سند قطعی چیست؟
دپارتمان حقوقی - دسته بندی: قراردادها
سند قطعی چیست؟
هنگامی که مالی به فروش میرسد باید سند آن به نام شخص خریدار انتقال پیدا کند که سند آن میتواند قطعی یا وکالتی باشد. سند قطعی سندی است که هنگام فروش یک مال، سازمان مربوط به آن، امور مربوط به انتقال سند از فروشنده به خریدار را انجام میدهد. برای مثال سازمان ثبت اسناد و املاک رسمی کشور سازمانی است که هنگام فروش املاک، امور مربوط به تنظیم سند و انتقال آن را انجام میدهد. بنابراین هنگامی که اموالی به فروش میرسد و سند آن به صورت مستقیم از سازمان مربوط به نام شخص خریدار ثبت میشود، این سند، سند قطعی محسوب میشود. توصیه می کنیم مقاله ی وکیل ثبت اسناد و املاک را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
به منظور دریافت سند قطعی، باید امور اداری آن توسط فروشنده و خریدار در سازمانهای مربوطه صورت گیرد که حضور هر دو طرف معامله ضرورت دارد. علاوه بر سند قطعی، امکان فروش اموال و داراییها به روش دیگری وجود دارد که به آن سند وکالتی گفته میشود. سند قطعی و سند وکالتی تفاوتهایی با هم دارند و برای دریافت هر کدام، باید رویههای قانونی خاصی را طی کنند. اگر شما هم قصد خرید و فروش اموالی را دارید و نمیدانید که کدام سند مناسبتر و بهتر است، لازم است که ابتدا با سند قطعی و وکالتی آشنایی کامل داشته باشید.
به منظور آشنایی با سند وکالتی و تفاوتهایی که سند وکالتی با سند قطعی دارد، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین در صورت نیاز به دریافت مشاوره و انجام خدمات و امور حقوقی مختلف، میتوانید از وکلای ماهر، باتجربه و شناخته شده مجموعه حقوقی معید کمک بگیرید.
سند وکالتی چیست؟
اکنون که با سند قطعی آشنا شدهاید، لازم است که با سند وکالتی نیز آشنا شوید. معاملات وکالتی به این صورت هستند که فروشنده، سند مال فروخته شده را به نام خریدار نمیزند بلکه به خریدار وکالت میدهد که امور اداری مربوط به انتقال سند را انجام دهد. وکالتنامهای که فروشنده به خریدار میدهد تا مال را به نام خود بزند، در واقع همان سند وکالتی است.
سند وکالتی برای خرید و فروش اموال مختلف مانند املاک و خودرو و غیره صورت میگیرد و معمولاً این نوع سند وکالتی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود و در متن وکالتنامه اطلاعات اموالی که قرار است سند آن به نام خریدار زده شود و اطلاعات خریدار و فروشنده، قید شده است. دلایل مختلفی وجود دارد که فروشندگان و خریداران اموال خود را به صورت سند وکالتی معامله میکنند. برای مثال یکی از دلایل رایجی که معاملات وکالتی صورت میگیرد این است که سند اموال آماده نیست و یا دچار مشکل شده است. بنابراین با انتقال سند وکالتی، خریدار میتواند مال را خریداری نموده و در زمانی که سند آزاد میشود نسبت به انتقال آن به نام خود اقدام کند.
به صورت کلی اسناد وکالتی کاربرد زیادی دارند و با اهداف مختلفی سند وکالتی به خریدار اعطا میشود. اما نکتهای که وجود دارد این است که تا زمانی که اسناد وکالتی به نام خریدار منتقل نشوند، نمیتوان تنها با استناد بر آنها مالکیت را اثبات نمود و در صورتی که وکالت به دلیلی مانند فوت یا جنون وکیل یا موکل فسخ شود، سند وکالتی نیز فاقد اعتبار و ارزش خواهد شد. به همین دلیل لازم است که در معاملات وکالتی، مبایعهنامهای نیز بین خریدار و فروشنده تنظیم میشود تا از خطرات احتمالی این معاملات جلوگیری شود.
