contact

بهترین روش وصول چک برگشتی

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
بهترین روش وصول چک برگشتی چیست؟

یکی از دعاوی رایج و همیشگی که در رابطه با چک‌ها وجود دارند عدم وصول چک و برگشت خوردن آن است. با وجود اینکه چک به یکی از کاربردی‌ترین ابزارهای معامله و مبادله تبدیل شده است اما عدم تعهد به پرداخت مبلغ و بدهی چک و وصول آن یکی از چالش‌ها و مشکلات رایج برای افرادی است که از این وسیله پرداخت استفاده می‌کنند. اما در مقابل روش‌های مختلفی نیز برای وصول چک برگشتی وجود دارد و مسئله‌ای که برای افرادی که چک آن‌ها وصول نشده است به وجود می‌آید این است که بهترین روش وصول چک برگشتی چیست؟

روش‌های رایج وصول چک برگشتی عبارتند از، وصول چک از طریق اداره ثبت، وصول چک از طریق کیفری، وصول چک برگشتی به روش حقوقی. هر یک از روش‌های ذکر شده برای وصول چک برگشتی شرایط و مراحل خاص خود را دارد و برای اطلاع از بهترین روش وصول چک برگشتی، ابتدا باید با هر یک از این روش‌ها آشنایی داشته باشید و سپس بهترین روش را انتخاب کنید. برای آشنایی بیشتر با انواع روش وصول چک برگشتی، شرایط برگشت خوردن چک و انتخاب بهترین روش وصول چک‌های برگشتی تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین به منظور رفع چالش‌های وصول‌ چک برگشتی و انتخاب بهترین روش شکایت و پیگیری می‌توان از وکیل چک برگشتی با تجربه مجموعه حقوقی معید کمک گرفت.

یکی از دغدغه‌هایی که دریافت کنندگان چک‌های برگشتی دارند این است که به چه روشی چک خود را وصول کنند که راحت‌تر و سریع‌تر باشد. باتوجه به قانون جدیدی که در سال 1397 تصویب شد، روش جدیدی برای وصول راحت‌تر، سریع‌تر و کم هزینه‌تر چک‌های برگشتی مشخص شده است.

به‌منظور اجرای این روش برای وصول چک برگشتی، بدهکار باید به بانک مراجعه نموده و گواهی عدم پرداخت چک را اخذ کند تا اطلاعات چک و صادرکننده آن در سامانه مربوط به چک‌های برگشتی بانک مرکزی به ثبت برسد و در نتیجه کد رهگیری آن صادر شود. سپس شاکی باید برای شکایت و پیگیری به خدمات الکترونیک قضائی مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت کند. بعد از بررسی پرونده توسط قاضی، اجرائیه صادر خواهد شد. سپس به بدهکار یک مهلت 10 روزه داده می‌شود تا بدهی خود را پرداخت کند، در غیر اینصورت جرائم دیگر در نظر گرفته می‌شود.

اگر در تهران هستید و به وکیل چک صیادی در تهران نیاز دارید مجموعه معید یکی از بهترین دپارتمان های حقوقی در ایران است که شما میتوانید به صورت آنلاین از این دپارتمان مشاوره بگیرید.

ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

2
شرایط برگشت خوردن چک

هنگامی که شخصی برای معاملات خود چک صادر می‌کند، باید در زمان مقرر شده به تعهد خود عمل نموده و چک پاس شود. اما در صورتی که چک برگشت بخورد مشکلات زیادی برای صادر‌کننده چک به وجود خواهد آمد و از بسیاری از اقدامات بانکی از جمله افتتاح حساب محروم خواهد شد. اما برگشت خوردن چک در شرایط خاصی صورت می‌گیرد و لازم است که برای جلوگیری از این مشکل همه افراد با شرایط برگشت خوردن چک آشنایی داشته باشند و همه موارد و الزامات را رعایت کنند. در ادامه مهم‌ترین شرایط برگشت خوردن چک بیان شده است.

2-1 عدم کافی بودن موجودی حساب

یکی از دلایل رایجی که باعث برگشت خوردن چک می‌شود، عدم کافی بودن موجودی حساب صادر‌کننده چک است. هنگامی که گیرنده چک برای وصول آن به بانک مراجعه می‌کند، متصدی بانک حساب صادر‌کننده چک را بررسی می‌کند و در صورتی که موجودی به اندازه مبلغ چک باشد آن را به حساب گیرنده چک انتقال می‌دهند و یا مبلغ را به صورت نقدی تحویل گیرنده می‌دهد در غیر این صورت چک برگشت خواهد خورد.

