قوانین
ماده 1 : تعریف و هدف مقررات نقل و انتقالات و تعیین وضعیت بازیکنان ، با رعایت الزامات مقرر در مقررات نقل و انتقالات و تعیین وضعیت بازیکنان فیفا با هدف تعیین وضعیت ، چگونگی نقل و انتقال بازیکنان در رده های سنی متفاوت و همینطور طرق مختلف خاتمه قرارداد و همچنین حل اختلاف و چگونگی تنبیه آنان در صورت عدم احترام به مقررات و عدم رعایت اصول حاکم بر روابط بین آنها و نیز با هدف یکسان سازی مقررات نقل و انتقال بازیکنان در فوتبال کشور تدوین گردیده است.
ماده 2: وضعیت بازیکنان بازیکنان حرفه ای یا آماتور – 1 بازیکنانی که در فوتبال شرکت می کنند به دو دسته حرفه ای و آماتور تقسیم می شوند. 2 - بازیکن حرفه ای بازیکنی است که قرارداد کتبی - بعنوان بازیکن حرفه ای با یک باشگاه داشته باشد و درآمدی که بابت فعالیت های فوتبالی اش به او اختصاص می یابد بیش از هزینه هایی است که متحمل می شود ، بازیکن آماتور بازیکنی است که دارای قرارداد کتبی آماتوری بوده و درآمد وی کمتر از هزینه های جاری زندگی او می باشد .
ماده 3 : بازگشت به وضعیت آماتور 1 - بازیکنی که به عنوان بازیکن حرفه ای ثبت شده است ، نمیتواند دوباره به عنوان بازیکن آماتور ثبت شود ، مگر آن که سی روز از آخرین بازی او به عنوان بازیکن حرفه ای گذشته باشد. 2 - پس از بازگشت بازیکن به وضعیت آماتور هیچ گونه حق آموزشی قابل پرداخت نمی باشد. 3 - اگر بازیکنی ظرف مدت 30 ماه بعد از آن که به عنوان بازیکن آماتور ثبت شد ، مجددا به عنوان بازیکن حرفه ای ثبت شود باشگاه جدید او باید بر اساس ماده 23 حق آموزش بازیکن را پرداخت نماید.
ماده 4 : خاتمه فعالیت 1 - بازیکن حرفه ای که بعد از پایان قراردادش به فوتبال حرفه ای خود خاتمه دهد یا بازیکن آماتوری که به فعالیتش خاتمه می دهد ( خداحافظی نماید) باید وضعیت او ( در فدراسیون ، سازمان لیگ و هیات فوتبال ) به مدت سی ماه ثبت شده باقی بماند. 2 - این دوره زمانی ( سی ماه ) از آخرین بازی رسمی که بازیکن برای باشگاهش انجام داده است آغاز می شود.
ماده 5 : ثبت نام بازیکنان 1- یک بازیکن برای بازی کردن در یک باشگاه میبایست در فدراسیون ( سازمان لیگ ) به عنوان بازیکن حرفه ای یا آماتور ، مطابق با مفاد ماده 2 این مقررات ثبت شود. تنها بازیکنان ثبت شده می توانند در مسابقات فوتبال شرکت نمایند. با انجام عمل ثبت ، بازیکن به پیروی از اساسنامه و قوانین و مقررات فیفا ، کنفدراسیون فوتبال آسیا ، فدراسیون و سازمان لیگ متعهد می شود. 2 - هر بازیکن در یک زمان واحد تنها می تواند با یک باشگاه ، ثبت قرارداد نماید. 3 - یک بازیکن در طول یک فصل ، حداکثر می تواند با سه باشگاه ، ثبت قرارداد نماید و در طی این مدت ، بازیکن فقط حق حضور در بازی رسمی دو باشگاه از سه باشگاه را دارد . تبصره : به عنوان یک استثنا برای این قاعده ، بازیکنی که بین دو باشگاه از دو فدراسیون با فصل های همپوشان جا به جا شود (مثلاً یک فدراسیون با آغاز فصل تابستان یا پاییز و فدراسیون دیگری با آغاز زمستان یا بهار) می تواند در همان فصل برای باشگاه سوم نیز بازی نماید ، البته به شرط آنکه تعهدات قراردادی خود را نسبت به دو باشگاه قبلی انجام داده باشد. همچنین مقررات مربوطه به فصل نقل و انتقالات و حداقل زمان قرارداد نیز می بایست رعایت شود ( از تاریخ شروع تا انتهای همان فصل) 4- تحت هر شرایطی سلامت ورزشی رقابتها باید مورد توجه خاص قرار داشته باشد . به طور مشخص یک بازیکن نمی تواند برای بیش از دو باشگاه که در مسابقات لیگ برتر یا جام حذفی با هم رقابت می کنند درهمان سری از مسابقات و در همان فصل بازی کند ، البته با رعایت مقررات بین المللی فوتبال ، فدراسیون میتواند مقررات محدود کننده تری نیز وضع نماید .
