اثبات بی گناهی در سرقت | 2روش اعاده حیثیت تهمت دزدی
دپارتمان کیفری - دسته بندی: حقوق کیفری جرائم علیه اموال
بی گناهی در سرقت
جرم سرقت در ماده 265 قانون اساسی، ربودن مال متعلق به غیر تعریف شده است. سرقت انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع سرقت، مجازات آن مشخص میشود. درصورتی که مال برده یا شخصی که اموال آن به سرقت رفته است به شخصی مشکوک باشد، میتواند با ارائه اسناد و مدارک کافی، از آن شکایت کند. اما درصورتی که اتهام سرقت ناروا به شخصی نسبت داده شود، باید اقدامات لازم برای اثبات بیگناهی در سرقت انجام شود.
قانون همانطور که به جرم سرقت پرداخته است، به موضوع بیگناهی در سرقت نیز پرداخته است و با ارائه راهکارها و اقدامات تعیین شده، میتوان بیگناهی در سرقت را نیز به اثبات رساند. اثبات بیگناهی در سرقت مسئله مهم و حساسی است که باید همه رویهها و الزامات قانونی برای حل آن انجام شود. درصورتی که شخص متهم به سرقت بتواند بیگناهی خود را ثابت کند، میتواند از شخص که به آن اتهام زده شکایت نموده و اعاده حیثیت کند. به منظور آشنایی بیشتر با موضوع بیگناهی در سرقت و نحوه اثبات آن و اعاده حیثیت، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
حساسیت پروندههای مربوط به اثبات بیگناهی در سرقت، وجود یک وکیل متخصص در این زمینه را ضروری میکند. مجموعه حقوقی معید یکی از مجموعههای حقوقی معتبر و فعال است که از وکلایی متخصص و باتجربه تشکیل شده است و میتوان بهترین وکیل سرقت در شمال تهران را نیز از مجموعه حقوقی معید انتخاب کرد.
اثبات بیگناهی در سرقت
نسبت دادن تهمت سرقت به کسی که اصلا سرقتی را مرتکب نشده باشد، مشکلی دشوار و عذابآور است و اثبات بیگناهی در سرقت اهمیت دارد. باوجود اینکه سرقت انواع مختلفی دارد که مجازاتهای هر کدام نیز متفاوت است، اما برای اثبات جرم همه سرقتها باید سه رکن قانونی، مادی و معنوی اثبات شود.
رکن قانونی یعنی ربودن مال غیر بدون اجازه، جرم محسوب میشود. رکن مادی نیز به ربودن مال دیگری اشاره دارد و اگر مدارک شواهد مناسب ارائه شود، میتوان مجرم را مجازات کرد. رکن معنوی یا روانی سرقت نیز به این معنی است که سارق نیت و قصد لازم برای ارتکاب به سرقت را دارا بوده و در غفلت یا مستی نبوده است.
باتوجه به این که اثبات این ارکان برای جرم سرقت لازم است، به منظور اثبات بیگناهی در سرقت نیز باید متهم برای نفی این ارکان تلاش کند. برای مثال متهم به سرقت برای اثبات بیگناهی خود میتواند بگوید که این اموال در نزد او امانت بوده و یا به تعلق مال به شخصی دیگر مطلع نبوده است.
علاوهبراین به منظور اثبات بیگناهی در سرقت، متهم باید با ارائه شواهد و مدارک کافی، سه رکن ذکر شده را نفی کند تا بتواند بیگناهی خود را ثابت نموده و اتهامات وارد شده به خود را رد کند. برای مثال متهم میتواند با شهادت شهود بیگناهی خود را ثابت کند و شاهد شهادت دهد که در زمان وقوع جرم، متهم در محل سرقت حضور نداشته است. همچنین متهم به سرقت میتواند مدارکی ارائه دهد که اثباتکننده عدم دزدی آن باشد.
توصیه می کنیم مقاله رد اتهام سرقت را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بی گناهی در سرقت مطالعه نمایید.
