مجازات سرقت در شب
دپارتمان کیفری - دسته بندی: حقوق کیفری جرائم علیه اموال
مجازات سرقت در شب
سرقت، یکی از جرائمی است که آمار زیادی از جرائم را به خود اختصاص داده است و روزانه گزارشهای زیادی از سرقت به مراجع قضایی اعلام میشود. درصورتی که جرم سرقت رخ دهد و به اثبات برسد، مجرمین مجازات میشوند. میزان مجازاتی که برای سارقین در نظر گرفته میشود نیز باتوجه به عوامل مختلفی مانند نوع و نحوه سرقت تعیین میشود. اما یکی دیگر از عواملی که باعث تعیین مجازات جرم سرقت میشود، زمان سرقت یعنی شب یا روز بودن آن است. مجازات سرقت در شب نیز باتوجه به شرایط و نحوه سرقت متفاوت است.
سرقت، مطابق با ماده 267 قانون مجازات اسلامی، ربودن مال متعلق به غیر است. سرقت به روشهای مختلفی صورت میگیرد و انواع متفاوتی دارد. در قسمتهای مختلفی از قانون، به موضوع سرقت و مجازات انواع سرقت پرداخته شده است. قوانینی و موادی نیز در رابطه با بروز سرقت در شب و روز و مجازات آنها بیان شده است.
در صورتی که سرقتی در شب صورت گیرد و سپس مشابه با همان شرایط و روش، سرقت دیگری در روز صورت گیرد، مطابق با قانون مجازاتهای مختلفی برای آنها در نظر گرفته میشود. به منظور آشنایی بیشتر با مجازات سرقت در شب و تفاوت مجازات آن با سرقت در روز، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مسئله سرقت، مسئله مهم و پیچیدهای است که برای رسیدگی به آن و متهم کردن سارق، بهتر است که از وکیل سرقت در شمال تهران که با همه قوانین و امور سرقت تسلط دارد کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید نیز یکی از مجموعههای حقوقی معتبر و شناختهشده است که بهترین وکلا از جمله وکلای سرقت، در این مجموعه فعالیت دارند.
سرقت در شب و تفاوت مجازات آن با سرقت در روز
مطابق با مواد 651، 654 و 656 قانون تعزیرات، سرقت در شب، یکی از دلایل و شرایطی است که سبب شدت برخورد و مجازات نسبت به همان سرقت مشابه در روز میشود. درصورتی که سرقت در شب با شرایط دیگری همراه باشد، امکان قرارگیری سرقت از نوع مشدد را فراهم میکند و مجازات سرقتهای مشدد نیز نسبت به سرقت ساده بیشتر است.
درصورتی که سرقت در شب صورت گیرد و همه شرایط ماده 651 را نداشته باشد، مشمول مجازات ماده 651 که درمورد مجازات مشدد است خواهد شد و در نتیجه مجازات سنگین و شدیدتر میشود. اما درصورتی که سرقت در روز رخ دهد و شامل عناوین کیفری دیگری مانند، محاربه، راهزنی و غیره را شامل نشود، سرقت از نوع ساده بوده و مجازات ان از مجازات مشدد کمتر خواهد بود.
مجازات سرقت ساده، مطابق با ماده 661 قانون مجازات اسلامی، شامل حبس به مدت 91 روز تا 2 سال و 74 ضربه شلاق بوده است اما این مجازات به موجب تبصره ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری کاهش پیدا کرده است و نصف شده است.
درصورتی که مجازات مشدد، مجازاتی سنگینتر است و برخی از سرقتهای شبانه نیز در دسته سرقت مشدد قرار میگیرند و برای مجرم نیز مجازاتهای مشدد سنگین در نظر گرفته میشود. مجازات مشدد سرقت در شب باتوجه به نحوه سرقت و شرایط آن، میتواند بین 5 تا 20 سال حبس را به همراه داشته باشد.