ماده 6 : فصل نقل و انتقالات 1 - بازیکنان تنها در یکی از دو دوره زمانی سالانه ( پیش فصل و نیم فصل ) که توسط فدراسیون معین می شود ، می توانند ثبت نام شوند . تبصره : به عنوان یک استثنا برای این قاعده ، بازیکن حرفه ای که قراردادش قبل از اتمام زمان نقل و انتقالات تمام شده باشد ( بازیکن آزاد ) می تواند در خارج از دو دوره زمانی قبل و نیم فصل ثبت نام شود . فدراسیون فوتبال به منظور جلوگیری از سوء استفاده ، تنها در صورتی مجاز به ثبت نام چنین بازیکنی است که سلامت ورزشی رقابتها را مد نظر قرار داده باشد . در صورتیکه قرارداد با (دلیل موجه ) خاتمه پیدا کند ، فدراسیون به منظور جلوگیری از سوء استفاده احتمالی از استثناء مندرج در این ماده ، میتواند اقدامات موقت را اعمال نماید . 2 - دوره زمانی نقل و انتقالات پیش فصل به مدت حداکثر دوازده هفته ( 84 روز) و دوره زمانی نقل و انتقالات نیم فصل به مدت حداکثر چهار هفته ( 28 روز ) تعیین می شود . که تاریخ شروع و پایان آن دوازده ماه قبل توسط فدراسیون در سیستم انطباق نقل و انتقلات فیفا ( TMS ) ثبت می شود . این دوره های زمانی قابل تغییر و تمدید نمی باشند و هر گونه نقل وانتقال و ثبت بازیکن خارج از دو دوره زمانی فوق به جز استثنای بند 1 ماده 6 غیر مجاز می باشد . 3 - بازیکنان ، با در نظر گرفتن حالت استثنایی مطرح شده در تبصره ذیل بند یک ماده 6 تنها در صورتی می توانند ثبت نام شوند که تقاضانامه رسمی معتبر در دوره زمانی نقل و انتقالات توسط باشگاه به فدراسیون ارایه و ثبت شود . 4 - در مورد مسابقاتی که در آن ها فقط بازیکنان آماتور شرکت می کنند ، مقررات مربوط به زمان نقل و انتقالات ( به شرح فوق ) حاکم نمی باشد . البته فدراسیون ( سازمان لیگ ) موظف است زمان دقیق نقل و انتقالات این مسابقات را با در نظر گرفتن سلامت ورزشی رقابتها مشخص نماید.
ماده 7 : شناسنامه بازیکنان فدراسیون ( سازمان لیگ ) موظف است شناسنامه فوتبالی بازیکن که شامل جزییات مشخصات وی می باشد را به باشگاه جدید ارایه نماید . این شناسنامه همچنین باید دربردارنده نام باشگاه (هایی) باشد که بازیکن را از سن 12 سالگی تمام ثبت نام کرده اند . اگر تاریخ تولد بازیکن بین دو فصل قرار بگیرد، در شناسنامه فوتبالی بازیکن باید نام باشگاهی که بازیکن را در طول فصل بعد از تاریخ تولدش ثبت نام کرده است ، درج شود.
ماده 8 : تقاضای ثبت نام 1 : باشگاه ها فقط تا پایان وقت اداری آخرین روز که برای نقل و انتقالات تعیین گردیده است ، فرصت دارند تا درخواست ثبت نام یک بازیکن حرفه ای را به همراه یک نسخه از قرارداد بازیکن ، تسلیم نمایند. 2 - کمیته وضعیت بازیکنان ، این صلاحیت را دارد که هر گونه متمم قراردادی و یا توافقات اضافه که در مواعد مقرر جهت ثبت ارایه نشده باشد را مورد ملاحظه و بررسی قراردهد. 3 - کادر فنی ، پزشکی ، سرپرستی ) مدیریت ( ، مترجمین ، مدیر رسانه و کادر خدماتی تابع این مقررات نیستند و در نتیجه تسلیم قرارداد ایشان تابع محدودیت زمانی نقل و انتقالات نمی باشد.
ماده 9 : گواهی بین المللی انتقال ITC 1 - بازیکنانی که در یک فدراسیون فوتبال خارجی ثبت نام شده اند تنها در صورتی می توانند در فدراسیون فوتبال ایران ( سازمان لیگ ) ثبت نام شوند که فدراسیون فوتبال ایران گواهی بین المللی انتقال ایشان را از فدراسیون سابق دریافت نموده باشد و بالعکس بازیکنانی که در فدراسیون فوتبال ایران ثبت نام شده اند تنها در صورتی می توانند در یک فدراسیون فوتبال خارجی ثبت نام شوند که فدراسیون فوتبال مربوطه گواهی بین المللی انتقال ایشان را از فدراسیون ایران دریافت نموده باشد. 2 ا- ITC بدون هیچ گونه هزینه ای و بدون هیچ شرط و محدودیت زمانی صادر می شود و هرگونه شرطی خلاف این باطل تلقی می شود. 3 - فدراسیون صادر کننده ITC باید یک تصویر از آن را برای فیفا ارسال نماید. فرآیند اداری صدور ITC در پیوست 3 مقررات نقل و انتقالات فیفا بیان شده است . 4 - فدراسیون برای حضور در بازی (تستی آزمایشی) درخواست صدور - ITC نمی کند . 5 - فدراسیون موظف است بعد از دریافت ITC ، ثبت نام بازیکن حرفه ای را به فدراسیون های باشگاه هایی که بازیکن را از سن 12 تا 23 سالگی تعلیم و آموزش داده اند بصورت مکتوب اطلاع دهد . 6د - ITC برای بازیکنان زیر ده سال مورد نیاز نیست.