2-2 کم کردن موجودی حساب

ممکن است برخی از صادرکنندگان چک برای جلوگیری از وصول چکی که صادر نموده‌اند یا به دلیل نیاز مالی، قبل از فرا رسیدن تاریخی که در چک قید شده است موجودی حساب خود را کاهش دهند که این مورد نیز باعث برگشت خوردن چک می‌شود.

2-3 مسدود بودن حساب صادر‌کننده چک

یکی از دلایل دیگری که باعث برگشت خوردن چک می‌شود، مسدود بودن حساب صادر‌کننده چک است. در این شرایط متصدی بانک با بررسی حساب صادر‌کننده چک متوجه مسدودی حساب خواهد شد و چک وصول نخواهد شد. در شرایط دیگر ممکن است که صادر‌کننده چک به صورت عمد و یا به هر دلیل دیگری قبل از وصول چک آن را مسدود کند.

2-4 درخواست صدور گواهی عدم پرداخت توسط صادر‌کننده چک

در موارد دیگری مانند مفقودی و یا سرقت چک، صادر‌کننده گواهی عدم پرداخت چک را دریافت می‌کند و چک برگشت پاس نمی‌شود و برگشت خواهد خورد.

2-5 اشتباه در نوشتن چک

شرایط دیگری که موجب برگشت خوردن چک خواهد شد، وجود اشتباه و خط خوردگی در نوشتن چک است.

2-6 عدم تطابق امضا

در صورتی که امضایی که صادر‌کننده چک در برگه چک درجه نموده است با امضایی که در زمان دریافت دسته چک ثبت کرده است مغایرت داشته باشد، چک برگشت خواهد خورد.

تصویه می کنم مقاله ی مغایرت امضای چک | اگر امضای چک اشتباه باشد چه کنیم؟ را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

2-7 عدم تطابق اطلاعات

برای صدور چک صیادی باید اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد با اطلاعاتی که در چک قید شده است مشابه باشد و در صورت متفاوت در اطلاعات، چک برگشت خواهد خورد.

3
شیوه‌های وصول چک برگشتی

افرادی که چک آن‌ها برگشت خورده است می‌توانند به روش‌های مختلفی نسبت به وصول چک برگشتی اقدام کنند. سه شیوه رایج وصول چک برگشتی عبارتنداز، وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت، وصول چک برگشتی به روش حقوقی و وصول چک برگشتی به روش کیفری که همه این روش‌های وصول چک در ادامه بیان شده است.

3-1 وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت

اگر شما چکی دریافت کنید که در زمان مقرر شده وصول نشود، می‌توانید از طریق شکایت در اداره ثبت چک خود را وصول کنید. در روش وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت، تنها می‌توان از صادر‌کننده چک شکایت نمود و امکان شکایت از ضامن یا ظهر‌نویس چک وجود نخواهد داشت. مهلتی که برای برگشت زدن چک برای شکایت به روش اداره ثبت مشخص شده است، 6 ماه است. یعنی گیرنده چک یا شاکی باید ظرف مدت 6 ماه از تاریخ وصول چک نسبت به اخذ گواهی عدم دریافت چک اقدام نماید و شکایت و پیگیری لازم را انجام دهد. وصول چک از طریق اداره ثبت تشریفات خاصی دارد که باید همه آن‌ها انجام شود.

3-2 وصول چک برگشتی به روش کیفری

روش دیگری که برای وصول چک برگشتی وجود دارد، وصول چک به روش کیفری است. لازمه شکایت به این روش مراجعه به دادگاه کیفری است و همانند شکایت از طریق اداره ثبت، باید ظرف مدت 6 ماه بعد از تاریخ وصول چک نسبت به دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک و برگشت زدن چک و شکایت اقدام نمود. در صورتی که شاکی یا گیرنده چک در مدت 6 ماهه‌ای که مشخص شده است گواهی عدم پرداخت را دریافت نکند، نمی‌تواند چک را به روش کیفری وصول کند. نکته‌ای که وجود دارد این است که امکان وصول چک به روش کیفری برای چک‌هایی با شرایطی مانند بدون تاریخ بودن، چک‌های سفید امضا، چک‌های مشروط، چک تضمین و موعد‌‌دار وجود ندارد. همچنین در این روش شکایت و پیگیری چک برگشتی، تنها می‌توان از صادر‌کننده چک شکایت نمود و امکان شکایت از ضامن و ظهر‌نویس چک وجود ندارد.

