4روش شکایت از چک ثبت نشده + نحوه پیگیری
دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری
شکایت از چک ثبت نشده
با صدور چکهای صیادی و امنیت بیشتری که این نوع چکها دارند، مسئله برگشت چک و یا دعاوی و مشکلاتی که در رابطه با چک به وجود میآید تا حد زیادی کاهش یافته است. چک صیادی تحت نظر بانک مرکزی صادر میشود و حتی صدور دسته چک برای متقاضیان نیز با بررسیها و تایید بانک مرکزی صورت خواهد گرفت. هنگامی که چک صیادی توسط مالک آن صادر میشود، باید صدور آن در سامانه صیاد ثبت شود. زیرا عدم ثبت چک صیادی جرم محسوب میشود و گیرنده باید نسبت به شکایت از چک ثبت نشده اقدام کند.
یکی از دلایل امنیت بیشتر چکهای صیادی، تحت نظارت بانک مرکزی بودن این چکها و همچنین لزوم ثبت صدور و یا دریافت چک صیادی توسط صادرکننده چک و گیرنده آن است. با ثبت چک صیادی در سامانه صیاد، بانک مرکزی بر اعتبار و ارزش آن نظارت داشته و معتبر بودن چک را تضمین میکند. اما ثبت نکردن چک در سامانه صیاد هم برای صادرکننده چک و هم برای گیرنده آن دردسرساز خواهد شد و گیرنده نیز باید برای وصول وجه چک خود اقدامات لازم برای شکایت از بدهکار را انجام دهد.
شکایت از چک ثبت نشده با نحوه شکایت از چک برگشتی کاملاً متفاوت است که به منظور پیگیری و شکایت چک ثبت نشده، میتوان از وکیل چک صیادی در تهران کمک گرفت که دانش و معلوماتی زیادی در رابطه با قوانین و مقررات چک و دعاوی آن دارد. برای انتخاب بهترین وکیل چک نیز میتوان از مجموعه حقوقی معید که از وکلایی با تجربه و متخصص تشکیل شده است کمک گرفت.
لزوم ثبت چک صیادی
افزایش چکهای برگشتی و دعاوی و مشکلاتی زیادی که در رابطه با چکها وجود داشت، منجر به صدور چکهای صیادی شد. چکهای صیادی به دلیل امنیت بیشتر و کارایی بهتر، منجر به کاهش چشمگیر چکهای برگشتی شده و از کلاهبرداریها و جعل و سوءاستفاده از چک نیز کاستهاند.
به منظور دریافت چکهای قدیمی ابتدا به یکی از شعب بانک مورد نظر مراجعه شده و در صورت فراهم بودن همه شرایط، بانک دسته چک متقاضی را صادر میکرد. اما روند دریافت دسته چک صیادی متفاوت است. زیرا برای دریافت دسته چک صیادی، متقاضی ابتدا به بانک مراجعه نموده و درخواست خود را برای دریافت دسته چک به بانک اعلام نموده و بانک نیز اطلاعات و درخواست متقاضی را در سامانه صیاد ثبت و برای بانک مرکزی ارسال میکند. بانک مرکزی نیز با بررسی شرایط و سوابق متقاضی دسته چک، تایید یا عدم تایید صدور دسته چک را به بانک اعلام میکند.
هنگامی که شخصی بخواهد پرداختها و مبادلات خود را با چک صیادی انجام دهد، باید هر چکی که قصد صدور آن را دارد را در سامانه صیاد که مخصوص چک صیادی است ثبت نماید. البته علاوهبر صدور چک، دریافت چک نیز باید توسط گیرنده ثبت شود.
هنگامی که گیرنده چک نیز قصد نقد کردن چک را دارد، چک را به بانک تحویل داده و بانک نیز به بررسی ضرورت ثبت چک صیادی در سامانه صیاد می پردازد. درصورتی که چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، چک نیز پرداخت نخواهد شد. بنابراین لازمه پرداخت چک صیادی، ثبت آن است و عدم ثبت چک، جرم محسوب میشود.
