contact

محاربه چیست؟ جرم ایجاد رعب و وحشت + مجازات

دپارتمان کیفری - دسته بندی: حقوق کیفری جرائم علیه اشخاص

سوالات مطرح شده
1
محاربه چیست

1) محاربه چیست؟

محاربه یکی از جرایم علیه امنیت و نظم عمومی می باشد و شخص محارب با متوسل شدن به اعمالی از جمله کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم، رعب و ترس و وحشتی را در محیط ایجاد کند که نظم جامعه و امنیت عمومی مختل گردد از مفهوم این نص این گونه بیان می گردد که اگر عمل مجرمانه شخص موجب سلب امنیت نشود جرم حدی محاربه  تحقق نیافته است و ما نمی توانیم من باب محاربه شخص مجرم را به یکی از مجازات حدی تعیین شده محکوم نماییم پس جرم محاربه  یک جرم مقید به نتیجه است.

تیم حقوقی معید در تلاش است بهترین خدمات مشاوره در حوزه امور کیفری را به افرادی که نیاز به کسب مشاوره دارند در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه بدهد شما برای تماس با وکیل تهدید درتهران با شماره زیر در تماس باشید.

 021-91016668 

محاربه یعنی چه

2) عنصر مادی جرم محاربه:

ماده 279 قانون مجازات بیان می دارد محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد.

کشیدن صلاح عنصر مادی این جرم است.

این سلاح عبارت است از هر گونه سلاحی اعم از سلاح گرم و سرد جنگی و شکاری به گونه ای که تهدید و ارعاب و وحشت ایجاد گردد.

3) عنصر روانی جرم محاربه:

ایجاد تشویش و ترس و وحشت در محیط به قصد برهم ریختن نظم و امنیت.

از مفهوم مخالف این ماده این گونه به ذهن متبادر می شود که اگر شخصی با داشتن انگیزه شخصی، به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد او را شاید بتوانیم به جرم کشیدن غیر مجاز اسلحه به مجازات محکوم کنیم اما عمل او مصداق جرم محاربه را ندارد؛ چرا که او به علت ناتوانی نتوانسته ایجاد سلب امنیت کند پس عنصر روانی جرم محاربه در اینجا تحقق نیافته و شخص به مجازات حد محاربه محکوم نخواهد شد.

4) مقید بودن جرم محاربه:

جرم مقید جرمی است که تحقق آن منوط به حصول نتیجه مجرمانه است به بیان دیگر اگر کشیدن سلاح ناامنی ایجاد نکند و یا شخصی که اقدام به کشیدن سلاح کرده توانایی ایجاد این عمل مجرمانه را نداشته باشد جرم تحقق نمی یابد چون نتیجه مجرمانه که شرط تحقق جرم است ایجاد نشده است.

جرم کشیدن اسلحه

 

2
جرم ایجاد رعب و وحشت

5) عنصر قانونی جرم و مجازات ایجاد رعب و وحشت:

ماده 282 قانون مجازات حد محاربه را یکی از چهار مجازات زیر دانسته است:

اعدام

صلب

قطع دست راست و پای چپ

نفی بلد

که تعییین هر یک از مجازات های نام برده به اختیار قاضی است یعنی برخلاف جرم سرقت یا شرب خمر ترتیبی در تعیین مجازات وجود ندارد؛ بلکه قانون گذار این اختیار را به قاضی داده تا حسب انتخاب خویش مرتکب را به یکی از مجازات ها محکوم نماید.

البته راجع به نفی بلد شروطی را اعمال نموده است که در صورت رعایت آن مجازات اجرا می گردد.

مجازات نفی بلد در هر حال کمتر از یک سال نیست، اگر چه محارب بعد از دستگیری توبه نماید و در صورتی که توبه نکند همچنان در تبعید باقی می ماند.

در صورتی که فرد یا شخصی در مقام دفاع از محارب برآید ودفاع مشروع انجام بدهد آیا مجرم است؟

دفاع مشروع یعنی جرم نبودن عملی که در شرایط عادی جرم است یعنی در شرایط عادی سلاح کشیدن به روی کسی جرم است اما اگر این سلاح کشیدن در مقام دفاع صورت بگیرد؛ مصداق عمل جرم نبوده بلکه دفاع مشروع است و شخص در مقام دفاع از خویش اقدام به انجام این رفتار مجرمانه کرده است.

ماده 280 قانون مجازات به صراحت بیان می دارد، فرد یا گروهی که برای دفاع و مقابله با محاربان، دست به اسلحه ببرد محارب نیست.

6) دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم رعب و وحشت:

مطابق ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه صالح برای رسیدگی به شکایت محاربه، دادسرا و دادگاه انقلاب بوده است و علت این امر بدین خاطر است که محاربه یکی از جرایم مهم و حساس علیه نظام و امنیت بوده است؛ بنابراین در دادگاه انقلاب که به جرایم مهم رسیدگی می کند قابل طرح است.

