وکالتنامه چیست؟
دپارتمان حقوقی - دسته بندی: قراردادها
وکالتنامه چیست؟
مشغلههای کاری زیاد، عدم وجود وقت و حوصله کافی و مواردی از این قبیل، عواملی هستند که سبب میشوند برخی از افراد امور حقوقی که باید خودشان انجام بدهند ر ا به شخص دیگری واگذار کنند. در واقع این اشخاص نمایندهای از جانب خود برای رسیدگی به امور مشخص شده انتخاب میکنند و عقدی بین آنها تنظیم میشود که به آن وکالتنامه گفته میشود. این سوال که وکالتنامه چیست و انواع آن کداماند، یکی از سوالات رایجی است که برای افراد زیادی به وجود میآید.
وکالتنامه تعهد و عقدی است که بین دو نفر به توافق میرسد و هر دو طرف عقد یعنی شخصی که وکالت میدهد و شخصی که وکیل میشود، به منظور تایید موارد قید شده در وکالتنامه، آن را تایید میکنند. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر درمورد این که وکالتنامه چیست و انواع آن، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین به منظور دریافت مشاوره حقوقی تخصصی و کمک گرفتن از بهترین وکلا، میتوانید از مجموعه حقوقی معید کمک بگیرید. توصیه می کنیم مقاله بهترین وکیل تهران را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
قبل از پرداختن به این سوال که وکالتنامه چیست، بهتر است که ابتدا با وکالت، وکیل و موکل آشنا شوید. درصورتی که یک شخص حقیقی یا حقوقی به شخص دیگر اجازه دهد که به نیابت از آن، به امور مشخصی رسیدگی کند، یعنی به آن وکالت داده است. در این صورت شخصی که وکالت میدهد، موکل است و شخص دیگری که به نیابت از موکل به امور آن رسیدگی میکند، وکیل است. در واقعا وکیل به نیابت از شخصی دیگر یا همان موکل، کارهای مشخص شده را انجام میدهد.
وکالتنامه نیز عقدی است که بین وکیل و موکل تنظیم میشود. در واقع وکالتنامه، قراردادی است که به توافق طرفین میرسد و در آن حدود اختیارات وکیل و اموری که باید به آنها رسیدگی کند، بیان شده است. وکیلی که برای رسیدگی به برخی امور مشخص میشود، میتواند شخصی عادی باشد اما برای مسائل حقوقی و تخصصی تر، باید از وکیل دادگستری کمک گرفته شود. وقتی وکالتنامه تنظیم میشود، یعنی موکل و وکیل باید به مواردی که در قرارداد مشخص شده است متعهد باشد و وظایف خود را انجام دهند.
وکالتنامهای که بین وکیل و موکل تنظیم میشود، شامل مواد قانون مدنی، قانون وکالت و سایر قوانین است. نکتهای که وجود دارد این است که موضوع وکالت نامه باید به صورت دقیق مشخص شود و در وکالتنامهای که تنظیم میشود، حدود و اختیارات وکیل و موکل کاملا دقیق مشخص شود. وکالت عقدی جایز است و امکان فسخ آن در برخی از شرایط با اراده وکیل و موکل وجود دارد. وکالتنامه برای رسیدگی به امور مختلفی مانند امور بانکی، فروش اموال، خرید ملک، و مسائلی از این قبیل صورت میگرید.
انواع وکالت نامه
وکالت نامه انواع مختلفی دارد که هر کدام شرایط و قوانین خاص خود را دارند و لازمه عقد هر وکالتنامه این است که ابتدا با آن آشنایی داشت. البته انواع وکالت نامه باتوجه به موارد مختلفی دسته بندی میشوند که در ادامه معرفی شدهاند.
2-1 انواع وکالت نامه از نظر حدود اختیارات وکیل
موکل میتواند حدود اختیارات وکیل را در وکالتنامه مشخص کند که وکالتنامه از این نظر، به دو نوع وکالت مطلق و وکالت مقید تقسیم میشود که در ادامه بررسی شدهاند.
• وکالت نامه مطلق
وکالت نامه مطلق به وکالت نامهای گفته میشود که در آن، موکل به وکیل اختیار میدهد که به همه امور آن رسیدگی کند. در وکالت مطلق، نیازی نیست که وکیل برای انجام هر اقدامی از موکل اجازه بگیرد بلکه بدون کسب اجازه میتواند هر کاری را انجام دهد. در وکالت مطلق، موکل به وکیل اجازه میدهد که تمام امور اداری و مالی را بدون کسب اجازه ثانویه انجام دهد.
