contact

روش های وصول چک

دپارتمان حقوقی - دسته بندی: اسناد تجاری

سوالات مطرح شده
1
روش های وصول چک

امروزه یکی از مهم ترین دعاوی مطرح شده در دادگاه در مورد چک است. رخ دادن این دعوا ها به دلیل عوامل مختلفی نظیر وصول نشدن چک، صدور چک بی محل و.... می باشد. ما در این مقاله می خواهیم یک تصویر کلی از تعریف چک، ارکان و انواع آن به همراه روش های وصول چک ارائه دهیم. با توجه به این که استفاده از چک روش های قانونی مختص به خودش را دارد، بهتر است که به عنوان فردی که در امور روزمره تجاری خود از چک استفاده می کند این سند تجاری را به خوبی بشناسید.

زیرا در غیر این صورت ممکن است عواقب هولناک و سهمناکی برای شما در پیش داشته باشد. افراد زیادی به دلیل عدم شناخت چک و نا آگاهی از چگونگی کار با آن قربانی دعاوی چک شده اند. به همین دلیل است که همیشه توصیه می شود که در مسائل مربوط به چک حتما با یک وکیل چک مشورت کنید.

 

اگر در تهران هستید و به وکیل چک در تهران نیاز دارید مجموعه معید یکی از بهترین دپارتمان های حقوقی در ایران است که شما میتوانید به صورت آنلاین از این دپارتمان مشاوره بگیرید.

ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

2
ماهیت چک و دلیل استفاده آن

چک یک ابزار مالی می باشد که به عنوان یک سند تجاری در جهت تراکنش های پرداخت وجه در امور تجاری و شخصی استفاده می شود. این نوع سند توسط حساب بانکی صادر می شود و شامل دستور پرداخت مبلغ معین شده در چک به دارنده چک می باشد. چک ها یکی از ابزار های پرداخت معتبر در جهان مالی محسوب می شوند. چک یکی از ابزار جایگزین برای پول محسوب می شود. چک در معاملات تجاری و شخصی استفاده گسترده ای دارد. اما برای اینکه مشکلی در استفاده از چک در معاملات تجاری پیش نیاید بهتر است که با قوانین مربوط به آن آشنا شوید.

3
ارکان تشکیل دهنده چک

چک از ۳ ارکان تشکیل شده است و هرکدام از اجزاء آن نقش بسیار مهمی در فرآیند چک دارند. در ادامه هرکدام از ارکان چک را به صورت جداگانه شرح می دهیم:

  • صادر کننده

منظور از صادر کننده کسی است که در بانک صادر کننده چک دارای حساب می باشد. او در چک اطلاعات مربوط به پرداخت را می نویسد و همچنین باید امضاء خود را در آن می گذارد.

  • دارنده چک

این فرد به کسی گفته می شود که مبلغ درج شده در چک به نفع او است. شخص دارنده چک می تواند فردی حقیقی یا حقوقی باشد.

  • محال علیه

این ارکان از چک، اشاره به بانک یا موسسه مالی دارد که مسئول پرداخت مبلغ چک به فرد دارنده آن است. بانک با توجه به دستور چک مبلغ درج شده در آن را  از حساب صادر کننده به حساب دارنده چک واریز می کند.

 

در کل تمامی ارکان تشکیل دهنده چک به طور ترکیبی با هم همکاری می کنند و اینگونه فرآیند پرداخت شدن وجه تضمین می شود. برای مثال شخص صادر کننده چک معلوم می کند که چک چگونه پرداخت شود. دارنده چک دارای حق دریافت مبلغ است و محال علیه نقش اجرایی در این فرایند دارد.

4
انواع چک

چک انواع مختلفی دارد و معمولاً برای معاملاتی که دارای حجم بالایی باشند استفاده می شود. آشنا بودن با انواع چک بسیار مهم و حیاتی است. داشتن اطلاعات کامل در این زمینه باعث می شود که در معاملات مالی، مخصوصا در ارتباط با بانک، تصمیمات درستی گرفته شود.

