contact

جرم فحاشی

دپارتمان کیفری - دسته بندی: حقوق کیفری جرائم علیه اشخاص

سوالات مطرح شده
1
جرم فحاشی

توهین و جرم فحاشی از جرم های رایج و در رابطه با حیثیت معنوی عموم افراد جامعه است که دولت و نیروهای قضایی و ارگان های مربوطه باید زمینه وقوع و گستردگی آن را در جامعه کاهش دهند. از طرفی این هتک حرمت گاهی پیش زمینه جرائم بزرگتر شده و برای مجازات فحاشی نیز شرایطی لازم و وقوع مصادیق آن جرم باید وجود داشته باشد.

در واقع حکم فحاشی و انواع فحاشی در قانون مطرح شده و این جرم می تواند با طرح شکایت حقوقی و کیفری از سوی افراد پیگیری شود. بنابراین دپارتمان گروه وکلای معید برای ارزیابی و بررسی این پرونده های جرم، حکم و جزای جرم فحاشی همواره حضور دارند و در ادامه نیز با مشاوره این وکلای مجرب به ابعاد مختلف جرم فحاشی بیشتر پرداخته می شود.

 

همچنین بهترین وکیل شمال تهران، وکیلی است که علاوه‌بر داشتن پروانه وکالت و اعتبار، از دانش حقوقی بالایی نیز برخوردار باشد و در زمینه‌ای که فعالیت دارد، تجربیات موفقیت‌آمیز زیادی داشته باشد. بنابراین می‌توان بهترین وکیل شمال تهران را نیز از این مجموعه پیدا کرد‌. و اگر قصد مشاوره حضوری و بررسی مدارک دارید برای حضور در دفتر سعادت آباد، می توانید اقدام به گرفتن وقت مشاوره کنید.


ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

2
تعریف جرم فحاشی

ماهیت و تعریف توهین و فحاشی مترادف با سست و ضعیف کردن یا خار و خفیف کردن دیگری است. فحاشی از نظر مذهب، عرف و حقوقی ناپسند و کرداری زشت است. فحاشی در اصطلاح هر رفتاری اعم از گفتار، اشاره، نوشتار و انجام کاری بوده که به حیثیت، آبرو و شخصیت افراد جامعه و گاهاً اشخاص متعارف و نمونه تعرض و وهن شود. بر این اساس جرم فحاشی و توهین از جرائم علیه حیثیت معنوی افراد جامعه محسوب شده که در قانون و ماده ۶۰۸ مصوب سال ۱۳۷۵ با عنوان هتک حرمت نامیده شده است. در قانون تعزیرات به این جرم پرداخته شده که در فصل دوم آن هم درباره توهین و فحاشی به مقدسات مذهبی و دیگر موارد اشاره شده است.

3
عناصر اصلی جرم فحاشی چیست؟

در واقع عناصر اصلی تشکیل دهنده جرم فحاشی و توهین به دو دسته عنصر مادی و عنصر روانی تقسیم می شوند. عنصر مادی این جرم شامل شرایط و اوضاع جرم، نتیجه حاصله و رفتار فیزیکی مرتکب به این جرم است. این جرم بر حسب کردار و رفتار فرد در جامعه مانند برداشت روسری به زور، انداختن آب دهان به دیگران و امثال این موارد یا برای ایجاد شرایط کیفری جرم توهین به شخص حاضر زنده و وهن رفتار قابل پیگیری است. این جرم مطلق بوده و در صورت عدم عکس العمل فرد توهین شده نیز مشمول جرائم است.

از نظر عنصر روانی نیز جرم فحاشی باید در حالت عمدی و هوشیاری یا آگاهی فرد، حتی با اهداف و انگیزه شرافتمندانه و اراده و اختیار در آن دخیل باشد. بنابراین با وجود این عناصر می توان علیه توهین اقدامات قانونی و قضایی انجام داد.

4
اقسام و مصادیق جرم فحاشی

در واقع توهین با هر وسیله و طریقی می تواند انجام شود و رفتار مرتکب به جرم فحاشی باید موهن بوده یعنی صرف داد و فریاد و گفتن حرف های تند و پرخاشگرانه توهین محسوب نمی شود. همچنین فحاشی و توهین شاید در عرف با مسامحه مترادف شود اما در حقوق کیفری منشا و ضرورت متفاوت است که در رابطه با جرم و مجازات فحاشی هم مزاح و هم نوع جدی قابل پیگیری است و جزء مصادیق این جرائم هستند.

از طرفی جرم فحاشی به دو نوع کلی ساده و مشدد تقسیم شده که منطور از فحاشی ساده حالتی است که فاقد کیفیت مشددانه و برخلاف دارا بودن وصف مجرمانه است. توهین مشدد نیز خود انواع مختلف و وصف متنوعی دارد که در ادامه به آن پرداخته شده اما هر دو جرم فحاشی ساده و مشدد قابل گذشت هستند.

مطلب جرم تهمت زدن نیز در این زمینه می تواند اطلاعات مفیدی به شما بدهد.

