contact

چک صیادی چیست

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
چک صیادی چیست

چک از گذشته تاکنون یکی از روش‌های رایج خرید و فروش و پرداخت است و به دلیل استفاده گسترده از آن لازم است همه افراد با چک، نحوه دریافت آن و الزامات استفاده از آن آشنایی داشته باشند. به دلیل مشکلاتی که چک‌های قدیمی داشتند، چک‌های جدیدی به نام چک صیادی صادر شدند که تفاوت‌های زیادی با چک‌های قدیمی دارند. از زمان صدور چک‌های صیادی میزان کلاهبرداری‌ها و جعل چک‌ها کاهش یافته است و دلیل این امر نیز امنیت بیشتر چک‌های صیادی است.

اقدامات مختلفی که در رابطه با چک صیادی صورت می‌گیرد مانند صدور و دریافت آن، تحت نظارت بانک مرکزی است و به همین دلیل این چک‌ها از امنیت بیشتری برخوردار بوده و نقش بسزایی در کاهش جرم و جنایات مربوط به چک داشته‌اند. ما در این مقاله به این موضوع می‌پردازیم که چک صیادی چیست و چگونه می‌توان آن را دریافت کرد، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در صورت وجود هرگونه مشکل یا اختلاف در رابطه با چک صیادی نیز می‌توان از وکلای متخصص و حرفه‌ای حوزه چک کمک گرفت. همچنین مجموعه حقوقی معید یکی از بهترین موسسات حقوقی است که از وکلایی متخصص و با تجربه تشکیل شده است و می‌توان بهترین وکیل چک صیادی در تهران را از این مجموعه انتخاب کرد.

2
چک صیادی چیست و چگونه می‌توان آن را دریافت کرد؟

به دلیل افزایش چک‌های برگشتی و مشکلاتی که در رابطه با چک‌های قدیمی وجود داشت، بانک مرکزی در سال 1396، سامانه صدور یکپارچه چک را راه اندازی کرد و نسبت به صدور چک‌های صیادی اقدام نمود. انجام اقداماتی مانند دریافت دسته چک صیادی، صدور و یا دریافت چک صیادی با ثبت در سامانه صیاد امکان‌پذیر بوده که این سامانه تحت نظارت بانک مرکزی است. به دلیل ویژگی‌های که چک صیادی دارد، امنیت آن بیشتر بوده و از ضمانت اجرای بیشتری نیز برخوردار است.

در گذشته برای دریافت دسته چک، متقاضیان باید ابتدا به بانک مراجعه کرده و بعد از ثبت درخواست و ارائه مدارک لازم و تایید بانک، دسته چک خود را از بانک مربوطه دریافت می‌کردند.

اما به منظور دریافت دسته چک صیادی بعد از مراجعه به شعب بانک‌ها و تحویل مدارک، اطلاعات متقاضی توسط متصدی بانک در سامانه صیاد ثبت می‌شود و بانک مرکزی نیز درخواست متقاضی برای دریافت دسته چک را بررسی نموده و در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، صدور دسته چک را تایید کرده و سپس بانک نیز دسته چک را به شما تحویل می‌دهد.

مطابق ماده 6 قانون جدید صدور چک نیز بانک‌ها مکلف هستند که از طریق سامانه صدور یکپارچه چک یعنی سامانه صیاد برای ارائه دست چک به متقاضیان اقدام کنند. بنابراین احراز شرایط متقاضی دسته چک به صورت کامل بر عهده بانک مرکزی است و از اختیار شعب بانک‌ها خارج است.

3
چک صیادی معتبر است

یکی از سوالات و ابهامات مهمی که در رابطه با چک صیادی وجود دارد این است که آیا چک‌های صیادی معتبر هستند یا نه. چک‌های صیادی چک‌های معتبری هستند که از جهات مختلف می‌توان به اعتبار آن‌ها پی برد. همچنین دلایل مختلفی وجود دارند که اثبات‌کننده اعتبار چک‌های صیادی هستند که در ادامه به برخی از این دلایل می‌پردازیم.

