contact

نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده

مدت زیادی است که چک‌های صیادی جای چک‌های قدیمی را گرفته‌اند و هدف اصلی از صدور این چک‌ها نیز، امنیت بیشتر چک‌های صیادی هستند. چک‌های صیادی به چک‌هایی گفته می‌شود که دریافت و صدور آن‌ها در سامانه صیاد و تحت نظارت بانک مرکزی قرار می‌گیرد. فردی که قصد دارد چک صیادی صادر کند و یا دریافت‌کننده چک است، باید آن را در سامانه صیاد ثبت و تایید کند. درصورتی که چکی که صادر می‌شود در سامانه صیاد ثبت نشود، فاقد اعتبار بوده و چک نقد نمی‌شود. اما این سوال برای گیرنده چک صیادی به وجود می‌آید که آیا می‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد و نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده چگونه است؟

اما مطابق با قوانین جدیدی که در رابطه به چک‌های صیادی و صدور، دریافت و نقد شدن آن‌ها وجود دارد، امکان برگشت زدن چک صیادی وجود ندارد. یکی از مشکلات اساسی که برای دریافت کنندگان چک صیادی به وجود می‌آید، ثبت نشدن چک در سامانه صیاد و مشکل در برگشت زدن چک است. البته برگشت زدن چک به صورت کامل منتفی نیست و با انجام برخی از اقدامات و مراحل نیز امکان درخواست برگشت زدن چک ثبت نشده از بانک وجود دارد.

باتوجه به پیچیدگی که مسئله برگشت چک ثبت نشده دارد، بهتر است که برای رسیدگی به این مسئله از وکیل چک صیادی در تهران کمک گرفت. مجموعه حقوقی معید نیز یکی از بهترین مجموعه‌های حقوقی است که بهترین وکلای چک در این مجموعه فعالیت دارند.

2
آیا امکان برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده وجود دارد؟

در قوانین جدید چک به این مسئله پرداخته شده است که برای صدور هر برگه چک باید اطلاعات کامل چک مانند مبلغ چک، تاریخ و گیرنده چک در سامانه صیاد ثبت شود و داشتن چکی که در این سامانه ثبت نشده باشد، به منزله یک سند عادی خواهد بود. همچنین با تحویل چکی که در سامانه صیاد ثبت نشده باشد و مالکیت و اطلاعات دقیق آن مشخص نشده باشند، بانک از پرداخت وجه چک خودداری خواهد نمود.

بنابراین این سوال برای بسیاری از افراد به وجود می‌آید که می‌توانند مانند چک‌های قدیمی، چک ثبت نشده را نیز برگشت بزنند یا خیر. زیرا در شرایطی که چک‌های قدمی وصول نمی‌شدند، گیرنده چک می‌توانست به محض تحویل آن به بانک، نسبت به برگشت چک نیز اقدام کند. اما باتوجه به قوانین جدید چک و لزوم ثبت همه اطلاعات چک به واسطه صادرکننده چک در سامانه صیاد و تایید آن‌ها از طرف گیرنده چک، امکان برگشت زدن چک صیادی در شرایطی مشابه وجود نخواهد داشت.

عدم امکان برگشت چک ثبت نشده، از طرف قانون با بانک‌ها ابلاغ شده است. مطابق با این قانون بانک مرکزی نیز اطلاعیه‌های جدیدی صادر کرده است که به موجب آن، همه چک‌های بنفش جدیدی که عبارت " کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است" درج شده باشد، مشمول این قانون هستند.

