contact

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
صفر تا صد چک صیادی

آخرین تغییرات قانون چک مربوط به سال 1400 است. از آنجایی که چک ها اعتبار خود را در بیم مردم از دست داده بودند قانون گذار به دنبال اعتبار بخشی مجدد به چک ها برامد و به همین جهت این قانون شکل جدید و یکپارچه ای از چک‌ها را ارائه کرد و از آنجا که این چک‌ها باید در سامانه صیاد ثبت شوند به چک های صیادی معروف شدند. سامانه  صیاد سامانه یکپارچه ای زیر نظر بانک مرکزی در خصوص ثبت انتقال و استعلام چک هااست. یعنی هر فرد برای استفاده از این چک ها چه صدور، چه دریافت و چه انتقال باید تمام عملیات خود را در سامانه صیاد ثبت نماید.

مطلب نحوه نوشتن چک صیادی نیز می تواند اطلاعات مفیدی به شما بدهد.

مجموعه حقوقی معید، به همکاری وکلای متخصص و زبده تلاش دارد تا به افرادی که درگیر مشکلات حقوقی هستند خدمات مشاوره و وکالت ارائه دهد. در صورت برخورداری از خدمات تیم حقوقی معید، شما می توانید از طریق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده با ما در تماس باشید. و سوالات حقوقی خود را با وکلای ما از طریق مشاوره آنلاین، تلفنی در میان بگذارید. و اگر قصد مشاوره حضوری و بررسی مدارک دارید برای حضور در دفتر سعادت آباد، می توانید اقدام به گرفتن وقت مشاوره کنید.


ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

 

2
نحوه وصول وجه چک صیادی

طبق قانون جدید اگر صادرکننده موجودی کافی برای وصول چک در حساب جاری خود نداشته باشد بانک میتواند کسری مبلغ را از دیگر  حسابهای موجود فرد در همان بانک برداشت نماید. اگر مبلغ کسری در حساب های دیگر او هم موجود نبود طلبکار می تواند با دریافت گواهی عدم پرداخت برای صدور اجراییه اقدام نماید.طبق این قانون اگر وجه چک وصول نشود بانک مرکزی موظف است ظرف ۲۴ ساعت حساب های صادر کننده را در تمامی بانک‌ها و موسسات تا میزان کسری مسدود نماید.

 

مراحل وصول چک صیادی

برای بررسی امکان وصول چک صیادی در بانک دیگر مراحل مربوط به این فرایند بررسی می شود. این فرایند پس از تایید و ثبت چک در سامانه صیاد انجام می گیرد؛ در این بخش شما دو انتخاب دارید، یا به بانک صادر کننده چک مراجعه کنید و یا به بانکی که در آن حساب دارید. هر یک از این بانک ها برای نحوه وصول چک صیادی مبلغ بالا شما خدماتی را ارائه می دهند.

  • مراجعه به بانک صادر کننده چک برای وصول چک صیادی

 صفر تا صد چک صیادی

برای این که چک صیادی خود را نقد کنید، باید به یکی از بانک های صادر کننده چک مراجعه کرده و وجه چک را دریافت نمایید. روش دریافت وجوه نقدی نیز بسته به انتخاب ذینفع چک خواهد بود. در این زمینه شما می توانید به ازای چک صیادی خود وجه نقد دریافت کنید و یا آن را به یکی از حساب های خود انتقال دهید. در این جا از روش های ساتنا و پایا برای انتقال وجوه مورد نظر استفاده می شود.

  • مراجعه به بانک دارای حساب برای وصول چک های صیادی

نحوه وصول وجه چک صیادی

در صورتی که در بانک صادر کننده چک صیادی حساب فعالی نداشتید، قادر به وصول آن در سایر شعب بانکی خواهید بود. شما می توانید به هر یک از بانک های انتخابی خود مراجعه کرده و چک صیادی را با روش های نام برده شده نقد کنید. در این فرایند ابتدا مدارک مورد نیاز برای وصول دریافت شده و فرم هایی برای تکمیل به مشتریان ارائه می شوند. پس از تکمیل این مراحل چک در حساب شخصی شما در شعبه بانک مورد نظر خوابانده می شود.

با این شرایط پس از بررسی حساب شما و وضعیت حساب صادر کننده چک، مبلغ مورد نظر به حساب شما واریز خواهد شد. این فرایند در هر یک از روش های انتقال وجوه چک صیادی در مدت زمان مشخصی انجام می گیرد.

