.png)
قوانین
.png)
نیروهای مسلح - آیین نامه انضباطی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران - فصل نهم : احترامات نظامی
ماده ۷۶-ادای احترامات نظامی در نیرو های مسلح موجب صمیمیت و افزایش همبستگی و تحكیم مبانی انضباط می گردد و رعایت آن از طرف پرسنل نیرو های مسلح ضروری است . فرماندهان ، روسا و مدیران و پرسنل ارشد باید اجرای آن را دقیقاً از پرسنل نظامی بخواهند .
ماده ۷۷- احترامات نظامی به طور كلی بر دو نوع است كه طرز انجام آنها در آیین نامه مربوط ذكر شده است . الف : احترامات انفرادی ب: احترامات دسته جمعی
ماده ۷۸- كلیه پرسنل ملبس به لباس نظامی موظفند در هر موقع و هر مكان چه محل خدمت و چه غیر از آن (به استثنای مواردی كه در این آیین نامه ذكر می شود ) انفراداً نسبت به پرسنل ارشد احترام نمایند .
ماده ۷۹- رفتار ، گفتار و مكاتبات پرسنل با یكدیگر صرفنظر از مقام و درجه یا رتبه باید مودبانه باشد .
ماده ۸۰- موقعیكه فرمانده یا رئیس به محل حضور یا تجمع افراد ابواب جمعی خود رسد ارشد افراد نظامی حاضر باید عده را خبر دار كرده و برای عرض گزارش او استقبال نمایند و پس از معرفی خود وضع و تعداد نفرات عده و برنامه كار را گزارش داده و در صورت لزوم دستور او را دریافت دارد . تبصره : هنگامیكه از رده های بالا فرمانده واحد ، كسی در داخل و یا محوطه نزدیك آن قرار داشته باشد ب واحد فرمان خبر دار نمی شود و لیكن آمار واحد و برنامه كار و گزارش موارد ضروری به فرمانده ارائه می گردد .
ماده ۸۱- پرسنل برای خطاب به مقامات و درجات مختلف عناوین زیر را به كار می برند : الف : نسبت به مقام معظم فرماندهی كل قوا : (مقام معظم ) ب: نسبت به روسای قوای سه گانه : (مقام محترم ) ج: نسبت به وزرا (جناب ) د: نسبت به درجات سرتیپ دومی – سرتیپی – سرلشگری – سپهبدی و ارتشبدی در ارتش – ژاندارمری – شهربانی (تیمسار ) ه: نسبت به درجات همطراز مذكور در بند (د) بالا در سپاه و كمیته و بسیج : (سردار ) و : نسبت به درجات ستوان سومی تا سرهنگی داخل در نیرو های مسلح : (جناب ) ز: نسبت به سایر نظامیان بر حسب مورد در آجا ،ژاجا ، شاجا (سركار ) و در سپاه پاسداران و كمیته انقلاب اسلامی (پاسدار ) و در بسیج (بسیجی ). ح: نسبت به كارمندان در نیرو های مسلح ،كارمندان مرد تا رتبه ۱۶ داخل (آقا ) و از رتبه ۱۷ به بالا (جناب ) و كارمندان زن (سركار خانم ).
ماده ۸۲- هرگاه یك نفر نظامی به منظور دریافت دستورات و یا جهت دادن گزارش شفاهی ، نزد مقام بالاتر حضور یابد به ترتیب زیر باید ادای احترام نمایند : الف : نسبت به مقام بالا پس از ادای احترام دست را پایین انداخته و به حال خبر دار می ایستد چنانچه حامل نامه باید نامه را با دست چپ تقدیم می دارد. ب: هنگام ترك حضور مافوق با ادای احترام عقب گرد كرده و مراجعت می نماید . تبصره ۱- در صورتیكه بالا دست در محل سرپوشیده باشد زیر دست باید قبل از ورود به محل مزبور كلاه خود را برداشته و به جالباسی كه در خارج از محل مذكور می باشد قرار دهد و پس از ورود به محل با حال خبر دار اداء احترام نماید . تبصره ۲- چنانچه به عللی مجبور باشد با كلاه به محل سرپوشیده داخل شود ، پس از ادای احترام كلاه خود را با دست راست از سر برداشته و به نحوی در دست چپ قرار دهد كه داخل كلاه به طرف بدن و نقاب آن رو به جلو باشد .