ماده 10 : انتقال قرضی (موقت) بازیکنان حرفه ای 1 . بازیکن حرفه ای بر اساس یک قرارداد مکتوب بین بازیکن و دو باشگاه مرتبط می تواند به صورت قرضی انتقال یابد. 2 . انتقال قرضی مشمول همان قوانین انتقال دائمی بازیکن ، از جمله مقررات حق آموزش و دوره های نقل و انتقال می باشد. 3 . حداقل مدت زمان انتقال قرضی ، فاصله زمانی بین دو دوره نقل و انتقال است. 4 . باشگاهی که بازیکن را به صورت قرضی در اختیار گرفته است حق انتقال آن بازیکن به باشگاه سوم را بدون مجوز کتبی باشگاه قرض دهنده و بازیکن مربوطه ندارد . 5 . باشگاهی که بازیکن خود را بصورت قرضی انتقال می دهد نمی تواند کسی را در لیست بازیکنان ، جایگزین وی نماید. 6 . مدت زمان انتقال قرضی ، بخشی از مدت زمان قرارداد اصلی بازیکن با باشگاه انتقال دهنده محسوب می شود. 7 . با انقضای مدت زمان قرارداد انتقال قرضی ، بازیکن در اختیار باشگاه اولیه می باشد . 8 . بعد از انتقال قرضی ، بازگشت بازیکن به باشگاه اولیه قبل از انقضای قرارداد قرضی ، صرفاً با توافق سه جانبه بین باشگاه اولیه ، بازیکن و باشگاه انتقال گیرنده امکانپذیر است . 9 . در انتقال قرضی بین المللی ، قرارداد سه جانبه باید در سیستم TMS ضمیمه گردد و اصول و مقررات مربوط به صدور ITC در مورد انتقال قرضی یک بازیکن حرفه ای و همچنین بازگشت وی به باشگاه اولیه نیز اعمال خواهد شد. در انتقال قرضی بین المللی و نیز بازگشت این بازیکن به باشگاه اولیه ، صدور ITC متعاقب درخواست ویژه ای خواهد بود که به مفادتوافق قرضی اولیه اشاره می نماید .
ماده 11 : بازیکن های ثبت نشده بازیکنی که ثبت نشده باشد و در یک مسابقه رسمی بازی نماید ، حضور او غیر قانونی محسوب می شود. علاوه بر تغییر نتیجه مسابقه ، کمیته انضباطی فدراسیون باید بازیکن و باشگاه را مجازات نماید.
ماده 12 : اجرای مجازاتهای انضباطی 1 - هر گونه مجازات انضباطی تا چهار بازی یا تا سه ماه که توسط فدراسیون قبلی برای یک بازیکن در نظر گرفته شده باشد اما در زمان انتقال بازیکن به ایران بطور کامل اجرا نشده باشد باید توسط فدراسیون فوتبال ایران به مورد اجرا گذاشته شود تا مجازات بطور کامل اجرا شود. 2 - هرگونه محرومیت انضباطی بیش از چهار بازی یا سه ماه که به طور کامل در مورد بازیکن اجرا نشده است تنها در صورتی باید به وسیله ی فدراسیون فوتبال ایران اجرا شود که کمیته انضباطی فیفا تایید نماید که مجازات ، دارای اثر جهانی است . 3 - هنگام صدور ITC ، فدراسیون فوتبال ایران باید فدراسیون جدید را از طریق سیستم TMS (برای بازیکنان حرفه ای) یا از طریق کتبی (برای بازیکنان آماتور) از هرگونه محرومیت انضباطی که بطور کامل اجرا نشده اند مطلع نماید.
ماده 13 - بدهی های معوقه 1 . باشگاهها متعهد هستند مطابق شرایط مصرحه در قراردادی که با بازیکنان حرفه ای و توافقنامه انتقال امضاء کرده اند ، به تعهدات مالی خود در قبال بازیکنان و باشگاههای دیگر ، عمل نمایند . 2 . هر باشگاهی که بدون مجوز قراردادی ، بیش از سی روز در پرداخت تعهدات مالی خود تاخیر نماید مطابق بند 4 همین ماده مجازات می شود . 3 . برای اینکه یک باشگاه مطابق این ماده ، دارای بدهی معوقه شناخته شود ، طلبکار ) اعم از باشگاه دیگر یا بازیکن ( باید با ارسال یک اخطار کتبی و اعطای یک مهلت حداقل ده روزه به باشگاه بدهکار جهت اجرای تعهدات مالی اش ، قصور این باشگاه را اثبات نماید . 4 . در صورت وجود شرایط فوق ، کمیته وضعیت بازیکنان ، می تواند مجازاتهای زیر را علیه باشگاه بدهکار ، اعمال نماید : الف . اخطار ب . توبیخ ج . جریمه نقدی د . ممنوعیت از ثبت بازیکنان جدید ) اعم از داخلی و / یا بین لمللی ( برای یک یا دو دوره کامل و متوالی ثبت نقل و انتقالات . 5 . مجازاتهای فوق بصورت ترکیبی نیز قابل اعمال هستند . 6 . تکرار تخلف عدم پرداخت به موقع بدهی توسط باشگاه بدهکار بعنوان عامل مشدده مجازات ، تلقی می شود . 7 . مجازات ممنوعیت از ثبت بازیکن جدید ) به شرح فوق ( می تواند بصورت تعلیقی باشد . در این حالت اجرای مجازات مذکور به مدت حداقل شش ماه و حداکثر دوسال تعلیق می گردد . 8 . اگر باشگاهی که مجازات ممنوعیت از نقل و انتقال آن بصورت تعلیقی بوده است ، در دوره تعلیق مجازات ، مجددا مرتکب همین تخلف گردد ، تعلیق مجازات قبلی ، خود به خود رفع و مجازات اجرا می شود. این مجازات به مجازات جدیدی که برای تخلف جدید منظور شده اضافه می گردد . 9 . اعمال مجازاتهای مندرج در این ماده ، مانع اجرای مجازاتهای مشروحه در ماده – 18 این مقررات راجع به فسخ یکطرفه رابطه قراردادی نمی باشد .