5
مجازات فحشی

در واقع علاوه بر مجازات برای فحاشی ساده، برای فحاشی مشدد نیز در هر قسم حکم و جزائی معین شده است. در واقع فحاشی مشدد وقتی است که قانون گذار توهین و فحاشی را به اعتبار شخصیت و مقام طرف مقابل تشدید و مجازات بیشتری را برای مرتکب مقرر کند. بنابراین مجازات فحاشی مشدد در نمونه های زیر عبارتند از:

  •  توهین به رهبر قبلی و فعلی

در ماده ۵۱۴ قانون تعزیرات این نوع فحاشی پیش بینی شده و مطابق آن هر کس به رهبر قبلی و مقام معظم رهبری فعلی توهین کند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم است. توهین به رهبری حتی در مقام و انگیزه شخصی و در وظیفه مشمول این مجازات است. از طرفی رسیدگی به این جرم طبق بند ۲ ماده ۵ توسط دادگاه انقلاب بررسی شده و برای مشمول طبق ماده ۵۱۴ چه با گفتار یا با کردار این جرم محرز است.

  •  توهین به کارکنان و مقامات دولتی

مطابق ماده ۶۰۹ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵، دو شرط اصلی برای مشمولین این مجازات فحاشی وجود دارد. اول اینکه توهین در حال انجام وظیفه یا به سبب آن بوده و دوم اینکه توهین و فحاشی با توجه به سمت شخص مورد توهین قرار گیرد. بر اساس این ماده هر کس با توجه به سمت به یکی از روسای سه قوه، معاون رئیس جمهور، وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای نگهبان یا نمایندگان مجلس خبرگان، کارکنان وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها که در حال انجام وظیفه یا به سبب آن هستند توهین و فحاشی کند، مطابق ماده ۶۰۹ به مجازات ۳ تا ۶ ماه حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق و یا جریمه نقدی ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال محکوم خواهد شد.

  • توهین به مقامات سیاسی خارجی

مطابق ماده ۵۷ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ سه شرط برای این جرم فحاشی به مقامات سیاسی خارجی وجود دارد. اول اینکه توهین باید علنی و در حضور حداقل یک نفر دیگر باشد و دوم در انظار و مکان عمومی و معابر انجام شود و در نهایت شرط سوم وجود عمل متقابل محرمانه یعنی جرم بودن این توهین و فحاشی در قوانین آن کشور باشد. بنابراین طبق ماده ۵۷ هر کس به طور علنی به رئیس جمهور خارجی کشور دیگری یا نماینده سیاسی آن ها در خاک ایران توهین و فحاشی کند به حبس از یک تا سه ماه محکوم است‌. مشروط به اینکه در کشور متقابل نیز در این مورد معامله متقابل و پیش بینی مشابه شده باشد.

  •  توهین به صاحبان حرفه و مشاغل خاص

برای برخی از مشاغل سخت و حساس این قانون مجازات فحاشی ایجاد شده است. برای نمونه ماده ۲۰ قانون استقلال کانون وکلا برای توهین به وکیل دادگستری در حال وظیفه مجازات حبس از ۱۵ روز تا ۳ ماه تعیین کرده و طبق ماده ۴۶، ۴۹ و ۴۸ برای توهین به نیروهای مسلح مجازاتی برای مرتکب به جرم فحاشی تعیین شده است.

  •  فحاشی به اعتبار جنسیت و سن طرف توهین

توهین به فرد صغیر و طفل یا زنان در جامعه نیز مطابق ماده ۶۱۹ قانون تعزیرات مشمول جرم فحاشی است. بنابراین هر کس در مکان های عمومی و معابر متعرض و مزاحم اطفال و زنان شود یا با حرکات و الفاظ ناپسند به حیثیت آن ها توهین کند، به حبس از ۲ ماه تا ۶ ماه و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد بود. در این شرایط منظور از تعرض، ایجاد مزاحمت جسمی و منظور از اطفال، کودکانی که به سن بلوغ نرسیده‌اند. جرم موضوع ماده ۶۱۹ در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی از جرائم قابل گذشت نیست و شرط تحقق این جرم و مجازات فحاشی، توهین به شان حیثیت قربانی است.

  •  توهین به اعتبار قداست و مقدسات اسلام

در ماده ۱۳ قانون تعزیرات به جرم فحاشی به قداسات پرداخته شده که بر اساس آن، هر کس به مقدسات اسلام، انبیا و ائمه و حضرت فاطمه اهانت کند اگر مشمول حکم ساب نبی باشد به اعدام محکوم و در غیر این صورت به حبس از یک سال تا ۵ سال محکوم می شود.