دلایل اهمیت اثبات سرقت یا بیگناهی در سرقت
در صورتی که شخصی بخواهد به هر دلیلی، به شخصی دیگری اتهام سرقت وارد کند و یا شخصی که مرتکب جرم سرقت شده است قصد داشته باشد که به منظور تبرئه خود، در جهت اثبات بیگناهی در سرقت تلاش کند، شاکی یا مدعی وظیفه اثبات خلاف آن را دارد. برای مثال در صورتی که به شخصی اتهام دزدی ناروا زده شده است، متهم شده باید تلاش کند که با ارائه مدارک و شواهد کافی، خلاف این ادعا را ثابت نماید.
همانطور که گفته شد در دادگاه اصل بر برائت اشخاص است و ارتکاب آنها به جرم یا عدم انجام جرم باید توسط مدعیان و شاکیان صورت گیرد. به این قاعده حقوقی قاعده البینه علی المدعی گفته میشود که با توجه به این قاعده، آوردن دلیل و بینه کافی برای مورد ادعا شده، بر عهده اشخاص است. در غیر این صورت ممکن است همه چی بر عکس شده و به ضرر آنها تمام شود. یعنی درصورتی که شخصی که ادعای سرقت اموال خود را دارد و به شخصی اتهام دزدی میزند، باید بتواند این ادعا را ثابت کند در غیر این صورت، متهم شده میتواند اعاده حیثیت کند کرده و شکایت خود را برای مجازات کسی که به آن تهمت زده است، صادر کند. در مقابل نیز درصورتی که شخصی که به آن اتهام دزدی وارد شده است نتواند از خود دفاع کند و بیگناهی خود را به اثبات برساند، مجازات میشود و برای جلوگیری از این امر باید شواهد و مدارک کافی را ارائه دهد.
روشهای اعاده حیثیت از اتهام دزدی
درصورتی که متهمی که به آن اتهام دزدی وارد شده است بتواند با ارائه نمونه لایحه دفاعیه و شواهد و مدارک کافی بیگناهی خود را ثابت کند و سپس در دادسرا قرار منع تعقیب صادر شود یا دادگاه حکم برائت آن را صادر کند، میتواند با استناد به حکم صادره و به دلیل افترا و اتهام ناروا، از شاکی شکایت نموده و از خود اعاده حیثیت کند.
بنابراین به منظور اعاده حیثیت از اتهام سرقت، باید ابتدا بیگناهی شخص اثبات شود و سپس شکوائیهای مبنی بر اعاده حیثیت تنظیم شود و به دادسرا تحویل داده شود. درصورتی که دادگاه شرایط و اظهارات را بررسی نماید و با اعاده حیثیت شاکی موافقت کند، شخصی که افترا و تهمت دزدی زده است مجازات میشود. با توجه به نحوه افترا زدن نیز مجازات تهمت زننده به سرقت متفاوت است که در ادامه دو نوع تهمت دزدی و مجازات اعاده حیثیت هر کدام بیان شده است.
- اگر شخصی، تهمت دزدی به شخص دیگری بزند و آن را دزد خطاب کند و بعد از شکایت از مجرم نتواند صحت اتهام وارد شده را به اثبات برساند، تهمت آن لفظی یا ساده بود و به مجازات 1 ماه تا 1 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم میشود.
- در شرایط دیگر ممکن است شخصی زمینه متهم شدن شخص دیگری به جرم دزدی را فراهم کند، یعنی وسایل و ادواتی را در محلی قرار دهد که تصور شود شخص دزدی کرده است و زمینه تعقیب کیفری را فراهم نماید. در این این صورت بعد از صدور قرار منع تعقیب یا برائت قطعی شخص متهم شده، فردی که اتهام دزدی زده است به حبس از 6 ماه تا 3 سال و یا تا 74 ضربه شلاق متهم میشود.
ادله اثبات سرقت تعزیری
در قانون اصلی به نام اصل برائت وجود دارد که به موجب آن، همه بیگناه شمرده میشوند مگر این که خلاف آن ثابت شود. یعنی شخصی که بر علیه شخص دیگر ادعایی مانند دزدی دارد، باید خود آن را به اثبات برساند. سرقت تعزیری یکی از انواع سرقت است که شرایط حد را ندارد. برای اثبات سرقت تعزیری باید ادلهای ارائه داده شود که در ادامه به ادله و روشهای اثبات سرقت تعزیری پرداختهایم.