توصیه می کنیم مقاله مبایعه نامه چیست را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
فرق سند قطعی و وکالتی در چیست؟
همانطور که همه ما میدانیم حجم معاملات روزانه اموال مختلف زیاد است و لازم است که همه افرادی که قصد معامله اموالی مانند ملک و خودرو را دارند، ابتدا اطلاعات و آگاهی کافی در مورد سند قطعی و وکالتی را داشته باشند تا مشکلی برای آنها به وجود نیاید و معاملهای بدون خطر انجام دهند. همانطور که گفته شد اسناد دو نوع قطعی و وکالتی دارند که به معرفی هر کدام از این اسناد پرداختیم. اکنون با اطلاع از تفاوتی که سند قطعی و وکالتی دارد، میتوانید تصمیمگیری آگاهانهتری در مورد انتخاب هر یک از این نوع اسناد داشته باشید. مهمترین تفاوتهای سند قطعی و وکالتی در ادامه بیان شدهاند.
3-1 محل مراجعه برای انتقال سند
یکی از تفاوتهایی که سند قطعی با سند وکالتی دارد در محل مراجعه برای انتقال اسناد به نام خریدار است. به منظور انتقال سند وکالتی باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمود و نیازی به مراجعه به سازمان مربوط به مال مورد معامله برای اعطای وکالت نیست. اما به منظور تنظیم سند قطعی باید با توجه به مال مورد معامله در سازمان مربوط به آن مراجعه نمود. برای مثال تنظیم سند قطعی خودرو در دفاتر تنظیم پلاک صورت میگیرد و اسناد قطعی املاک نیز در دفاتر اسناد رسمی کشور تنظیم میشوند.
3-2 مدارک لازم برای انتقال سند
اعطای سند وکالتی به تشریفات کمتری نیاز دارد و مراحل و اقداماتی که باید صورت گیرد نیز کوتاه است. همچنین برای تنظیم سند وکالتی به مدارکی جزئی مانند مدارک شناسایی نیاز است. اما به منظور انتقال سند قطعی باید با توجه به مال مورد معامله، مدارک بیشتری به سازمان مربوطه تحویل داده شود تا بررسیها و اقدامات لازم صورت گیرد.
3-3 مدت اعتبار سند قطعی و سند وکالتی
اسناد وکالتی اسنادی هستند که میتوان برای آنها مدت و تاریخی مشخص نمود. برای مثال فروشنده میتواند سه ماه به خریدار وکالت انتقال سند را بدهد تا در این مدت امور مربوط به انتقال سند صورت گیرد. اما اسناد قطعی اسنادی هستند که تاریخ ندارند و دائمی هستند. بنابراین با انتقال سند قطعی، نگرانی از بابت پایان تاریخ اعتبار سند وجود نخواهد داشت.
3-4 موارد مندرج در اسناد قطعی و وکالتی
یکی دیگر از تفاوتهای سند قطعی و وکالتی در مواد و موارد قید شده در سند است. در اسناد قطعی مواردی که در سند قید میشود معمولاً برای همه معاملات مشابه است، اما در اسناد وکالتی با توجه به مالی که قرار است معامله شود و توافقات بین خریدار و فروشنده اطلاعات مختلفی درج میشود. برای مثال ممکن است خریدار و فروشنده توافق کنند که وکالت آنها از نوع بلاعزل باشد اما عدهای دیگر، تاریخ و مدت مشخصی برای وکالت مشخص کنند. توصیه می کنیم مقاله ی تفاوت وکالت تام الاختیار و وکالت بلاعزل را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
3-5 فرایند و زمان رسیدگی به اسناد قطعی و وکالتی
برای تنظیم یک سند وکالتی به وقت زیادی نیاز نخواهد بود و با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی میتوان در مدت کوتاهی سند وکالتی را تنظیم نمود. اما برای تنظیم سند قطعی لازم است مراحل مختلف و پیچیدهای پشت سر گذاشته شود و قاعدتاً به زمان بیشتری نیاز خواهد بود.
3-6 هزینه سند قطعی و وکالتی
تنظیم اسناد قطعی و وکالتی از نظر هزینه نیز با هم متفاوت هستند. اسناد قطعی هزینه کمتری دارند زیرا تنها باید هزینههای ادارات دولتی مربوطه پرداخت شود. اما برای تنظیم اسناد وکالتی باید حق الزمه دفتر اسناد رسمی نیز پرداخت شود که نسبت به تنظیم اسناد قطعی هزینه بیشتری دارد.
