contact

آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: قراردادها

سوالات مطرح شده
1
آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند

خرید و فروش وکالتی اموال مختلف منقول و منقول، توسط افراد زیادی صورت می‌گیرد که این روش مزایا و معایبی دارد و لازم است که ابتدا با همه شرایط و ضوابط آن آشنایی پیدا کرد تا مشکلی به وجود نیاید. تصور کنید که شما قصد خرید یک ملک را دارید، قطعا باید سند ملک از فروشنده به نام شما منتقل شود اما در روش وکالت فروش، فروشنده امور مروبط به انتقال سند را به خریدار ملک یا شخص دیگری می‌سپارد تا کارهای انتقال سند را به نیابت از فروشنده انجام دهند. در این وضعیت این سوال مهم به وجود می‌آید که آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند یا نه!

مطابق با ماده 656 قانون مدنی، وکالت عقد جایزی است که به موجب آن یک شخص به شخص دیگری اجازه می‌دهد که به نیابت از آن، امور خاصی را انجام دهد. در وکالت فروش نیز شخصی که صاحب اموالی است و قصد فروش آن را دارد، به شخص دیگری وکالت می‌دهد که به نیابت از آن اموال مشخص شده را بفروشد و سند آن را به نام خریدار بزند‌. در برخی از شرایط نیز فروشنده به خریدار وکالت فروش می‌دهد تا خریدار امور اداری مربوط به فروش را انجام دهد و سند را به نام خود بزند.

دلایل مختلفی وجود دارد که افراد نسبت به وکالت در فروش اقدام می‌کنند. برای مثال، عدم آمادگی سند یا داشتن مشکل، گرو بودن سند، عدم پرداخت مالیات، کاهش مراحل و فرایند اداری انتقال سند و غیره، از جمله عواملی هستند که سبب وکالت فروش می‌شوند. برای اطلاع بیشتر از این که آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند یا خیر، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

2
تاثیر و اعتبار سند رسمی وکالت در ایجاد حق مالکیت

اسناد وکالت، جزو اسناد تنظیمی رایج در دفاتر اسناد رسمی هستند که به اراده موکل، عناوین و موضوعات مختلفی دارند و وکالت فروش نیز یکی از عناوین رایج آن است. وکالت فروش هم برای اموال منقول و هم برای اموال غیر منقول صورت می‌گیرد یعنی درصورتی که فروشنده مال منقول یا غیر منقولی داشته باشد، می‌تواند به شخص دیگری وکالت فروش دهد تا آن را به نام خریدار بزند.

هنگامی که خریدار، مالی را خریداری می‌کند، تملیک و به دست آوردن آن، مهم‌ترین هدف خواهد بود. مطابق با قانون مدنی، معاملاتی که در آن موضوع عین معین است، تملیک با ایجاب و قبول حاصل می‌شود‌ و در توافق خریدار و فروشنده برای مبادله دو کالا، مبیع و ثمن مبادله می‌شوند. اما به منظور انتقال مالکیت برخی از معاملات عین معین باید اقدامات و تشریفات دیگری مانند تنظیم سند رسمی و قطعی انتقال در دفتر اسناد رسمی صورت گیرد تا آن را به نام خریدار بزنند. بنابراین هنگامی خریدار، مالک اصلی اموال خریداری شده محسوب می‌شود که ثبت و نقل و انتقال آن در دفتر اسناد رسمی صورت گرفته باشد و مالکیت مشتری تثبیت شده باشد. پس تنظیم وکالت‌نامه رسمی فروش، هیچ مالکیتی برای خریدار ایجاد نمی‌کند. در واقع اعطای وکالت فروش به خریدار، تنها به این منظور صورت می‌گیرد که فروشنده، اختیار انتقال ملک و انجام امور اداری آن را به خریدار واگذار می‌کند. بنابراین داشتن سند رسمی وکالت، حق مالکیتی ایجاد نمی‌کند و تاثیر و اعتباری برای مالکیت اموال خریداری شده ندارد.