نحوه پیگیری جرم ثبت نکردن چک جدید
افرادی که چک صیادی آنها به دلیل ثبت نشدن در سامانه صیاد پاس نمیشود، میتوانند اقدامات لازم را انجام داده و شکایت خود را صادر کنند. زیرا همانطور که گفته شد چک صیادی که ثبت نشده باشد، توسط بانک پرداخت نخواهد شد و انجام این کار جرم محسوب میشود. همه اطلاعات چک باید در سامانه صیاد ثبت شود و با ثبت اطلاعات، اعتبار چک تضمین میشود.
اما برگه چک صیادی که تکمیل میشود و گیرنده چک آن را دریافت و برای نقد شدن به بانک تحویل میدهد ارزش چندانی ندارد و تنها سندی است که نشان دهنده بدهکار بودن صادرکننده چک است. از طرفی اثبات بدهکار بودن صادرکننده چک ضروری بوده و اهمیت دارد. اما نحوه پیگیری جرم ثبت نکردن چک متفاوت است و باید برای شکایت از صادرکننده چک اقدامات لازم صورت گیرد. در ادامه مراحل لازمی که برای پیگیری جرم ثبت نکردن چک جدید باید سپری نمود بیان شده است.
3-1 ثبت نام و احراز هویت در سامانه ثنا
به منظور شکایت از عدم ثبت چک صیادی، باید نسبت به ثبت نام و احراز هویت در سامانه ثنا اقدام کرد. این امر با مراجعه به سامانه ثنا و همچنین مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی امکانپذیر است.
3-2 مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی برای ثبت دادخواست
در مرحله بعد باید برای شکایت از عدم ثبت شدن چک در سامانه صیاد به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمود. در این وضعیت باید مدارک موردنظر تحویل داده شود و به دلیل ثبت نشدن چک از صادرکننده آن شکایت کرد تا شکایت ثبت شده نیز برای رسیدگی به دادگاه عمومی صادر شود.
البته در صورتی که مبلغ چک کمتر از 20 میلیون تومان باشد درخواست شکایت به شورای حل اختلاف صادر شده و در صورتی که مبلغ چک بیش از 20 میلیون تومان باشد نیز دادگاه عمومی مسئول رسیدگی به شکایت چک خواهد بود.
3-3 بررسی شرایط و مدارک و دعوت به حضور در جلسه
بعد از اینکه شکایت ثبت و به مراجع قضایی مورد نظر ارسال شد، اسناد و مدارک بررسی شده و شکایت مورد نظر مورد تایید قرار خواهد گرفت. سپس جلسه رسیدگی در تاریخ مشخصی اعلام شده و طرفین دعوی باید در جلسه حضور داشته و اظهارات خود را ارائه دهند.
3-4 اجرای حکم پرداخت وجه چک ثبت نشده
در آخرین مرحله با بررسی اظهارات و اسناد و در صورتی که صحت عدم ثبت چک به تایید برسد، حکم پرداخت وجه چک صادر شده و بعد از قطعیت، از طریق واحد اجرای احکام، قابل اجرا خواهد بود.
شکایت چک ثبت نشده به کمک وکیل چک
همه مسائل و دعاوی که در رابطه با چک به وجود میآیند از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار هستند، زیرا عدم پیگیری و رسیدگی صحیح به این مسئله باعث از بین رفتن حق و حقوق و اموال طلبکار میشود. شکایت چک ثبت نشده نیز یکی از مشکلات رایجی است که برای افراد زیادی به وجود میآید. هدف صادرکننده چکی که به صورت عمدی چک را در سامانه صیاد ثبت نمیکند نیز
عدم وصول چک و شانه خالی کردن از پرداخت بدهی خود به طلبکار است. بنابراین در این مواقع باید با انجام اقدامات صحیح از این مسئله جلوگیری نمود. برای شکایت از چک ثبت نشده باید روند قانونی طی شود و طلبکار مدارک و مستندات معتبری را علاوه بر چکی که در دست دارد به مراجع قضایی تحویل دهد تا طلب داشتن خود را به اثبات برساند و موفق به وصول وجه چک شود.