5-1 اقرار
یکی از روشهای اثبات سرقت تعزیری، اقرار متهم است. یعنی متهم خود اقرار کند که جرم سرقت را انجام داده است. درصورتی که متهم حتی یکبار در دادگاه به سرقت اقرار کند، سرقت جرم اثبات میشود و دیگر نیازی به ارائه سایر شواهد و مدارک نخواهد بود.
5-2 شهادت شهود
یکی دیگر از ادله اثبات سرقت تعزیری، شهادت شهود است. برای شهادت شهود باید حداقل دو مرد بالغ و عادل که ولگرد و تکدیگری نیستند، شهادت دهند که شخصی که به آن اتهام سرقت وارد شده است، اموال شاکی را به سرقت برده است. همچنین شاهدین باید ناظر بر وقوع جرم بوده و اطلاعات دقیقی را از نحوه و زمان وقوع جرم در اختیار قاضی قرار دهند. شاکی نیز باید گواهی شهود را درصورت برخورداری از این شرایط به دادگاه ارائه دهد. درصورتی که این شرایط وجود نداشته باشد، شهادت شاهدین مورد پذیرش قرار نخواهد گرفت.
5-3 مدارک مسبب علم قاضی
با ارائه برخی از مدارک، میتوان موجب علم قاضی شد و به اثبات سرقت تعزیری کمک کرد. از جمله این مدارک میتوان به امارات اشاره نمود که شامل، فیلم، عکس، صدا و غیره هستند. البته این مدارک بار اثباتی چندان قوی ندارند تنها کمککننده به علم قاضی هستند. درصورتی که مدارک ارائه شده منجر به اقناع قاضی نشود، وقوع جرم اثبات نمیشود.
نتیجهگیری
درصورتی که سرقتی رخ دهد، شخص مال برده میتواند در صورت داشتن مدارک و شواهد کافی بر علیه سارق، از ان شکایت نموده و تقاضای مجازات آن را داشته باشد. اما در شرایطی نیز شخصی که به آن اتهام سرقت وارد میشود بیگناه بوده و که باید بیگناهی در سرقت را اثبات کند. برای اثبات بیگناهی در سرقت باید متهم شواهد و مدارک کافی را به دادگاه ارائه دهد. درصورتی که شخصی که به آن اتهام دزدی نسبت داده شده است بتواند بیگناهی خود را اثبات کند، میتواند بعد از صدور حکم برائت، شکوائیهای تنظیم نموده و اعاده حیثیت کند. ما در این مقاله به بررسی کامل موضوع بیگناهی در سرقت و نحوه اثبات آن پرداختیم.
اما به دلیل حساسیت و پیچیدگی که اتهام سرقت و اثبات بیگناهی در سرقت دارد، بهتر است که برای حل این مشکل حتما از یک وکیل متخصص و باتجربه کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید یک از مجموعههای حقوقی معتبر و شناخته شده است که از وکلایی مجرب و متخصص تشکیل شده است که به حل راحتتر و سریعتر مشکل اتهام سرقت کمک میکنند.
سوالات متداول
1- اثبات بیگناهی در سرقت چگونه است؟
به منظور اثبات بیگناهی در سرقت باید سه رکن اثبات سرقت یعنی رکن قانونی، رکن مادی و رکن معنوی نفی شود و برای اثبات بیگناهی از شواهد، مدارک و قرائن موجود کمک گرفت.
2- اعاده حیثیت از اتهام دزدی چگونه صورت میگیرد؟
در صورتی که شخصی که به سرقت متهم شده است بتواند بیگناهی خود را به اثبات برساند و قرار منع تعقیب صادر شود یا دادگاه حکم برائت را صادر کند، میتوان با استناد به حکم صادره و به دلیل اتهام ناروا، از شاکی شکایت کرده و اعاده حیثیت کند.
3- ادله اثبات سرقت تعزیری کداماند؟
سرقت تعزیری یکی از انواع سرقت است که شرایط سرقت حدی را ندارد که سرقت تعزیری را میتوان از روشهایی مانند، اقرار متهم، شهادت شهود و مدارک مسبب علم قاضی، اثبات نمود.
.png)
دیدگاه کاربران
دیدگاه کاربران
