قوانین
وکالت - آئيننامه لايحه قانوني استقلال كانون وكلا دادگستري - بخش ششم ـ تخلفات و مجازات آنها (مواد 76 تا 89)
ماده 76 1- مجازاتهاي انتظامي عبارتست از: 2- اخطار كتبي. 3- توبيخ با درج در پرونده. 4- توبيخ يا درج در روزنامه رسمي و مجله كانون. 5- تنزل درجه. 6- ممنوعيت از سه ماه تا سه سال. 7- محروميت دائم از شغل وكالت. تبصره - در موردي كه براي قبول وكالت يا انتقال يا گرفتن سند مجازات انتظامي تعيين شده وكالت و انتقال مال و سندي كه از اشخاص گرفته شده در دادگاهها و ساير مراجع رسمي قابل ترتيب اثر نخواهد بود.
ماده 77 : مجازات تخلف از نظاماتي را كه كانون براي وكلا دادگستري تعيين مينمايد درجه 1 و 2 است كه از طرف رئيس كانون مستقلاً يا به پيشنهاد دادستان انتظامي تعيين و اجرا ميشود و اختيار رئيس كانون مانع صلاحيت دادگاه براي تعيين مجازات درجه 1 و 2 نخواهد بود.
ماده 78 : متخلف از هر يك از موارد ذيل به مجازات انتظامي درجه 3 محكوم خواهد شد. 1. چنانكه به دو يا چند محكمه دعوت شود و جمع بين اوقات مزبور ممكن نباشد بايد حضور در ديوان كيفر و ديوان جنائي را مقدم بدارد و در ساير محاكم در محكمه كه وقت آن زودتر ابلاغ شده حاضر گردد. 2. كارهاي معاضدت قضائي را كه از طرف كانون و دفاع از متهمين را كه از طرف دادگاهها در حدود قانون و نظامات به ايشان ارجاع ميشود بهخوبي و يا علاقهمندي انجام دهد. 3. كليه اوراق فرستاده از كانون را اعم از نامه يا اخطار يا رونوشت ادعانامه يا حكم كه به وسيله مأمور يا پست فرستاده ميشود به محض ارائه قبول و رؤيت كرده رسيد بدهد.
ماده 79 : متخلف از هر يك از مقررات ذيل به مجازات انتظامي درجه 3 يا 4 محكوم خواهد شد. 1. از تجاهر به استعمال مسكر و افيون و ساير مواد مخدر. 2. در مقابل وجه يا مال ديگري كه از موكل دريافت مينمايد رسيد بدهد. 3. در صورتي كه بعد از انقضاء مدت تمبر پروانه بدون تحديد تمبر و ثبت پروانه وكالت نمايد. 4. در صورتي كه بدون عذر موجه در دادگاه حاضر نشود و به واسطه عدم حضور او كار دادگاه به تأخير افتد.
ماده 80 : در موارد ذيل متخلف به مجازات انتظامي درجه 4 محكوم ميشود: 1. در صورتي كه بكارگيري اشتغال پيدا كند كه منافي با شئون وكالت است و با تذكر اين نكته از طرف كانون به شغل مزبور ادامه دهد يا مرتكب اعمال و رفتاري شود كه منافي شئون وكالت است. 2. در صورتي كه به وسيله اوراق چاپي يا تابلو يا مسائل ديگر درجه خود را بالاتر از پروانه كه دارد معرفي نمايد. 3. در صورتي كه به وسيله فريبنده تحصيل وكالت نمايد. 4. در صورتي كه زائد بر حقالوكاله كه به تراضي با موكل قرارداده و در موردي كه قرارداد در بين نباشد زائد بر تعرفه وزارتي يا زائد بر هزينههاي قانوني وجه يا مال ديگر يا سندي به نام خود يا ديگري بگيرد. 5. در صورتي كه استعفاء خود را از وكالت به موكل و دادگاه اطلاع ندهد يا وقتي اطلاع دهد كه موكل مجال كافي براي تعيين وكيل ديگر و معرفي به دادگاه نداشته باشد. 6. در صورتي كه پس از ابلاغ حكم يا قرار يا اخطاري كه مستلزم دادن خرج يا اقدامي از طرف موكل است به اسرع اوقات به موكل يا متصدي امور او اطلاع ندهد و موجب تضييع حقي از موكل شود. 7. در صورتي كه نسبت به موضوعي كه قبلاً به مناسبت سمت قضائي يا داوري اظهار عقيده كتبي كرده قبول وكالت نمايد. 8. در صورتي كه در يكي از وزارتخانهها يا ادارات دولتي يا مملكتي يا شهرداري يا بنگاههائي كه تمام يا قسمتي از سرمايه آنها متعلق به دولت است سمت وكالت يا مشاور حقوقي داشته و عليه آنها قبول وكالت نمايد. 9. در صورتي كه براي تطويل دادرسي به وسيله خدعهآميز از قبيل رد دادرس يا داور يا استعفا از وكالت و قبول مجدد وكالت متوسل شود. 10.در صورتي كه در مذاكرات كتبي و شفاهي نسبت به دادنامه يا ساير مقامات رسمي و وكلا و اصحاب دعوي و ساير اشخاص برخلاف احترام اظهاري بنمايد.