  • تکمیل فرم وصول چک صیادی

 نحوه وصول وجه چک صیادی

پیش تر اشاره کردیم که برای وصول چک صیادی در بانک دیگر باید فرم های وصول را به درستی پر کنید تا اطلاعات شخصی مربوط به حساب شما محرز شوند. در این مرحله باید از باجه بانک مورد نظر فرم وصول چک صیادی را دریافت کرده و موارد زیر را به دقت تکمیل کنید:

تکمیل مشخصات هویتی که در پشت چک درج شده اند؛ در این جا باید مشخصات خود را در پشت چک نیز بنویسید.
تکمیل فرم؛ پس از تکمیل فرم وصول چک صیادی باید برگه را به همراه کارت شناسایی خود به مسئول باجه تحویل دهید.
تکمیل فیش واریز؛ در بخش بعدی که در صورتی که می خواهید، مبلغ چک به حساب شما در بانک مورد نظر واریز شود، باید فیش واریزی به مبلغ چک مورد نظر تکمیل کرده و آن را نیز به همراه سایر مدارک خود به مسئول باجه ارائه دهید.

 

روش های واریز چک به حسابی غیر از بانک صادر کننده چک

این روزها امکان وصول چک صیادی در بانک دیگر برای کسانی که از این روش ها برای پرداخت مبالغ مورد نظر در عرصه های مختلف استفاده می کنند، میسر شده است. به همین خاطر کار وصول این قبیل چک ها برای مشتریان بسیار ساده تر شده و به روشی متداول در تجارت و فعالیت های روزانه مردم تبدیل شده است. در این فرایند از روش ها و راهکارهای قانونی متعددی استفاده می کنند که دو مورد از آن ها را در ادامه بررسی می کنیم.

  • تکمیل قبض پایا و ساتنا

 نحوه وصول وجه چک صیادی

در صورت تمایل به وصول چک صیادی در بانک دیگر می توانید، از شماره شبای بانک مقصد استفاده کرده و قبوض ساتنا و پایا را تکمیل کنید. در برخی از بانک ها امکان انتقال مستقیم وجه از حساب صادر کننده چک به بانک دیگر وجود دارد. اما در برخی از بانک ها ابتدا وجه چک به حسابی در بانک مبدا منتقل شده و سپس شرایط انتقال آن به بانک دیگر فراهم خواهد شد.

  • دریافت چک بین بانکی

در روش بعدی برای وصول چک های صیادی در بانکی غیر از بانک صادر کننده چک می توانید از چک های بین بانکی استفاده کنید. در این زمینه باید شعبه بانکی مورد نظر را مشخص کرده و برای واریز آن به حساب مقصد اقدام می کنید. در این روش هزینه هایی برای انتقال وجه بین دو بانک از مشتریان دریافت می شود.

 

 

3
نحوه اجرا گذاشتن چک صیادی

در صورت برگشت خوردن چک صیادی به محض صدور گواهی عدم پرداخت و بدون اینکه نیاز باشد فرد  اقامه دعوا نماید و یا حکم محکومیت از دادگاه یا شورا دریافت نماید می توان مستقیماً از طریق ادارات اجرای ثبت یا دفاتر خدمات قضایی از دادگاه تقاضای صدور اجراییه کرد.البته باید توجه داشت که در این روش فقط نسبت به اصل پول می توان اقامه دعوا کر و برای مطالبه خسارت تاخیر تادیه جداگانه باید اقامه دعوا نمود.پس برای انتخاب بهترین روش حتما با یک فرد آگاه و متخصص مشورت نمایید تا از اتلاف وقت و هزینه خود جلوگیری نمایید.برای مطالعه بیشتر به مقاله مرتبط مراجعه نمایید


ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

 

4
چک الکترونیک

نحوه اجرا گذاشتن چک صیادی
در قانون جدید چک ، می‌توان به جای چک کاغذی تقاضای چک تک‌برگ الکترونیکی  داد و بدون اعتبار سنجی و رتبه‌بندی چک گرفت، اما باید دانست که هرگونه تخلفی با چک الکترونیک دقیقا چالش های مشابه دسته چک کاغذی دارد و برای استفاده دوباره از چک، نه تنها باید از چک برگشتی‌ رفع سوء اثر شود بلکه باید ۳ سال صبر کرد تا بتوان مجدد چک گرفت.یعنی هر شخص باید بداند هر گونه تخلفی که در صدور ثبت و انتقال این چک ها انجام دهد دقیقا او را دچار مشکلاتی می نماید که در خصوص چک های کاغذی هم وجود داشت.پس برای اشخاص در این خصوص راه گریزی نیست و بهتر است از ابتدای امر یعنی از صدور این چک ها تمام جوانب حقوقی و قانونی را رعایت نمودتا از بروز مشکلاتی که ممکن است در این خصوص دامنگیر صادرکننده دریافت کننده و حتی جامعه گردد جلوگیری به عمل آید.

