عواقب اجرا گذاشتن مهریه|"معایب مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت"
دپارتمان حقوقی - دسته بندی: خانواده و امور حسبی
اجرای مهریه از طریق دادگاه و ثبت اسناد
عواقب اجرا گذاشتن مهریه
در این گفتار می خواهیم عواقب اجرا گذاشتن مهریه را با یکدیگر بررسی و به سوالات متداول و احتمالی شما پاسخ دهیم.
عقد نکاح دارای آثار مالی و معنوی می باشد که یکی از آثار مالی عقد نکاح تعهد زوج به پرداخت مهریه است. در مقالات قبلی به انواع مهریه و چگونگی دریافت و به اجرا گذاشتن ان صحبت کردیم و در این اندک مقال صرفا به اثار و عواقبی که بعد از اجرای مهریه حاصل می شود می پردازیم.
همان طور که میدانید دو روش برای دریافت مهریه وجود دارد که هر کدام دارای اثار حقوقی مربوط به خود می باشد.
1) اجرای مهریه از طریق ثبت اسناد
2) اجرای مهریه از طریق دادگاه
تا قبل از سال 99 معمولا رویه بر این بود که زوجه با در دست داشتن سند ازدواج برای مطالبه مهریه به دادگستری مراجعه می نمود اما در سال 99 با بخشنامه ای که صادر شد زوجه برای مطالبه مهریه موظف است ابتدا به اداره ثبت مراجعه نماید و این امر مستلزم این است که زوجه قبل از ان به دفتر ثبت عقد نکاح خود مراجعه و درخواستی مبنی بر مطالبه مهریه ارائه نماید.
دفتر عقد نکاح نیز این امر را به اطلاع زوج می رساند (البته به ادرسی که در سند قید شده ابلاغ می نماید) بنابراین زوجه با گواهی که از دفتر ثبت عقد نکاح دریافت نموده به اداره ثبت محل مراجعه و نسبت به اجرا اقدام می نماید. اداره ثبت نیز اجرائیه صادر شده را به زوج ابلاغ می نماید و به وی مهلت ده روزه جهت پرداخت می دهد.
هدف از طرح پروسه اجرای ثبت این بود که عواقب و آثار چگونگی اجرای مهریه ازطریق ثبت بهتر مشخص گردد. همان طور که بیان شد یکبار دفتر ثبت عقد نکاح و یکبار پس از صدور اجرائیه اقدامات زوجه برای وصول مهریه به اطلاع زوج می رسد. این مسئله می تواند عواقبی نا خوشایند برای زوجه بدنبال داشته باشد. با این توضیح که زوج با مطلع شدن از اجرای مهریه بلافاصله اموال خود را با انتقال به غیر از دسترس خارج می نماید.هرچند ممکن است در بسیاری ازموارد این نقل و انتقالات صوری و غیر واقعی باشد؛ لکن اثبات ان مستلزم هزینه و زمان فراوان است و ضمن اینکه وفق رای وحدت رویه 774 مورخ 20/1/98 یکی از شرایط تحقق معامله به قصد فرار از دین صدور حکم قطعی به محکومیت مرتکب در نظر گرفته شده است.
بنابراین زوجه در این روش متضرر می گردد. اما از آثار خوب این روش می توان به صدور دستور ممنوع الخروجی زوج اشاره نمود که می توان از این روش فشار مضاعفی بر زوج جهت پرداخت مهریه وارد نمود. از دیگر آثار مثبت این روش برای زوجه عدم پرداخت هزینه اجرا می باشد چرا که هزینه اجرا پس از توقیف و مزایده اموال در پایان کار برداشت می شود.
اگر در تهران هستید و به وکیل مهریه در تهران نیاز دارید دپارتمان معید یکی از بهترین دپارتمان های حقوقی در ایران است که شما میتوانید به صورت آنلاین از این دپارتمان مشاوره بگیرید.
شماره تماس دپارتمان معید
عواقب اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه
عواقب اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه
همان طور که بیان شده قبل از ورد به دادگاه برای مطالبه مهریه زوجه می بایست پروسه اجرای مهریه از طریق ثبت را طی کرده باشد و پس از استعلامات بعمل آمده و اینکه مالی از زوج بدست نیاید با مختومه نمودن پرونده ثبت، زوجه می تواند به دادگستری مراجعه نماید. متاسفانه یکی از آثار و عواقب اجرای مهریه از طریق دادگستری هزینه های بالای دادرسی می باشد که در مرحله بدوی معادل سه و نیم درصد است هرچند که راهکار قانونی در این خصوص وجود دارد و آن اعسار از پرداخت هزینه دادرسی می باشد؛ لکن با توجه به طولانی بودن زمان های دادرسی این امر نیز بر اطاله دادرسی می افزاید.پیشتر یکی از آثار و مزیت های مطالبه مهریه از طریق دادگستری تامین خواسته و توقیف فوری اموال زوج بود که اکنون به لطف بخش نامه سال 98 عملا تامین خواسته بی فایده است چرا که دراجرای ثبت اموالی از زوج بدست نیامده که اکنون بتوانیم این اموال را توقیف نماییم.
اما گذشته از هزینه های دادرسی و طولانی بودن زمان دادرسی بهترین مزیت اقدام مهریه و آثار آن از طریق دادگاه صدور حکم جلب بعد از صدور حکم قطعی می باشد لازم به ذکر است صدور حکم جلب نیز صرفا تا میزان 110 سکه صورت می گیرد و مازاد بر آن زوجه موظف است مالی از زوج جهت توقیف معرفی نماید.
اما از دیگر آثارو عواقب اجرای مهریه از طریق دادگاه اعسار زوج از پرداخت مهریه بصورت یکجا و اقساطی شدن ان با توجه به شرایط زوج می باشد. که ملاحظه می فرمایید با بالارفتن قیمت سکه قضات اقساط را بلند مدت می نمایند و گاها مشاهده می نماییم احکامی که هر دو سال یک سکه زوج را موظف به پرداخت نموده است. اما این اقساط بلند مدت یک روی سکه است و عواقب این اعسار در زندگی زوج چنان است که زوج جرات استفاده از هیچ یک از کارت های بانکی و اعتباری خود را ندارد و نمی تواند هیچ مالی اعم از منقول یا غیر منقول به نام خود به ثبت برساند و چه بسا که اموال خود را به نام اطرافیان نموده وبعضا آنها هم از این امر سوء استفاده کرده و هیچ یک را پس نداده اند. اینکه اقساط بلند مدت می شود زوج خوشحال شود و یا اینکه زوج نمی تواند اموالی به نام خود داشته باشد زوجه خوشحال شود هردو دردناک است و تاسف بر انگیز.اینکه مقصر چه کسی است؟ اینکه قانون از چه کسی حمایت می کند زوج یا زوجه؟ اینکه فرهنگ چقدر در این میان نقش دارد؟ و هزاران سوال دیگر در این مقال نمی گنجد.امیدوارم اندگ گفتمان مفید واقع شده باشد.سوالات خود رابا ما در میان بگذارید.
دیدگاه کاربران
دیدگاه کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است...