ماده 14 : احترام به قرارداد قرارداد بین بازیکن حرفه ای و یک باشگاه تنها پس از اتمام مدت قرارداد و یا توافق دوجانبه ، پایان می یابد.
ماده 15 : فسخ قرارداد به استناد « دلیل موجه» هر یک از طرفین می تواند در صورت وجود « دلیل موجه » ، قرارداد را بدون هیچ گونه پیامدی ( پرداخت غرامت و یا مجازات ورزشی ) فسخ نماید. تبصره : واحد نقل و انتقالات بدون ورود به ماهیت موضوع ، فسخ قرارداد را ثبت می نماید و مسوولیت آن متوجه شخص متقاضی ثبت است .
ماده 16 : فسخ قرارداد به استناد » دلیل موجه ورزشی « 1 - بازیکنی که رسماً حرفه ای شناخته می شود ، در صورتیکه در طول فصل در کمتر از ده درصد از مسابقات رسمی باشگاهش حضور داشته باشد ، می تواند قبل از تاریخ انقضای قراردادش ، به قرارداد خود را فسخ کند . » دلیل موجه ورزشی « استناد 2 - در ارزیابی چنین حالتی باید شرایط خاص هر بازیکن مورد توجه قرار گیرد و مورد به مورد بررسی شود. 3 - در این حالت مجازات ورزشی اعمال نخواهد شد ، ولی مطالبه غرامت امکانپذیر است . 4 - بر این اساس یک بازیکن حرفه ای تنها ظرف پانزده روز پس از آخرین مسابقه رسمی آن فصل که باشگاهش برگزار کرده است می تواند قرارداد خود را فسخ کند . تبصره : واحد نقل و انتقالات بدون ورود به ماهیت موضوع ، فسخ قرارداد را ثبت می نماید و مسوولیت آن متوجه شخص متقاضی ثبت است .
ماده 17 : محدودیت در فسخ قرارداد در طول فصل در طی فصل مسابقات ، یک قرارداد به صورت یک طرفه قابل فسخ نیست.
ماده 18 : پیامد های فسخ قرارداد بدون داشتن دلیل موجه مقررات زیر در صورت فسخ قرارداد بدون داشتن دلیل موجه اعمال می شود : 1 - در همه موارد فسخ قرارداد بدون داشتن دلیل موجه ، طرف فسخ کننده قرارداد موظف به پرداخت غرامت است . 2 - با ملاحظه مقررات مربوط به حق آموزش بازیکنان ، غرامت ناشی از فسخ بدون دلیل موجه ، براساس مفاد قرارداد محاسبه می گردد و در صورتیکه غرامت به طور شفاف در قرارداد ذکر نشده باشد ، غرامت فسخ قرارداد با رعایت قوانین و مقررات راجع به حقوق قراردادها و تعهدات موضوعه کشور ( خصوصاً در حوزه ورزش چنانچه موجود باشد ) در حدیکه مغایر مقررات فیفا نباشد و هر گونه معیار عینی دیگر محاسبه می شود . این معیار ها می تواند از جمله شامل حقوق و سایر مزایای بازیکن در قرارداد قبلی و قرارداد جدید ، زمان باقی مانده از قرارداد قبلی ، مخارج و هزینه های پرداخت شده یا متحمل شده باشگاه سابق ( که به نسبت طول مدت قرارداد تقسیم می شود ) و اینکه آیا نقض قرارداد در دوره حفاظت شده رخ داده است یا خیر ، باشد . 3 - جبران خسارت نمی تواند به شخص ثالث محول شود . اگر بازیکن حرفه ای موظف به پرداخت غرامت شود آن بازیکن و باشگاه جدیدش ، هر دو به طور تضامنی موظف به پرداخت آن هستند . میزان غرامت می تواند در قرارداد پیش بینی شود و یا بر اساس توافق طرفین تعیین شود . 4 - بازیکنی که در دوره حفاظت شده مرتکب نقض قرارداد گردیده است ، علاوه بر پرداخت غرامت ، متحمل مجازات ورزشی نیز خواهد شد . این مجازات ، محرومیت چهار ماهه از شرکت در بازیهای رسمی ( اعم از باشگاهی و تیم ملی ) است و در صورت وجود علل مشدده ، این محرومیت تا شش ماه قابل افزایش است . 5 - به محض این که حکم مجازات ورزشی به بازیکن ابلاغ گردید ، باید اجرا شود . 6 - محرومیت ورزشی در فاصله زمانی بین آخرین بازی رسمی فصل جاری و اولین بازی رسمی فصل بعد معلق خواهد ماند. ( یعنی تعطیلات بین دو فصل مختلف ، جزء دوران محرومیت محسوب نمی شود و از آن کسر نمی شود . ) . 7 - محرومیت مذکور شامل کلیه مسابقات و رقابتهای رسمی ملی و باشگاهی داخلی و بین المللی می باشد . 8 - چنانچه بازیکن محروم ، عضو موثر تیم ملی باشد و تیم ملی در مرحله نهائی مسابقات بین المللی شرکت کرده باشد در فاصله زمانی بین آخرین بازی فصل و اولین بازی فصل بعد ، مانعی برای بازی کردن وی در تیم ملی وجود ندارد . 9 - نقض یک طرفه قرارداد بدون دلیل موجه یا دلیل موجه ورزشی ، بعد از دوره حفاظت ، منجر به مجازات ورزشی نمی شود . اما در صورتیکه مراتب فسخ ، طی اظهارنامه رسمی ، ظرف 15 روز بعد از آخرین بازی رسمی فصل ( لیگ و جام حذفی ) به باشگاه ابلاغ نگردد ، علاوه بر پرداخت غرامت ، می توان تنبیهات انضباطی را نیز اعمال نمود. 10 - در صورتیکه با تجدید قرارداد ، قرارداد سابق تمدید شود ، دوره حفاظت شده مجددا آغاز می شود . 