contact
shape

قوانین

shape

ماده ۱- نیرو های مسلح جمهوری اسلامی ایران : به ستاد فرماندهی كل قوا ، ارتش ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی و وزارت دفاع و سازمان های وابسته اطلاق می گردد .

ماده ۲- فرمان : تدابیر، دستورات و مصوبات شفاهی و كتبی مقام معظم فرماندهی كل قوا كه در رابطه با نیرو های مسلح ابلاغ می گردد .

ماده ۳- دستورات : كلیه تدابیر ، ابلاغیه ها خط مشی و روش جاری و دستوراتی كه در رابطه با اداره امور یگان و سازمان در انجام ماموریت های محوله از طرف سلسله مراتب فرماندهی در نیرو های مسلح صادر می گردد .

ماده ۴- فرماندهی : فرماندهی اختیاری است كه یك فرد در خدمت به سبب شغل یا درجه و مسئولیتی كه دارد در راستای انجام ماموریت های محوله به كار می برد ، فرمانده مسئول اداره پرسنل واحد خود بوده و تنها مقامی است كه در قبال اعمالی كه واحد او انجام و یا از انجام آن بازمانده است ، مسئولیت دارد .

ماده ۵- سرباز : كلیه اتباع ذكور دولت جمهوری اسلامی ایران كه مكلف به انجام خدمت وظیفه عمومی برابر مقررات قانون می باشند از بدو ورود به خدمت سرباز نامیده می شوند . تبصره :عنوان افتخاری سرباز چنانكه مرسوم است برای كلیه پرسنل نیرو های مسلح در هر درجه و مقامی كه باشد به كار می رود .

ماده ۶- انضباط در نیرو های مسلح جمهوری اسلامی ایران : التزام عملی به ولایت فقیه ، آداب و سنن و احكام اسلامی و تبعیت از فرامین مقام معظم فرماندهی كل قوا ، قوانین و مقررات و دستورات سلسله مراتب فرماندهان و روسا و مدیران . تبصره۱- دستور فرمانده : از ملزم ساختم افراد جمعی یگان به انجام و یا خودداری از انجام كلیه فعالیت هایی كه برای وصول به هدف های تعیین شده یگان ضروری تشخیص داده می شود . تبصره ۲-دستورات باید صریح ف روشن ، و قابل اجراء بوده و در حدود اختیارات و با رعایت قوانین و مقررات صادر گردد . تبصره ۳- دستوری كه دارای تمام یا یكی از جنبه های زیر باشد خیانت است و دستور دهنده و مجری آن خائن محسوب می شود . (۱)دستور جاسوسی به نفع دشمن و یا دولت های بیگانه و یا گروه های داخلی و یا خارجی مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران . (۲)دستور حمله به موسسات و اجتماعات مجاز و هر گونه تشكیلات ملی ، دولتی و نیرو های مسلح و یا دستور خرابكاری در آنها . (۳)دستور حمله به مراكز و تاسیسات و ادارات رهبری . تبصره ۴- هرگاه دستوری كه صادر می گردد خلاف شرع مقدس اسلام و فرامین مقام معظم فرماندهی كل قوا باشد قابل اجرا نبوده و دستور دهنده مسئول و قابل پیگرد است ضمن آنكه عدم اجرای این قبیل دستورات بازخواست نداشته و مصون از تعقیب خواهد بود .

ماده ۷- انضباط دارای دو جنبه است : الف ) جنبه معنوی ب) جنبه ظاهری

ماده ۸- جنبه معنوی انضباط : جنبه معنوی انضباط در اثر ایمان و اعتقاد به خدا و مبانی دین مبین اسلام و انجام فرائض دینی و پایبند بودن به احكام و ارزش های اخلاق اسلامی ، احساس مسئولیت معنوی در قبال نظام حكومت اسلامی ، میهن و ملت ایثارگر ایران ، قانون و وظایف محوله ، اعتقاد به منطقی و عادلانه بودن مقررات و اعتقاد به فرماندهان ، روسا و مدیران و همكاران در پرسنل به وجود می آید . به طوری كه اگر تمام نظارت ها برداشته شود جنبه معنوی انضباط همچنان پا برجا و برقرار می ماند . جنبه معنوی انضباط ، پایه و اساس تربیت نیرو های مسلح مكتبی ، فداكار و وظیفه شناس را تشكیل می دهد .

ماده ۹- انضباط ظاهری : جنبه ظاهری انضباط با حفظ احترامات و آراستگی ظاهری ، دقت در اجرای قوانین مقررات و دستورات تحقق می یابد .

ماده ۱۰- فرماندهان ، روسا و مدیران ، مسئول برقراری انضباط بوده و كلیه پرسنل تابعه موظفند برابر قوانین و مقررات آنان در برقراری انضباط یاری نمایند .

ماده ۱۱- به منظور ایجاد انضباط موثر ، ملاحظات زیر در نیرو های مسلح لازم الاجراء است .: الف ) از هر گونه رفتار و گفتار توهین آمیز بایستی جلوگیری شود . ب) دستور فرماندهان ، روسا و مدیران مربوط به وظایف نظامی و امور خدمتی می باشد باید به موقع از طرف مرئوسین به مورد اجرا گذارده شود . پ) در زمان جنگ و شرایط عملیاتی كه پرسنل ملزم به اجرای دستورات فرماندهان هستند ، هر آیینه مرئوس تشخیص دهد كه دستورات صادره مغایر با دستورات مسلم شرع، فرامین مقام معظم فرماندهی كل قوا ، حاكمیت نظام و قوانین جمهوری اسلامی ایران از جمله قوانین و مقررات نظامی است می بایستی بلافاصله پس از ابلاغ با استدلال نظر خود را مبنی بر مغایرت دستورات صادره با موارد مذكور كتباً گزارش نماید . چنانچه فرمانده ، رئیس یا مدیر مجدداً دستورات خود را كتباً ابلاغ نمود ، مرئوس موظف به اجرای آن و همزمان گزارش موضوع به فرماندهان بالاتر و مراجع ذیربط (عقیدتی ، سیاسی و حفاظت اطلاعات بر حسب مورد ) خواهد بود ، در این صورت فرمانده ، رئیس یا مدیر جوابگوی مسئولیت های ناشی از عواقب ابلاغ دستور خود می باشد .

ماده ۱۲- اختیارات فرماندهان ، روسا و مدیران ناشی از مسئولیت و وظایف محوله به آنان می باشد كه قوانین مربوط و آیین نامه ها و دستور العمل ها حدود آن را تعیین می نماید . پرسنلی كه مسئولیت و وظایف مقام بالاتر از درجه یا رتبه خود را به عنوان شغل سازمانی و یا ماموریت انجام می دهد از اختیارات مقام مزبور استفاده می نماید .

ماده ۱۳- قوام و صلاح نیروهای مسلح ایجاب می نماید كه كلیه پرسنل در رعایت و تحقق اصول انضباط از طریق تذكر شفاهی و گزارش تخلفات به رده بالاتر تلاش پیگیر نموده و مسئولیت داشته باشد .