contact

اگر امضای چک مطابقت نداشته باشد؟ + راهکار سریع

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
اگر امضای چک مطابقت نداشته باشد

استفاده از چک که یکی از پرطرفدارترین روش‌های پرداخت است، اصول و قواعدی دارد. هم صادرکننده چک و هم دریافت‌کننده چک باید با قواعد و قوانین چک آشنایی داشته باشند. زیرا کلاهبرداری‌ها و سواستفاده‌های زیادی از چک صورت می‌گیرد و یکی از طرفین یعنی صادرکننده یا دریافت‌کننده چک را دچار مشکل می‌کند.

یکی از مشکلات رایجی که در بحث چک به وجود می‌آید، عدم نقد شدن یا وصول چک است که این مشکل دلایل مختلفی دارد. یکی از دلایل نقد نشدن چک، عدم تطابق امضای چک است و این سوال به وجود می‌آید که اگر امضای چک مطابقت نداشته باشد، چه مشکلی به وجود می‌آید.

همه چک‌ها برای داشتن اعتبار و ارزش و نقد شدن، باید توسط صادرکننده چک امضا شده باشند. اما درصورتی که امضای روی چک با امضایی که صادرکننده چک هنگام دریافت دسته چک به بانک تحویل داده است مشابه و مطابق نباشد، چک نقد نمی‌شود. عدم تطابق چک می‌تواند عمدی یا سهوی باشد که قوانین و قواعد مختلفی در این حیطه وجود دارد و باید پیگیری‌های لازم برای دلیل این مشکل و وصول چک صورت گیرد.

به منظور برطرف کردن راحت و سریع مشکل مغایرت چک نیز می‌توان از وکیل چک  کمک گرفت. زیرا وکیل چک به همه قوانین و مشکلاتی که در رابطه با چک به وجود می‌آید، واقف است. مجموعه حقوقی معید، یکی از بهترین مجموعه‌های حقوقی است که می‌توان بهترین وکیل چک در شمال تهران را از این مجموعه انتخاب کرد.

2
عدم مطابقت امضای زیر چک

یکی از مسائل و مشکلات رایج و متداولی که شاید شماهم با آن مواجه شده‌اید یا در آینده مواجه خواهید شد، عدم وصول چک به دلیل مغایرت امضای چک است. عدم مطابقت امضای زیر چک به این معنی است که صادر‌کننده چک، امضایی را در چک وارد کند که با نمونه امضایی که هنگام درخواست دسته چک به بانک تحویل داده است، متغیر و متفاوت است.

از آنجایی که یکی از موارد نشان دهنده اعتبار چک، امضا است، بنابراین تطابق بین امضای اولیه صادر‌کننده چک با امضایی که در همه برگه چک‌ها وارد می‌شود، ضرورت دارد. هنگامی که برای نقد کردن برگه چکی به بانک مراجعه می‌شود، متصدی بانک امضای وارد شده در برگه چک را با امضای اولیه و اصلی تطابق می‌دهد و درصورتی که این دو امضا متفاوت باشند، چک نقد نخواهد شد.

بنابراین صادر‌کننده چک باید در هنگامی که امضای خود را در برگه چک وارد می‌کند، همان امضایی را بکار گیرد که در هنگام درخواست دسته چک تحویل بانک داده است. در غیر اینصورت در وصول چک خلل ایجاد شده و باید دلیل بروز این امر مشخص شود.

البته عدم تطابق امضای زیر چک با امضای اصلی، دلایل مختلفی دارد و باید ابتدا دلایل را مشخص نمود و سپس اقدامات لازم برای برطرف کردن آن را انجام داد.

3
دلایل عدم تطابق امضای چک

امضای چک یکی از مهم‌‌ترین قسمت‌هایی است که صادرکننده چک باید آن را به دقت وارد کند تا مشکلاتی مانند عدم تطابق امضا و عدم وصول چک به وجود نیاید.

