contact
shape

قوانین

shape

بیمه و مسئولیت مدنی - قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری - ‌قسمت سوم - ارکان بیمه مرکزی ایران (مواد 6 تا 25)

‌ماده 6 - بیمه مرکزی ایران دارای ارکان زیر است: 1 - مجمع عمومی 2 - شورای عالی بیمه. 3 - هیأت عامل. 4 - بازرسان.

‌فصل اول - مجمع عمومی

‌ماده 7 - مجمع عمومی بیمه مرکزی ایران مرکب است از وزیر دارایی، وزیر اقتصاد، وزیر کار و امور اجتماعی، هیأت عامل و بازرسان بدون داشتن‌حق رأی در جلسه شرکت خواهند کرد.

‌ماده 8 - مجمع عمومی عادی به دعوت رییس کل بیمه مرکزی ایران سالی یک مرتبه حداکثر تا پایان شهریور ماه تشکیل می‌شود. ‌مجمع عمومی فوق‌العاده به دعوت رییس کل بیمه مرکزی ایران و یا به پیشنهاد هر یک از اعضاء مجمع عمومی تشکیل خواهد شد. ‌رییس کل بیمه مرکزی ایران موظف است ظرف ده روز پس از دریافت پیشنهاد تشکیل جلسه مجمع عمومی را کتباً دعوت کند. در دعوتنامه دستور‌جلسه و ساعت و محل انعقاد جلسه ذکر خواهد شد. ‌هیچ موضوعی را نمی‌توان در مجمع عمومی عادی یا فوق‌العاده مطرح کرد مگر آن که قبلاً جزو دستور قرار داده شده باشد.

‌ماده 9 - وظایف مجمع عمومی به شرح زیر است: ‌الف - تعیین خط مشی کلی. ب - رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش سالانه رییس کل بیمه مرکزی ایران. ج - رسیدگی و تصویب بودجه و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و ترتیب تقسیم سود. ‌د - تصویب سازمان و آیین‌نامه‌های مالی و اداری بیمه مرکزی ایران. ه - تصویب مقررات استخدامی با رعایت بند پ ماده 2 قانون استخدام کشوری. ‌و - انتخاب بازرسان. ‌ز - تعیین حقوق رییس کل و اعضای هیأت عامل و حق‌الزحمه بازرسان. ح - تصمیم نسبت به هر یک موضوعی که از طرف رییس کل بیمه مرکزی ایران جزو دستور قرار داده شده باشد.

‌فصل دوم - شورای عالی بیمه

‌ماده 10 - شورای عالی بیمه از اشخاص زیر تشکیل می‌شود: 1 - رییس کل بیمه مرکزی ایران 2 - معاون وزارت دارایی. 3 - معاون وزارت اقتصاد. 4 - معاون وزارت کار و امور اجتماعی. 5 - معاون وزارت تعاون و امور روستاها. 6 - رییس شرکت سهامی بیمه ایران. 7 - مدیر عامل یکی از مؤسسات بیمه به انتخاب سندیکای بیمه‌گری ایران. 8 - یک نفر کارشناس امور حقوقی به انتخاب مجمع عمومی 9 - یک نفر کارشناس در امور بیمه به انتخاب مجمع عمومی. 10 - یک نفر مطلع در امور بیمه به انتخاب رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران. ‌تبصره - اعضای شورای عالی بیمه موضوع بندهای 7 و 8 و 9 و 10 برای مدت سه سال انتخاب می‌شوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.

‌ماده 11 - ریاست شورای عالی بیمه بدون شرکت در اخذ رأی با رییس کل بیمه مرکزی ایران و در غیاب او با قائم‌مقام او خواهد بود.

‌ماده 12 - اعضای شورای عالی بیمه قبل از شروع به کار باید در مجمع عمومی سوگند یاد کنند که در انجام وظایف شورای عالی بیمه نهایت دقت و‌مراقبت را مبذول دارند و کلیه تصمیمات خود را به صلاح کشور اتخاذ نمایند و اسرار شورای عالی بیمه را حفظ کنند.

‌ماده 13 - جلسات شورای عالی بیمه حداقل ماهی یک بار به دعوت رییس شورای عالی بیمه تشکیل خواهد شد و در صورتی که حداقل چهار نفر‌از اعضای شورای عالی بیمه کتباً تقاضای تشکیل جلسه را بنمایند رییس شورای عالی بیمه موظف است ظرف یک هفته اعضای شورای عالی را برای‌تشکیل جلسه دعوت کند.

‌ماده 14 - جلسه شورای عالی بیمه با حضور حداقل شش نفر از اعضاء رسمیت می‌یابد و تصمیمات با اکثریت پنج رأی حاضر در جلسه رسمی‌معتبر و قابل اجراء است. هنگام رسیدگی و اخذ رأی نسبت به مؤسسه بیمه‌ای که یکی از اعضای شورای عالی به نحوی در آن سهیم است آن عضو در‌رأی شرکت نخواهد کرد.