11 - باشگاهی که در دوره حفاظت شده مرتکب نقض قرارداد گردیده است یا بازیکنی را تحریک به نقض قرارداد نماید ، علاوه بر پرداخت غرامت ، متحمل مجازات ورزشی نیز خواهد شد. 12 - در صورتیکه باشگاهی با بازیکن حرفه ای که بدون دلیل موجه ، قرارداد قبلی اش را فسخ کرده است قرارداد منعقد نماید ، اینطور فرض می شود که این باشگاه بازیکن را تحریک به نقض قرارداد نموده است مگر آن که خلافش ثابت شود . این باشگاه از ثبت قرارداد با هر بازیکن جدیدی ، چه داخلی و چه بین المللی به مدت دو دوره زمانی کامل و متوالی نقل و انتقالات محروم می شود و باشگاه فقط بعد از اتمام کامل دوران محرومیت و در دوره نقل و انتقال بعدی قادر به ثبت بازیکن جدید داخلی یا بین المللی می باشد و استثناء مندرج در بند 1 ماده 6 این مقررات ( ثبت بازیکن آزاد خارج از دوره زمانی نقل و انتقالات ) در این مورد اعمال نمی گردد . ( یعنی حتی با استفاده از این استثناء نیز نمی تواند بازیکن جدید ثبت نماید .) 13 - تمام اشخاصیکه تابع و مشمول اساسنامه و مقررات فیفا و فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران هستند ، در صورتیکه به طریقی عمل نمایند که تحریک به نقض یک قرارداد به منظور تسهیل انعقاد قرارداد دیگر تلقی شود ، مجازات خواهند شد.
ماده 19 : الزامات ویژه مربوط به قرارداد بین باشگاهها وبازیکنان 1 - اگر واسطه ای در مذاکرات برای انعقاد قرارداد شرکت داشته باشد باید نام او در قرارداد ذکر شود. 2 - حداقل طول مدت قرارداد از تاریخ اجرایی شدن آن تا انتهای فصل است و حداکثر طول مدت قرارداد پنج سال می باشد . 3 - انعقاد قرارداد حرفه ای با مدت بیشتر از سه سال برای افراد زیر 18 سال ممنوع است و هر شرط خلاف این قاعده ، معتبر نمی باشد . 4 - باشگاهی که قصد انعقاد قرارداد با بازیکن حرفه ای را دارد ، پیش از آغاز مذاکره با بازیکن باید باشگاه فعلی بازیکن را کتبا" مطلع نماید . 5 - یک بازیکن حرفه ای تنها در صورتی مجاز به عقد قرارداد با باشگاه دیگر است که قرارداد او پایان یافته یا کمتر از شش ماه به پایان آن مانده باشد. هرگونه تخلف از این قاعده مشمول مجازات متناسب می شود . 6 - اعتبار یک قرارداد نمی تواند منوط به موفقیت در تست پزشکی و یا اخذ پروانه کار باشد . 7 - اگر بازیکن حرفه ای دارای دو قرارداد با همپوشانی زمانی باشد براساس مفاد مندرج در مواد 14 لغایت 19 همین مقررات در مورد او تصمیم گیری خواهد شد . 8 - برای معتبر دانستن یک قرارداد ، قید مشخصات کامل طرفین ، تصریح به موضوع قرارداد ، مدت اعتبار قرارداد ( روز ، ماه ، سال ) ، قید مبلغ قرارداد و توافق درخصوص نحوه پرداخت و امضای طرفین قرارداد لازم و کافی است . 9 - نحوه پرداخت مالیات و کسورات قانونی براساس مقررات جاری در کشور خواهد بود . 10 - قرارداد به محض امضای طرفین معتبرو الزام آور است اما استفاده از بازیکن مستلزم ثبت قرارداد می باشد . 11 - علاوه بر قرارداد اولیه هرگونه توافق نامه دیگر یا الحاقیه یا متمّم قرارداد که طرفین در مورد آن به توافق برسند و مکتوب شود در صورتیکه اصالت آن به تایید کمیته نعیین وضعیت بازیکنان برسد و با این مقررات انطباق داشته باشد ، معتبر تلقی می شود و کمیته وضعیت بازیکنان به منظور حفظ سلامت ورزشی رقابتها باید در این خصوص دقت کافی را اعمال نماید . کمیته وضعیت بازیکنان در اینگونه رسیدگیها مبنا را بر اصالت اسناد ابرازی قرار می دهد مگر آنکه خلاف آن بصورت مستند احراز گردد . 12 - ثبت تغییرات راجع به مدت قرارداد یا ثبت تمدید مدت قرارداد صرفاً میبایست در دو دوره زمانی نقل و انتقالات ( اول فصل و نیم فصل ) صورت بگیرد. تغییر ، تکمیل ، حذف سایر شرایط در هر زمان مجاز بوده به شرطی که این توافقات و تغییرات ، حداکثر ظرف 15 روز جهت بررسی بصورت کتبی به کمیته وضعیت بازیکنان اطلاع رسانی شود . کمیته وضعیت بازیکنان بعد از بررسی موضوع به شرح بند فوق و در صورت تایید ، مراتب را جهت ثبت در واحد ثبت نقل و انتقالات ، گواهی می نماید . کمیته وضعیت بازیکنان در اینگونه رسیدگیها مبنا را بر اصالت اسناد ابرازی قرار می دهد مگر آنکه خلاف آن بصورت مستند احراز گردد . 13 - قرارداد با افراد زیر 18 سال می بایست با رضایت رسمی اولیای بازیکن منعقد گردد. 14 - باشگاه ها باید اطمینان حاصل نمایند که بازیکنان زیر 18 سال هنگام عقد قرارداد در حال تحصیل می باشند. 15 - در مورد بازیکنان خارجی ، متن قرارداد باید به دو زبان فارسی و انگلیسی و دقیقا منطبق بر هم تنظیم شود و هر دو متن به امضای طرفین برسند . در صورت وجود اختلاف بین متن فارسی و انگلیسی ، متن فارسی نزد مرجع رسیدگی کننده ایرانی ملاک اعتبار خواهد بود .