جرم سرقت در شب و مجازات آن
در بندهای مختلف قانون، به جرم سرقت در شب و مجازات آن پرداخته شده است. زیرا شرایط سرقت در شب و نحوه انجام آن نیز متفاوت است و مجازاتهای متفاوتی برای هر کدام در نظر گرفته شده است. برای مثال در ماده 651 و 654 و656 به موضوع سرقت در شب پرداخته شده است که ما در ادامه به قوانین بیان شده در هر یک از این بندها میپردازیم.
3-1 مجازات سرقت در شب مطابق ماده 651
درصورتی که سرقتی رخ دهد و از نوع سرقت حدی نباشد و 5 شرط ماده 651 را داشته باشد و شرط سرقت در شب را داشته باشد، مطابق این ماده، مجازات برای سارق تعیین میشود. در این بند بیان شده است که درصورتی که سرقت در شب رخ دهد و سارقین دو نفر باشند و حداقل یکی از آنها حامل سلاح باشد، مجازات آنها بین 5 تا 20 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود. از جمله 5 شرط ذکر شده در این ماده عبارتنداز،
- سرقت در شب واقع شده باشد.
- سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
- یک یا چند نفر از سارقین، حامل سلاح بوده باشند.
- در هنگام انجام سرقت، شخصی را تهدید کرده یا آزار داده باشند.
- درصورتی که حرز را شکسته باشند، از کلید ساختگی استفاده کنند، از دیوار بالا رفته باشند، خود را برخلاف حقیقت مامور دولت معرفی کرده باشند، در محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن سرقت صورت دهد.
3-2 مجازات سرقت در شب مطابق ماده 654
ماده 654 قانون مجازات اسلامی نیز درمورد سرقت در شب این گونه بیان داشته است که در صورتی که سرقت در شب صورت گیرد و سارقین دو نفری یا بیشتر باشند و یک نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد و درصورتی که بر حامل اسلحه عنوان محارب صدق نشود، مجازات مرتکب یا مرتکبان، حبس بین 5 سال تا 15 سال خواهد بود و 74 ضربه شلاق برای آنها در نظر گرفته میشود.
3-3 مجازات سرقت در شب مطابق ماده 656
ماده 656 قانون نیز به مسئله سرقت در شب و مجازات آن پرداخته است. البته مجازات مطابق با این بند کاهش یافته است. مطابق با بند 3 این ماده قانون، درصورتی که سرقت از نوع حدی نباشد و تنها یکی از شرایط این بند را داشته باشد، موجب تشدید در مجازات سارق یا سارقین خواهد شد که یکی از این شروط نیز، وقوع سرقت در شب است. مجازات مشدد مشخص شده در این ماده، شامل حبس بین 6 ماه تا 3 سال است و تا 74 ضربه شلاق است. اما بعد از قانون کاهش مجازات جرم تعزیری در تاریخ 1399/2/23، مجازات این بند کاهش یافته است. بنابراین مطابق قوانین جدید این ماده، مجازات جرم سرقت تعزیری، حبس از 3 ماه تا 1 سال و نیم را خواهد داشت. از جمله شرایط ذکر شده در این بند عبارتنداز،
- وقوع سرقت در محل سکنی یا مهیا برای سکنی باشد یا در توابع آن رخ دهد و یا در مکانهایی مانند حملم و مسجد باشد.
- در صورتی که سرقت در شب رخ دهد.
- سرقت در جایی صورت گیرد که با پرچین، نرده و غیره محرز شده باشد و سارق آن محافظ یا حرز را از بین برده باشد.
- درصورتی که سارقین دو نفر باشند.
- درصورت دزدی مستخدم از مخدوم خود و یا کار و شاگرد از محلی که در آن برای کارفرما کار میکند
- دزدی و دستبرد اداره کنندگان محلی مانند هتل، کاروانسرا، مسافرخانه یا هر محل دیگری که مدیریت دارایی به آنها سپرده شده است.
