contact

مجازات استفاده از چک سرقتی

دپارتمان کیفری - دسته بندی: حقوق کیفری جرائم علیه اموال

سوالات مطرح شده
1
مجازات استفاده از چک سرقتی

چک‌ها یکی از مهم‌ترین و پر استفاده‌ترین اسناد دارای اعتبار و ارزش هستند. در بسیاری از موارد پیش آمده است که، چک به روش‌های مختلفی به سرقت رفته و دردسر ساز می‌شود. سرقت چک، مانند هر سرقت دیگری مجازات دارد و میزان مجازات استفاده از چک سرقتی، به عوامل مختلفی بستگی دارد.

چک‌ها به عنوان روشی برای پرداخت و نقل و انتقال پول از حسابی به حساب دیگر و از شخصی به شخص دیگر هستند. در استفاده از چک‌ها باید بسیار مراقب بود تا در اختیار دیگران و مورد سرقت و سو استفاده قرار نگیرند. زیرا افرادی وجود دارند که به روش‌های مختلفی اقدام به سرقت چک می‌کنند و مشکلات بسیاری را برای صادرکننده چک به وجود می‌آورند. البته سرقت چک، در گذشته آمار بیشتری داشته است و امروزه به دلیل امنیت بیشتری که چک‌های صیادی دارند، امکان سرقت چک کاهش یافته است.

ما در این مقاله به مسئله مهم مجازات استفاده از چک سرقتی، انواع روش‌های سرقت چک و اطلاعات مهم دیگری خواهیم پرداخت، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین می‌توان بهترین و باکیفیت‌ترین خدمات امور حقوقی از جمله وکیل چک سرقتی در تهران را، از مجموعه حقوقی معید دریافت کرد. مجموعه حقوقی معید، به دلیل فعالیت گسترده در این زمینه، تخصص و تجربه کافی را کسب نموده است.

2
روش‌های مختلف سرقت چک

استفاده از چک، اصول و قواعد خاص خود را دارد تا میزان سرقت و سوءاستفاده از آن کاهش یابد. اما هرچقدر هم که در استفاده از چک مراقب بود و موارد مهم را رعایت کرد، باز هم سارقان روشی را برای سرقت آن پیدا خواهند کرد. اما با دانستن روش‌های مختلفی که چک سرقت می‌شود، می‌توان آگاهی بیشتری پیدا کرد و از آن جلوگیری نمود. ما در ادامه روش‌های مختلف سرقت چک، را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

2-1 سرقت چک سفید امضا

چک سفید امضا، چکی است که در آن مبلغی قید نشده، طبیعتاً شخصی که چک سفید امضا را سرقت کند، می‌توان هر مبلغی را در آن وارد نماید و برای نقد کردن آن به بانک مراجعه نماید. بنابراین بسیار توصیه می‌شود که حتما مبلغ چک قید شود و از صدور چک سفید امضا، جلوگیری شود.

توصیه می کنیم مقاله سوء استفاده از سفید امضا و سفید مهر را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

2-2 ربودن چک

یکی دیگر از روش‌های سرقت چک، ربودن آن است. ربودن چک ممکن است در هر زمان و موقعیتی صورت گیرد. بنابراین بهتر است که اسناد مهمی مانند چک را در جای امنی قرار داد و در مکان‌های عمومی، مراقب بود تا چک ربوده نشود.

2-3 جعل چک

جعل چک به روش‌های مختلفی مانند، دستکاری و تغییر در نوشته‌های چک، جعل امضا، جعل تاریخ و روش‌هایی از این قبلی صورت می‌گیرد. برای جلوگیری از جعل چک، بهتر است که حتما از یک خودکار برای نوشتن چک استفاده کرد و یا بر روی قسمت‌های مختلف چک را با چسب شیشه‌ای پوشاند. همچنین در هنگام نوشتن چک نیز می‌توان از کاربن استفاده کرد.

2-4 خیانت در امانت

علاوه بر روش‌هایی که برای سرقت چک ذکر شد، روش‌های دیگری نیز مانند خیانت در امانت نیز برای سرقت صورت خواهد گرفت. بنابراین بهتر است که تا حد امکان از امانت دادن چک و در اختیار قرار دادن آن نزد دیگران، اجتناب کرد.