3
اعتبار وکالت فروش

وکالت دادن برای فروش اموال، یکی از روش‌های رایج و کاربردی فروش است و همانطور که گفته شد، به دلایل مختلفی صورت می‌گیرد. برای مثال ممکن شخصی قصد فروش ملکی را داشته باشد که سند آن آماده نیست و یا در گرو بانک است، در این صورت می‌تواند ملک خود را به روش وکالتی به فروش برساند، تا بعد از آمادگی سند، خریدار بتواند ملک را به نام خود بزند. همچنین در شرایط دیگری که خریدار و فروشنده قصد داشته باشند مراحل اداری انتقال سند را کوتاه کنند و خریدار به نیابت از فروشنده امور اداری انتقال سند را انجام دهد نیز فروش وکالتی گزینه مناسبی است.

با وجود مزایایی که فروش وکالتی دارد، اما این سوال نیز برای افراد زیادی به وجود می‌آید که آیا فروش وکالتی اعتبار دارد و می‌توان با استناد به آن مالکیت را ثابت نمود یا خیر. وکالت دادن فقط به معنی اعطای اجازه فروشنده برای انتقال سند رسمی است و افرادی که ملکی یا مال دیگری را به روش وکالتی خریداری نموده‌اند، نمی‌توانند با استناد به آن، مالکیت خود را به اثبات برسانند. بنابراین وکالت فروش از نظر اثبات مالکیت اعتبار ندارد.

برای مثال درصورتی که شما ملکی را به روش وکالتی خریداری کرده باشید و قبل از انتقال سند رسمی، موکل یا فروشنده فوت کند و قولنامه‌ای نداشته باشید، نمی‌توانید تنها با استناد به وکالتنامه، مالکیت خود را به اثبات برسانید. زیرا وکالت فروش حتی درصورتی که بلاعزل باشد با فوت یا دیوانگی یکی از طرفین، منفسخ می‌شود. توصیه می کنیم مقاله وکالتنامه چیست؟ را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

4
نکات مهم در رابطه با وکالت فروش

اگر شما هم به هر دلیل قصد داشته باشید اموال خود را به روش وکالتی به فروش برسانید و یا خریدار هستید و اموالی را به روش وکالتی خریداری نموده‌اید، لازم است که نکاتی را رعایت کنید تا مشکلی به وجود نیاید و بتوانید از مزایای وکالت فروش بهرمند شوید، در ادامه مهم‌ترین نکات در رابطه با وکالت فروش بیان شده است.

4-1 تنظیم قولنامه

یکی از مهم‌ترین نکاتی که برای خرید و فروش وکالتی باید به آن توجه شود، تنظیم قولنامه است. زیرا همانطور که گفته شد، امکان ابطال وکالت فروش با مرگ، جنون، سفه و غیره وجود دارد و درصورتی که وکالت منفسخ شود نیز نمی‌توان مالکیت خود را تنها با استناد به وکالتنامه اثبات نمود. بنابراین با تنظیم قولنامه امکان اثبات مالکیت وجود دارد. همچنین ممکن است که فروشنده بعد از اعطای وکالت فروش، قصد کلاهبرداری و فروش مال به افراد دیگر را نیز داشته باشد. زیرا داشتن وکالتنامه، به معنی نفی اختیار فروشنده برای فروش مجدد مال نیست.

4-2 تنظیم وکالت‌نامه در دفتر اسناد رسمی

وکالتنامه فروش باید در دفتر اسناد رسمی تنظیم شود و همه اطلاعات و موارد مهم نیز در آن قید شود. همچنین وکالت نامه باید توسط شخصی معتبر مانند وکیل تنظیم شود تا همه موارد قانونی در آن رعایت شده باشد.

4-3 اقدام سریع برای انتقال مالکیت

بعد از دریافت وکالت فروش، بهتر است هر چه سریع‌تر نسبت به انتقال سند رسمی اقدام نمود. زیرا ممکن است مورد وکالت از بین برود یا مشکلی به وجود آید که باعث فسخ وکالتنامه شود و درسر ساز شود. بنابراین بهتر است که هر چه سریع‌تر نسبت به انتقال مالکیت سند اقدام شود.