ماده ۸۳- دانشجویانی كه در پایان دوره تحصیلی به درجه ستوانی نائل می گردند فقط به درجات ستوانی و به بالا ، ادای احترام می نمایند ، دانش آموزان آموزشگاه های نظامی اعم از كادر ثابت و وظیفه در مدت تحصیل ، كه لباس دانش آموزی در بر دارند به نظامیانی كه درجات گروهبانی یا رزم آوری و به بالا ، دارند ادای احترام خواهند نمود . تبصره ۱- ترتیب ارشدیت محصلین مراكز فرهنگی و آموزشی نیرو های مسلح عبارت است از : دانشجویان دوره دوم دانشكده علوم نظامی / انتظامی ، دانشجویان دوره اول علوم نظامی / انتظامی ، دانش آموزان آموزشگاه های نظامی / انتظامی . تبصره ۲- دانشجویان و دانش آموزان دوره های پایین تر با رعایت ارشدیت مقرر در تبصره ۱ بالا بایستی به دانشجویان و دانش آموزان دوره بالاتر احترام بگذارند . تبصره ۳- دانشجویان و دانش آموزان همكلاس باید به ارشد خود كه دارای درجات گروهبانی یا رزم آوری افتخاری دانشجویی و دانش آموزی می باشند ادای احترام نمایند . تبصره ۴- ادای احترام دانشجویان و دانش آموزان نسبت به معلمان (اساتید ، دبیران و مربیان ) خود از هر درجه یا رتبه ای كه باشند تا پایان دوره آموزشی الزامی می باشد .
ماده ۸۴- در مواقع ادای احترامات دسته جمعی در حال خبر دار پرسنل در پاسخ سلام مقامات و فرماندهان ، روسا و مدیران كه در بدو ورود به جمع پرسنل اداء می شود بایستی حسب مورد به نحو زیر پاسخ دهند : الف : پاسخ سلام یا درود : (۱) – نسبت به مقام معظم فرماندهی كل قوا : الله اكبر پاینده رهبر : (۲) – نسبت به روسای قوای سه گانه و دیگر مقامات ، فرماندهان ، روسا و مدیران پس از ذكر سلام یا درود (حسب مورد ) عناوین مذكور در ماده ۸۱ همین آیین نامه بیان خواهد شد . ب: پاسخ تشویق مقامات و فرماندهان كه در مراسم به صورت (خیلی خوب ) بیان می شود حسب مورد به شرح زیر است : (۱)- نسبت به مقام معظم فرماندهی كل قوا (الله اكبر پاینده رهبر ) (۲)- نسبت به روسای قوای سه گانه (الله اكبر پاینده رهبر ) (۳)- نسبت به وزرا ء (الله اكبر پاینده رهبر ) (۴)- نسب به فرماندهان ، روسا و مدیران در نیرو های مسلح حسب مورد ز سرتیپ ۲ داخل به بالا ( درود تیمسار ، سردار ) و از ستوان سوم تا سرهنگ داخل ( درود جناب )و سایر درجات (درود سركار ف پاسدار ، بسیجی )
ماده ۸۵- در اماكن عمومی ، اتوبوس ها و واگن های قطار و هواپیماها به محض ورود یك نفر بالا دست رفتار زیر دست به شرح زیر خواهد بود : الف – در صورتیكه هر دو نفر (بالا دست و زیر دست ) با لباس نظامی باشند زیر دست باید از جای خود برخواسته و ادای احترام نماید . ب- چنانچه هر دو یا یكی از آنان لباس غیر نظامی در بر داشته باشند ادای احترام و تعارف ها مطلوب و طبق نزاكت است ولی اجباری نمی باشد .
ماده ۸۶- استعمال دخانیات در حضور مافوق (در هنگام خدمت ) ممنوع است .