در رابطه با نحوه طرح شکایت، شاکی جرم می بایست شکواییه را تنظیم و به دفتر خدمات قضایی ارائه بدهد؛ پس از طرح شکایت پرونده در دادگاه انقلاب به جریان رسیدگی می افتد و درصورتی که قصد مجرمانه شخص محارب که تعرض به جان و مال و ناموس مردم بوده محارب مجرم تلقی شده و حسب اختیار قاضی اجرای حکم به یکی از مجازات تعیین شده در قانون محکوم می گردد.

آیا توبه محارب موجب اسقاط حد می شود؟

قانون گذار در تبصره 1 ماده 114 قانون مجازات اسلامی در شرایطی توبه محارب را پذیرفته و او را از مجازات حدی معاف دانسته است تبصره ماده فوق الذکر بیان می دارد در صورتی که محارب قبل از دستگیری یا تسلط به او توبه کند حد از او ساقط می گردد پس مطابق نص صریح این ماده توبه بعد از دستگیری هیچ تاثیری نداشته و شخص مستوجب مجازات حدی می باشد.

 راه های اثبات جرم محاربه یا ایجاد رعب و وحشت

این جرم از سه طریق قابل اثبات است:

الف) اقرار محارب منوط به اینکه اقرار وی نافذ باشد یعنی شرایط اقرار را که عاقل، بالغ و رشید بودن است را داشته باشد.

ب) شهادت شهود یکی دیگر از طرق اثبات جرم محارب است که بایستی دو مرد عادل بر فعل محارب بر اینکه اسلحه کشیده و قصدش ایجاد رعب و ترس و وحشت است شهادت بدهند.

ج) علم قاضی نیز یکی دیگر از راه های اثبات جرم است که در رابطه با جرم محاربه نیز به عنوان یک ادله اثبات جرم شناخته می شود و قاضی با رسیدن به اقناع وجدانی به موجب ادله و قرائن یقین آور به نتیجه می رسد که شخص محارب بوده و مستوجب مجازات حدی خواهد بود.

جرم ایجاد رعب و وحشت

 

3
اهمیت داشتن وکیل محاربه

8) اهمیت داشتن وکیل محاربه

از آنجایی که مجازات شخص محارب، مجازات حدی می باشد و مستوجب تحمل مجازات سنگینی است؛ بنابراین فردی که درگیر این جرم شده ممکن است بدون وجود وکیل به سختی بتواند در مقام دفاع از خویش باشد از آنجایی که وکیل محارب تسلط کافی به قوانین کیفری داشته می تواند در روند پرونده کمک شایانی را به موکلش داشته باشد.

همچنین است در فرضی که وکیل محارب قرار است در مقام دفاع از شخص قربانی جرم که به حقوقش بر اثر فعل مجرمانه شخص محارب لطمه وارد آمده برآید می تواند در روند پرونده بسیار حائز اهمیت باشد چرا که اثبات این جرم منوط به شروطی است که عدم اثبات آن موجب پذیرفته نشدن شکایت شما خواهد گردید.

از آنجایی که گروه وکلای معید در رابطه با تخصص هر وکیل تفکیک قائل گردیده و دپارتمان های جداگانه ای حسب موضوعات حقوقی، کیفری ، خانواده، ثبتی و غیره تشکیل داده است؛

 این اطمینان را برای شما به وجود آورده که بتوانید با اطمینان خاطر پرونده خود را به وکلای متخصص هر حوزه واگذار نمایید، از آنجایی که محاربه یک جرم است و در حیطه موضوعات کیفری قرار می گیرد شما می توانید روند پرونده خود را به وکیل متخصص در این حوزه جناب آقای دکتر فریدون باقی که تسلط کامل به موضوعات جزایی دارند واگذار نمایید.

برای ارتباط با ایشان کافی است با شماره تماس ذیل تماس حاصل فرمایید:

تلفن تماس:

 021-91016668

آدرس دفتر:

تهران، سعادت آباد، چهارراه سرو غربی، خیابان ریاضی بخشایش، خیابان زند وکیل غربی، پلاک 91، طبقه 4

نظرات درباره مقاله محاربه چیست

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

اثبات دزدی بدون مدرک | 3روش ادله اثبات جرم

18 بهمن 1401

ازادی قاتل به قید وثیقه

30 بهمن 1401

سوء استفاده از ضعف نفس اشخاص

18 آذر 1401

بهترین وکیل سرقت | (دزدی و خفت گیری)

18 آذر 1401

جرم سوءاستفاده از سفید امضا | قانونی و معنوی

18 آذر 1401

شرایط قصاص قاتل | 6شرط برای اجرای قصاص

10 اسفند 1401