3
انواع مجازات استفاده از چک سرقتی

همانطور که گفته شد، مجرمان به روش‌های مختلفی اقدام به سرقت چک می‌کنند. سرقت چک، جرم بزرگی محسوب می‌شود و طبق قانون، فردی که مرتکب جرم سرقت چک می‌شود، مستحق مجازات است. مجازاتی که برای استفاده از چک سرقتی در نظر گرفته می‌شود، باتوجه به روش سرقت، متفاوت است. در ادامه به معرفی و بررسی انواع مجازات چک سرقتی خواهیم پرداخت‌.

3-1 مجازات سرقت چک سفید امضا

همانطور که گفته شد، سرقت چک سفید امضا یکی از روش‌های سرقت چک است که مجازات دارد. مجرمی که از چک سفید امضایی که سرقت شده است سوءاستفاده کرده و آن را نقد کند، طبق ماده 673 قانون که مربوط به سوءاستفاده از سند سفید امضا یا سفید مهر است، مجازات می‌‌شود. طبق این ماده، مجرم به حبس محکوم می‌شود. مدت زمان حبس این نوع جرم نیز بین 1 تا 3 سال است.

3-2 مجازات سرقت و جعل چک

برخی از مجرمان علاوه بر سرقت چک، اقدام به جعل چک نیز می‌کنند یعنی نوشته‌های چک مثل مبلغ را تغییر می‌دهند و یا امضای صادرکننده را جعل می‌کنند. مجازات چنین مجرمانی نیز، حبس 6 ماه تا 2 ساله و پرداخت 3 تا 12 میلیون ریال، جزای نقدی است.

3-3 مجازات ربودن چک (سارقان خیابانی)

یکی از روش‌هایی که چک به سرقت می‌رود، سرقت چک به واسطه سارقان خیابانی یا شیوه‌هایی مشابه به آن است. طبق ماده 657، ربودن چک به این روش نیز حبس 1 تا 5 ساله و 74 ضربه شلاق را شامل می‌شود.

4
نحوه اثبات به سرقت رفتن چک

درصورتی که فردی به دروغ ادعا کن که چک آن، مفقود یا دزدیده شده است، مرتکب جرم شده و باید مجازات شود. طبق ماده 14 قانون، مجازات این دروغ، حبس و ممنوعیت از استفاده از دسته چک در مواردی که مبلغ چک بیش از 50 میلیون ریال باشد را در پی خواهد داشت. بنابراین بهتر است که از ارتکاب به این جرم، خودداری نمود.

بنابراین هنگامی که چکی سرقت می‌شود، باید به سرقت رفتن آن اثبات شود. شاکی می‌تواند به یکی از مراجع قضایی مراجعه نمود و از سارق شکایت کند. با شکایت از سارق، روند قانونی آغاز می‌شود و درصورتی که اثبات شود چک به سرقت رفته است، باتوجه به نوع سرقت، سارق مجازات می‌شود.

برای اثابت چکی که به سرقت رفته است، چند روش مختلف وجود دارد که یکی از این روش‌ها، اعتراف سارق است. یعنی سارق به زبان خود اقرار کند که چک را سرقت کرده است. همچنین شهادت شهود نیز می‌تواند به سرقت رفتن چک را به اثبات برساند. از دیگر روش‌ها می‌توان به بررسی مدارک توسط قاضی پرونده و اثبات به سرقت رفتن چک، باتوجه به مدارک اشاره کرد.

برای مثال درصورتی که سرقت چک توسط دوربین‌های مداربسته مشخص شده باشد، می‌توان به راحتی این ادعا را اثبات نمود. اما مدارکی که تحویل قاضی داده می‌شوند نیز باید واقعی باشند و از ارائه مدارک تقلبی و جعلی جلوگیری نمود. همچنین کمک گرفتن از یک وکیل ماهر و متخصص نیز، می‌تواند کمک زیادی را در اثبات سریع‌تر و راحت‌تر چک سرقتی داشته باشد.

وکیل چک در تهران، همه مدارک لازم برای به اثبات به سرقت رفتن چک را آماده نموده و از حقوق موکل خود دفاع می‌کند.