درصورتی که شاهد عدم تطابق امضای چک بود، باید ابتدا نسبت به دلیل بروز این مشکل تحقق کرد. عدم تطابق امضا دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که در ادامه به دو مورد از مهم‌ترین این دلایل خواهیم پرداخت.‌

3-1 چند امضایی بودن صادر‌کننده چک

یکی از دلایلی که باعث عدم تطابق امضای چک می‌شود، چند امضایی بودن صادرکننده چک است. برای مثال برخی از افراد دارای یک امضای رسمی و یک امضای غیر رسمی هستند. امضایی که در هنگام دریافت دسته چک به بانک تحویل داده می‌شود، امضای رسمی است و درصورتی که صادرکننده چک در هنگام صدور چک، امضای غیر رسمی خود را در چک وارد کند، موجب عدم تطابق امضا شده و منجر به عدم وصول و نقد شدن چک می‌شود.

3-2 وارد کردن عمدی امضای اشتباه

در برخی از شرایط نیز صادرکننده چک، امضای مغایری را عمداً وارد چک می‌کند تا آن را انکار کرده و از پرداخت و وصول چک شانه خالی کند. در چنین وضعیتی دریافت‌کننده چک باید انکار و دروغ صادر‌کننده چک را با ادله و مدارک مناسب به اثبات برساند.

4
انکار امضای چک

یکی از مسائل مهمی که در رابطه با عدم انطباق چک مطرح می‌شود این است که، آیا امضای چک قابل انکار است؟ انکار امضای چک به این معنی است که در صورت مغایرت امضای چک، صادر‌کننده چک ادعا کند که امضا متعلق به آن نبوده است.

معمولا هدف از این ادعا نیز عدم پرداخت وجه و نقد شدن چک است. اما در هر صورت با به وجود آمدن هر خلل و مشکلی در عدم پرداخت وجه چک که درصورت عدم مغایرت امضا به وجود می‌آید، صادرکننده چک باید پاسخگو باشد.

در این وضعیت طلبکار یا دریافت‌کننده چک باید نسبت به اثبات انکار چک اقدام کند و کارشناسان نیز امضای اولیه طلبکار را که تحویل بانک داده است، با امضایی که در برگه چک برگشت خورده است مقایسه می‌کنند و با تشخیص درست از شانه خالی کردن طلبکار برای وصول چک جلوگیری می‌کنند.

از آن جایی که چک سندی مالی است که صادرکننده نسبت به تکمیل آن اقدام می‌کند، بنابراین انکار امضا جز در مواردی که جعل، سرقت یا سواستفاده‌ صورت گرفته باشد، ممکن نیست. دادگاه نیز طبق اظهارات صاحب و صادرکننده چک و دریافت‌کننده چک، شرایط را بررسی کرده تا صحت موضوع روشن شود.

5
اقدامات لازم برای اثبات انکار امضای چک

درصورتی که صادر‌کننده چک امضای خود را انکار کند و قصد فریب و نیرنگ داشته باشد، دریافت‌کننده چک می‌توان از آن شکایت کرده و انکار آن را به اثبات برساند. اما نکته‌ای که برای جلوگیری از انکار امضای چک می‌توان در نظر گرفت، قید نام و نام خانوادگی صادر‌کننده چک و یا اثر انگشت به همراه امضا است.

هنگامی که چکی مغایرت امضا داشته باشد، بانک آن را با عنوان نقص یا مغایرت امضا برگشت خواهد زد. صادر‌کننده نیز باید شکایت کیفری خود را به دادگاه اعلام کند و ادعای عمدی بودن عدم تطابق امضا را ثابت کند. در هر صورت دادگاه و قانون، مغایرت امضای چک را با صدور چک بی‌محل یکی می‌دانند.

مطابق با قانون نیز صدور چک بی‌محل جرم بوده و مجازات دارد. ماده 7 قانون در رابطه با صدور چک بلا محل و مجازات آن است که باتوجه به مبلغ چک، مجازات مشخص می‌شود. اما به صورت کلی مجازات چکی که مغایرت امضا دارد، باتوجه به مبلغ چک، حبس و ممنوعیت از داشتن دسته چک خواهد بود.