نتیجهگیری
سرقت، یکی از جرایمی است که به دلیل بالا بودن آمار و پروندههای آن، قوانین مختلفی نیز برای آن وضع شده است. سرقت انواع مختلفی مانند حدی و تعزیری دارد و مطابق با ماده 268 قانون مجازات اسلامی، درصورتی که سرقت همه شرایط این ماده را داشته باشد، از نوع سرقت حدی خواهد بود و درصورتی که این شرایط را نداشته باشد، سرقت تعزیری است. سرقت تعزیری دو نوع ساده و مشدد دارد که مجازات سرقت ساده کمتر است اما سرقت مشدد جرم سنگینی دارد و عوامل تشدید مجازات سرقت در مواد 651، 654 و 656 ذکر شده است.
باتوجه به این که سرقت به روشها و تحت شرایط مختلفی صورت میگیرد، بنابراین مجازات مختلفی نیز برای سارق در نظر گرفته میشود. یکی از عواملی که در تعیین مجازات سرقت تاثیر دارد، زمان انجام سرقت یعنی انجام آن در شب یا روز است. مجازات سرقت در شب با مجازات سرقت در روز متفاوت است. به صورت کلی سرقت در شب، مجازات سنگینتری نسبت به سرقت در روز دارد. همچنین درصورتی که سرقت در شب با شرایط دیگری نیز همراه باشد، از نوع سرقت مشدد خواهد بود و جزای سنگینتری خواهد داشت. ما در این مقاله به مجازات سرقت در شب و تفاوت مجازات آن با سرقت در روز پرداختیم.
باتوجه به حساسیتی که پروندههای مربوط به سرقت دارند، بهتر است که برای رسیدگی بهتر و سریعتر به آن از وکلای سرقت که در این زمینه دانش و تخصص کافی دارند کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید نیز یکی از مجموعههای معتبر و شناخته شده است که از بهترین وکلا از جمله بهترین وکیل سرقت تشکیل شده است.
سوالات متداول
1- مجازات سرقت در شب با مجازات سرقت در روز چه تفاوتی دارد؟
مطابق با مواد 651، 654 و 656 قانون تعزیرات، سرقت در شب، یکی از دلایل و شرایطی است که سبب شدت برخورد و مجازات نسبت به همان سرقت مشابه در روز میشود. درصورتی که سرقت در شب با شرایط دیگری همراه باشد، امکان قرارگیری سرقت از نوع مشدد را فراهم میکند و مجازات سرقتهای مشدد نیز نسبت به سرقت ساده بیشتر است. بنابراین سرقت در شب مجازات سنگینتری نسبت به سرقت در روز دارد.
2- سرقت در شب مطابق ماده 651 چه مجازاتی داد؟
درصورتی که سرقت در شب رخ دهد و 5 شرط ماده 651 قانون مجازات اسلامی را داشته باشد، مجازات آنها بین 5 تا 20 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود. شرایط این ماده عبارتنداز، سرقت در شب واقع شده باشد، سارقین دو نفر یا بیشتر باشند پ، یک یا چند نفر از سارقین، حامل سلاح باشند، در ضمن سرقت شخصی را تهدید کرده یا آزار داده باشند، درصورتی که حرز را شکسته باشند، از کلید ساختگی استفاده کنند و غیره.
3- مجازات سرقت در شب مطابق ماده 656 چه تغییری یافته است؟
بعد از قانون کاهش مجازات جرم تعزیری در تاریخ 1399/2/23، مجازات این بند کاهش یافته است. طبق قانون گذشته، مجازات مشدد مشخص شده در این ماده، شامل حبس بین 6 ماه تا 3 سال و تا 74 ضربه شلاق بود. اما مطابق قوانین جدید این ماده، مجازات جرم سرقت تعزیری، حبس از 3 ماه تا 1 سال و نیم را خواهد داشت.
دیدگاه کاربران
دیدگاه کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است...