  • همه امور مربوط به چک صیادی از جمله دریافت دسته چک و صدور و دریافت چک تحت نظر بانک مرکزی صورت می‌گیرد و این ویژگی اثبات‌کننده اعتبار چک‌های صیادی است.
  • مطابق با اعلام بانک مرکزی، ثبت چک در سامانه صیاد الزامی است و امکان صدور چک در وجه حامل ممنوع شده است.
  • اطلاعات هویتی و سوابق صادر‌کننده چک به صورت کامل در سامانه صیاد ثبت می‌شوند و گیرنده چک می‌تواند با استعلام وضعیت صادرکننده چک از تعداد چک‌های برگشتی و عملکرد آن مطلع شود.
  • هر کدام از چک‌ها در سامانه صیاد دارای یک شناسه منحصربه‌فرد هستند که هر شخصی که چک را دریافت می‌کند می‌تواند از طریق شماره، استعلام چک را بگیرد و به معتبر بودن یا نبودن آن پی ببرد.
  • به منظور صدور دسته چک، ابتدا اعتبار سنجی متقاضی چک توسط بانک مرکزی صورت می‌گیرد و بعد از اطمینان حاصل نمودن از اعتبار حساب، تایید صدور چک به بانک اعلام می‌شود و به همین دلیل چک‌های برگشتی، کاهش پیدا می‌کنند.
  • لزوم وارد کردن شناسه 16 رقمی چک صیادی به منظور ثبت چک، انتقال آن و انجام سایر اقدامات لازم
  • ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد باید هم توسط صادرکننده چک صورت گیرد و هم توسط گیرنده چک تایید شود و گیرنده می‌تواند همه اطلاعات وارد شده در برگه چک را با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد تطبیق دهد و سپس آن را تایید نماید.

4
شرایط و مدارک لازم برای دریافت چک صیادی

افرادی که متقاضی دریافت چک صیادی هستند، باید از شرایطی برخوردار باشند و به منظور بررسی وضعیت آن‌ها، باید مدارکی به بانک ارائه دهند. همانطور که گفته شد برای دریافت دسته چک صیادی باید ابتدا به یکی از شعب بانک‌ها مراجعه نمود و مدارک لازم را در اختیار بانک قرار داد تا بانک نیز درخواست را در سامانه صیاد ثبت نمایند. اما یکی از شرایط مهم و اساسی به منظور دریافت دسته چک صیادی داشتن یک حساب قرض الحسنه جاری است که حداقل دو سال از زمان باز کردن آن گذشته باشد. در صورتی که درخواست‌کننده چک دارای چک برگشتی نباشد و یا نزد بانک اعتبار داشته باشد، با درخواست دسته چک آن موافقت می‌شود. مدارکی که باید برای دریافت دسته چک صیادی به بانک تحویل داده شود و الزاماتی که وجود دارد برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت است که در ادامه مدارک لازم برای هر کدام از این دو گروه بیان شده است.

1- الزامات و مدارک لازم برای دریافت دسته چک صیادی افراد حقوقی

  • لزوم آغاز فعالیت شرکت حداقل به مدت 10 سال و عدم تغییر محل شرکت بیشتر از دو بار در طی این مدت
  • درخواست برای باز کردن حساب بانکی و امضای صاحبان مجاز به امضای شرکت و تایید کردن آن
  • اصل و کپی مدارک هویتی اعضای هیئت مدیره مانند شناسنامه و کارت ملی
  • ارائه اصل و کپی اساسنامه ثبت شرکت
  • ارائه اصل و کپی گواهی ثبت شرکت
  • اصل و کپی آخرین آگهی ثبت شرکت در روزنامه‌های رسمی

2- الزامات و مدارک لازم برای دریافت دسته چک صیادی افرادی حقیقی

  • کپی همه صفحات شناسنامه و کارت ملی
  • یک قطعه عکس استاندارد
  • کپی مدارک شغلی
  • همراه داشتن یکی از قبوض آب برق یا گاز برای ثبت کد پستی و آدرس دقیق محل زندگی
  • کپی از اجاره نامه در صورت مستاجر بودن
  • همراهی شخصی معتبر به عنوان معرف

5
تفاوت چک صیادی با چک‌های قدیمی

چک‌های صیادی هم از لحاظ ظاهری و هم از نظر نحوه دریافت و ثبت با چک‌های قدیمی متفاوت هستند. برخی از تغییراتی که در چک‌های صیادی به وجود آمده است به منظور افزایش امنیت چک‌ها بوده است و کاهش جعل، سرقت و جرم و جنایت مربوط به چک‌ها، به خوبی این مسئله را نشان می‌دهد. در ادامه مهم‌ترین تفاوت‌های چک‌های صیادی با چک‌های قدیمی بیان شده است.