طلبکار یا در یافت‌کننده چک نیز می‌تواند به کمک وکیل چک، دفاعیات و اظهارات لازم درمورد عدم تطابق چک را ارائه دهد. وکیل چک، باید از دانش و معلومات کافی در رابطه با این موضوع آشنایی داشته باشد و از بهترین روش‌ها، صادرکننده چک را محکوم به صدور چک بلامحل کند.

مجموعه حقوقی معید یکی از بهترین مجموعه‌های حقوقی است که از بهترین وکلای چک تشکیل شده است و می‌توان بهترین وکیل چک در شمال تهران را از این مجموعه انتخاب کرد. وکلای چک این مجموعه، از دانش و تخصص کافی برخوردار هستند و بهترین اقدامات را در رابطه با عدم تطابق امضای چک در سریع‌ترین زمان ممکن، انجام خواهند داد.

6
نتیجه‌گیری

چک یکی از پراستفاده‌ترین و پرطرفدار‌ترین اسناد مالی است که دارای اعتبار بوده و از طریق تحویل آن به بانک، می‌توان وجه چک را به پول نقد تبدیل کرد. صادرکننده چک باید نسبت به تکمیل چک اقدام کند و اطلاعات مهمی را وارد کند. یکی از موارد مهمی که باید در چک قید شود، امضای صادرکننده چک بوده که مشخص‌کننده اعتبار چک است. درصورتی که امضای چک به درستی وارد نشده باشد و با امضای اولیه‌ای که هنگام صدور دسته چک به بانک تحویل داده شده است مطابق نباشد، چک نقد نخواهد شد.

عدم تطابق امضای زیر چک به دلایلی مانند چند امضایی بودن صادر‌کننده چک و یا به صورت عمدی رخ خواهد داد. در هر صورت دریافت‌کننده چک می‌تواند از صادرکننده چک شکایت کند و طلبکار باید در قبال عدم تطابق امضا پاسخگو باشد. اما در شرایطی نیز صادرکننده چک عدم تطابق امضا را انکار می‌کند تا از پرداخت بدهی خود شانه خالی کند. در این وضعیت طلبکار باید شکایت خود را صادر کرده و از صادر‌کننده چک شکایت کند و نسبت به بررسی تطابق امضا اقدامات و کارشناسی‌های لازم صورت گیرد.

ما در این مقاله به این موضوع پرداختیم که اگر امضای چک مطابقت نداشته باشد باید چه اقدامی انجام داد و اطلاعات مفید و کاربردی درمورد انکار امضا چک بیان کردیم

توصیه می کنیم اگر با چک زیاد کار میکنید تلاش کنید یک وکیل چک صیادی در تهران کنار خودتان داشته باشید.

باتوجه به این که چک یک سند مالی دارای اعتبار است و قوانین مختلفی در این حوزه وجود دارد، بنابراین بهتر است که از یک وکیل چک که با همه قوانین و قواعد مغایرت چک آشنایی دارد کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید نیز یکی از مجموعه‌های حقوقی است که می‌توان بهترین وکیل چک را از این مجموعه انتخاب کرد.

سوالات متداول

1- عدم تطابق امضای چک به چه معناست؟

درصورتی که امضایی که در چک وارد می‌شود با امضایی که صادر‌کننده چک در هنگام دریافت دسته چک به بانک تحویل داده است مطابق نباشد، منجر به عدم تطابق امضا خواهد شد.

2- عدم تطابق امضا به چه دلایلی به وجود می‌آید؟

درصورتی که صادرکننده چک دارای چند امضا باشد و یا به صورت عمدی و برای عدم پرداخت وجه چک، از امضایی مغایر استفاده کند.

3- مجازات انکار امضای چک چیست؟

درصورتی که صادر‌کننده چک به صورت عمدی امضا را انکار کند، باتوجه به مبلغ چک به حبس و محرومیت از دریافت دسته چک مجازات خواهد شد.

نظرات درباره مقاله اگر امضای چک مطابقت نداشته باشد

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401