• وکالت نامه مقید
در وکالت مقید، موکل، حدود و اختیارات وکیل و اموری که میتواند انجام دهد را مشخص میکند. بنابراین وکیل تنها اجازه انجام امور مشخص شده را خواهد داشت. در هنگام تنظیم وکالتنامه مقید، وظایف و اختیاراتی که وکیل موظف به انجام آنها است، به صورت دقیق مشخص میشود و به توافق طرفین میرسد.
2-2 انواع وکالت نامه از نظر شرایط تنظیم
یکی دیگر از دسته بندیهایی که برای انواع وکالت نامه وجود دارد، وکالت نامه از نظر شرایط تنظیم است که در ادامه انواع وکالت نامه از این نظر بیان و بررسی شدهاند.
• وکالت نامه تعیینی
وکالت تعیینی، به وکالتی گفته میشود که دو طرف یک پرونده و دعوا، به منظور دفاع از خود و اقامه دعوا و پیگیری امور، از وکیل دادگستری کمک میگیرند.
• وکالت نامه اتفاقی
درصورتی که فردی اطلاعات حقوقی کافی داشته باشد اما به هر دلیلی پروانه وکالت را کسب نکرده باشد، میتواند هر سال 3 بار برای اقوام نسبی و سببی خود تا اقوام درجه دو وکالت کند. در این نوع وکالت نامه، وکیل باید به قوه قضائیه مبلغی را پرداخت کند تا بتواند وکالت پرونده را بر عهده بگیرد.
• وکالت در توکیل
درصورتی که وکالت به وکیلی داده شود و سپس وکیل نیز نمایندگی خود را به شخص دیگری واگذار کند و در واقع وکالت از وکیل اول به شخص دیگری سپرده شود، وکالت در توکیل صورت خواهد گرفت. وکیل دومی که از جانب وکیل اول، وکالت دریافت کرده است، میتواند به امور مشخص شده در دادگاه رسیدگی کند.
• وکالت نامه معاضدتی
درصورتی که موکلی برا رسیدگی به امور حقوقی خود، تمکن مالی برای پرداخت حق الوکاله را نداشته باشد، بعد از انجام بررسیهای لازم و تایید این امر، درصورتی که دعوای مذکور با اساس و مربوط به شخص تقاضاکننده باشد، وکیل معاضدتی به آن معرفی میشود. همه وکلا باید سالانه در 3 مورد از دعاوی حقوقی به عنوان وکیل معاضدتی، قبول وکالت کنند و از افرادی که توانایی مالی ندارند، هیچ هزینهای دریافت نمیشود. توصیه می کنیم مقاله وکیل معاضدتی چیست؟ را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
• وکالت نامه تسخیری
درصورتی که جرائمی کیفری رخ داده باشد که مجازاتهایی مانند حبس و اعدام داشته باشند و متهم به دلایلی مانند عدم استطاعت مالی وکیلی را معرفی نکند و یا قانون مداخله وکیل را ضروری بداند و متهم حاضر به معرفی وکیل نشود، وکالت نامه تسخیری الزام پیدا میکند. در شرایط ذکر شده، دادگاه به منظور عادلانه کردن موقعیت متهم و دادستان و دفاع از حق و حقوق متهم، وجود وکیل تسخیری را برای رسیدگی به امور را واجب میکند.
• وکالت نامه تامالاختیار
در این نوع وکالت نامه، وکیل همه اختیارات را برای انجام امور مختلف خواهد داشت و نیازی به اجازه گرفتن از وکیل نخواهد داشت.
2-3 انواع وکالت نامه از نظر نحوه بستن قرارداد
روشهای مختلفی برای تنظیم وکالت نامه بین وکیل و موکل وجود دارد که هر یک از این روشها در شرایط خاصی صورت میگیرد و اصول و قواعد خاص خود را دارد. در ادامه انوع وکالت نامه از نظر نحوه بستن قرارداد بیان شده است.
• وکالت نامه رسمی
وکالت نامهای که با حضور طرفین وکالت نامه و در مراکز معتبری مانند، دفتر اسناد رسمی تنظیم و به توافق میرسد، وکالت نامه رسمی است. در این نوع وکالت نامه، طرفین مدارکی را به سر دفتر تحویل خواهند دارد تا احراز هویت شوند. وکالت نامههای رسمی، وکالتهایی معتبر و قانونی هستند. به منظور انتقال اموال غیر منقول، بهتر است که از وکالت نامه رسمی و محضری استفاده نمود. در وکالت نامه رسمی، بهتر است که حدود و اختیارات وکیل به صورت دقیق قید شود.