با در نظر داشتن این قانون، در حالت عادی که چک ثبت نشده به بانک تحویل داده می‌شود و وصول نمی‌گردد، امکان برگشت آن وجود ندارد اما بعد از مواجه شدن با این مشکل، با انجام برخی از اقدامات می‌توان چک را برگشت زد که ما در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

3
تحت چه شرایطی می‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد؟

باتوجه به افزایش مشکل ثبت نکردن چک در سامانه صیاد، افراد زیادی درگیر این مشکل می‌شوند که نمی‌توانند چک صادر شده را برگشت بزنند و نگران این مسئله هستند. اما این قضیه به صورت کامل نیز منتفی نیست و همانطور که گفته شد در برخی از شرایط نیز امکان برگشت چک ثبت نشده وجود دارد. ذکر این نکته نیز ضرورت دارد که مطابق با قوانین جدید، امکان برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده در سامانه صیاد وجود ندارد. بنابراین باوجود اینکه همه اقداماتی که در رابطه با چک صیادی صورت می‌گیرد باید در سامانه صیاد ثبت شود، اما تا کنون قابلیت برگشت زدن چک توسط این سامانه امکان‌پذیر نشده است‌. تنها درصورتی می‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد که گیرنده چک از صادرکننده چک درخواست کند که چک را در سامانه ثبت کند.

4
نحوه برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده

روزانه چک‌های صیادی زیادی صادر می‌شوند که صادرکننده چک به دلیل سهل‌انگاری و سهواً و یا از روی عمد، چک را در سامانه ثبت نمی‌کند. این مسئله به یکی از معضلات و مشکلات اساسی گیرندگان چک‌های صیادی تبدیل شده است و به خصوص برای کسانی که در این زمینه دانش و اطلاعات کافی ندارند، چالش و دردسر بزرگ و نگران‌ کننده‌ای خواهد بود. اما اگر گیرنده چک شانس بیاورد و صادرکننده چک با ثبت مجدد چک موافقت کند، کار گیرنده چک برای وصول وجه چک و رسیدن به حق و حقوق خود راحت‌تر خواهد بود.

اکنون که با شرایط برگشت زدن چک صیادی آشنا شدید، حتما این سوال برای شما نیز به وجود خواهد آمد که نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده چگونه است و باید چه اقداماتی را انجام داد.

همانطور که گفته شد، شرایطی که امکان برگشت زدن چک را فراهم می‌کند این است که دریافت‌کننده چک از صادر‌کننده آن بخواهد که چک را در سامانه ثبت کند. سپس درصورتی که صادرکننده چک با ثبت چک موافقت کند، گیرنده باید از طریق سامانه صیاد نسبت به تایید چک اقدام کند.

بعد از تایید همه اطلاعات توسط گیرنده چک در سامانه، باید گیرنده چک مجددا برای دریافت وجه چک به بانک مراجعه نموده و درصورت کافی نبودن موجودی حساب صادرکننده چک و عدم وصول وجه چک، می‌تواند چک را برگشت بزند. بنابراین بانک نیز تنها در این صورت مجاز به برگشت زدن چک ثبت نشده خواهد بود و درصورتی که این اقدام صورت نگیرد و این شرایط فراهم نباشد، بانک نمی‌تواند برگشت زدن چک را تقبل کند.

5
شکایت از چک ثبت نشده

باتوجه به مطالب ذکر شده، امکان برگشت زدن چک صیادی درصورتی که چک توسط گیرنده مجددا در سامانه ثبت شود، وجود دارد. اما این امر زمانی امکان‌پذیر خواهد بود که صادرکننده چک با ثبت چک موافقت کند. اما درصورتی که صادرکننده چک با ثبت آن موافقت نکند باید چه اقدامی انجام داد؟ زیرا در صورت عدم موافقت، امکان برگشت زدن چک وجود نخواهد داشت. همچنین در این وضعیت، بانک نیز گواهی عدم پرداخت را صادر نمی‌کند و بدون داشتن گواهی نمی‌توان از روش‌های قضایی و شکایت نیز پیگیر وصول وجه چک شد.