  • به منظور تولید دسته چک صیادی از کاغذ واترمارک مولتی تن استفاده شده است و همچنین آرم شرکت سهامی چاپخانه دولتی نیز بر روی آن چاپ شده است.
  • چک‌های صیادی ترکیبی از رنگ بنفش و صورتی هستند
  • چک‌های صیادی دارای یک شناسه 16 رقمی هستند که در قسمت بالای سمت چپ چک درج شده‌ است.
  • در قسمت پایین سمت چپ چک‌های صیادی عبارت "کارسازی این چک منوط به ثبت، صدور و دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است قید شده است"
  • برگه چک‌های صیادی ابعاد 170 در 85 میلی متر دارند.
  • درخواست دریافت دسته چک صیادی باید در سامانه صیاد ثبت و تایید شود.
  • صدور چک صیادی و و دریافت آن نیز باید در سامانه صیاد ثبت شود.
  • امکان استعلام چک‌های صیادی از بانک مرکزی به واسطه سامانه صیاد
  • امکان شکایت کیفری و اجرای مستقیم چک‌های صیادی در صورت عدم وصول چک

6
نتیجه‌گیری

چک‌ها جزو روش‌های پرداختی محبوب و پرا استفاده هستند. اما به دلیل سیاست‌های نامناسبی که در رابطه با چک‌های قدیمی وجود داشت، میزان چک‌های برداشتی و جعل و سوء استفاده از چک‌ها روز به روز در حال افزایش بود. به دلیل مشکلاتی که چک‌های قدیمی داشتند، قانون صدور چک‌های صیادی در سال 1396 تصویب شد. چک‌های صیادی به چک‌هایی گفته می‌شود که وصول، صدور و دریافت آن‌ها در سامانه صیاد که تحت نظارت بانک مرکزی است صورت می‌گیرد. چک‌های صیادی از امنیت و اعتبار بیشتری نسبت به چک‌های قدیمی برخوردار هستند. به منظور دریافت چک‌های صیادی باید ابتدا به یکی از شعب بانک مراجعه نمود و بعد از ارائه مدارک لازم، شعب بانک نیز درخواست صدور دسته چک را در سامانه صیاد برای متقاضی ثبت می‌کنند و بعد از استعلام و بررسی بانک مرکزی و در صورت عدم وجود مشکل، با درخواست صدور دسته چک موافقت می‌شود. چک‌های صیادی با چک‌های قدیمی از لحاظ ظاهری و عملکرد تفاوت‌های زیادی دارند که ما در این مقاله ضمن معرفی چک صیادی و نحوه دریافت آن به اعتبار چک‌های صیادی و تفاوت آن با چک‌های قدیمی پرداختیم.

با وجود اعتبار و امنیت بیشتری که چک‌های صیادی دارند، اما در صورتی که مشکلی که در رابطه با چک صیادی به وجود آید نیز می‌توان از مشاوره چک صیادی برای برطرف کردن مشکل کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید، یکی از مجموعه‌های حقوقی معتبر و شناخته شده است که بهترین و متخصص‌ترین وکلای چک در این مجموعه فعالیت دارند و می‌توان وکیل معتبر خود را از این مجموعه انتخاب کرد.

مجموعه حقوقی معید، به همکاری وکلای متخصص و زبده تلاش دارد تا به افرادی که درگیر مشکلات حقوقی هستند خدمات مشاوره و وکالت ارائه دهد. در صورت برخورداری از خدمات تیم حقوقی معید، شما می توانید از طرق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده با ما در تماس باشید. و سوالات حقوقی خود را با وکلای ما از طریق مشاوره آنلاین، تلفنی در میان بگذارید. و اگر قصد مشاوره حضوری و بررسی مدارک دارید برای حضور در دفتر سعادت آباد، می توانید اقدام به گرفتن وقت مشاوره کنید.


ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

7
سوالات متداول

 1-چک صیادی چیست؟

چک‌های صیادی به چک‌هایی گفته می‌شوند که همه اقدامات آن‌ها از جمله دریافت دسته چک، وصول و دریافت آن‌ها در سامانه صیاد که تحت نظارت بانک مرکزی است، صورت می‌گیرد.

2-چگونه می‌توان چک صیادی را دریافت کرد؟

به منظور دریافت چک صیادی باید به یکی از شعب بانک‌ها مراجعه نمود و مدارک لازم را تحویل داد تا اطلاعات توسط متصدی بانک در سامانه صیاد ثبت شوند و بعد از بررسی سوابق متقاضی توسط بانک مرکزی و درصورت عدم وجود مشکل، تایید صدور دسته چک به بانک‌ها اعلام می‌شود.

3-آیا چک صیادی معتبر است؟

بله، همه اعمالی که در رابطه با چک صیادی صورت می‌گیرد، تحت نظارت بانک مرکزی است و امکان استعلام این چک از طریق شناسه 16 رقمی درج شده بر روی آن وجود دارد و به همین دلیل این چک‌ها معتبر هستند.

نظرات درباره مقاله چک صیادی چیست

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401