چک در کل به دو دسته تقسیم می شود که عباتند از:

  • چک های صادر شده از طریق اشخاص
  • چک های صادر شده از طریق بانک

4-1 چک های صادر شده از طریق اشخاص

  • چک عادی

چک عادی از رایج ترین نوع چک ها محسوب می‌شود. در این نوع چک، صاحب حساب از دارایی موجود حساب بانکی خود، یک چک را صادر می کند که این چک یا باید در وجه شخص دارنده چک یا وجه حامل باشد. برای نقد کردن این چک باید به یکی از شعب بانک صادر کننده آن مراجعه کرد.

  • چک های تایید شده

چک های تایید شده یا چک های گواهی شده نسبت به چک های عادی از اعتبار بیشتری برخوردارند. اعتبار بیشتر این چک به دلیل تایید بانک در  رابطه با وجود وجه موردنظر در حساب صادر کننده است.

بانک، از حساب فرد صادر کننده به اندازه مبلغ درج شده در چک جدا و مسدود می کند و تنها دارنده چک حق برداشت وجه را دارد.

4-2 چک های صادر شده از طریق بانک

  • چک تضمین شده

بانک با درخواست مستقیم مشتری این نوع چک ها را صادر می کند. این نوع چک به اسم بانک صادر کننده و یا یکی از شعبه های آن بانک صادر می شود. مهم ترین و جذاب ترین مزیت این چک این است که پرداخت ان توسط بانک تضمین می شود.

  • چک رمز دار

چک رمز دار نیز به درخواست مشتری، توسط بانک صادر می شود. این چک به منظور انتقال وجه از حساب یکی از مشتریان بانک، به یکی دیگر از بانک های موجود در کشور صادر می شود.

  • چک مسافرتی

این چک به عنوان تراول چک شناخته می شود. این نوع چک توسط بانک صادر می شوند و مبلغ موردنظر بر روی آن ذکر شده است.

5
چگونه چک را وصول کنیم؟

برای وصول چک روش های مختلفی وجود دارد؛ از جمله مراجعه به دادسرا و طرح شکایت کیفری از چک بی محل یا مراجعه کردن به دادگاه حقوقی و در آخر درخواست صدور اجرائیه با مراجعه به اداره اجرای ثبت اسناد.

فهمیدن اینکه بهترین راه وصول چک چه راهی است، به نکات زیادی بستگی دارد. به همین خاطر توصیه می شود که قبل از هر اقدامی برای انتخاب بهترین و کوتاه ترین روش راه وصول چک، با یک وکیل چک متخصص مشورت کنید. از سه راهی که در بالا ذکر شد نتایج مختلفی به دست می آیند؛ که به شرح زیر هستند. 

  • ممنوع الخروج شدن
  • صدور حکم جلب
  • پرداخت خسارت دیرکرد
  • صدور حکم محکومیت
  • تعیین شدن مجازات
  • ممنوع شدن داشتن دسته چک

توصیه می کنیم مقاله ی نحوه وصول چک صیادی را از مجموعه ما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

6
اقدام کیفری جهت وصول چک

یکی از روش های وصول چک، شکایت کردن از چک ثبت نشده می باشد که از طریق دادگاه کیفری اجرا می شود. در این روش فرد دارنده ی چک وطیفه دارد پس از گذشت ۶ ماه از تاریخ صدور چک، آن را برگشت بزند و همچنین گواهی عدم پرداخت را از بانک بگیرد. در صورت نگرفتن گواهی عدم پرداخت در این مدت، دیگر وصول چک از طریق رویه کیفری امکان پذیر نیست.

بعد از این مرحله فرد دارنده باید با مراجعه به دادگاه کیفری و ارائه گواهی عدم پرداخت، شکایت خود را از طرف دیگر ثبت نماید. نکته قابل توجه این است که این نوع شکایت فقط بر علیه فرد صادر کننده چک صورت میگیرد و ربطی به ضامن یا ظهرنویس ندارد. همچنین توجه داشته باشید که برخی از چک های موجود قابلیت وصول شدن به روش کیفری را ندارند.