ماده 81 : متخلف در موارد ذيل به مجازات انتظامي درجه 5 محكوم خواهد شد. 1. در صورتي كه دعوي را بطور مصانعه يا در ظاهر به نام ديگري و در باطن براي خود انتقال بگيرد. 2. در صورتي كه به واسطه وكالت از اسرار موكل مطلع شده و آن را افشاء نمايد اعم از اينكه اسرار مزبور مربوط به امر وكالت يا شرافت و حيثيت و اعتبار موكل باشد. 3. در صورت تخلف از قسم.
ماده 82 : متخلف از مقررات ذيل به مجازات انتظامي درجه 6 محكوم خواهد بود. 1. كساني كه برخلاف قانون خود را واجد شرايط وكالت معرفي كرده و پروانه گرفته بايد در ظرف يك ماه از تاريخ اجراء اين آئيننامه كتباً بهكانون اطلاع داده و پروانه خود را تسليم نمايد و در صورتي كه در حيندريافت پروانه واجد شرايط بوده و بعد فاقد يكي از شرايط گردد بايد در ظرف ده روز از تاريخ فاقدشدن شرط كانون را كتباً مطلع نموده و پروانه خود را تسليم نمايد. 2. در صورتي كه بعد از استعفا يا عزل از طرف موكل يا انقضاء وكالت به جهت ديگر وكالت طرف موكل يا اشخاص ثالث را در آن موضوع عليه موكل سابق خود يا قائممقام قانوني او قبول نمايد. 3. در صورتي كه ثابت شود وكيل با طرف موكل خود ساخته كه حق موكل را تضييع نمايد يا خيانت ديگري نسبت به موكل كرده باشد. 4. در صورتي كه خلاف عذري كه براي حضور به دادگاه يا ساير مراجع يا دادسرا يا دادگاه انتظامي وكلا اعلام كرده ثابت شود.
ماده 83 : هيچ تخلفي را نميشود عفو كرد و اگر موجبي براي تخلف باشد دادگاه در موردي كه مجازات داراي حداقل و اكثر است ميتواند مجازات حداقل را تعيين نمايد و در ساير موارد يك درجه تخفيف بدهد.
ماده 84 : هر كس محكوم به مجازات انتظامي شده و در مدت سه سال از تاريخ قطعي شدن حكم مرتكب تخلفي نظير تخلف مورد حكم شود به يك يا دو درجه بالاتر مجازات مورد حكم محكوم خواهد شد.
ماده 85 : استرداد شكايت يا استعفاء مشتكيعنه مانع تعقيب و رسيدگي انتظامي نيست ليكن استرداد شكايت موجب تخفيف مجازات است.
ماده 86 : مدت مرور زمان تعقيب انتظامي دو سال از تاريخ وقوع امر مستوجب تعقيب است و در مواردي كه تعقيب به عمل آمده و دو سال از تاريخ آخرين اقدام انتظامي است.
ماده 87 : در صورتي كه نسبت به وكيلي به اتهام ارتكاب جنحه يا جنايت كيفر خواست صادر شود دادستان بايد رونوشت آن را به كانون بفرستد و از طرف كانون به دادگاه انتظامي وكلا رجوع ميشود و در صورتي كه دادگاه دلائل را قوي و ادامه وكالت وكيل را منافي با شئون وكالت تشخيص دهد حكم تعليق موقت او را صادر مينمايد و حكم مزبور موقتاً قابل اجرا است و مفاد آن به دادگاهها ابلاغ ميشود و در مورد محكوميتقطعي وكيل به ارتكاب جنايت مطلقاً در مورد جنحههائي كه بهتشخيص دادگاه انتظامي وكلا ادامه وكالت منافي شئون وكالت است محروميت وكيل از شغل وكالت در روزنامه رسمي و مجله كانون آگهي و به دادگاهها ابلاغ ميشود.
ماده 88 : كارآموزان مشمول مقررات انتظامي در اين آئيننامه خواهند بود.
ماده 89 : تعقيب انتظامي مانع تعقيب مدني يا كيفري نيست.