توصیه می کنیم اگر با چک زیاد کار میکنید تلاش کنید یک وکیل چک صیادی در تهران کنار خودتان داشته باشید.

5
چک موردی

طبق قانون جدید افرادی که دسته چک ندارند هم می توانند به صورت موردی چک صادر نماید چک های موردی چک هایی هستند که برای اشخاص حقیقی و فاقد دسته چک بهصورت موردی ارائه می شود.

5-1 ویژگی های چک موردی

ویژگی های چک موردی و شرایط استفاده از آن:

  • داشتن حساب جاری بدون دسته چک در بانک محال علیه یا همان بانک صادر کننده چک
  • ثبت در سامانه صیاد
  • حداکثر تعداد چک‌های موردی قابل اعطا به هر مشتری در هر تقاضا حداکثر ۲ فقره و سالانه حداکثر پنج فقره می باشد
  •  چک موردی غیر قابل انتقال به غیر بوده و صرفاً توسط شخصی که چک موردی در وجه او صادر شده قابل تسویه هست
  •  
  • قابلیت اجرا و احکام و آثار حاکم بر آن فرقی با چک های عادی ندارد
  • مبلغ کلی مجاز سالانه بر اساس انفرادی یا مشترک بودن حساب، اعتبار مشتری و ... متفاوت است

  •  

5-2 موارد ممنوعیت صدور چک موردی

بر اساس قانون جدید برای افراد زیر از داشتن چک موردی محروم هستند و بانک ها نمی توانند به همه افراد چک تحویل نمایند. بنابراین صدور چک موردی به اشخاص زیر ممنوع است:

  • ورشکسته
  • اشخاص معسر از پرداخت محکوم به
  •   صادرکننده (امضا کننده) چک برگشتی،وکیل یا نماینده او در صورتی که وفق قانون از چک رفع سوء اثر نشده باشد
  • اشخاصی که بنا بر رای قطعی مرجع قضایی از داشتن دسته چک و چک موردی محروم هستند 
  • اشخاصی که حساب جاری آنها به دلایل قانونی مسدود گردیده و برداشت از آن ممنوع است (به استثنای مواردی که صرفاً بخشی از حساب جاری او از مسدود شده و برداشت از ما بقیه حساب او امکان پذیر است)
  •  در صورت عدم پرداخت وجه چک موردی به دلیل نداشتن موجودی یا دلایل دیگر (به استثناء برگشت به علت دستور عدم پرداخت موضوع ماده14 قانون صدور چک)  صاحب حساب یا وکیل یا نماینده او از دریافت دسته چک جدید یا استفاده مجدد از چک موردی محروم هستند 
  • اعطای چک موردی به مشتری قبل از تعیین تکلیف چک های موردی قبل که در سامانه صیاد ثبت شده یا قبل از ارائه آنها به بانک ممنوع است
  • تسویه چک موردی منوط به ثبت مشخصات آن و ثبت عملیات تسویه در سامانه صیاد است

6
وضعیت اعتبار دسته چک های قدیمی

 نحوه اجرا گذاشتن چک صیادی

طبق اعلام بانک مرکزی دسته‌چک‌ های قدیمی که تاریخ صدور آن قبل از مردادماه ۱۳۹۷ است در حال حاضر اعتبار ندارد و فرد نمی تواند از آن ها استفاده نماید ولی دسته چک‌هایی که از ابتدای شهریور سال۹۷ صادر شده باشند تا زمان اتمام برگ‌های دسته چک اعتبار دارند و برای صدور، دریافت و انتقال چک نیازی به ثبت در سامانه صیاد  نیست و می‌توانند مانند قبل کارسازی شوند. و صاحبان حساب از این بابت نگرانی نداشته باشند. اما به جهت اعتبار بالاتر چک های صیادی بهتر است از این چک ها استفاده نمایند.

7
استعلام پیامکی اعتبار صادرکننده چک صیادی

برای استعلام وضعیت اعتبار صادر کننده چک صیادی ، می توان شناسه ۱۶ رقمی مندرج در چک را به سامانه استعلام پیامکی بانک مرکزی به شماره  701701 ارسال نمود و حداکثر پس از 15 دقیقه پاسخ ان ارسال می گردد و سپس بر اساس اعلام نتیجه بانک در خصوص میزان اعتبار صادرکننده می توان تصمیم گیری کرد.