با توجه به اهمیت زیاد و پیچیدگی که این مسئله دارد باید برای رسیدگی دقیقتر و سریعتر از وکیل چک کمک گرفت. وکیل چک شخصی است که به همه مسائل و قوانینی که در رابطه با چک به وجود میآید از جمله شکایت از چک ثبت نشده آگاه بوده و میتواند از جانب موکل خود اقدامات لازم را انجام دهند.
اما وکیلی که برای رسیدگی به این امور به کار گرفته میشود باید دانا و با تجربه بوده و بهترین خدمات را ارائه دهد. برای پیگیری و شکایت از چک ثبت نشده و وصول راحت و سریع چک، میتوان از وکلای مجموعه حقوقی معید کمک گرفت. زیرا همه وکلای مجموعه حقوقی معید از جمله وکلای چک آن دارای تجربیات زیادی در این زمینه بوده و تمام تلاش خود را برای وصول چک ثبت نشده به کار خواهند گرفت.
نتیجهگیری
چک صیادی چکی است که هم برای دریافت دسته چک آن هم صدور هر برگه چک، باید آن را در سامانه صیاد ثبت کرد. همه اقداماتی که در رابطه با چک صیادی صورت میگیرد از جمله صدور و دریافت چک، تحت نظارت بانک مرکزی و در سامانه صیاد ثبت میشود. در صورتی که شخصی قصد داشته باشد برای خریدها، پرداختها و مبادلات خود از چک صیادی استفاده کند باید ابتدا چک را در سامانه صیاد ثبت نماید.
در صورتی که چکی در سامانه صیاد ثبت نشود فاقد اعتبار بوده و با تحویل آن به بانک و بررسی عدم ثبت آن، بانک از پرداخت آن امتناع خواهد کرد. صدور چک بدون ثبت آن جرم بوده و دریافتکننده یا گیرنده چک میتواند بابت عدم ثبت چک از صادرکننده آن شکایت کند.
به منظور شکایت و پیگیری چک ثبت نشده نیز باید در سامانه ثنا احراز هویت کرد و سپس با در دست داشتن مدارک و اسناد کافی به یکی از دفاتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه نمود. بعد از ثبت شکایت از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شرایط بررسی شده و در صورت تایید، حکم پرداخت چک صادر میشود.
برای پیگیری راحتتر و سریعتر عدم ثبت چک نیز میتوان از وکیل چک کمک گرفت. زیرا وکیل چک به همه امور و انجام اقدامات لازم تسلط دارد. مجموعه حقوقی معید نیز یکی از مجموعه معتبر و فعال است که میتوان بهترین وکیل چک را از این مجموعه انتخاب کرد.
سوالات متداول
1- چرا چکهای صیادی باید در سامانه صیاد ثبت شوند؟
به منظور امنیت بیشتر چکهای صیادی و نظارت مستقیم بانک مرکزی بر این نوع چکها، ثبت آنها در سامانه صیاد الزامی است.
2- آیا عدم ثبت چک در سامانه صیاد جرم است؟
بله، چکی صیادی که در سامانه صیاد ثبت نشود فاقد اعتبار بوده و عدم ثبت این چکها جرم محسوب میشود.
3- نحوه شکایت از چک ثبت نشده چگونه است؟
مراحلی که برای شکایت از چک ثبت نشده باید صورت گیرد عبارتنداز، ثبت نام و احراز هویت در سامانه ثنا، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی برای ثبت دادخواست، بررسی شرایط و مدارک و دعوت به حضور در جلسه، اجرای حکم پرداخت وجه چک ثبت نشده.