4-4 خرید و فروش وکالتی از افراد آشنا و معتبر

یکی دیگر از نکات مهمی که باید به آن توجه شود این است که اگر قصد دارید مالی را به صورت وکالتی خرید و فروش کنید، حتما معامله خود را با فردی معتبر و شناخته شده انجام دهید تا احتمال کلاهبرداری و بروز هر گونه مشکل کاهش یابد.

4-5 قید موارد مهم در وکالت‌نامه‌ فروش

در تنظیم وکالتنامه فروش باید توجه نمود و موارد مهمی را رعایت کرد. برای مثال، بلاعزل بودن وکیل باید مشخص شود و همچنین حق موکل برای فروش مجدد مال، اسقاط شود. نکته مهم دیگر این است که به منظور جلوگیری از وجود هر گونه مشکل، بهتر است مدت زمان وکالت نامحدود تعیین شود.

5
نتیجه‌گیری

بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که اموال خود را به صورت وکالتی خرید و فروش کنند. در روش فروش وکالتی، شخصی که صاحب یک مال یا دارایی است، به شخصی که خریدار است وکالت می‌دهد تا از جانب خود امور اداری و مراحل مربوط به انتقال سند را انجام دهد. فروش وکالتی ممکن است به دلایل مختلفی مانند آماده نبودن سند یا مشکل داشتن آن، کوتاه کردن فرایند اداری انتقال سند، عدم پرداخت مالیات و غیره رخ دهد.

 یکی از سوالات مهمی که در رابطه با فروش وکالتی به وجود می‌اید این است که آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند یا خیر. وکالت در فروش، تنها به معنی اعطای اجازه به خریدار برای انجام امور اداری انتقال سند است و حق مالکیت ایجاد نمی‌کند.

 بنابراین درصورتی که وکالت به هر دلیلی فسخ شود، نمی‌توان مالکیت خود را به اثبات رساند. به منظر جلوگیری از بروز این مشکل، می‌توان در هنگام تنظیم وکالتنامه، قولنامه نیز تنظیم کرد تا با استناد به آن بتوان مالکیت خود را به اثبات رساند. در رابطه با وکالت فروش باید به نکات مهمی توجه کرد تا مشکلی به وجود نیاید که ما در این مقاله به آن‌ها پرداختیم.

همچنین برای دریافت مشاوره حقوقی در رابطه با وکالت فروش، می‌توان از مجموعه حقوقی معید که وکلایی حاذق و باتجربه دارد کمک گرفت و مسائل و امور خود را به راحتی حل نمود.

6
سوالات متداول

1- آیا سند رسمی وکالت در ایجاد حق مالکیت، اعتبار دارد؟

اعطای وکالت فروش به خریدار به این منظور صورت می‌گیرد که فروشنده، اختیار انتقال ملک و انجام امور اداری آن را به خریدار واگذار می‌کند. بنابراین داشتن سند رسمی وکالت، حق مالکیتی ایجاد نمی‌کند و تاثیر و اعتباری برای مالکیت اموال خریداری شده ندارد.

2- به منظور اثبات مالکیت اموال در صورت فسخ وکالت نامه باید چه اقدامی انجام داد؟

ممکن است وکالت نامه به دلایل مختلفی مانند، مرگ یا جنون وکیل یا موکل فسخ شود و با فسخ وکالت، امکان اثبات مالکیت وجود نخواهد داشت به همین دلیل بهتر است که در زمان تنظیم وکالت فروش، قولنامه نیز تنظیم شود تا بتوان با استناد به آن، مالکیت را اثبات کرد.

3- در متن وکالت فروش باید چه مواردی قید شود؟

در وکالت نامه فروش باید مواردی مانند بلاعزل بودن وکیل و اسقاط حق موکل برای فروش مجدد مال اسقاط شود. همچنین بهتر است که مدت زمان وکالت، نامحدود تعیین شود.

نظرات درباره مقاله آیا وکالت در فروش ایجاد مالکیت می‌کند

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401