  •  تفسیر نتیجه استعلام اعتبار صادرکننده چک صیادی

 نحوه اجرا گذاشتن چک صیادی

پس از ارسال شناسه 16 رقمی مندرج در چک  به سامانه استعلام پیامکی بانک مرکزی ( برای مطالعه بیشتر روی استعلام پیامکی اعتبار صادرکننده چک صیادی کلیک نمایید) نتیجه استعلام حداکثر پس از 15 دقیقه ارسال ووضعیت اعتبار صادر کننده با پنج رنگ نشان داده می شود که معنای آن به شرح ذیل است:

وضعیت سفید
 صادر کننده فاقد هرگونه سابقه چک برگشتی یا در صورت سابقه تمامی موارد رفع سوء اثر شده است

وضعیت زرد
 یعنی صادر کننده دارای یک فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است

وضعیت نارنجی
 یعنی صادر کننده دارای دو تا چهار فقره چک برگشتی یا حداکثر ۲۰۰ میلیون ریال برگشتی است

وضعیت قهوه‌ای
 یعنی صادر کننده دارای ۵ تا ۱۰ فقره چک برگشتی یا حداکثر ۵۰۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است

وضعیت قرمز
 یعنی صادر کننده دارای بیش از ۱۰ فقره چک برگشتی یا بیش از ۵۰۰ میلیون ریال تعهد برگشتی است

8
دسته چک صیادی و اشخاص حقوقی

باید توجه داشت که بر اساس قانون جدید علاوه بر اشخاص حقیقی اشخاص حقوقی نیز می توانند دسته چک صیادی دریافت نمایند. شرایط دریافت دسته چک صیاد توسط اشخاص حقوقی:

  • از ابتدای فعالیت شرکت باید حداقل ۱۰ سال گذشته باشد
  • حداقل یک سال از زمان افتتاح حساب جاری گذشته باشد
  • در طی ۱۰ سال گذشته بیش از دوبار محل کارشرکت تغییر نکرده باشد
  • افراد حقوقی غیر دولتی لازم است یک سپرده بلند مدت با اعتبار  ۵۰ میلیون تومان داشته باشند که حداقل ۶ ماه از افتتاح آن گذشته باشد

9
محرومیت های صادر کننده چک برگشتی

درقانون جدید چک ، برای شخصی که چکی را صادر نموده که منجر به برگشت خوردن آن گردیده محرومیت‌های زیادی  در نظرگرفته شده است که موارد آن به شرح ذیل می باشد:

  • جلوگیری از افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید حتی کارت هدیه
  •  متوقف کردن گردش مالی و پولی در کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی به میزان کسری مبلغ چک
  •  پرداخت نشدن هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانتنامه‌های ارزی یا ریالی
  •  عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی
  •  ممنوعیت ارایه دسته‌ چک جدید در سامانه صیاد
  • جلوگیری از صدور چک جدید
     

ممنوعیت‌های ذکر شده تا زمان پرداخت بدهی و رفع سوءاثر از چک برگشت، به قوت خود باقیست.

10
اقداماتی که صادرکننده و دریافت کننده و دارنده برای قابل وصول شدن وجه چک باید انجام دهند

برای اینکه چکی قابل وصول باشد هر یک از صادرکننده ، دریافت کننده ودارنده وظایفی دارند که باید انجام دهند.

از وظایف صادر کننده نوشتن مبلغ ،تاریخ ، نام دریافت کننده و امضا روی چک و همچنین وارد کردن کد ملی دریافت کننده در سامانه صیاد است.

 دریافت کننده هم باید وارد سامانه صیاد شود و کد ۱۶ رقمی را وارد نماید و در صورت مطابقت مشخصات چک با مشخصات ثبت شده در سامانه آن را تایید نماید ، ودر صورت عدم تطابق از تایید چک خودداری کند تا زمانی که صادر کننده آن را اصلاح نماید در غیر این صورت چک غیر قابل وصول است.

برای انتقال چک هم دارنده با وارد شدن به سامانه صیاد مشخصات گیرنده جدید را ثبت میکند.

ضمنا طبق قانون جدید صدور چک در وجه حامل ممنوع است.

 

11
ویژگی های ظاهری چک های صیادی

 نحوه وصول وجه چک صیادی

تمام چکهای صیادی ویژگی های مشترکی باهم دارند که آن ها را از سایر چک ها متمایز می نماید. از جمله اینکه تمامی این چک ها حتی اگر از بانک های مختلف و به عهده آن ها صادر شده باشد  به رنگ بنفش بوده و دارای کد شناسه ۱۶ رقمی هستند و عبارت (کارسازی این چک منوط به ثبت آن در سامانه صیاد است) پایین آن درج گردیده ..مهمترین تفاوت شکلی چک های صیادی با چک های قدیمی همین شناسه ۱۶ رقمی درج شده در آن است که امکان استعلام حساب صادر کنندهرا به دارنده می‌دهد

 

ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

 

نظرات درباره مقاله  چک صیادی

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

تجدید فراش

12 آذر 1401