3-7 اعتبار سند قطعی و وکالتی
اسناد قطعی اعتبار بیشتری نسبت به اسناد وکالتی دارند زیرا با انتقال سند قطعی به نام خریدار، نگرانی و خطری مالکیت خریدار را تهدید نمیکند. اما اسناد وکالتی به تنهایی اعتبار چندان زیادی ندارند و در صورتی که وکالت فسخ شود، اثبات مالکیت دشوار خواهد بود. اما در صورتی که به همراه اسناد وکالتی مبایعه نامه نیز تنظیم شود، اسناد وکالتی نیز معتبر هستند و مالکیت را به اثبات میرسانند.
3-8 امکان وثیقه گذاشتن سند
اسناد قطعی اسناد رسمی و لازم الاجرا هستند و اعتبار بالایی دارند، بنابراین برای مواردی که نیاز به تودیع وثیقه برای مراجع قضایی است، میتوان از اسناد رسمی یا قطعی استفاده نمود. اما اسناد وکالتی تنها سندی برای اجازه انتقال سند قطعی هستند و نمیتوان از آنها به عنوان وثیقه برای بانک و یا دادگاه استفاده نمود.
نتیجهگیری
روزانه معاملات و خرید و فروش زیادی برای اموالی مانند ملک و خودرو صورت میگیرد که به منظور انتقال مالکیت ملک یا مال خریداری شده، باید سند آن از فروشنده به نام خریدار منتقل شود. انتقال سند به دو صورت سند قطعی یا سند وکالتی صورت میگیرد که هر کدام از این اسناد شرایط خاص خود را دارند و با هم متفاوت هستند.
سند قطعی سندی است که انتقال آن به واسطه سازمان مربوط به مال معامله شده صورت میگیرد و مالکیت از فروشنده به خریدار منتقل میشود. اسناد وکالتی نیز اسنادی هستند که به موجب آن، فروشنده به خریدار وکالت میدهد تا سند را به نام خود منتقل کند. دلایل مختلفی برای فروش وکالتی اموال و اعطای سند وکالتی وجود دارد که از جمله این دلایل میتوان به آماده نبودن سند، کاهش مراحل انتقال سند، عدم پرداخت مالیات و غیره اشاره نمود.
اسناد قطعی و اسناد وکالتی از جهات مختلفی با هم تفاوت دارند که از جمله این تفاوتها میتوان به کوتاه بودن فرایند انتقال سند وکالتی، مراجعه به سازمان مربوطه برای انتقال سند، مدت اعتبار دائمی سند قطعی، امکان وثیقه گذاشتن سند قطعی، هزینه کمتر انتقال سند قطعی، اعتبار بیشتر سند قطعی و مواردی از این قبیل اشاره نمود. ما در این مقاله ضمن تعریف سند قطعی و سند وکالتی به بررسی تفاوتهای این دو نوع سند نیز پرداختیم.
به منظور انجام هر معاملهای و انتخاب هر نوع سندی، بهتر است که ابتدا با وکیل یا مشاورههای متخصص در این زمینه مشورت نمود که مجموعه حقوقی معید نیز یکی از مجموعههای معتبر و شناخته شده است که از بهترین وکلا و مشاوران تشکیل شده است و کمک زیادی به متقاضیان میکند تا معاملاتی بدون مشکل را انجام دهند.
سوالات متداول
1- سند قطعی چیست؟
سند قطعی سندی است که هنگام معامله یک مال باید به سازمان مربوط به آن مراجعه شود تا سند از فروشنده به خریدار منتقل شود. برای مثال برای خرید ملک و دریافت سند قطعی باید به سازمان مربوطه یعنی اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه شود.
2- سند وکالتی چیست؟
سند وکالتی سندی است که از فروشنده به خریدار اعطا میشود و به موجب آن، خریدار اجازه و اختیار مییابد تا فرایند و مراحل اداری مربوط به انتقال سند از فروشنده به نام خود را انجام دهد.
3- سند قطعی با سند وکالتی چه تفاوتهایی دارد.
اسناد قطعی با اسناد وکالتی تفاوتهایی دارند که از جمله این تفاوتها عبارتنداز، تفاوت در سازمان مربوطه برای دریافت سند قطعی و وکالتی، کم بودن مدارک لازم برای سند وکالتی، امکان وثیقه گذاشتن سند قطعی، اعتبار بیشتر سند قطعی و غیره.
دیدگاه کاربران
دیدگاه کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است...