7
اقدام حقوقی برای وصول چک

مراحل وصول چک از طریق حقوقی، همانند سایر دعاوی حقوقی می باشد. ابتدا، فرد شاکی باید فرم دادخواست را پر کند که شامل اطلاعات خواهان، اطلاعات خوانده دعوی، موضوع دعوی و دلایل آن می باشد. پس از آن دفتر دادگاه یک وقت تعیین می کند. پس از تحقیق و بررسی پرونده از طریق دادگاه، اگر رای به نفع فرد شاکی صادر شد، به احتمال زیاد فرد صادر کننده چک بدهی خود را پرداخت می کند. در غیر این صورت فرد طلبکار یا دارنده چک می تواند به دادگاه درخواست توقیف اموال را بدهد. اگر محکوم منابع مالی به اندازه کافی نداشت، شاکی می تواند از طریق اجرای احکام حکم جلب وی را صادر کند.

8
اقدام از طریق اداره ثبت

روش ثبتی، یکی دیگر از راه های اجرای چک است. در این روش دارنده چک باید در ابتدا به بانک محلی مراجعه کند و گواهی عدم پرداخت را دریافت بکند. در مرحله بعد وی می تواند به اداره ثبت اسناد محلی، مراجعه فرماید و فرم مربوط به صدور اجرائیه را پر کند. پس از آن باید فرم صدور اجرائیه را به همراه گواهی عدم پرداخت و کپی چک برگشتی را به اداره ثبت اسناد ارائه دهد.

اجرائیه به فرد بدهکار ابلاغ می شود و به وی ۱۰ روز مهلت می دهند تا بدهی خود را پرداخت کند. در صورتی که پرداخت صورت نگیرد، اموال فرد صادر کننده چک توقیف می شود. نکته حائز اهمیت این است که در این روش توقیف اموال بسیار سریع صورت می گیرد.

9
نتیجه گیری

همانطور که مشاهده کردید، ما در این مقاله به بررسی روش های وصول چک پرداختیم. اما علاوه بر بررسی روش های وصول، انواع چک و ارکان تشکیل دهنده آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم‌. وصول چک برگشتی همیشه دشوار بوده و دردسر های خاص خود را دارد اما ما تلاش کردیم که با ارائه این متن راه های وصول چک را به شما معرفی کنیم تا هر چه زودتر به نتیجه برسید.

 

برای کسب مشاوره از وکیل چک در شمال تهران شما می توانید با گروه وکلای معید در ارتباط باشید تا وکلای متخصص در حوزه چک بهترین خدمات حقوقی را در کمترین زمان ممکن به شما ارائه بدهند.

 

ارتباط با مجموعه حقوقی معید

شماره تماس :  021-91016668

آدرس ما : تهران سعادت اباد چهارراه سرو غربی خیابان ریاضی بخشایش خیابان زند وکیلی غربی پلاک 91 طبقه 4

10
سوالات متداول

1- مجازات چک برگشتی چیست؟

چک برگشتی مجازات های متنوعی نظیر ممنوع الخروج شدن، توقیف اموال، خسارت دیرکرد و ممنوعیت استفاده از دسته چک دارد.

2- از چه راهی می توان سریع تر حکم توقیف اموال گرفت؟

با شکایت از طریق اداره ثبت اسناد حکم‌ توقیف زودتر از سایر روش ها صادر می شود.

3- ویژگی چک تضمین شده چیست؟

ویژگی منحصر بفرد این چک این است که پرداخت آن از طریق بانک تضمین می شود.

 ماهیت چک و دلیل استفاده آن

نظرات درباره مقاله روش های وصول چک

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران

افزودن دیدگاه
bg

موضوعات مرتبط

موضوعات مرتبط

آشنایی با مفهوم عقد یا قرارداد

10 آذر 1401

انواع شرکت های تجاری

11 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

استرداد هدایایی دوران نامزدی

07 آذر 1401

نحوه وصول چک | 0 تا 100 مراحل وصول چک با تصویر

09 آذر 1401

وکیل ثبت شرکت در تهران

11 آذر 1401