‌ماده 15 - صورتجلسات مذاکرات شورای عالی بیمه در دفتری ثبت و به امضای رییس شورای عالی بیمه رسیده و در بیمه مرکزی ایران نگاهداری‌می‌شود.

‌ماده 16 - شورای عالی بیمه دارای دبیرخانه‌ای خواهد بود که سازمان آن را شورای عالی بیمه تصویب خواهد کرد، رییس و کارکنان دبیرخانه از بین‌کارکنان بیمه مرکزی ایران انتخاب می‌شوند.

‌ماده 17 - وظایف شورای عالی بیمه به شرح زیر است: 1 - رسیدگی و اظهار نظر نسبت به صدور پروانه تأسیس یا لغو پروانه مؤسسات بیمه طبق مقررات این قانون و پیشنهاد آن به مجمع عمومی. 2 - تصویب نمونه ترازنامه که باید مورد استفاده مؤسسات بیمه قرار گیرد. 3 - تعیین انواع معاملات بیمه و شرایط عمومی بیمه‌نامه‌ها و نظارت بر امور بیمه‌های اتکائی. 4 - تعیین میزان کارمزد و حق بیمه مربوط به رشته‌های مختلف بیمه مستقیم. 5 - تصویب آیین‌نامه‌های لازم برای هدایت امر بیمه و فعالیت مؤسسات بیمه. 6 - رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش بیمه مرکزی ایران درباره عملیات و فعالیتهای مؤسسات بیمه در ایران که حداقل هر شش ماه یک بار باید‌تسلیم شود. 7 - اظهار نظر درباره هر گونه پیشنهاد که از طرف رییس شورای عالی بیمه به آن ارجاع می‌شود. 8 - انجام سایر وظایفی که این قانون برای آن تعیین نموده است.

‌فصل سوم - هیأت عامل

‌ماده 18 - هیأت عامل بیمه مرکزی ایران مرکب از رییس کل و قائم‌مقام و رییس کل و معاونان بیمه مرکزی ایران خواهد بود.

‌ماده 19 - رییس کل بیمه مرکزی ایران و قائم‌مقام او به پیشنهاد وزیر دارایی و تصویب هیأت وزیران با فرمان ملوکانه و معاونان بیمه مرکزی ایران به‌پیشنهاد رییس کل بیمه مرکزی ایران و موافقت وزیر دارایی به موجب تصویبنامه هیأت وزیران منصوب می‌شوند.

‌ماده 20 - رییس کل و قائم‌مقام رییس کل بیمه مرکزی ایران برای مدت چهار سال منصوب می‌شوند و انتصاب مجدد آنان بلامانع است.

‌ماده 21 - رییس کل بیمه مرکزی ایران بالاترین مقام اجرایی و اداری بیمه مرکزی ایران می‌باشد.

‌ماده 22 - وظایف و اختیارات رییس کل بیمه مرکزی ایران به شرح زیر است: ‌الف - نظارت در اجرای این قانون و آیین‌نامه‌های مربوط به آن. ب - نمایندگی بیمه مرکزی ایران در مقابل اشخاص و مؤسسات دولتی و یا خصوصی و دادگاهها و سایر مراجع قضایی و غیر قضایی با حق توکیل‌و سازش اختیارات مندرج در ماده 62 قانون آیین دادرسی مدنی. ج - تفویض قسمتی از اختیارات خود و حق امضا به قائم مقام و یا رؤسا یا کارمندان و تعیین وظایف آن. ‌د - تقدیم گزارش وضع حسابها و امور بیمه مرکزی ایران به مجمع عمومی ه - تقدیم گزارش عملیات و فعالیتهای مؤسسات بیمه در ایران به شورای عالی بیمه.

‌ماده 23 - در غیاب رییس کل بیمه مرکزی ایران قائم‌مقام رییس کل دارای کلیه اختیارات و وظایف قانونی او خواهد بود.

‌فصل چهارم - بازرسان

‌ماده 24 - بیمه مرکزی ایران دارای دو نفر بازرس که اطلاعات و تجارب کافی در امور بیمه و حسابداری داشته باشند خواهد بود که یک نفر از آنان از‌طرف وزیر دارایی و دیگری از طرف وزیر اقتصاد پیشنهاد و با تصویب مجمع عمومی برای یک سال تعیین خواهند شد انتخاب مجدد بازرسان بلامانع‌است.

‌ماده 25 - بازرسان حق دارند هر گونه اطلاعی را از بیمه مرکزی ایران بخواهند ولی حق دخالت مستقیم در امور بیمه مرکزی ایران را ندارند. ‌رسیدگی به ترازنامه سالانه وظیفه اصلی بازرسان می‌باشد ترازنامه بیمه مرکزی ایران یک ماه قبل از تشکیل مجمع عمومی تسلیم بازرسان خواهد شد تا‌گزارش درباره آن تهیه و ضمن اظهار نظر به مجمع عمومی تسلیم کنند.