5
نتیجه‌گیری

چک‌ها، یکی از روش‌های متداول پرداخت و انتقال وجوه هستند. در استفاده از چک‌ها باید مراقب بود و با نحوه صحیح استفاده از چک، آشنایی داشت. زیرا امکان سرقت، جعل و سوءاستفاده از چک‌ها وجود دارد. البته با وجود ثبت چک‌ها در سامانه صیاد و ارائه دسته چک صیادی، آمار جعل و سرقت چک نیز کاهش داشته است.

چک‌ها به روش‌های مختلفی مانند، جعل، خیانت در امانت، ربوده شدن، سرقت چک سفید امضا و غیره به سرقت می‌روند. در هر کدام از روش‌هایی که چک به سرقت می‌رود، سارق مجازات می‌شود و میزان مجازات نیز با توجه به روش سرقت مشخص می‌شود. اما به صورت کلی مجازات استفاده از چک سرقتی، حکم حبس، پرداخت جریمه و شلاق را دارد.

البته به سرقت رفتن چک، باید حتما به اثبات برسد زیرا ادعای دروغین سرقت و مفقودی چک، جرم محسوب می‌شود. جرم ادعای دروغین سرقت چک، باعث محدودیت در صدور چک و همچنین حبس می‌شود. اثبات به سرقت رفتن چک به روش‌هایی مانند، شهادت شهود، اعتراف و اقرار سارق و همچنین با بررسی‌های قاضی و اثبات به سرقت رفتن چک، صورت می‌گیرد.

ما در این مقاله به روش‌های سرقت چک و مجازات استفاده از چک سرقتی و همچنین نحوه اثبات سرقت چک پرداختیم. به منظور دریافت مشاوره و خدمات باکیفیت امور حقوقی نیز، می‌توان از مجموعه حقوقی معید، کمک‌های لازم را دریافت کرد‌. مجموعه حقوقی معید، با تجربه و تخصصی که در زمینه امور حقوقی دارد، بهترین خدمات را ارائه خواهد دارد.

سوالات متداول

1-سرقت چک به چه روش‌هایی صورت می‌گیرد؟

سرقت چک به روش‌های مختلفی مانند، جعل چک سفید امضا، جعل چک، خیانت در امانت و ربودن چک صورت می‌گیرد.

2- مجازات استفاده از چک سرقتی چیست؟

مجازاتی که برای استفاده از چک سرقتی در نظر گرفته می‌شود، باتوجه به عوامل مختلفی مانند، روش سرقت چک متفاوت است و باتوجه به نظر قاضی تعیین می‌شود.

3- مجازات سرقت چک به روش جعل آن، چیست؟

درصورتی که چک به روش جعل به سرقت رود، یعنی نوشته‌های چک مثل مبلغ را تغییر دهند و یا امضای صادرکننده را جعل کنند. مجازاتی مانند، حبس 6 ماه تا 2 ساله و پرداخت 3 تا 12 میلیون ریال، جزای نقدی در نظر گرفته می‌شود.

4- سرقت چک باید به چه روش‌هایی اثبات شود؟

برای اثبات چک سرقتی روش‌های مختلفی وجود دارد که برخی از این روش‌ها عبارتنداز، اعتراف سارق، شهادت شهود و همچنین بررسی مدارک و تشخیص و اثبات به سرقت رفتن چک توسط قاضی، وجود دارد.

5- آیا ادعای دروغین به سرقت رفتن یا مفقودی چک، جرم است؟

بله، درصورتی که شخصی به دروغ ادعا کند که چک آن به سرقت رفته یا مفقود شده است، مرتکب جرم شده است. مجازاتی که برای این افراد در نظر گرفته می‌شود، علاوه‌بر به حبس، محدود شدن صدور چک برای مبالغ بیشتر از 50 میلیون ریال است.

نظرات درباره مقاله مجازات استفاده از چک سرقتی

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

محاربه چیست؟ جرم ایجاد رعب و وحشت + مجازات

18 بهمن 1401

اثبات دزدی بدون مدرک | 3روش ادله اثبات جرم

18 بهمن 1401

سوء استفاده از ضعف نفس اشخاص

18 آذر 1401

بهترین وکیل سرقت | (دزدی و خفت گیری)

18 آذر 1401

جرم سوءاستفاده از سفید امضا | قانونی و معنوی

18 آذر 1401

ازادی قاتل به قید وثیقه

30 بهمن 1401