6
حکم فحاشی

جرم فحاشی ساده و معمول در ماده ۶۰۸ قانون تعزیرات پیش بینی و بررسی شده است. مطابق حکم آن نیز، توهین به افراد از جمله فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک اگر باعث حد قذف نشود به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا ۵۰ هزار تا یک میلیون جریمه نقدی خواهد بود. در این قانون مصوب سال ۱۳۷۵ برای جرم و حکم فحاشی مزیت گذشت شاکی وجود دارد و این حکم از احکام قابل گذشت است. علاوه بر این مطابق ماده ۱۰۴ و تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ علاوه بر امکان گذشت بر مرتکب، شروع و ادامه تعقیب رسیدگی به شکایت و اجرای مجازات به شرط شکایت شاکی و عدم گذشت او خواهد بود. حکم نهایی هر پرونده شکایت علیه جرم فحاشی و برای انواع جرم مشدد توهین به رای و نظر قاضی و میزان پیچیدگی و به اسناد پرونده بستگی دارد.

7
نحوه اثبات جرم فحاشی

مطابق ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی برای اثبات جرم توهین و فحاشی، ادله اثبات جرم فحاشی عبارتند از شهادت، اقرار، علم قاضی، قسامه و سوگند در موارد مقرر و تعیین شده در قانون هستند. اسناد و مدارکی از جمله فیلم، عکس، صدا، پیامک، چت، اسکرین شات و موارد مشابه عوامل قطعی نیستند و تنها می توان از آن ها به عنوان اماره یا کمک کننده به علم قاضی در دادگاه نگاه کرد و در صورت نیاز از این مدارک استفاده کرد.

8
مراحل شکایت به جرم فحاشی

مجازات فحاشی به انجام درست و اصولی شکایت علیه این جرم و دریافت کمک و راهنمایی و مشاوره از وکلای متخصص در این زمینه بستگی دارد. در واقع نحوه و مراحل پیگیری قانونی و شکایت علیه جرم توهین و فحاشی عبارتند از:

  •  تنظیم و ثبت شکوائیه علیه جرم فحاشی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی
  •  صدور قرار جلب از دادرسی
  •  صدور کیفر خواست بعد از تایید دادستان
  •  تعیین وقت رسیدگی به شکایت از طریق سامانه ثنا
  •  حضور در جلسات دادگاه و طرح موضوع پرونده
  •  حکم محکومیت و ارزیابی و تعیین حکم فحاشی در هر نوع ساده یا مشدد

9
نتیجه گیری

وجود آسیب ها و مشکلات مختلف در جامعه امروزی باعث افزایش جرم توهین و فحاشی در شهرهای مختلف شده است. این جرم اگر چه قابل گذشت بوده اما دارای مصادیق مختلف و انواع ساده و مشدد است. هر کدام از موارد توهین دارای مجازات فحاشی با سخت‌ترین برخورد مقامات قضایی است و حکم فحاشی و مجازات آن نیز از قبل مطابق قوانین پیش بینی و تعیین شده است.

در نتیجه وکلای دپارتمان معید با سال ها تجربه و دانش و تسلط کافی بر این گونه از پرونده های کیفری و حقوقی همواره در کنار موکلان خود هستند. در این مقاله نیز به ابعاد جرم فحاشی و نحوه مجازات و احکام مربوطه به این جرم پرداخته شد.

گروه وکلاء معید در تلاش است بهترین خدمات را در زمینه های مختلف به افرادی که نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات حقوقی دارند در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه بدهد در رابطه با انتخاب بهترین وکیل تهدید در تهران  که یکی از جرایم علیه اشخاص است شما می توانید برای ارتباط با وکلای  مجموعه معید با شماره ذیل تماس بگیرید:

 

تلفن تماس:

 021-91016668

آدرس دفتر:

 تهران، سعادت آباد، چهارراه سرو غربی، خیابان ریاضی بخشایش، خیابان زند وکیل غربی، پلاک ۹۱، طبقه 4

10
سوالات متداول

1-  حکم فحاشی به روش ساده چیست؟

اگر توهین ساده بود طبق ماده ۶۰۸ دارای مجازات ۷۴ ضربه شلاق و جریمه نقدی است.

2-  مجازات فحاشی و توهین به مقامات دولتی چیست؟

توهین به مقامات حین وظیفه و با توجه به سمت آن ها دارای مجازات حبس بین ۳ ماه تا ۶ ماه و یا ۷۴ ضربه شلاق یا جریمه نقدی است.

3-  راه های اثبات جرم فحاشی و توهین چیست؟

مطابق قوانین شهادت، اقرار مجرم، علم قاضی و اسناد و مدارک در کنار سوگند و قسم از جمله این روش ها هستند.

 تعریف جرم فحاشی

نظرات درباره مقاله جرم فحاشی

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

محاربه چیست؟ جرم ایجاد رعب و وحشت + مجازات

18 بهمن 1401

اثبات دزدی بدون مدرک | 3روش ادله اثبات جرم

18 بهمن 1401

سوء استفاده از ضعف نفس اشخاص

18 آذر 1401

بهترین وکیل سرقت | (دزدی و خفت گیری)

18 آذر 1401

جرم سوءاستفاده از سفید امضا | قانونی و معنوی

18 آذر 1401

ازادی قاتل به قید وثیقه

30 بهمن 1401