ماده 20 : نفوذ اشخاص ثالث بر باشگاه 1 - هیچ باشگاهی حق ندارد قراردادی منعقد نماید که به موجب آن ، شخص ثالث یا باشگاه مقابل ، توانائی نفوذ و دخالت در عقد قرارداد ، امور انتقال بازیکن ، استقلال ، سیاست ها و عملکرد این باشگاه را پیدا نماید و بر عکس . 2 - هیچ بازیکن یا باشگاهی نباید با یک شخص ثالث قراردادی منعقد نماید که بموجب آن ، شخص ثالث در تمام یا قسمتی از حقوق مربوط به انتقالات بعدی بازیکن به باشگاه دیگر خصوصاً از حیث حقوق مالی قابل پرداخت سهیم گردد . 3 - ممنوعیت مقرر در بند قبل از تاریخ 11 / 2 / 1394 به بعد اعمال می گردد . قراردادهایی که مشمول بند قبل هستند و قبل از 11 / 2 / 1394 منعقد شده اند تا پایان مدت مقرر ، معتبر خواهند بود ولی تمدید آنها امکانپذیر نیست. 4 - توافقات مشمول بند 1 این ماده که بین تاریخ 11 / 10 / 1393 تا 10 / 2 / 1394 منعقد شده اند ، از تاریخ اجرایی شدن آنها بیش از یکسال اعتبار ندارند . 5 - از پایان تاریخ 11 / 2 / 1394 کلیه قراردادهای بین المللی مشمول بند 1 این ماده باید در TMS ثبت شوند . کلیه باشگاههایی که چنین قراردادی را منعقد کرده اند باید آنها را بی کم و کاست و از جمله بهمراه ضمایم و اصلاحیه های احتمالی به همراه جزییات و مشخصات شخص ثالث مربوطه ، مشخصات کامل بازیکن و مدت قرارداد در TMS ثبت و وارد نمایند . 6 - فیفا و فدراسیون فوتبال می توانند باشگاه هایی که این الزامات را رعایت ننمایند مجازات نمایند .
ماده 21 : حمایت از بازیکنان زیر سن قانونی 1 - نقل و انتقال بین المللی بازیکنان تنها در صورتی مجاز است که بازیکنان بالای هجده سال باشد. 2 - استثنائات بند 1 به شرح آتی هستند : الف : پدر و مادر بازیکن زیر هجده سال به دلیل غیر فوتبالی به کشوری که باشگاه جدید به آن تعلق دارد مهاجرت نمایند . ب: بازیکن در فاصله حداکثر 50 کیلومتری از مرزهای ایران با کشور باشگاه مقصد زندگی می کند و باشگاهی که بازیکن قصد پیوستن به آن در کشور همسایه را دارد نیز در فاصله حداکثر 50 کیلومتری از همین مرز واقع گردیده است بنابراین حداکثر فاصله بین منزل بازیکن در ایران تا مرکز اصلی باشگاه در کشور خارجی باید 100 کیلومتر باشد و در چنین مواردی بازیکن باید به زندگی در منزل خود ادامه دهد و هردو فدراسیون مربوطه نیز باید رضایت خود به این انتقال را صراحتاً اعلام نمایند . 3 - ممنوعیت مقرر در بند 1 این ماده همچنین شامل بازیکن خارجی که 5 سال گذشته را بصورت پیوسته مقیم ایران نبوده و تا کنون به عنوان بازیکن با باشگاه ایرانی ثبت قرارداد نکرده است نیز می شود . 4 - هر نوع انتقال بین المللی مطابق با بند 2 و هر گونه ثبت نام اولیه بر اساس بند 3 و همچنین هرگونه ثبت اولیه هر بازیکن خارجی زیر سن قانونی که حداقال 5 سال گذشته را در ایران زندگی کرده منوط به تایید کمیته فرعی زیر مجموعه کمیته وضعیت بازیکنان فیفا است که به همین منظور تشکیل شده است . 5 - درخواست چنین تائیدیه ای باید توسط فدراسیون به فیفا ارسال شود. تائیدیه فوق الذکر باید قبل از درخواست ITC و یا ثبت اولیه بازیکن دریافت شود . 6 - هر گونه تخلف از این قاعده توسط کمیته انضباطی رسیدگی و متخلف بر اساس مقررات انضباطی فیفا مجازات می شود . هرشخصی که در فدراسیون نسبت به درخواست قانونی تاییدیه مذکور کوتاهی کند یا بدون در اختیار داشتن تاییدیه مذکور مبادرت به صدور ITC نماید بعلاوه باشگاههای مربوطه که بدون تاییدیه فیفا در خصوص این انتقال ، قرارداد منعقد نموده اند توسط کمیته انضباطی مجازات می شوند . 7 - آیین نحوه درخواست تاییدیه از کمیته مذکور در پیوست 2 مقررات نقل و انتقالات فیفا ذکر شده است.
