كاركردن در آن مراجع معافند.
ماده 41 : پس از انجام تكاليف مقرره در دوره كارآموزي كارآموز ميتواند از كانون درخواست اعلام طي دوره كارآموزي را بنمايد و رئيس كانون رسيدگي به تقاضاي مزبور را به شعبه كارآموزي ارجاع و شعبه مزبور مدارك كارآموزي را مورد مدافه قرار داده و اختيار كتبي و شفاهي از او بهعمل آورده گزارش آن را به رئيس كانون خواهد داد تا در هيئتمديره مطرح و تصميم مقتضي نسبت به آن اتخاذ شود.
ماده 42 : در صورتيكه تقاضاي اعلام طي دوره كارآموزي مورد موافقت هيئتمديره واقع نشد بايد تجديد شود و در هر دفعه به ترتيبي كه در نوبت اول مقرر است عمل خواهدشد.
ماده 43 : كارآموزان و همچنين وكلا دادگستري نميتوانند به شغل ديگري كه منافي با حيثيت و شئون وكالت است اشتغال ورزند.
ماده 44 : چنانچه كارآموز تكاليف مقرره را انجام داده و از عهده اختيار برآيد پروانه وكالت درجه يك به او داده خواهد شد.
ماده 45 : كانون ميتواند برحسب ضرورت و احتياج از داوطلبان كارگشائي طبق آئيننامه امتحان نموده و پروانه كارگشائي براي حوزه معيني به آنان بدهد. ترتيب تقاضاي كارگشائي همان است كه براي پروانه وكالت مقرر گرديده به جز مدرك علمي كه لازم نيست ولي بايد در محل مورد تقاضا وكيل به قدر كافي وجود نداشته باشد و ترتيب دادن پروانه نيز مطابق ترتيب پروانه وكالت است.
ماده 46 : مادام كه كارآموز دوره كارآموزي را طي نكرده و پروانه وكالت مستقل به وي داده نشده نام او در فهرست اسامي وكلا درج نخواهد شد.