3-3 وصول چک برگشتی به روش حقوقی

روش رایج و متداول دیگری که برای اخذ مبلغ چک برگشتی وجود دارد، وصول چک برگشتی به روش حقوقی است. مدت زمانی که در این روش به بدهکار و شاکی داده می‌شود که گواهی عدم وصول چک را از بانک دریافت کند، مدت 15 روزه، 45 روزه یا 4 ماهه است. محل صدور چک، دلیل تفاوت در مهلت‌های ذکر شده است برای اخذ گواهی است. در این روش شکایت بعد از اخذ گواهی عدم وصول چک می‌توان به دادگاه مربوطه که گواهی عدم پرداخت از آن دریافت شده است مراجعه نمود و سپس علیه صادر‌کننده چک دادخواست مناسب را تنظیم کرد. امکان پیگیری و وصول همه چک‌ها به روش حقوقی وجود دارد اما نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که با انتخاب روش حقوقی برای وصول چک برگشتی، امکان پیگیری به روش کیفری برای شما وجود نخواهد داشت. برای تنظیم دادخواست علیه صادر‌کننده چک باید در مراحل مختلف هزینه‌ای پرداخت شود. برای مثال هزینه دادرسی مبلغ 5/3 درصد از خواسته است. همچنین در مرحله بدوی در دادگاه باید میزان 5/2 درصد پرداخت شود و در مرحله بدوی شورای حل اختلاف نیز باید میزان 5/4 در مرحله واخواهی و تجدید نظر خواهی پرداخت شود.

4
نتیجه گیری

یکی از مشکلات رایجی که در رابطه با چک‌ها وجود دارد، عدم پایبندی صادر‌کننده چک به تعهد خود در تاریخ مشخص شده و عدم وصول چک است. درصورتی که چک در تاریخی که در آن قید شده است پاس نشود، چک برگشت خواهد خورد. برخی از علل و شرایط برگشت خوردن چک عبارتنداز، عدم کافی بودن موجودی حساب، کسر موجودی حساب توسط صادر‌کننده چک، مسدود بودن حساب، صدور گواهی عدم پرداخت چک، اشتباه در نوشتن اطلاعات چک، عدم تطابق امضا و غیره.

اما روش‌های مختلفی برای وصول چک برگشتی وجود دارد که رایج‌ترین آن‌‌ها عبارتنداز، وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت، وصول چک برگشتی به روش حقوقی و وصول چک برگشتی به روش کیفری که هر کدام شرایط و الزامات خاص خود را دارند.

ما در این مقاله به معرفی روش‌های وصول چک برگشتی و شرایط برگشت خوردن چک و بهترین روش وصول چک برگشتی پرداختیم. همچنین به منظور رسیدگی بهتر و سریع‌تر به مسئله چک‌های برگشتی، می‌توان از وکلای معتبر و متخصص مجموعه حقوقی معید کمک گرفت.

 

ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

5
سوالات متداول

1-چه روش‌هایی برای وصول چک برگشتی وجود دارد؟

روش‌های وصول چک برگشتی عبارتنداز، وصول چک برگشتی از طریق اداره ثبت، وصول چک برگشتی به روش حقوقی و وصول چک برگشتی به روش کیفری.

2-شرایط برگشت خوردن چک چیست؟

شرایط مختلفی باعث برگشت خوردن چک می‌شود که عبارتنداز، عدم کافی بودن موجودی حساب، کسر موجود حساب توسط صادر‌کننده چک، مسدود بودن حساب، صدور گواهی عدم پرداخت و وصول چک، اشتباه در نوشتن اطلاعات چک، عدم تطابق امضا و اطلاعات و غیره.

3-بهترین روش وصول چک برگشتی چیست؟

برای وصول چک برگشتی بهتر است که شاکی به بانک مراجعه نموده و گواهی عدم وصول دریافت کند و سپس به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه کرده و شکایت خود را ثبت کند تا قاضی شرایط را بررسی نموده و در صورت صحت اطلاعات، اجرائیه را صادر نموده و به بدهکار مهلت 10 روزه دهد تا بدهی خود را پرداخت کند.

 شرایط برگشت خوردن چک

نظرات درباره مقاله بهترین روش وصول چک برگشتی

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401