• وکالت نامه عادی
یکی دیگر از انواع وکالت نامه از نظر بستن قرارداد، وکالت نامه عادی است که به صورت رسمی ثبت نخواهد شد. این وکالت نامه قراردادی کتبی است که بین وکیل و موکل تنظیم میشود. در وکالتهای عادی باید اصول و قوانینی رعایت شود که از جمله آن میتوان به، الزام وجود امضای طرفین در پایان قرارداد است.
• وکالت نامه شفاهی
نوع دیگر وکالت نامهها، وکالت نامه شفاهی بوده که بدون هیچ مکتوبیت و امضایی صورت میگیرد و تنها دو نفر به صورت شفاهی، اموری را برای هم مشخص میکنند..
2-4 انواع وکالت نامه از نظر مدت زمان وکالت
وکالت نامهها از نظر مدت اعتبار و دوامی که دارند، به دو نوع ساده و بلاعزل تقسیم میشوند که در زیر شرح داده شدهاند.
• وکالت نامه ساده
در وکالت نامه ساده، موکل میتوان در هر زمانی که بخواهد، وکیل خود را کنار گذاشته و در مقابل وکیل نیز میتواند بدون هیچ مقدمهای از وکالت استعفا دهد.
• وکالت نامه بلاعزل
در وکالت بلاعزل، امکان فسخ وکالت نامه وجود ندارد و افرادی که به دنبال وکالتی پایدار هستند، این نوع وکالت نامه را انتخاب میکنند. در وکالتنامه بلاعزل، موکل نمیتواند هر موقع که اراده کند وکیل را عزل نماید. البته موکل میتواند با از بین بردن موضوع وکالت، وکالت بلاعزل را از بین ببرد. به منظور تنظیم وکالت بلاعزل باید توجه شود تا همه موارد وکالت نامه توسط وکیل و موکل به صورت دقیق مطالعه شود.
نتیجهگیری
وکالتنامه یکی از عقودی است که بین وکیل و موکل تنظیم میشود و به موجب آن، وکیل اختیار رسیدگی به امور مشخصی را به نیابت از موکل خواهد داشت. طرفین وکالت نامه، وکیل و موکل هستند که به شخصی که وکالت میدهد تا به مسائل آن رسیدگی شود موکل گفته میشود و به شخصی که از جانب موکل اختیار مییابد که به نیابت از آن به امور مشخص شده رسیدگی کند، وکیل گفته میشود. در وکالت نامه، باید همه موارد به صورت دقیق مشخص شود و بعد از تعیین حدود و اختیارات وکیل و موکل، طرفین موظف هستند به وظایف خود پایبند باشند.
وکالت نامه انواع مختلفی دارد که بر اساس عوامل مختلفی دسته بندی میشود. برای مثال وکالت نامه بر اساس حدود اختیارات وکیل عبارت است از، وکالت نامه مطلق و وکالت نامه مقید. از دیگر انواع وکالت نامه عبارتنداز، وکالت نامه تعیینی، وکالت نامه عادی، وکالت نامه رسمی، وکالت نامه تسخیری، وکالت نامه شفاهی و غیره که ما در این مقاله ضمن تعریف وکالتنامه، به معرفی انواع وکالت نامه نیز پرداختیم.
همچنین به منظور دریافت مشاوره حقوقی و کمک گرفتن از بهترین وکلا برای تنظیم وکالت نامه و سایر امور حقوقی نیز میتوان از مجموعه حقوقی معید که مجموعهای معتبر و شناخته شده است، کمک گرفت.
سوالات متداول
1- وکالتنامه چیست؟
وکالتنامه عقدی است که بین وکیل و موکل تنظیم میشود و به موجب آن، وکیل اختیار رسیدگی به امور مشخص شده را به نیابت از موکل، کسب خواهد نمود.
2- انواع وکالتنامه از نظر حدود اختیارات وکیل کداماند؟
انواع وکالت نامه از نظر حدود اختیارات وکیل عبارتنداز، وکالتنامه مطلق، وکالتنامه مقید
3- وکالت نامه رسمی چیست؟
وکالت نامه رسمی، وکالت نامهای است که با حضور طرفین وکالت نامه و ارائه مدارکی برای احراز هویت، در مراکزی مانند دفتر اسناد رسمی تنظیم و به توافق میرسد.