ماده 22 : ثبت و گزارش بازیکنان زیر سن قانونی در آکادمی ها 1 - باشگاه هایی که یک آکادمی فوتبال را اداره می کنند و این آکادمی از نظر حقوقی یا مالی یا عملی وابسته به این باشگاه می باشد ، هر چهار ماه موظف اند نام تمام بازیکنان زیر سن قانونی که در آکادمی آنها حضور دارند را به فدراسیون فوتبال گزارش دهند. 2 - فدراسیون فوتبال موظف است از موارد زیر در مورد آکادمی هایی که ارتباط حقوقی و اقتصادی یا عملی با باشگاه خاصی ندارند ، اطمینان حاصل نماید. الف - این آکادمی باید باشگاهی را راه اندازی نماید تا در رقابتهای قهرمانی ملی رده سنی مربوطه شرکت نماید. نام تمامی بازیکنان این باشگاه باید به فدراسیون فوتبال گزارش شود . ب - نام تمام بازیکنان زیر سن قانونی نیز که برای تمرین و آموزش در آکادمی حضور دارند به فدراسیون فوتبال اعلام شود . 3 - فدراسیون فوتبال موظف است گزارش های دریافتی از باشگاه ها یا آکادمی ها را که شامل نام و تاریخ تولد بازیکنان زیر سن قانونی می باشد را در دفتر مخصوصی ثبت کند. 4 - به محض اعلام اسامی به فدراسیون فوتبال ، آکادمی ها و بازیکنان متعهد به رعایت اساسنامه فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا و همچنین اساسنامه و کلیه قوانین و مقررات ، آیین نامه ها ، بخشنامه ها ، دستورالعملها و تصمیمات فدراسیون فوتبال و نیز ترویج اصول اخلاقی فوتبال می شوند. 5 - هرگونه تخلف از مقررات این ماده توسط کمیته انضباطی مجازات خواهد شد . 6 - اسامی بازیکنان خارجی زیر سن قانونی نیز باید مطابق مواد 21 و 22 به فدراسیون فوتبال گزارش شود .
ماده 23 : حق آموزش بازیکنان بعنوان یک قاعده کلی ، حق آموزش برای آموزشی که از سن 12 تا 21 سال انجام شده و تا سن 23 سالگی قابل مطالبه است مگر اینکه ثابت شود آموزش بازیکن قبل از سن 21 سالگی به پایان رسیده است . در حالت اخیر ، حق آموزش فقط تا پایان سنی که ثابت شود آموزش بازیکن واقعا خاتمه یافته محاسبه شده و تا پایان فصلی که بازیکن به سن 23 سالگی می رسد قابل پرداخت است . صرف نظر از اینکه انتقال در جریان یا در انتهای مدت اعتبار قرارداد سابق بازیکن واقع شده باشد ، باید حق آموزش پرداخت شود . 1 - حق آموزش در موارد ذیل به باشگاههای ذینفع پرداخت می شود : الف - زمانیکه بازیکن اولین قرارداد حرفه ای خود را ( تا قبل از پایان فصل 23 سال تولد خود ) منعقد نماید ؛ (یا) ب - هرگاه که بازیکن حرفه ای تا قبل از پایان فصل 23 سال تولد خود انتقال یابد. 2 - در هریک از موارد ذیل حق آموزش قابل مطالبه نیست : الف - فسخ قرارداد توسط باشگاه بدون دلیل موجه ( بدون تضییع حق باشگاههای قبلی ) ب - بازیکن به دو رده ) لیگ ( پایین تر رقابتهای داخلی منتقل شود . ج - وضعیت بازیکن حرفه ای در هنگام انتقال به آماتور تغییر یافته باشد . 3 - تکلیف به پرداخت حق آموزش ، مانع مطالبه غرامت ناشی از نقض قرارداد نیست . 4 - مسئولیت پرداخت حق آموزش به باشگاههای قدیم به عهده باشگاه جدید است که بر اساس سوابق مندرج در شناسنامه فوتبالی بازیکن پرداخت می شود . در صورت وقوع انتقال بعدی ، حق آموزش فقط به همین باشگاه اخیر برای مدت زمانیکه بازیکن واقعا و بطور موثر آموزش دیده است پرداخت می شود . 5 باشگاه جدید می بایست حق آموزش را حداکثر تا - 30 روز بعد از ثبت قرارداد به باشگاه قدیم پرداخت نماید در غیر این صورت مشمول جریمه دیرکرد ، به ازای هر ماه 5 % می باشد . 6 - در صورت انحلال یا ورشکستگی باشگاه ذینفع ، سهم این باشگاه از حق آموزش باید جهت سرمایه گذاری در فوتبال پایه به فدراسیون فوتبال پرداخت شود . 7 - در صورت بی توجهی به مقررات حق آموزش یا نقض آنها توسط باشگاهها و بازیکنان ، کمیته انضباطی بر اساس مقررات انضباطی فیفا با متخلفین برخورد خواهد کرد .