اما در این شرایط که گیرنده چک تنها برگه چک را دارد، می‌تواند با استناد به همین برگه چک که به صورت یک سند عادی است، برای شکایت از صادرکننده و وصول وجه چک اقدام کند. شکایت از صادرکننده چک به واسطه برگه چک، با مراجعه به دادگاه حقوقی امکان‌پذیر است. همچنین در این صورت، امکان استفاده از مزایای اسناد تجاری برای چک وجود ندارد و بر اساس قوانین و مقررات مدنی که در رابطه با اسناد عادی وجود دارد به چک رسیدگی می‌شود. علاوه‌بر‌این امکان طرح دعاوی و شکایت کیفری برای این نوع چک وجود نخواهد داشت.

نکته‌ای که وجود دارد این است که دعاوی چک صیادی که امکان برگشت آن وجود نداشته و به یک سند عادی تبدیل سده است، علیه صادرکننده امکان‌پذیر بوده و امکان شکایت از ظهرنویسان چک و ضامنین وجود ندارد. به منظور درخواست تامین خواسته این نوع چک نیز باید خسارت احتمالی پرداخت شود.

نتیجه‌گیری

چک‌های صیادی در دنیای امروزه بسیار کاربردی و پر استفاده شده‌اند، اما این چک ‌ها با چک‌های قدیمی تفاوت‌هایی دارند. بسیاری از اقداماتی که در رابطه با چک صیادی صورت می‌گیرد، در سامانه تحت کنترل بانک مرکزی یعنی سامانه صیاد خواهد بود. برای صدور هر برگه چک صیادی نیز باید آن را در سامانه صیاد ثبت نمود، زیرا چکی که در این سامانه ثبت نشود، ارزش و اعتبار نخواهد داشت و نقد نمی‌شود. در حال حاضر افراد زیادی درگیر مشکل عدم ثبت چک می‌شوند و این سوال به وجود می‌آید که چگونه می‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد.

باتوجه به قوانین جدید چک، در حالت عادی نمی‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد و بانک‌ها از انجام این کار منع شده‌اند. برگشت زدن چک صیادی تنها درصورتی امکان‌پذیر است که گیرنده چک از صادرکننده درخواست کند که چک را در سامانه ثبت کند و سپس گیرنده چک باید همه اطلاعات را تایید کند و مجددا به بانک مراجعه کند تا امکان برگشت چک وجود داشته باشد. درصورت عدم موافقت صادرکننده به ثبت چک نیز می‌توان با شرایط متفاوت‌تری شکایت نمود که ما در این مقاله به نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده و شکایت از آن پرداختیم.

باتوجه به پیچیدگی که چک ثبت نشده دارد، می‌توان به منظور رسیدگی به این مسئله از وکیل چک کمک گرفت. برای پیدا کردن بهترین وکیل چک نیز می‌توان از مجموعه حقوقی معید که وکلای مهار و متخصصی دارد کمک گرفت.

6
سوالات متداول

1- در چه شرایطی امکان برگشت زدن چک ثبت نشده وجود دارد؟

درصورتی می‌توان چک ثبت نشده را برگشت زد که دریافت کننده چک از صادرکننده چک درخواست کند که چک را ثبت کند و درصورت موافقت و ثبت چک، باید همه اطلاعات توسط گیرنده چک تایید شوند.

2- نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده به چه صورت است؟

درصورتی که چک توسط صادرکننده آن ثبت شود و گیرنده همه اطلاعات را تایید کند، می‌توان به بانک مراجعه نمود و درصورتی که موجودی حساب برای وصول وجه چک کافی نباشد، چک را برگشت زد.

3- نحوه شکایت از چک ثبت نشده چگونه است؟

درصورتی که صادرکننده چک با ثبت چک موافقت نکند، می‌توان شکایت کرد. اما به دلیل عدم ثبت اطلاعات چک در سامانه، چک به منزله یک سند عادی خواهد بود و از مزایای چک تجاری محروم خواهد شد. بنابراین رسیدگی به آن نیز مطابق با قوانین سند عادی و توسط دادگاه حقوقی خواهد بود.

نظرات درباره مقاله نحوه برگشت زدن چک ثبت نشده

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401