ماده 24 : روش محاسبه حق آموزش با عنایت به بخشنامه شماره 1582 مورخه 26 MAY 2017 فیفا ، باشگاههای فوتبال ایرانی به چهار گروه تقسیم می شوند . با توجه به این بخشنامه و به منظور سهولت محاسبه ، جدول زیر بعنوان حداقل میزان حق آموزش سالیانه تدوین گردیده است و بدیهی است توافق بر مازاد آن بلامانع است : از 12 تا 15 سال تمام هرسال ده میلیون تومان ( لیگ برتر) هرسال هشت میلیون تومان ( لیگ آزادگان ) هرسال شش میلیون تومان ( لیگ دو ) هرسال چهار میلیون تومان ( سایر مسابقات) از 16 تا 21 سال تمام هرسال بیست و پنج میلیون تومان( لیگ برتر) هرسال بیست میلیون تومان ( لیگ آزادگان ) هرسال ده میلیون تومان ( لیگ دو ) هرسال هشت میلیون تومان ( سایر مسابقات)
ماده 25 : صلاحیت های قضایی فدراسیون فوتبال در حوزه نقل و انتقالات صلاحیت های قضایی فدراسیون فوتبال در حوزه نقل و انتقالات شامل موارد ذیل بوده اما الزاماً محدود به آنها نیست : 1 - اختلافات بین بازیکنان و باشگاه ها در خصوص ایفای تعهدات قراردادی ، حفظ ثبات قراردادها ، نقض قراردادها ، فسخ قراردادها ، مجازاتهای ورزشی و تعیین غرامت . 2 - اختلافات بین باشگاهها در مورد حق آموزش و تقسیم آن . 3 - سایر اختلافات حقوقی مربوطه به حوزه نقل و انتقالات بین باشگاه ها که در بالا به آنها اشاره نشده است . 4 - اختلافات سایر اشخاص اعم از مدیران ، کادر فنی ، پزشکی ، خدماتی ، سرپرستی با باشگاهها . 5 - اختلافات واسطه های رسمی نقل و انتقالات و کارگزاران رسمی مسابقات با بازیکنان و مربیان و باشگاهها. 6 - رسیدگی به اصالت قراردادها و خاتمه آنها به منظور حفظ سلامت ورزشی رقابتها .
ماده 26 : کمیته وضعیت بازیکنان 1 . این کمیته به تمامی اختلافات فوق در بعد داخلی ) ملی ( رسیدگی می نماید . 2 . اعضای این کمیته بنا بر پیشنهاد رییس فدراسیون و با تصویب هیات رییسه انتخاب می شوند . 3 . این کمیته حداکثر متشکل از - 7 نفر شامل رییس و نایب رییس و پنج عضو می باشد . 4 . اگر کمیته وضعیت بازیکنان ضمن رسیدگی ، متوجه دلیلی بر وقوع تخلف انضباطی گردد ، موظف است پرونده را به همراه درخواست رسیدگی انضباطی ، از طریق دبیرکل فدراسیون به کمیته انضباطی فدراسیون ارسال نماید . 5 . اگر کمیته وضعیت بازیکنان ضمن رسیدگی ، متوجه دلیلی بر وقوع جرمی گردد ، موظف است پرونده را همراه درخواست اعلام جرم ، از طریق دبیرکل فدراسیون برای مرجع صالح قضایی) دادستان ( ارسال نماید . 6 . پس از سپری شدن دو سال کامل از تاریخ وقوع اختلاف ، دعاوی قابل طرح و رسیدگی در کمیته وضعیت بازیکنان نمی باشند. مرجع تشخیص مرور زمان فوق الذکر ، کمیته وضعیت بازیکنان است که باید راسا یا به درخواست طرفین به این موضوع رسیدگی و توجه نماید .
ماده 27 : اتاق حل اختلاف 1 این اتاق به تمامی اختلافات مندرج در ماده - 25 در بعد بین المللی رسیدگی می نماید . 2 آیین نامه اجرایی این ماده مشتمل بر ترکیب اعضا و نحوه انتخاب آنها و آیین رسیدگی به اختلافات مطروحه بر اساس آیین نامه ای خواهد بود که توسط کمیته حقوقی و تدوین مقررات ، تهیه و به تصویب هیات رییسه فدراسیون خواهد رسید . 3 تا زمانیکه این اتاق با رعایت استانداردهای الزامی فیفا در فدراسیون فوتبال تشکیل نشده است ، وظایف آن توسط کمیته وضعیت بازیکنان انجام می شود
ماده 28 : مقررات انتقالی هر دعوایی که قبل از لازم الاجرا شدن این مقررات نزد فدراسیون اقامه شده باشد بر اساس آیین نامه نقل و انتقالات مصوب سال 1393 مورد رسیدگی قرار می گیرد. همچنین قراردادهایی که قبل از تاریخ تصویب این مقررات ، فسخ شده باشند به اختلافات راجع به فسخ آنها براساس آیین نامه نقل و انتقالات مصوب سال 1393 رسیدگی می شود .
ماده 29 : سکوت مقررات در صورت وقوع مسایل یا اختلافاتی که در این مقررات یا سایر مقررات فدراسیون فوتبال و فیفا در خصوص آنها قاعده ای وضع نشده باشد ، کمیته تعیین وضعیت بازیکنان بعد از کسب نظر کمیته حقوقی و تدوین مقررات و تایید هیات رییسه فدراسیون اقدام خواهد نمود .
ماده 30 : ارزش ضمایم ضمایم ، جزء لاینفک این مقررات و دارای ارزش قانونی برابر با آن می باشد .
ماده 31 : تصویب و اجرا این مقررات و ضمایم در تاریخ 21 / 3 / 1396 در هیات رئیسه فدراسیون فوتبال به تصویب رسید و بلافاصله بعد از تاریخ تصویب ، لازم الاجرا خواهد بود و کلیه قوانین و مقررات ، آیین نامه ها ، دستورالعملها و بخشنامه های مغایر با آن ملغی و بلا اثر می باشد .